Ако ги гледаме правата на Бугарите во Македонија, треба да ги споредуваме со другите помали малцинства, бидејќи не се над 20%. Нивна партија никој не им брани да формираат (кога веќе имаме и партија на Египќани...), учеството во власта на таа партија зависи од тоа со кого ќе коалицира. Единствена работа што би требало да ја направиме, а што сега ја нема е доколку се пријават доволно деца (мислам дека законскиот минимум е 15 во училиште) да им се овозможи паралелка на бугарски јазик. Јас тука повторно не гледам никаква трагедија. Имаме паралелки на албански, турски, ромски, влашки, српски... Уште еден јазик нема да мени ништо.
Не ме свати што ми беше поентата. Точно е дека уште еден јазик или партија нема да смени ништо посебно.
Друго е проблемот.
Бугарија си смета дека тука има бугари минимум колку што има извадено и државјнства нели пошто тие што вадат државјанство ги пишуваат и своите татко мајка баба дедо и така натаму како бугари. А и да не е така ете само по основа на нив ке тврди а и ке има право пошто има црно на бело без присила дека толку поденеле и добиле државјанство на основа на национална припадност и корени и што ти јас знам.
И ете ние ке дозволиме да се отворат училишта партии и се што е дозволено со устав, но како овие што земаат бугарски пасош само за да заминат некаде а не дека се чувстуваат бугари( со чест на исклучоци) на крај на памет би им паднало да ги пуштат нивните деца во тие паралелки или да се членови на таа бугарска партија тука, ке испадни дека некој ги спречува бугарите во Македонија слободно да се изјаснуваат, дека има тортура врз нив и бла бла бла.
И за понатаму можеш да претпоставиш на кај би се движеле работите, Или едноставно од кај да им најдиме 100000 и плус бугари тука кога нема,а од друга страна бугарија има црно на бело дека има. Кој ке биди крив и дискриминатор во очите на светската јавност . Ајде погодете од два пати и кој ке има проблеми понатака во иднина ради тоа, што бугарија веке го наговести дека воопшто нема да си ја стега душата во врска со тоа. И тоа не завршува тука, туку има далеку поголеми последици према државата и народот посебно на внатрешен план.
Никој не може да спречи никој да извади пасош и да му ја дувни некаде, но барем да не се правиме наивни дека незнаевме за можните последици што ги носи тој пасош, или од типот што има врска ке го фрлам. Не е баш така како некој што си има замислено или си претпоставува, далеку посложена е проблематиката во врска со тој фамозен пасош.
Вака барем неинформираните а и другите кои со сила се прават наивни барем ке имаат претстава за што точно се работи.
Инаку да имаме многу проблеми во државата, но темата сепак беше за бугарски пасоши и полезноста или штетноста да се има или не, а не генерално за сите проблеми тука.