Бугарија испорача три услови на Македонија

Член од
6 април 2007
Мислења
964
Поени од реакции
339
Споредба на зборови во македонскиот,бугарскиот и рускиот јазик:Прегледај го приврзокот 295451
Неупатеното Македонче коj како год сака слободно може да го работи. Толку се моронски примерите што не вреди сите да коментират, али добро, вака за разонода.

Добива = добива на бугарски, односно руда, жито, млеко (млекодобив), мед од пчелите, и т.д.

Вежба = србизам

Пронаоѓач = србизам, буквален превод од српски на проналазач

Приредба
= србизам

Мета = србизам

Речиси = кажи-речи на бугарски

Упатство = уп'тване на бугарски

Заробеник = србизам

Заграда = србизам

Судар = србизам

Руда = руда на бугарски (коjа неписмена стока, човече, секоj може да ги види ова на интернет...)

Соодветен = с'ответен на бугарски

Наводници = србизам, адаптациjа на знаци навода

Навреда =
србизам, адаптациjа на увреда

Неукост
= неукост на бугарски

Потрошувач = србизам, адаптациjа на потрошач

Речиси
= кажи-речи на бугарски, нели веќе еднаш се разбравме :tapp:

Препрека = србизам

Заштитна маска = заштитна маска на бугарски

Олеснителни околности = србизам, адаптациjа на олакшавајуће околности

Сомнителен
= с'мнителен на бугарски

Злосторство = злосторство на бугарски

Правно = правно на бугарски

Опрема = србизам

Доколку некоj сака уште да сере, аjде нека понуди автентичен документ штампан во Македониjа на било коj изворен македонски говор пред српската окупациjа со "приредба", "препрекра" или "вежба" внатре :neetaka: :neetaka: :neetaka:
 
Член од
12 март 2009
Мислења
16.075
Поени од реакции
11.029
Неупатеното Македонче коj како год сака слободно може да го работи. Толку се моронски примерите што не вреди сите да коментират, али добро, вака за разонода.

Добива = добива на бугарски, односно руда, жито, млеко (млекодобив), мед од пчелите, и т.д.

Вежба = србизам

Пронаоѓач = србизам, буквален превод од српски на проналазач

Приредба
= србизам

Мета = србизам

Речиси = кажи-речи на бугарски

Упатство = уп'тване на бугарски

Заробеник = србизам

Заграда = србизам

Судар = србизам

Руда = руда на бугарски (коjа неписмена стока, човече, секоj може да ги види ова на интернет...)

Соодветен = с'ответен на бугарски

Наводници = србизам, адаптациjа на знаци навода

Навреда =
србизам, адаптациjа на увреда

Неукост
= неукост на бугарски

Потрошувач = србизам, адаптациjа на потрошач

Речиси
= кажи-речи на бугарски, нели веќе еднаш се разбравме :tapp:

Препрека = србизам

Заштитна маска = заштитна маска на бугарски

Олеснителни околности = србизам, адаптациjа на олакшавајуће околности

Сомнителен
= с'мнителен на бугарски

Злосторство = злосторство на бугарски

Правно = правно на бугарски

Опрема = србизам

Доколку некоj сака уште да сере, аjде нека понуди автентичен документ штампан во Македониjа на било коj изворен македонски говор пред српската окупациjа со "приредба", "препрекра" или "вежба" внатре :neetaka: :neetaka: :neetaka:
и што ?? ...па во задниве 50 години и србите ПРИМИЛЕ многу хрватски зборови, а башка сите во ехЈу примија многи странски ( аглиски) зборови, т.е. ги адаптираа..
НЕМА никакви шанси да се враќаат назад никакви стари зборови ... не само кај нас
 
Член од
6 април 2007
Мислења
964
Поени од реакции
339
Да би знаеле некои ликови овдека колкумина Македонци фино лепо си се снаjдоа во Бугариjа и посебно во Пиринскиот дел таму како што е убав и развиен туристички, одма има срцев удар да добиjат од завист. Одлични видеа. Пуштаj уште да уживаме во животните приазни како се гради добрососедство на терен.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
12.960
Поени од реакции
23.261
Мило ми е што батево отишло да им објасни пица како се прави. Оној злостор што го нарекуваат пица не е на куче да го дадеш и им е убедливо најлош од целата умрена, сталинистичка кујна.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
1.729
Поени од реакции
1.005
Неупатеното Македонче коj како год сака слободно може да го работи. Толку се моронски примерите што не вреди сите да коментират, али добро, вака за разонода.

Добива = добива на бугарски, односно руда, жито, млеко (млекодобив), мед од пчелите, и т.д.

Вежба = србизам

Пронаоѓач = србизам, буквален превод од српски на проналазач

Приредба
= србизам

Мета = србизам

Речиси = кажи-речи на бугарски

Упатство = уп'тване на бугарски

Заробеник = србизам

Заграда = србизам

Судар = србизам

Руда = руда на бугарски (коjа неписмена стока, човече, секоj може да ги види ова на интернет...)

Соодветен = с'ответен на бугарски

Наводници = србизам, адаптациjа на знаци навода

Навреда =
србизам, адаптациjа на увреда

Неукост
= неукост на бугарски

Потрошувач = србизам, адаптациjа на потрошач

Речиси
= кажи-речи на бугарски, нели веќе еднаш се разбравме :tapp:

Препрека = србизам

Заштитна маска = заштитна маска на бугарски

Олеснителни околности = србизам, адаптациjа на олакшавајуће околности

Сомнителен
= с'мнителен на бугарски

Злосторство = злосторство на бугарски

Правно = правно на бугарски

Опрема = србизам

Доколку некоj сака уште да сере, аjде нека понуди автентичен документ штампан во Македониjа на било коj изворен македонски говор пред српската окупациjа со "приредба", "препрекра" или "вежба" внатре :neetaka: :neetaka: :neetaka:
Со овој твој коментар само што го исплука овој професор бидејки таа табела е негова а јас само ја постирав тука:http://fzf.ukim.edu.mk/profesori-3-2-5/
 
Член од
6 април 2007
Мислења
964
Поени од реакции
339
Со овој твој коментар само што го исплука овој професор бидејки таа табела е негова а јас само ја постирав тука:http://fzf.ukim.edu.mk/profesori-3-2-5/
Сигурен бев дека некоjа сељачка фаца како професорот мора да биде автор на табелата. Паланечки опинчар неписмен. Секоj со пристап до интернет може слободно да го растури без диплома за лингвистика да поседува. Барем 80% од примерите му се тотално промашени. Цитирам: шише-бутилка; тегла-буркан; вреќа-чувал;

Еве колку чини сераторот...

Врешта:

Шише:

Само еден македонски професор уствари може да биде толку неподносливо глуп.
 
Член од
15 декември 2020
Мислења
60
Поени од реакции
272
Мило ми е што батево отишло да им објасни пица како се прави. Оној злостор што го нарекуваат пица не е на куче да го дадеш и им е убедливо најлош од целата умрена, сталинистичка кујна.
Умрена, сталинистичка кујна.
Баш ми е интересно да дадеш примери .... ама реални .. не квазипатриотски bla bla bla муабети и локуми.


 
Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
284
Поени од реакции
231
Сигурен бев дека некоjа сељачка фаца како професорот мора да биде автор на табелата. Паланечки опинчар неписмен. Секоj со пристап до интернет може слободно да го растури без диплома за лингвистика да поседува. Барем 80% од примерите му се тотално промашени. Цитирам: шише-бутилка; тегла-буркан; вреќа-чувал;

Еве колку чини сераторот...

Врешта:

Шише:

Само еден македонски професор уствари може да биде толку неподносливо глуп.
Не ти треба речник.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
9.889
Поени од реакции
10.242
 
Член од
24 март 2010
Мислења
12.987
Поени од реакции
19.002
Само еден македонски професор уствари може да биде толку неподносливо глуп.
Не, за жал не се само македонските професори. Ама да, табелана што ја склопил му е класично серење врз дипломата и било каков научен труд што можеби го напишал.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
964
Поени од реакции
339
Не, за жал не се само македонските професори. Ама да, табелана што ја склопил му е класично серење врз дипломата и било каков научен труд што можеби го напишал.
Колку се поглупи срањата во однос на Бугариjа, толку повеќе се шират и лесно апсорбират.

Куртон професори, куртон табели, куртон портали со куртон уредници, куртон аудиториjа.

 
Член од
15 декември 2020
Мислења
60
Поени од реакции
272
Да би знаеле некои ликови овдека колкумина Македонци фино лепо си се снаjдоа во Бугариjа и посебно во Пиринскиот дел таму како што е убав и развиен туристички, одма има срцев удар да добиjат од завист. Одлични видеа. Пуштаj уште да уживаме во животните приазни како се гради добрососедство на терен.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
1.729
Поени од реакции
1.005
Од Демир Хисар е дечково, времиња е во бугарија.
Дечкото е еден од двајцата браќа на познатата пеачка Евгенија Здравевска:
[/URL]
 
Член од
15 декември 2020
Мислења
60
Поени од реакции
272
Да би знаеле некои ликови овдека колкумина Македонци фино лепо си се снаjдоа во Бугариjа и посебно во Пиринскиот дел таму како што е убав и развиен туристички, одма има срцев удар да добиjат од завист. Одлични видеа. Пуштаj уште да уживаме во животните приазни како се гради добрососедство на терен.

https://www.facebook.com/MunicipalityGotseDelchev/videos/977831069713972/UzpfSTEwMjM4OTA5MTczNjI1MDoyMDI0NDI4MDUwNjQyMTE/
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom