Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
Здраво..можеби е клише прашање ама сакам да се осигурам и барам некој добар совет..
Значи ми фалат некој 8-10 кг тежина а воедно сакам да добијам и на мускулна маса...Ќе може ли да ми препорачате што да земам ,би сакал да пробам со гејнер и креатин комбинирано,и од разговори досега мислам дека за креатин би бил добар ,,creatine monohidrate,, ...сепак би сакал некое мислење од некој поискусен..За пари не е проблем.би дал до 7-8000 ден за навистина добра комбинација за почеток.. Инаку имам вежбано малку летото што измина и доаѓам до некој резултати,па сакам да пробам со додатоци до подобри резлутати...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Здраво..можеби е клише прашање ама сакам да се осигурам и барам некој добар совет..
Значи ми фалат некој 8-10 кг тежина а воедно сакам да добијам и на мускулна маса...Ќе може ли да ми препорачате што да земам ,би сакал да пробам со гејнер и креатин комбинирано,и од разговори досега мислам дека за креатин би бил добар ,,creatine monohidrate,, ...сепак би сакал некое мислење од некој поискусен..За пари не е проблем.би дал до 7-8000 ден за навистина добра комбинација за почеток.. Инаку имам вежбано малку летото што измина и доаѓам до некој резултати,па сакам да пробам со додатоци до подобри резлутати...
Вака друже,не се препорачува одма да отидеш на по јаки суплементи,ако немаш пиено барем протеин.

Знај едно,без исхрана,НИШТО не правиш,сите тоа ќе ти го кажат,дури и оние кои што работат во таквите продавници.

Тие додатоци бараат асално вежбање,не малку,туку мнооогу вежбање,за да добиеш на мускулна маса.

Среди си ја исхраната,јади повеќе оброци,по 5-6 оброци,имај овошје во него,многу протеини,јаглехидрати,здрави масти...

Земи за почеток протеин,па потоа земи тоа што мислиш...и не очекувај од едно пакување гејнер и креатин,да стигнеш до таа килажа што ја посакуваш...језда можеш,јас знам случај каде што мој братучед зголеми многу килажа само со протеин и креатин,ама јадеше ко стока...исто беше многу слаб,а имаше висина...

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
Вака друже,не се препорачува одма да отидеш на по јаки суплементи,ако немаш пиено барем протеин.

Знај едно,без исхрана,НИШТО не правиш,сите тоа ќе ти го кажат,дури и оние кои што работат во таквите продавници.

Тие додатоци бараат асално вежбање,не малку,туку мнооогу вежбање,за да добиеш на мускулна маса.

Среди си ја исхраната,јади повеќе оброци,по 5-6 оброци,имај овошје во него,многу протеини,јаглехидрати,здрави масти...

Земи за почеток протеин,па потоа земи тоа што мислиш...и не очекувај од едно пакување гејнер и креатин,да стигнеш до таа килажа што ја посакуваш...језда можеш,јас знам случај каде што мој братучед зголеми многу килажа само со протеин и креатин,ама јадеше ко стока...исто беше многу слаб,а имаше висина...
да,точно,и исхрана секако..само знам деца што се земале Qucik Mass гејнер и за месец време се дошле до тие 10 кг..само проблемот е што го нема тој гејнер тие месеци веќе во МКД...Инаку би се придржувал на добра исхрана,пример кога вежбав имав 5 оброци по шема дадена од GetReady..
Со 5 белки сабајлето,потоа 200 гр стек,па стек со ориз, тренинг ,суво грозје нешто по тренинг и за крај туна или салати по избор...

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.752
Поени од реакции
11.655
Сеа не ми е јасно, гејнерот да го искомбиниран глутамин, креатин и леутор или само со креатин и глутамин?
Ќе има ли повеќе ефект ако го додадам и леуторот или само фрлање на пари е?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
да,точно,и исхрана секако..само знам деца што се земале Qucik Mass гејнер и за месец време се дошле до тие 10 кг..само проблемот е што го нема тој гејнер тие месеци веќе во МКД...Инаку би се придржувал на добра исхрана,пример кога вежбав имав 5 оброци по шема дадена од GetReady..
Со 5 белки сабајлето,потоа 200 гр стек,па стек со ориз, тренинг ,суво грозје нешто по тренинг и за крај туна или салати по избор...
Од тие 10 кг што ги качиле ни 2-3 кг не се мускул. 3-4 кг се од задршката на вода поради креатинот што го има Quickmass така да некои мислат дека гејнеров е нештоо посебно во суштина е "ефикасен" поради креатинот кој задржува вода а 2-3 недели по престанок на користењето ќе паднеш тие 3-4 кг што се задршка на вода.
--- надополнето: 8 март 2012 во 17:52 ---
Сеа не ми е јасно, гејнерот да го искомбиниран глутамин, креатин и леутор или само со креатин и глутамин?
Не е фрлање пари ама мислам дека има превисока цена. Јас би одел на стандардна комбинација гејнер со креатин

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
епа затоа дајде ми некоја добра комбинација за почеток..што да земам :)

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
За почеток,веј протеин. Не кажа и колку години си..
20ка цела.. :) Ама финтата е што ми фалат 10кг за да почнат да правам дефиниција..ми фали маса..дали со веј протеинот ќе качам на маса? нели е повеќе за дефиниција тој

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
20ка цела.. :) Ама финтата е што ми фалат 10кг за да почнат да правам дефиниција..ми фали маса..дали со веј протеинот ќе качам на маса? нели е повеќе за дефиниција тој
Ти кажувам веј,пошто претпоставувам,немаш ништо пиено од суплементи до сега ? колку да земеш за почеток,1 месец,па после земи си гејнер+креатин...али сепак,поголемиот процент паѓа на исхраната..

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
монохидрат,гејнер/протеин и бцаа и другото дај го за јадење (леуторот е исто бцаа со + мала доза на киц +б витамини = има преголема цена за вакво нешто иди само со класична бцаа и б комплекс)
--- надополнето: 8 март 2012 во 19:39 ---
ако сакаш "МАСА"(мускул,вода,сало= ако ова го сметаш за маса ) тогаш од со гејнер во него имаш јх,масти.протеин, и шекер и креатин....а ако сакаш да надоплниш внесот на протеин дневен тогаш оди со веј .заедно со исхраната сигурно ке качиш кило две чисти

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.641
Поени од реакции
6.468
Денес за време на вежбање кога станав од клупата земав длабоко воздух и ме стегна срцето, потоа некоолку пати земав пак длабоко воздух повторно ме стегаше како да имам бодежи. Незнаев од што е па решив да го прекинам тренингот да не си направам некои компликации, нели срцето е сериозна работа. По 15 - 20 минути веќе ги немав тие бодежи. Некој да ми каже од што може да е?

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
бцаа не треба дасе зимаат пред тренинг, затоа што џабе ке се потрошат или јас не сум во право??

како е најдобро да се зимаат (освен што ппосле тренинг обавезно) ?

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.752
Поени од реакции
11.655
Денес за време на вежбање кога станав од клупата земав длабоко воздух и ме стегна срцето, потоа некоолку пати земав пак длабоко воздух повторно ме стегаше како да имам бодежи. Незнаев од што е па решив да го прекинам тренингот да не си направам некои компликации, нели срцето е сериозна работа. По 15 - 20 минути веќе ги немав тие бодежи. Некој да ми каже од што може да е?
Срце ако те стегне, или ќе се разбудиш у болница, или нема уопште да се разбудиш :D
Ваљда некој мускул си истегнал.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Веројатно те стегнал некој мускул од респираторна мускулатура кој што се наоѓа меѓу ребрата тогаш пецка, иако може и срцето да те стегне од многу напор. Тоа не значи дека е инфаркт или нешто слично но срцето може да е преоптеретено од голем напор и да нема доволно кислород на располагање. Најдобро оди да ти направат едно ЕКГ на лекар кое ќе ти го објасни докторот и ќе те советува дали можеш да се занимаваш со потешки активности како што е бодибилиднгот. Може ќе треба да се направат дополнителни испитувања како ЕХО на срце ќе ти каже лекарот.
--- надополнето: 8 март 2012 во 22:43 ---
бцаа не треба дасе зимаат пред тренинг, затоа што џабе ке се потрошат или јас не сум во право??

како е најдобро да се зимаат (освен што ппосле тренинг обавезно) ?
Логиката да се земаат за време на тренинг е во крвта на располгање да има амино киселини за да се веднаш поправаат штетите и да не се трошат толку мускулите. Исто ако снема гликоза за енергија да се трошат тие наместо да се бара енергија од разградување на мускулите. Пример Leutor/AminoCore советуваат така да се земат. По тренинг е може да се земат, но тука веќе вејот си ја врши својата работа така да плус амино киселини нема многу да помогнат.

Kajgana Shop

На врв Bottom