Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Дали ке има измени-тоа ке реши Народното собрание. Факт е дека има внесени измени от страна на владата и вероватноста да не поминат пред собранието са минимални.
И да има измени, тие ќе бидат во насока на олеснување на добивањето државјанства, а не во насока на отежнување на тој процес.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Повеќе мислев на влијание на парламентот со нивно гласање или избор на нивни пратеници, а со самото тоа менување на надворешната и внатрешната политика на бугарија.
Тежко да влиjaт на собранието. Треба нешто многу сериозно да се деси за да започнат да влиjaт тамо.
Диаспората може да влиjaне повеке на владата,но тежко во собранието.
--- надополнето: 21 декември 2012 во 14:42 ---
И да има измени, тие ќе бидат во насока на олеснување на добивањето државјанства, а не во насока на отежнување на тој процес.
Постирав измените, тамо е напишано.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Значи цело население од Македонија да извади бугарски пасоши со 2 милиона гласачи би можеле да ја земеме Бугарија под свои нозе :)
Да, секако. Ние Македонија ја оправивме, па сега на ред е Бугарија :)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Значи цело население од Македонија да извади бугарски пасоши со 2 милиона гласачи би можеле да ја земеме Бугарија под свои нозе :)
Па и сега македонци управуват. Председателот ти е македонец. Миналиот премиер исто.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
хе хе голем филм :vozbud: пропушти дека имаш 800 000 Албанци + едни 150 000 Југословени, србомани, удбаши кои исто така нема да земат пасош никогаш. Остануват еден милион од нив само половина можат да гласаат и тоа под услов ако живеат една година без да ја напуштите бугарија. Реално ќе имате сила колку Турците во бугарија 10-12% од пратениците тоа се 25-30 пратеника што ќе ви направи посакуван коалиционен партнер:)
остануваат неколку прашања:
1.какво ќе правите кога во бугарија се забранети етничките партии?
2. што ќе се случи со Македонија ако сите Македонци излезат за една година и таму останат само Албанците :cautious:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.259
Поени од реакции
26.107
Трагично е што ги нема а стои црно на бело дека ги има. Каде се нивните права, каде се нивните партии, учество во власта, училиштата локална самоуправа и таканатаму.
Има само еден логичен заклучок кој искрено не верувам дека бугарија ке го пропушти да го спомне. Дека се врши голем терор и дискриминација врз нив, загрозени се нивните права и слободи и бла бла бла. Понатаму си знаеш како оди постапката.
Искрено ме зачуди и разочара дека не можеш да видиш толку очигледна работа. Имав поинакво мислење за тебе.
Ако ги гледаме правата на Бугарите во Македонија, треба да ги споредуваме со другите помали малцинства, бидејќи не се над 20%. Нивна партија никој не им брани да формираат (кога веќе имаме и партија на Египќани...), учеството во власта на таа партија зависи од тоа со кого ќе коалицира. Единствена работа што би требало да ја направиме, а што сега ја нема е доколку се пријават доволно деца (мислам дека законскиот минимум е 15 во училиште) да им се овозможи паралелка на бугарски јазик. Јас тука повторно не гледам никаква трагедија. Имаме паралелки на албански, турски, ромски, влашки, српски... Уште еден јазик нема да мени ништо.

Знаеш зошто јас не можам да „видам“ толку очигледна работа? Затоа што мислам дека болен од канцер не треба да се плаши од настинка. Особено не ако го е индиферентен кон канцерот.
--- надополнето: 21 декември 2012 во 15:58 ---
пропушти дека имаш 800 000 Албанци + едни 150 000 Југословени, србомани, удбаши кои исто така нема да земат пасош никогаш
Само јас лично познавам 20-тина југословени, удбаши, србомани или како сакаш наречи ги што веќе имаат бугарски пасош. :D

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Само јас лично познавам 20-тина југословени, удбаши, србомани или како сакаш наречи ги што веќе имаат бугарски пасош. :D
ооо знам дека има, не се малку барем 1000 са не ме држи за бројот зборував генерално дека голем број нема да добијат.
Ако се ставите на наше место со секој даден пасош на Македонец има едно работно место во Европа по малку за нас.Затова голем дел од бугарскиот народ овие пасоши ги прифаќа како помош за вас, реално од лебот си даваме!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
22.999
Ако ги гледаме правата на Бугарите во Македонија, треба да ги споредуваме со другите помали малцинства, бидејќи не се над 20%. Нивна партија никој не им брани да формираат (кога веќе имаме и партија на Египќани...), учеството во власта на таа партија зависи од тоа со кого ќе коалицира. Единствена работа што би требало да ја направиме, а што сега ја нема е доколку се пријават доволно деца (мислам дека законскиот минимум е 15 во училиште) да им се овозможи паралелка на бугарски јазик. Јас тука повторно не гледам никаква трагедија. Имаме паралелки на албански, турски, ромски, влашки, српски... Уште еден јазик нема да мени ништо.
Не ме свати што ми беше поентата. Точно е дека уште еден јазик или партија нема да смени ништо посебно.
Друго е проблемот.
Бугарија си смета дека тука има бугари минимум колку што има извадено и државјнства нели пошто тие што вадат државјанство ги пишуваат и своите татко мајка баба дедо и така натаму како бугари. А и да не е така ете само по основа на нив ке тврди а и ке има право пошто има црно на бело без присила дека толку поденеле и добиле државјанство на основа на национална припадност и корени и што ти јас знам.
И ете ние ке дозволиме да се отворат училишта партии и се што е дозволено со устав, но како овие што земаат бугарски пасош само за да заминат некаде а не дека се чувстуваат бугари( со чест на исклучоци) на крај на памет би им паднало да ги пуштат нивните деца во тие паралелки или да се членови на таа бугарска партија тука, ке испадни дека некој ги спречува бугарите во Македонија слободно да се изјаснуваат, дека има тортура врз нив и бла бла бла.
И за понатаму можеш да претпоставиш на кај би се движеле работите, Или едноставно од кај да им најдиме 100000 и плус бугари тука кога нема,а од друга страна бугарија има црно на бело дека има. Кој ке биди крив и дискриминатор во очите на светската јавност . Ајде погодете од два пати и кој ке има проблеми понатака во иднина ради тоа, што бугарија веке го наговести дека воопшто нема да си ја стега душата во врска со тоа. И тоа не завршува тука, туку има далеку поголеми последици према државата и народот посебно на внатрешен план.
Никој не може да спречи никој да извади пасош и да му ја дувни некаде, но барем да не се правиме наивни дека незнаевме за можните последици што ги носи тој пасош, или од типот што има врска ке го фрлам. Не е баш така како некој што си има замислено или си претпоставува, далеку посложена е проблематиката во врска со тој фамозен пасош.
Вака барем неинформираните а и другите кои со сила се прават наивни барем ке имаат претстава за што точно се работи.
Инаку да имаме многу проблеми во државата, но темата сепак беше за бугарски пасоши и полезноста или штетноста да се има или не, а не генерално за сите проблеми тука.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
од БГ државјанство сам не можеш да се откажеш, само БГ претседател може да ти го даде и само тој може да ти го земе. ако фрлиш, изгори или изгубиш БГ лични документи имаш парична казна во моментов е од 10 до 100 евра и така секој пат кога ќе го изгори, како бугарски државјанин си должен да плаќа здравствени и пензиски придонеси. за лажни искази fmi напиша 3 години затвор и парична казна важи за сите земји кои се поврзани со Интерпол и Европол.шемите на Username1 се невозможни ниту за партија во бугарија ниту другите бидејќи освен затвор и паричната казна за лажни лични податоци губи правото на пензија (била таа германска француска или каква и да е)
Хахаха знаеш ли што збориш море? Вие сте правна држава некое место погоре од Косово.
Не ми кажуј за вас,исти сте си останале ко после 45та,разликата е само тоа што сте во ЕУ.
НЕка ти е јасно: Пасош бг вадиш,го употребуваш, и го фрлаш после ко тоалет папир.
Ако треба ке платам и 500 евра казна,тогаш со кеф ке ги платам.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Тоа е проблемот, нема коj да се пише вакво нешто во БГ за пасош. Този феномен за нас е наполно неразбирлив и ако е опишан от Симеон Радев преди 100 години.
Таа работа со гласането... заборави. Законот не ви дозволува да гласате ако не сте били на териториjaта на БГ минимум 1 година во изминатите 4 .
Дај линк,ако имаш, да видиме што опишал.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Хахаха знаеш ли што збориш море? Вие сте правна држава некое место погоре од Косово.
Не ми кажуј за вас,исти сте си останале ко после 45та,разликата е само тоа што сте во ЕУ.
НЕка ти е јасно: Пасош бг вадиш,го употребуваш, и го фрлаш после ко тоалет папир.
Ако треба ке платам и 500 евра казна,тогаш со кеф ке ги платам.
Пасош и државjaнство са различни поими. Ти можеш да изфрлиш пасош ако сакаш во Вселената, со тоа не си прекинал да бидеш државjaнин на таа држава.
--- надополнето: 22 декември 2012 во 03:04 ---
Дај линк,ако имаш, да видиме што опишал.
Па читаj книгите му. Напишал една фундаментална книга човекот во 2 дебели тома.

Член од
25 април 2009
Мислења
367
Поени од реакции
135
Пасош и државjaнство са различни поими. Ти можеш да изфрлиш пасош ако сакаш во Вселената, со тоа не си прекинал да бидеш државjaнин на таа држава.
--- надополнето: 22 декември 2012 во 03:04 ---

Па читаj книгите му. Напишал една фундаментална книга човекот во 2 дебели тома.
дека рече мешате пасош и државјанство, и мене тоа ми е чудно, ко ке речат лугето пасош бугарски вадиш, мислам знаат оти не се вади пасош или така се вели на зборот само o_O Кога одиш бугарија поднесваш документи за државјанство, a не за пасош, рокот е година ако го добиеш државјанството, после пријавуваш адреса место на живеење па тек после да извадиш од општина пример од петрич лична карта возачка пасош и тако даље...

Член од
30 мај 2011
Мислења
553
Поени од реакции
130
Се тоа убаво само на бугарчињава некако слабо им се работи и некако споро ми иде работава.Сеа башка католички божик па нова година па ајде и православен божик тек во феб. на работа :P
Нека им е среќна новата година и во новата малце повеќе да работат. :)

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
на 6-ти јануари кај нас е јордановден -богојавление(Водици) работен ден е!
од 2-ри јануари до 3-ти март нема официјални викенди

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom