Бугарија испорача три услови на Македонија

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
659
Поени од реакции
2.306
Гоце се споменува денес, вчера и за време на социјализмот. За Царството Бугарија тој бил комунист, сепак Бугарин. Град има на негово име, улици и булевари се именувани по него по 1989 г.
Само вие можете да нарачате убиство на Гоце и на крај град да крстите по него. Еби ветер сте скрос.
Нема ни цел да се дебатира. Оди седи на бугарски форуми.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Градот на негово име, како и на Сандански е даден како херој на Македонското малцинство во име на признавање на неговите права и национална свест, а не дека го славеле и сакале Бугарите. Тоа е како сега некоја улица со Албански/Српски/Турски херој ние да споменуваме дека сме и го дале тоа име од слава и почит на етничките Македонци кон тој човек. Никогаш Бугарите не го славеле Гоце Делчев. Само и само Македонците го слават него. Прекинете со постојаните лаги.
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
659
Поени од реакции
2.306
Луксембуршкиот универзитетески професор и историчар Флориан Бибер:
– Имајќи ги предвид резултатите од изборите во Бугарија, дали можеме да кажеме дека никој од оние кои решија да ја блокираат Македонија за преговорите со ЕУ, не профитираше од овој евтин националистички обид? Време е да се продолжи понатаму, наведе Бибер во објавата.
 
Последно уредено:
Член од
15 декември 2020
Мислења
70
Поени од реакции
340
Инаку овој процес е во тек. Веќе се поврзавме со Грција на енергетски план. Ќе земаме гас од гасоводот оттаму, а ќе доаѓа од САД. Тие можат да го само да го сисаат сега и да лаат преку сељандури како Каракачанов и останата багра, кои ни во Африка не би биле избрани на тие функции не па во Европа.
Добро е човек да биде добро информиран кога коментира нешто, а не да тресе зелени.
Бугарија со 20% преку BULGARTRANSGAZ е ко-сопственик на терминалот во Александруполис и неговиот интерконектор.
До одреден степен, сè уште сте зависни.
BULGARTRANSGAZ to participate in Alexandroupolis LNG Terminal

The Greek company Gastrade SA has announced the signing of the agreement for the acquisition of 20% of its share capital by the Bulgarian company BULGARTRANSGAZ EAD (BTG), operator of the National Natural Gas System of Bulgaria.
https://www.lngindustry.com/liquid-natural-gas/24082020/bulgartransgaz-to-participate-in-alexandroupolis-lng-terminal/
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
659
Поени од реакции
2.306
До одреден степен, сè уште сте зависни.
Зависни од кого бе копук? 20% ќе сте имале, си слушнал ли колку посто ние ќе имаме?
Да од вас ќе зависиме. Ќе ви дадат се, и тоа истите оние кои ги зедовте од Македонија и ги убивте со гас во логорите, само да се стабилизираат работите во Вашингтон уште некој месец два. Рано ви е. Ќе ви ја дадат цела Македонија и по некој пендрак плус.
 
Член од
15 декември 2020
Мислења
70
Поени од реакции
340
Да слушнал сум-некаде 9-10%.И?
Плус ,за сега имате подписано саму меморандом ,а не фиксиран договор.
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
659
Поени од реакции
2.306
Да слушнал сум-некаде 9-10%.И?
25% ќе имаме само во терминалот бе, во гасната централа во Александруполи токмак, а 10% од вкупната вредност на целиот гасовод и целокупната инвестиција, а не само со 10% во Alexandroupolis LNG Terminal.
Плус секоја земја вложува само онолку колку нејзе што ќе и треба. Ние за нашите граѓани вложивме и повеќе од доволно. Никој нема да зависи од никого. Најмалку Македонија од Бугарија. Полни сте влажни сништа за доминација и агресија врз Македонија. Убаво кажал човекон во Луксембург, грозни Националисти.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Како сме зависни бе трубо од Бугарија при гасоводот кога истиот се наоѓа на територија на Грција и се полни од САД? Делумно сме биле зависни, а тие имаат 20%. :pos: Океј тогаш и вие сте делумно зависни од Македонија зашто имаме 25% од терминалот. Ебате логиката.
 
Член од
15 декември 2020
Мислења
70
Поени од реакции
340
25% ќе имаме само во терминалот бе, во гасната централа во Александруполи токмак, а 10% од вкупната вредност на целиот гасовод и целокупната инвестиција, а не само со 10% во Alexandroupolis LNG Terminal.
Плус секоја земја вложува само онолку колку нејзе што ќе и треба. Ние за нашите граѓани вложивме и повеќе од доволно. Никој нема да зависи од никого. Најмалку Македонија од Бугарија. Полни сте влажни сништа за доминација и агресија врз Македонија. Убаво кажал човекон во Луксембург, грозни Националисти.
Чети со разбиране......

.........Со официјалното потпишување на меморандум со Грција за приклучување на Македонија во транс атланскиот гасовод попознат уште како ТАБ практично досегашниот единствени извор Рускиот гас за рок од 2,5 години ќе добие конкуренција и земјава ќе има алтернативен извор на снабдување а со тоа и поголема енергетска сигурност и стабилност. Македонија се вклучува во изградбата на терминалот за течен природен гас во Александрополис во Грција во близина на границата со Турција. Овој терминал е нова независна точка за снабување со природен гас кој доаѓа од Азербејџан единстеваната земја на каспиското море која не е под Руско Влијание, како и течен гас од САД и од многу други земји по конкурентни цени. Владините анализи покажале дека е добро како држава да инвестираме и да имаме сопствеништво на меѓународен гасен терминал и во гасна централа со локација во Грција особено што последниве седум години интензивно се работи на поврзување на голем број стопански објекти и домаќинства на гас а значајно е и учеството во гасната електрана која е своевидна замената за нуклераката Белене. Учеството од 25% во гасната централа која ќе биде со моќност од 800 мегавати е 380 милиони евра а за учествуво од 10% во терминалот за течен гас земјава ќе инвестира 370 милиони евра со подршка на европски проекти. Со овој проект за земјава се создава можност за трајно и стабилно снабдување со природен гас од две страни но исто времено со идното поврзување со гасоводи кон Косово, Албанија и Србија, Македонија со својата позиција ќе прерасне во стратешки важна транзициска рута...........

Ова е според меморандома , тоест подписани са намерениа дека ке се влучите. Кога подпишете веке официален договор ,ке зборуваме за финализиране на зделката.
Сега за сега е само меморандом..
25% ке имате во газната централа ,она не е интересна за Бугариja.
Главниот и важен проект е терминалот, гасоводот и интерконектори. Таму на ќе имате 10%.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Како што читам вака од прва тешка зависност е ова од Бугарија. Тие ќе го имаат клучот за славината, па кога ќе посакаат тогаш ќе го секнат гасот кон Македонија.
 

Византиецот

Злобен Пич
Член од
14 март 2021
Мислења
659
Поени од реакции
2.306
Ова е според меморандома , тоест подписани са намерениа дека ке се влучите. Кога подпишете веке официален договор ,ке зборуваме за финализиране на зделката.
Сега за сега е само меморандом..
25% ке имате во газната централа ,она не е интересна за Бугариja.
Главниот и важен проект е терминалот, гасоводот и интерконектори. Таму на ќе имате 10%.
......избришано.....

Уствари батали не ме интересира, и не те разбирам што ми пишуваш или зборувај Македонски или поќе не се мачам да ти релпицирам.
 
Член од
15 декември 2020
Мислења
70
Поени од реакции
340
Никои нема да ви секне гасот и струjaта. Досега не са ви ja сеkнали кога сте 100 % зависни от Бугариja.
Веке дадов дотаток дека 25 % КЕ имате во гасната централа. 9-10 % КЕ имате во терминалот и гасоводот. Сметам разговорот за приклучен.

,,............. Владините анализи покажале дека е добро како држава да инвестираме и да имаме сопствеништво на меѓународен гасен терминал и во гасна централа со локација во Грција особено што последниве седум години интензивно се работи на поврзување на голем број стопански објекти и домаќинства на гас а значајно е и учеството во гасната електрана која е своевидна замената за нуклераката Белене. Учеството од 25% во гасната централа која ќе биде со моќност од 800 мегавати е 380 милиони евра а за учествуво од 10% во терминалот за течен гас земјава ќе инвестира 370 милиони евра со подршка на европски проекти. ..............,,

https://kanal5.com.mk/makedonija-oficijalno-se-vkluchuva-vo-proektot-aleksandrupoli/a468042
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.551
Поени од реакции
17.485
Тотално си споулавел изгледа. Кој кажа дека 100% од терминалот и централата ќе имаме? Прочитај добро што напишав трубо. Тој што почна со процентите си ти. И ти од тоа што имале 20% Бугарите од терминалот заклучи дека со тоа Македонија била зависна од Бугарија. Не знам каде затајува еволуцијата кај вас Бугарите, ептен сте спори и приглупи. Освен за лажење, за ништо друго не ве бива, а посебно не за да скопчате од втора, не па од прва, па треба човек милион пати како на слепци да ви објаснува.
Од вас нема ни од гас да зависиме, ниту па од авиони. Вашето влијание тука е минато свршено време. Избришани сте за навек со вашиот блам и опинчарство. По цела Европа се смеат со вашите меморандуми и историски вистини од добата на сталинизмот. Мило ми е што ова со вас заврши вака со неандерталски изјави од Краси, Захариева и пожарникарот, барем да знае секој еден Македонец какви гнаси сте и кои ви се намерите. Сега што биде нека биде, но барем ниеден Македонец нема да падне на вашите фори за ,,браќа". Ветото ќе ви стои за навек.
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
1.755
Поени од реакции
1.041
Споредба на зборови во македонскиот,бугарскиот и рускиот јазик: 1621253089619.png
 

Kajgana Shop

На врв Bottom