Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
SRCE I DUSA напиша:
da veruvam.i za onie koi ne veruvaat edno prasane zosto togas se krstite i vencavete vo crkva.na vremeto kumonistite ne veruvale alitoa javno go iskazuvale.
Па и денес јавно го искажуваат луѓе, што е проблемот. А се венчаваат и се крстат како дел од традицијата. Јас сум крстен а сум плус дете на комунист, од партија. Ама израснав ни како религиозен, ни како партиски определен. Сите ние сме официјално христијани. Како се осеќаме, и дали веруваме у Господ, тоа е друга работа...

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
SRCE I DUSA напиша:
da veruvam.i za onie koi ne veruvaat edno prasane zosto togas se krstite i vencavete vo crkva.na vremeto kumonistite ne veruvale alitoa javno go iskazuvale.
Од кај ти па на тебе идеа дека се крстиме и дека би сакале да се венчаме у црква...
Каква идиоштина....

albanian_boy

pershendetje te gjitheve
Член од
14 април 2006
Мислења
252
Поени од реакции
10
veruvam vo Gospod i mu se molam na Gospod sekogas i sum mnogu religiozen .

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
Da cvrsto veruvam vo BOg. A mislam deka kolku i da e univerzalen, sekoj razlicno go dozivuva. Za mene Bog e nacin na zivot, ama ne prazen, bezcelen zivot, tuku ploden, duhovno bogat zivot, koj Bog ni vetuva ke prodolzi i vo Rajot, neli normalno samo ako vreuvame vo Bog, ili pokonkretno vo Isus kako nas spasitel i zastapnik pred Bog.Taka da od ovaa perspektiva, Bog e i smislata na zivotot, dali ke go najdeme ili ne zavisi od nas i od nikoj drug, zasto site imame pravo na izbor.
Bog e i ljubov, najednostavna i najubava definicija za Bog, spored mene. Bog dava i sreka, radost i sto li ne samo ako resime da veruvame vo nego i ako se poucuvame od Svetoto Pismo.
Se nadevam ova ti resi nekoi dilemi.

SkYw4lk3r

The last Jedi
Член од
20 февруари 2007
Мислења
324
Поени од реакции
7
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Bi sakal i jas da ostavam del od moeto razmisluvanje ovde:
-Kako mal nikad ne sum bil 100% siguren deka gospod postoi, sekad sum se potpiral na nego koga "svetot ke mi se srusel pred nos", barem toa mi bese edstvenata nadez koja mi vlevase moral za "PODOBRO UTRE".Nikogas ne sum go svatil toa premnogu seriozno,a sum odel vo crkva ponekogas radi reda (svadba,pogreb i nekoi praznici). A sega koga mi dojde moment da razmislam na ovaa tema mi tekna deka ima milion raboti(FAKTI) koi mnogu se razlicni od ona sto e napisano vo "svetata kniga" (Biblijata) i raboti koi ukazuvaat deka Isus otkako voskresnal veke nikoj ne go videl imalo samo nekoj "ISCELITELI" koi im "POMAGALE" na lugeto vo razlicni zdravstveni celi.
Sepak ako postoi Gospod neka postoi za onie koi veruvaat vo nego i istite neka ne gi svakaat ”nevernicite” kako loskovci tuku kako luge sto gi otvorile ocite po siroko i uvidele na faktite deka Gospod i Isus ne postoele.

A ako se uste mislat taka NEKA SE MOLAT NA GOSPOD ”DA NAPRAVI TAKOV KAMEN STO I SAMIOT NEMA DA MOZE DA GO DIGNE”. (bidejki se veli deka Gospod e semoken)

Tolku od mene

P.S.
Nemoj da se vozbuduva nekoj bidejki ova bese samo moe svakawe za Gospod.
[/FONT]

Член од
14 август 2006
Мислења
45.289
Поени од реакции
84.410
Факт е дека постојат луѓе кои се возбудуваат кога ќе чујат/прочитаат поинакво мислење од нивното.
Нивното возбудување не треба да не загрижува нас туку нив.
Инаку во потполност не се сложувам со постот над мене. И не, не се возбудувам. Секој има право на свое мислење.

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
Секако дека веруваме:helou:

SkYw4lk3r

The last Jedi
Член од
20 февруари 2007
Мислења
324
Поени од реакции
7
1307 напиша:
Факт е дека постојат луѓе кои се возбудуваат кога ќе чујат/прочитаат поинакво мислење од нивното.
Нивното возбудување не треба да не загрижува нас туку нив.
Инаку во потполност не се сложувам со постот над мене. И не, не се возбудувам. Секој има право на свое мислење.
DA, TE PODDRZUVAM VO TOA DEKA SEKOJ IMA PRAVO NA SVOETO MISLENJE,EPA EVE JA GO IZRAZIV SVOETO I NE NATERAV NEKOJ DA SE VOZBUDI TUKU SAMO CISTO DEMOKRATSKI TEKST.
OK e be , nema gajle samo napisav "VOZBUDUVA" vo smisol da ne dojde do situacija da pocneme da se karame mozebi trebase da napisam "Cudi" ili nesto slicno.... OK? pozdrav

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
Marina_21 напиша:
Da cvrsto veruvam vo BOg. A mislam deka kolku i da e univerzalen, sekoj razlicno go dozivuva. Za mene Bog e nacin na zivot, ama ne prazen, bezcelen zivot, tuku ploden, duhovno bogat zivot, koj Bog ni vetuva ke prodolzi i vo Rajot, neli normalno samo ako vreuvame vo Bog, ili pokonkretno vo Isus kako nas spasitel i zastapnik pred Bog.Taka da od ovaa perspektiva, Bog e i smislata na zivotot, dali ke go najdeme ili ne zavisi od nas i od nikoj drug, zasto site imame pravo na izbor.
Bog e i ljubov, najednostavna i najubava definicija za Bog, spored mene.
Bog dava i sreka, radost i sto li ne samo ako resime da veruvame vo nego i ako se poucuvame od Svetoto Pismo.
Se nadevam ova ti resi nekoi dilemi.
Мене јасно ми е даке ти сакаш да имаш праведен живот итн итн...духовно исполнет.....Само не ми е јасно зашто ти е потребна некоја фигура која тоа ти го овозможува.

Токму како што напиша самите имаме избор. Ако го прифаќаш овој став тогаш би требало да сфатиш дека не ти е потребно догматично верување во мистични фигури кои би требало да ти го осмислат животот и да ти дадам внатрешен мир. Барањето на твојот животен пат е оставено само на тебе. Не ти е потребен никаков идол или препишана цел од некоја книга за да го најдеш. Патот кој го бираш треба да го избереш саматај, не религијата.

Ако ти е полесно да живееш имајќи некоја возвишена фигура која ти дава сигурност, ти дава надеш за друг поубав живот тогаш во ред. Неможам да полемизирам тука..
Постојат и такви луже кои се премногу уплашени да сватат дека се сами во овој универзум и дека се што прават го прават за себе. И дека се што би добијат во нивниот живот би го добиле затоа што тие се избориле за тоа не затоа што некое митско возвишено битие им го дало.....

SkYw4lk3r

The last Jedi
Член од
20 февруари 2007
Мислења
324
Поени од реакции
7
Blo0dY напиша:
Мене јасно ми е даке ти сакаш да имаш праведен живот итн итн...духовно исполнет.....Само не ми е јасно зашто ти е потребна некоја фигура која тоа ти го овозможува.

Токму како што напиша самите имаме избор. Ако го прифаќаш овој став тогаш би требало да сфатиш дека не ти е потребно догматично верување во мистични фигури кои би требало да ти го осмислат животот и да ти дадам внатрешен мир. Барањето на твојот животен пат е оставено само на тебе. Не ти е потребен никаков идол или препишана цел од некоја книга за да го најдеш. Патот кој го бираш треба да го избереш саматај, не религијата.

Ако ти е полесно да живееш имајќи некоја возвишена фигура која ти дава сигурност, ти дава надеш за друг поубав живот тогаш во ред. Неможам да полемизирам тука..
Постојат и такви луже кои се премногу уплашени да сватат дека се сами во овој универзум и дека се што прават го прават за себе. И дека се што би добијат во нивниот живот би го добиле затоа што тие се избориле за тоа не затоа што некое митско возвишено битие им го дало.....
:zver::zver::zver::zver:

BRAVO, Alal da ti e misalm ako ima nekoj sto ke kaze nesto na ova posle ovoj tekes... (bi sakal da vidam) samo ne da se fati za slamka, i da go drvi:)tapp:) za toa samo a drugoto da go izostavi (SAKAM CELOSNO POBIVANJE - !!!AKO IMA!!!)

T

trilobite

Гостин
Blo0dY напиша:
Зошто наметнуваш догматично верување во (за тебе)мистични фигури од обсласта на психоанализата за да ти го осмислат животот и да ти дадат внатрешен мир?
Не,стварно не ти е потребен никаков идол или рецепт од нечив нотес за да го најдеш патот.Избери сам со чист ум и срце и без предрасуди и ќе го најдеш.

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
trilobite напиша:
Зошто наметнуваш догматично верување во (за тебе)мистични фигури од обсласта на психоанализата за да ти го осмислат животот и да ти дадат внатрешен мир?
Не,стварно не ти е потребен никаков идол или рецепт од нечив нотес за да го најдеш патот.Избери сам со чист ум и срце и без предрасуди и ќе го најдеш.
Вакви патетии не заслужуваат одговор....

П:С Шо убава работа ти е ова технологијава...Немора више затуцаниве религиозни секташи да идат од врата на врата и да шират пропаганда....Сеа имаат Интернет.....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.289
Поени од реакции
84.410
Целиот муабет зависи од аспектот на набљудување на работите.
На пример свесноста за Бог кај едни, се толкува како некакво психолошко самозалажување од страна на други.
Додека не се качиш повисоко видикот ќе ти биде скратен. И од таа (долна) позиција ќе имаш, не погрешен, туку намален увид во реалноста. Ако си доволно паметен ќе сватиш дека тоа не е целата реалност, туку само дел од неа.
Црквата во Средниот Век тврдела дека земјата е рамна. Денес она што го нарекуваат "наука", го прави речиси истото, само во духот на модерното време.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
1307 напиша:
Целиот муабет зависи од аспектот на набљудување на работите.
На пример свесноста за Бог кај едни, се толкува како некакво психолошко самозалажување од страна на други.
Додека не се качиш повисоко видикот ќе ти биде скратен. И од таа (долна) позиција ќе имаш, не погрешен, туку намален увид во реалноста. Ако си доволно паметен ќе сватиш дека тоа не е целата реалност, туку само дел од неа.
Црквата во Средниот Век тврдела дека земјата е рамна. Денес она што го нарекуваат "наука", го прави речиси истото, само во духот на модерното време.
Ај биди поконкретен, ако може и пример.

Kajgana Shop

На врв Bottom