Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
7 октомври 2010
Мислења
18
Поени од реакции
7
А некој искуство со гејнери има?

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
дали дебелеат жолчките од јајцата и дали е добро да се јадат 2-3 на 1-2 саати пред легинанње

што би стајло повеќе сало вишок на јагленохидрати или масти? или?

поздрав

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.641
Поени од реакции
6.468
Веројатно те стегнал некој мускул од респираторна мускулатура кој што се наоѓа меѓу ребрата тогаш пецка, иако може и срцето да те стегне од многу напор. Тоа не значи дека е инфаркт или нешто слично но срцето може да е преоптеретено од голем напор и да нема доволно кислород на располагање. Најдобро оди да ти направат едно ЕКГ на лекар кое ќе ти го објасни докторот и ќе те советува дали можеш да се занимаваш со потешки активности како што е бодибилиднгот. Може ќе треба да се направат дополнителни испитувања како ЕХО на срце ќе ти каже лекарот.
[
Јас мислам дека е до тоа што не правев доволно одмор меѓу серии (брзав да ја фатам од почеток Јунајтед - Билбао :D ).
Ќе продолжам да вежбам понатаму, а во случај пак да ми се случи истото, ќе побарам помош од лекар. Но сепак играм фудбал од мал па до сега не ми пронашле некој таков проблем па неверувам да е нешто такво. :)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
дали дебелеат жолчките од јајцата и дали е добро да се јадат 2-3 на 1-2 саати пред легинанње

што би стајло повеќе сало вишок на јагленохидрати или масти? или?

поздрав
2-3 е добро, небитно кое време.
Мастите од жолчките содржат холестерол кој помага во зголемување на пририодниот тестостерон во телото. Така е во принцип со сите здрави масти.

И јаглехидратите се оние што дебелеат, и оние кои бараат контрола при диета, не мастите, но сепак треба да се внимава обострано.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Јас мислам дека е до тоа што не правев доволно одмор меѓу серии (брзав да ја фатам од почеток Јунајтед - Билбао :D ).
Ќе продолжам да вежбам понатаму, а во случај пак да ми се случи истото, ќе побарам помош од лекар. Но сепак играм фудбал од мал па до сега не ми пронашле некој таков проблем па неверувам да е нешто такво. :)
Најверојатно ништо сериозно штом веќе се занимаваш со спорт подолго време сепак ако ти се јават пофторно оди на лекар затоа што знам за случај каде млад дечко на преглед на спортска медицина по направено ЕКГ му беше напоменато дека не смее да вежба поради можност од срцев удар, но не ги почитуваше советите на докторите и заврши фатално на само 18 години што е трагично да се случи во денешно време.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
whey, глутамин, BCAA, креатин, декстроза....
Кога, колку како?
Глутаминот како што знам е за опоравок и слично, наслушнав од дечки во теретана као го згуснувал мускулот? o_O

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
whey, глутамин, BCAA, креатин, декстроза....
Кога, колку како?
Глутаминот како што знам е за опоравок и слично, наслушнав од дечки во теретана као го згуснувал мускулот? o_O
whey - насабајле, по тренинг
глутамин - пред спиење 5гр (индуцира лачење на STH)
BCAA - непорсредно пред-за време на тренинг
креатин- насабајле , пред, по тренинг
декстроза- по тренинг

Јас мислам вака некако.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
декстроза- по тренинг

Јас мислам вака некако.
Кај да земам декстроза ? и за што е таа ? колку што сум читал,за да ти врати шеќерите во телото,после тренинг...:confused:

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Кај да земам декстроза ? и за што е таа ? колку што сум читал,за да ти врати шеќерите во телото,после тренинг...:confused:
Има во продавниците за спортска исхрана. Јас зедов од Гладијатори 150 денери е кг. Се користи за надокнадување на изгубените шеќери по тренинг и за ословодување на хормонот инсулин за побрзо вградување на структурни елементи во мускулот.

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Кажете некој видови на вежби со кој што се јачаат овие делови на телото... (на распологање имам вратило ,два тега од по 8кг ...и склекови и стомачни :D)

Е заборавив...дали треба да одмарам ? :D Вежбам веќе 3 недели ,а вежбам веќе 10 дена без престан ,вежбам вратило ,склекови и стомачни. Во денот правам по 250-300 склекови (различни видови ,стандардни правам 150некаде ,и од потешките 100тина) некогаш и плус на вратило 70-80 и околу 500-600 стомачни (исто така различни видови ,комбинирам не правам стандардни).

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
декстроза- по тренинг

Јас мислам вака некако.
Јас на пример вака ги кунзумирам суплиментите:

Кога пијам креатин, 30/40 минути пред тренинг 5 грама креатин + 5 грама глутамин, 15 минути пред да ми заврши тренингот една шака суво грозје, а после тренингот одма Веј + Креатин + Глутамин, и пред спиење повторно Веј.

Сега засега не би мењал ништо.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Кажете некој видови на вежби со кој што се јачаат овие делови на телото... (на распологање имам вратило ,два тега од по 8кг ...и склекови и стомачни :D)

Е заборавив...дали треба да одмарам ? :D Вежбам веќе 3 недели ,а вежбам веќе 10 дена без престан ,вежбам вратило ,склекови и стомачни. Во денот правам по 250-300 склекови (различни видови ,стандардни правам 150некаде ,и од потешките 100тина) некогаш и плус на вратило 70-80 и околу 500-600 стомачни (исто така различни видови ,комбинирам не правам стандардни).
За овие доле,стој на страна,на лактица,по 1 минута,1 минута другата,1 минута лактиците напред,онака,ко за слкек положба,само на лактици и на прсти нозете...

А за овие горе,ваљда споени раце и склекчиња,и на вратило исто споени раце...

За одморот,вежбај максимум 6 дена,7миот пауза,така расстат повеќе мускулите...и колку што знам,се прави пауза на секое 2-3 месеца..од по 1 недела.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Дали впрочем ви прават разлига тие 5 грама после тренингот ?
Мислам, јас го земам само пред тренинг и на тој начин до сега имав одлични резултати, ама некако ми нема логика после тренинг бидејќи се складира вака-така во мускулите за употреба при контракција каде што во форма на креатин фосфат оддава фосфатна група на ADP за да го врати во ATP, а после тренинг немам баш контракции и потреба да се складира креатин (после loading фазата) кога ионака за 12 часа ќе биде претворен во креатинин и исфрлен од телото .
Или грешам ?

Има во продавниците за спортска исхрана. Јас зедов од Гладијатори 150 денери е кг. Се користи за надокнадување на изгубените шеќери по тренинг и за ословодување на хормонот инсулин за побрзо вградување на структурни елементи во мускулот.
Колкави паковања има од декстрозата ?

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Дали впрочем ви прават разлига тие 5 грама после тренингот ?
Мислам, јас го земам само пред тренинг и на тој начин до сега имав одлични резултати, ама некако ми нема логика после тренинг бидејќи се складира вака-така во мускулите за употреба при контракција каде што во форма на креатин фосфат оддава фосфатна група на ADP за да го врати во ATP, а после тренинг немам баш контракции и потреба да се складира креатин (после loading фазата) кога ионака за 12 часа ќе биде претворен во креатинин и исфрлен од телото .
Или грешам ?

Колкави паковања има од декстрозата ?
Ти пишува друже...Кило

Kajgana Shop

На врв Bottom