Бугарија испорача три услови на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.006
Поени од реакции
305
15 души во Тирана гласаа, зашто и таму имаше Бугари нели.
Кој блам и срам им се случува со ,,стратегијава". :pos: Буквално среден прст им е покажан насекаде од Македонците, па дури и во Пиринска Македонија.
Грција да не ја споменувам,таму ниту здружение имаат, нит бутур, ќутат како дунди во Софија по тоа прашање. Гревови испаднаа овие одродени Македонци од Софија, кои сакаат сите Македонци да ги претстават за Бугари, за да си го исперат предавството на претците, а и нивното.
Дури и во земјите каде нема репресија, мал дел од бугарските граѓани гласаат. Во Велика Британија, 200.000+ имаат право на глас, но само 16.000 се пријавија да гласаат, и не знам колку всушност гласаа.

Нема стратегија. Секој бугарски граѓанин има право на глас. Тие едноставно се плашат од репресија во вашата земја.

Грција? Во Грција има 20 секции. Сеппак имаме 16 бугарски училишта поддржани од државата таму.
* Бугарско неделно училиште „Св. Св. Кирил и Методиј “(Атина) (од 2004 година)
* Бугарско неделно училиште „Св. Вмчк. Георги Зограф“ (Солун) (од 2008 година)
* Бугарско неделно училиште „Паисии Хилендарски“ (Атина) (од 2009 година)
* Бугарско неделно училиште „Захари Стојанов“ (Патра) (од 2011 година)
* Бугарско неделно училиште „Васил Левски“ (Дедеагач) (од 2013 година)
* Бугарско неделно училиште „Азбука“ (Ксанти) (од 2014 година)
* Бугарско неделно училиште „Св. Иван Рилски “(Кавала) (од 2017 година)
* Бугарско училишете (Драма) (од 2020 година)
* Бугарско неделно училиште „Васил Левски“ (Атина)
* Бугарско неделно училиште „Христо Ботев“ (Орестиада)
* + 5 училишта на о. Крит; 1 во село Дикеја/Кадакјој
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
652
Поени од реакции
2.270
хаха, да баш таму најмногу ве сакаат, од сите балкански земји.
Ако ја прочита захариева Грчката верзија на учебникот по Историја ќе бара да се запали а не да се промени.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
хаха, да баш таму најмногу ве сакаат, од сите балкански земји.
Ако ја прочита захариева Грчката верзија на учебникот по Историја ќе бара да се запали а не да се промени.
Од што ги сакаат и зборот вулгарос го користат како синоним за примитивец/простак/сељак/затуцан/варварин, а и едно 2-3 пати ги имаат онака добро исплескано во војна. Од таква љубов, каква што им имаат дадено и Србите и Грците да не куртулат Бугарите.
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
652
Поени од реакции
2.270
Сериозно добро ги имаат исплескано. Ќе ме осудат многу овде (и тоа е ок) ама по мое и ние треба да сме на таа бранова линија. Ко што рече Ципрас кога дојде, незнам колку гледавте ''Атина, Скопје, Белград и на мапа да ги гледаш формираат права линија''.
Пошто поголем, поагресивен и подволичен непријател на Македонија од бугарија тешко дека ќе најдеш.
И до ден денес копнеат да го дораспарчат ова парче земја што остана, па затоа и толку ги с'скаат албанците.
И во претходната поделба на Македонија, бугарија е главен фактор и стимулатор. Иронија е што најмалце доби, само Пиринска, па урлаше, па ја исплескаја, и така. И не учи. Ќе беше кефски и Пиринска да и ја земеа и да ја приклучеја кон СХС, па Југославија. Онака ни трошка од Македонија да не им останеше.
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.006
Поени од реакции
305
Сериозно добро ги имаат исплескано. Ќе ме осудат многу овде (и тоа е ок) ама по мое и ние треба да сме на таа бранова линија. Ко што рече Ципрас кога дојде, незнам колку гледавте (кај нас разбирливо непопуларен) ''Атина, Скопје, Белград и на мапа да ги гледаш формираат права линија''.
Пошто поголем, поагресивен и подволичен непријател на Македонија од бугарија тешко дека ќе најдеш.
И до ден денес копнеат да го дораспарчат ова парче земја што остана, па затоа и толку ги с'скаат албанците.
И во претходната поделба на Македонија, бугарија е главен фактор и стимулатор. Иронија е што најмалце доби, само Пиринска, па урлаше, па ја исплескаја, и така. И не учи. Ќе беше кефски и Пиринска да и ја земеа и да ја приклучеја кон СХС, па Југославија. Онака ни трошка од Македонија да не им останеше.
Пишуваш многу, читаш малку. Прочитајте ги мемоарите на дипломатите кои учествувале во преговорите во 1912 година. На Бугарија не и треба Северна Македонија. Вие не сте поразвиена земја (политички, економски), ниту имате етнички мир и имате проблеми со сите соседи. На кого му треба ова парче земја?
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
12.970
Поени од реакции
23.309
Пишуваш многу, читаш малку. Прочитајте ги мемоарите на дипломатите кои учествувале во преговорите во 1912 година. На Бугарија не и треба Северна Македонија. Вие не сте поразвиена земја (политички, економски), ниту имате етнички мир и имате проблеми со сите соседи. На кого му треба ова парче земја?
Тоа е така. Затоа не ми е јасен интересот за влез на бугарски капитал и превземање на фирми и пакети во фирми тука.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.006
Поени од реакции
305
Тоа е така. Затоа не ми е јасен интересот за влез на бугарски капитал и превземање на фирми и пакети во фирми тука.
Интересот е бизнис, а не државен. Зачленувањето во ЕУ значи развој, т.е. е добро за бизнис. Најголемата продажна страница во Бугарија е ромунска, но никој тука не мисли дека Романците ќе не преземат. Напротив, тие инвестираат тука, создаваат работни места и ја зголемуваат конкуренцијата. Така се развива бугарскиот бизнис, бидејќи се натпреварува со подобри бизниси. Еве 2021-2022 истата компанија ќе инвестира 90 мл. еуро во индустриски парк 130 000 кв. м.
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
652
Поени од реакции
2.270
Пишуваш многу, читаш малку. Прочитајте ги мемоарите на дипломатите кои учествувале во преговорите во 1912 година. На Бугарија не и треба Северна Македонија. Вие не сте поразвиена земја (политички, економски), ниту имате етнички мир и имате проблеми со сите соседи. На кого му треба ова парче земја?
Јас сум Македонец на Македонски форум, ти си бугар на Македонски форум. The question is што бараш тука? Зошто јас не киснам на бугарски форум? Прво и најважно - не го разбирам јазикот. Второ, не помалку важно што кур би барал на бугарски форум кога сум Македонец? Настрана ми моча за вашата земја.


Туку сте знаеле дека во периодот од 45та некаде до 60ти ако не се лажам, бугарите го отпишале Гоце Делчев и признале дека се борел само за Македонската кауза и оттука бил Македонец (некои бугари прокоментирале кога умрел, преведено: конечно и тоа куче умре). Има документи за ова. Потоа одново се враќаат на старите небулози дека бил бугар. Ни сами не знаат кај тераат. И татари, и словени, и тракијци и се и сешто.
Од 10 врсти на кур правени.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
12.970
Поени од реакции
23.309
Интересот е бизнис, а не државен. Зачленувањето во ЕУ значи развој, т.е. е добро за бизнис. Најголемата продажна страница во Бугарија е ромунска, но никој тука не мисли дека Романците ќе не преземат. Напротив, тие инвестираат тука, создаваат работни места и ја зголемуваат конкуренцијата. Така се развива бугарскиот бизнис, бидејќи се натпреварува со подобри бизниси. Еве 2021-2022 истата компанија ќе инвестира 90 мл. еуро во индустриски парк 130 000 кв. м.
Јас знам дека е бизнис. Исто знам дека во нешто што пропаѓа не би фрлил ни мрсул, камо ли пари. Освен ако математиките не се други.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Јас сум Македонец на Македонски форум, ти си бугар на Македонски форум. The question is што бараш тука? Зошто јас не киснам на бугарски форум? Прво и најважно - не го разбирам јазикот. Второ, не помалку важно што кур би барал на бугарски форум кога сум Македонец? Настрана ми моча за вашата земја.


Туку сте знаеле дека во периодот од 45та некаде до 60ти ако не се лажам, бугарите го отпишале Гоце Делчев и признале дека се борел само за Македонската кауза и оттука бил Македонец (некои бугари прокоментирале кога умрел, преведено: конечно и тоа куче умре). Има документи за ова. Потоа одново се враќаат на старите небулози дека бил бугар. Ни сами не знаат кај тераат. И татари, и словени, и тракијци и се и сешто.
Од 10 врсти на кур правени.
Тие Гоце и ден денес не го споменуваат, освен кога се рчкаат со нас. Апсолутно ништо не им значи нив Гоце, ниту пак некогаш го споменувале во историјата. Напротив тој нив им беше ,,сепаратист" и трн во око, а Васил Чакаларов во своите спомени напоменува дека се сретнал со Бугарски официр од Софија, кој дошол во Македонија со задача од Бугарската влада да го смени или елиминира Гоце. Гоце се знае кој го споменува таму, само и само Македонците.
Инаку полошо е од тоа. И Цар Самоил го отпишаа тогаш и го учеа како Македонски цар. До пред да влезат во ЕУ и НАТО, ОА не ја споменуваа од пуст страв од Грците. Нема пополитичка историја од нивната никоја земја. Тие во СССР-време беа 100% Славјани, пред 10 години беа Тракијци, а ден денес се ПЕрсијци зашто нашле некој ,,Бугар" кој се викал Персеј. Персијци кои место шахови слават ханови. Да ги прашаш кои се и што се ден денес не знаат да објаснат. Едно време и Александар Македонски го нарекуваа Бугарски цар. Никаков контакт со нив е најдобро решение за нас.
Автоматски споено мислење:

Сериозно добро ги имаат исплескано. Ќе ме осудат многу овде (и тоа е ок) ама по мое и ние треба да сме на таа бранова линија. Ко што рече Ципрас кога дојде, незнам колку гледавте (кај нас разбирливо непопуларен) ''Атина, Скопје, Белград и на мапа да ги гледаш формираат права линија''.
Пошто поголем, поагресивен и подволичен непријател на Македонија од бугарија тешко дека ќе најдеш.
И до ден денес копнеат да го дораспарчат ова парче земја што остана, па затоа и толку ги с'скаат албанците.
И во претходната поделба на Македонија, бугарија е главен фактор и стимулатор. Иронија е што најмалце доби, само Пиринска, па урлаше, па ја исплескаја, и така. И не учи. Ќе беше кефски и Пиринска да и ја земеа и да ја приклучеја кон СХС, па Југославија. Онака ни трошка од Македонија да не им останеше.
Инаку овој процес е во тек. Веќе се поврзавме со Грција на енергетски план. Ќе земаме гас од гасоводот оттаму, а ќе доаѓа од САД. Тие можат да го само да го сисаат сега и да лаат преку сељандури како Каракачанов и останата багра, кои ни во Африка не би биле избрани на тие функции не па во Европа.
 
Член од
4 октомври 2018
Мислења
2.561
Поени од реакции
6.146
Читнав онака набрзина на фб кај Каракачанов, имало и паметни бугари гледам парче го прават меѓудругото и за дешавките ескалацијата околу Македонија
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
12.970
Поени од реакции
23.309
Читнав онака набрзина на фб кај Каракачанов, имало и паметни бугари гледам парче го прават меѓудругото и за дешавките ескалацијата околу Македонија
84% поддршка има таа политика кон Македонија. Нема гарнитура што ќе отстапи. Може да остапи единствено мешана гарнитура со споделена одговорност, каква што е на повидок таму, а и тука.
Треба уште неколку коцки да се поклопат, како на пример ЕУ воопшто да добие интерес во Северен Фиром, и ќе видиш како ќе се виткаат раце и ќе летаат заушки и таму и тука.
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
652
Поени од реакции
2.270
Инаку овој процес е во тек. Веќе се поврзавме со Грција на енергетски план. Ќе земаме гас од гасоводот оттаму, а ќе доаѓа од САД. Тие можат да го само да го сисаат сега и да лаат преку сељандури како Каракачанов и останата багра, кои ни во Африка не би биле избрани на тие функции не па во Европа.
Ова ме радува. А слушнав и Радмила кажа дека сака да повика претставници од Грчката Армија кај нас, на заеднички вежби со Македонската Армија како НАТО партнери. Ова го кажа како реакција на тоа дека бугарите (каракачанов) бараа тие вежби да сме ги правеле со нив. И притоа додаде дека нема апсолутно никаква потврда за такви вежби со бугари. Раде има политички ум.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.006
Поени од реакции
305
Тие Гоце и ден денес не го споменуваат, освен кога се рчкаат со нас. Апсолутно ништо не им значи нив Гоце, ниту пак некогаш го споменувале во историјата. Напротив тој нив им беше ,,сепаратист" и трн во око, а Васил Чакаларов во своите спомени напоменува дека се сретнал со Бугарски официр од Софија, кој дошол во Македонија со задача од Бугарската влада да го смени или елиминира Гоце. Гоце се знае кој го споменува таму, само и само Македонците.
Инаку полошо е од тоа. И Цар Самоил го отпишаа тогаш и го учеа како Македонски цар. До пред да влезат во ЕУ и НАТО, ОА не ја споменуваа од пуст страв од Грците. Нема пополитичка историја од нивната никоја земја. Тие во СССР-време беа 100% Славјани, пред 10 години беа Тракијци, а ден денес се ПЕрсијци зашто нашле некој ,,Бугар" кој се викал Персеј. Персијци кои место шахови слават ханови. Да ги прашаш кои се и што се ден денес не знаат да објаснат. Едно време и Александар Македонски го нарекуваа Бугарски цар. Никаков контакт со нив е најдобро решение за нас.
Гоце се споменува денес, вчера и за време на социјализмот. За Царството Бугарија тој бил комунист, сепак Бугарин. Град има на негово име, улици и булевари се именувани по него по 1989 г. Цар Самоил го отпишаа комунистите само неколку години, за време на присилната македонизација за создаване на федерација. Исто така, учивме за Охридската архиепископија за време на комунизмот и после тоа, пред ЕУ и НАТО. Во СССР-време и сега учиме, дека бугарите се микс од прабугари, словени и траки (Например во книгата: "Тринаесет века во мир и одбрана, том 1" (Нешто както "бугарска воена историја") од 1978 г. првиот раздел се вели "Боречка вештина на Тракијците, Словените и Прабугарите."). Ова за Александар Велики нема никаква врска со историјата и со она што се изучувало во бугарските училишта. Како човек што прочитал книги од Царството Бугарија, Народна Република Бугарија и Република Бугарија, можам да ти кажам дека нема посебна разлика во презентирањето на етногенезата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom