Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
сум слушал батки ќе ода сеа 1-2 месеци и ќе направам бицепс 40цм. ко го прашав што внесува одговор беше 1 чорба на сабајле и уште 1-2 јадења.
90 % се е до исхраната и внесувањето на калории, дур не изејш 500-1000гр стек днвно, 200-300гр ориз , 10 јајца, и 1-2 туни сето тоа поделено и комбинирано во 6-7 оброци билдер не те биду

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Многу ме интересира,колку е просечен обем на рака кај тинејџер(мислам на бицепс+трицепс) стегнат,а колку кај возрасен човек ? има такво нешто ?

Мене ми е 35,некои ми викаат дека многу било,други дека било ОК....
Нема многу-малце според возраст, се зависи од тоа како ти одговара на изгледот (проценти на масти, висина ) .
Подобро е да е 35 чисти сантима, отколу 40 масни. :)

Види само да ти се балансира со остатокот од телото (рамо, гради, грб) да не изгледаш како попај, покрај тоа не се замарај за многу/малце :)

П

Паган-др

Гостин
Многу ме интересира,колку е просечен обем на рака кај тинејџер(мислам на бицепс+трицепс) стегнат,а колку кај возрасен човек ? има такво нешто ?

Мене ми е 35,некои ми викаат дека многу било,други дека било ОК....
На другарче кошарка шо тренира (и + вежбање) 39 му е. 17 години.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
нема никаква врска од возраст големината на раката..,.а друга работа кога правиме муабет за големина на рака не се рачуна мрсна со 10кг плус...тука со некое средно бф... и големината на раката секогаш треба да биде складна со остнатите делови....ако еден мускул расне за 0.5цм све друго исто така мора да расне за толку така да нема средина....све е до таа симетрија

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Др.-АГАН напиша:
Поздрав друже. :)

Ако имаш време да ми одговориш и пообјасниш некои заблуди, би бил благодарен. Ако не, скокни го делов подоле.

Вака стојам. 78 кила, ~182cm. Одев некои 2 ипол месеци во теретана прошлата година (некаде од април месец па натаму), и немав некоја посебна програма и се тоа, тогаш прв пат бев во теретана, и ги вежбав оние "популарнине" бенч, крива шипка итн. Имаше некои резултати се приметуваа, се раширив во рамења, градите ми се оцртаа.
После имав пауза од неколку месеци, па продолжив пак во ноември/декември (месец и нешто), и почнав малку посериозно во однос на програма. Ако добро се сеќаавам, вежбав грб и бицепс, трицепс и рамо, гради и стомак, нешто во тој стил, ми се фаќаа 5 дена вежбање, сабота-недела одмор. Правев супер серии, почнував со поголема килажа, на секое 8мо повторување симнував по 5 кила. После прекинав ради нова година/празници/зимување.

Е сега, што ми е и главната поента на муабетов. Зошто цело време додека вежбав осеќав дека вежбам во некоја заблуда, од време на време ќе ме насочеше некој од теретанава, ама пак некако го имав тоа чувство.
-Прво што ме интересира е напредокот. Што е поквалитетно, повеќе повторувања со помала килажа, или помалку повторувања со поголема килажа? После колку време би накачил плус некое кило?
-И да, дали има некоја формула, табела нешто во тој стил, да ми даде некоја претстава за тоа со мојава килажа, со која тежина би требало да вежбам грб/рамо/бицепс итн?
-За една мускулна група, од прилика колку различни вежби се доволни? 2-3?
-Под дифолт, грубо пресметано колку серии се доволни за една вежба со колку повторувања? Затоа што некаде налетав дека доколку се прават повеќе серии, се "горат" мускулите.

Се извинувам за долгиот пост, доколку имате време одговорете ми, може звучам ко тотално да сум неук, ама како викаат, не боли да прашаш.

Фала од напред,
Драган
Мене воопшто не ми преставува проблем да ти одговорам на било кое прашање, но пробај следиот пат, цитирај го моето име во некоја од темите во секторот за бодибилдинг, од причина што може и некој друг се справува со сличен проблем, а го мрзи или несака да праша, па затоа ќе му биде од полза да прочита како некој друг го решил проблемот.

Прво, во бодибилдингот е познато едно правило. Ако сакаш го стимулираш растот на мускулите, тоа ќе се случи само со подигање на големи килажи, и нормално, помали повторувања.
Многу повторувања со мали килажи (не претерано мали) повеќе се користат за обилување на мускулот, волумен, што воопшто не ти е потребно додека си почетник и немаш изградено солидна мускулна маса.
Доколку се справуваш со проблем, односно не "растеш" не накачуваш килажа, постојат три можни проблеми, а тоа, недоволен внес на калории потребни за раст (+500 од потребната дневна количина), недоволен одмор (спиење, одмор помеѓу мускулни групи во текот на неделата, итн) и неправилно изведување на вежбите.

Тежината која што ќе ја користиш е релативна работа. Но под некое непишано правило важи основното изведување со правилна форма, и без користење на моментум.
Исто така користи ја технината на зголемување со секоја наредна серија која ќе ја работиш.
А тоа, доколку работиш грб, и максималната килажа што можеш да ја подгинеш со 8 повторувања е 50 кила на лат машина, тогаш првата серија нека биде со 40 кила, а 12 повторувања, втората со 45 кила - 10 повторувања.
Тоа значи кога ќе ја правиш последната серија, односно онаа со 50 кила и 8 повторувања, да ти биде мачно но сепак да се потрудиш да извадиш барем 6 повторувања со правилна форма.
Се надевам дека го сфати овој дел.

Што се однесува за вежбите по мускулни партии, бројот држи го од 4-5 за големи мускулни групи како што се нозете и грбот.
И од 3-4 за помалите.

По конкретно, моја препорака е вака:

5 вежби за грб (4 ако не вкучуваш мртво дигање) со по 3 серии (4 ако не вкучуваш мртво дигање) повторувањата да се движат од 8-12.

Нозе - 5 вежби - 3 серии - 10-14 повторувања.
Гради - 4 вежби - 3 серии - 8-12 повторувања.
Рамо - 5 вежби (2 за предно, 2 средно, 1 задно, па смени нареден тренинг) - 3 серии - 8-12 повторувања.
Бицепс - 2-3 вежби - 3 серии - 8-12 повторувања
Трицепс - 3-4 вежби - 3 серии - 8-12 повторувања

Доколку имаш уште нешто нејасно, слободно прашај.
Воедно и ќе ги замолам сите кои ми испраќаат приватни пораки, од сега па натака да ја користат некоја од темиве на овој под-форум, и доколку сакате конкретен одговор од мене, цитирајте го моето име, иако сметам дека постојат и други личности на форумов кои го имаат основното знаење и можат да ви бидат од помош.
Се разбира, доколку е премногу приватно, во тој случај се користат приватните пораки.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
нема никаква врска од возраст големината на раката..,.а друга работа кога правиме муабет за големина на рака не се рачуна мрсна со 10кг плус...тука со некое средно бф... и големината на раката секогаш треба да биде складна со остнатите делови....ако еден мускул расне за 0.5цм све друго исто така мора да расне за толку така да нема средина....све е до таа симетрија
Пре би рекол дека процентуално треба да расне со другите делови од телото а не во цм. Не е исто да зголемиш 5 цм на глутеус и 5 цм на подлакт. Првото ќе го постигнеш за неколку месеци второто за неколку години.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Може ли некој да ми објасни по детално како да рачунам за секое јадење калории/протеини/јаглехидрати ? појма немам за ова,а сите што ги прашувам,ми викаат за дефиниција,треба да сметаш точно колку калории/протеини внесуваш....тука,или по ПП,свеедно....

фала.:cuc:
--- надополнето: 7 март 2012 во 19:34 ---
Нема многу-малце според возраст, се зависи од тоа како ти одговара на изгледот (проценти на масти, висина ) .
Подобро е да е 35 чисти сантима, отколу 40 масни. :)

Види само да ти се балансира со остатокот од телото (рамо, гради, грб) да не изгледаш како попај, покрај тоа не се замарај за многу/малце :)
Онака прашав,знам дека тоа е најбитно,да е чиста. Мене не ми е исцртана онака,кога е олабавена(ретко на кого му е нели) али кога ќе ја стегнам,нема ништо сало :D

Ми се балансира,само градиве ми се ка-та-стр-офа,а у теретана највише на нив внимание посветував,и пак ништо...ама добро,15 години сум,има време,ќе се оформат :D

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Може ли некој да ми објасни по детално како да рачунам за секое јадење калории/протеини/јаглехидрати ? појма немам за ова,а сите што ги прашувам,ми викаат за дефиниција,треба да сметаш точно колку калории/протеини внесуваш....тука,или по ПП,свеедно....

фала.:cuc:
--- надополнето: 7 март 2012 во 19:34 ---

Онака прашав,знам дека тоа е најбитно,да е чиста. Мене не ми е исцртана онака,кога е олабавена(ретко на кого му е нели) али кога ќе ја стегнам,нема ништо сало :D

Ми се балансира,само градиве ми се ка-та-стр-офа,а у теретана највише на нив внимание посветував,и пак ништо...ама добро,15 години сум,има време,ќе се оформат :D
Ехе имаш време за градите, само не ги превежбувај пошто им терба одмор на мсукулите, ако повеќе ги вежбаш нема повеќе да ти растат. Ама искрено 15 години е добро време за почеток.
Zack Khan почнал на таа возраст :)

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Ехе имаш време за градите, само не ги превежбувај пошто им терба одмор на мсукулите, ако повеќе ги вежбаш нема повеќе да ти растат. Ама искрено 15 години е добро време за почеток.
Zack Khan почнал на таа возраст :)
Срциња лапање овој :D

Не идам на овакво тело да се направам,тоест кога бил 15 години,да,ама ова сега,не.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Пре би рекол дека процентуално треба да расне со другите делови од телото а не во цм. Не е исто да зголемиш 5 цм на глутеус и 5 цм на подлакт. Првото ќе го постигнеш за неколку месеци второто за неколку години.
тоа со цм беше само како пример да се долови симетријата.... ама контра си е контра... нема врска

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
http://www.napumpajse.com/shop/kreatini-i-stimulansi/plasma-jet-160-caps.aspx Разгледував по странициве,и налетав на ова...

Некој да каже нешто повеќе,штетно,не штетно,од колку години треба да се користи и слично ?

И,имам едно прашање до поискусните...

Имам слушано,дека што и да пиеш,креатин,амино,МОРАШ со протеин да го комбинираш,за да немало лоши ефекти... точно ли е ова ? има нешто разлика ако комбинираш протеин и креатин(добро,подобро е за мускулот,му носиш и креатин и протеин) али,задолжително ли е за да нема лоши ефекти или ? многу пари би летале така,ако комбинираш со све протеин...

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
http://www.napumpajse.com/shop/kreatini-i-stimulansi/plasma-jet-160-caps.aspx Разгледував по странициве,и налетав на ова...

Некој да каже нешто повеќе,штетно,не штетно,од колку години треба да се користи и слично ?

И,имам едно прашање до поискусните...

Имам слушано,дека што и да пиеш,креатин,амино,МОРАШ со протеин да го комбинираш,за да немало лоши ефекти... точно ли е ова ? има нешто разлика ако комбинираш протеин и креатин(добро,подобро е за мускулот,му носиш и креатин и протеин) али,задолжително ли е за да нема лоши ефекти или ? многу пари би летале така,ако комбинираш со све протеин...
какви лоши ефекти очекуваш од ДОДАТОК ВО ИСХРАНАТА.
тоа што си го слушнал најверојатно е муабет од некој што или не знае или има проблеми со исхраната па ја надополнува со протеин. НЕ МОРА заедно (амино=разгранет протеин) секој додаток е додаток во исхраната значи од кој имаш потреба тој ке го додаш просто кажано...што се однесува до прозиводот горе се работи Н.О азотен бустер... последици не може да има..корис= ако бараш поголема пумпа (со што би добил поголемо снабдување на мускулите со хранливи материи хормони и др) ,сила исто така што значи би добил некоја маса но без исхраната ништо ...а за годините што се однесува за секој суплемент е 18+ но ништо и ако си 16+-..

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
какви лоши ефекти очекуваш од ДОДАТОК ВО ИСХРАНАТА.
тоа што си го слушнал најверојатно е муабет од некој што или не знае или има проблеми со исхраната па ја надополнува со протеин. НЕ МОРА заедно (амино=разгранет протеин) секој додаток е додаток во исхраната значи од кој имаш потреба тој ке го додаш просто кажано...што се однесува до прозиводот горе се работи Н.О азотен бустер... последици не може да има..корис= ако бараш поголема пумпа (со што би добил поголемо снабдување на мускулите со хранливи материи хормони и др) ,сила исто така што значи би добил некоја маса но без исхраната ништо ...а за годините што се однесува за секој суплемент е 18+ но ништо и ако си 16+-..
Фала многу друже.

За аминото знаев,и чудно ми падна кога ми го кажаа тоа,за креатинов ај некако...ми го кажа од теретана тој што ја држи,тренер да го наречам ете...

за производов,онака ме интересираше што е.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
Вака сега :), повеќе години сум активен со спортување, а последнава година и со вежбање по дома колку толку. Сега се изначитав за исхрана, и отидов до Get Ready демек по чисти протеини ( зашто многу сум против нешто што е и 1% штетно), ама продавачот ме разубеди ( не дека многу време му требаше ) да земам Muscle juice гејнер, за првин да качам маса. И сега имам 2 прашања:

1. Лошо ли е тоа што едно исти вежби пратикувам ? Дали може да дојде до нешто негативно ? Бидејќи вежбам по дома, и освен склекови, стомачни и вратило, и на колку различни начини да ги правиш, сепак се за иста група мускули

2. На неколку места причитав дека треба да се внесува од 1 до 2 гр протеин на 1 кг тежина. Јас со гејнеров, а и плус со јајца, туна итн, дневно внесувам повеќе од препорачаното. Па дали може и тоа да биде штетно?

Секакви коментари за вежбање, исхрана и друго се добредојдени :) Поздрав

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Вака сега :), повеќе години сум активен со спортување, а последнава година и со вежбање по дома колку толку. Сега се изначитав за исхрана, и отидов до Get Ready демек по чисти протеини ( зашто многу сум против нешто што е и 1% штетно), ама продавачот ме разубеди ( не дека многу време му требаше ) да земам Muscle juice гејнер, за првин да качам маса. И сега имам 2 прашања:

1. Лошо ли е тоа што едно исти вежби пратикувам ? Дали може да дојде до нешто негативно ? Бидејќи вежбам по дома, и освен склекови, стомачни и вратило, и на колку различни начини да ги правиш, сепак се за иста група мускули

2. На неколку места причитав дека треба да се внесува од 1 до 2 гр протеин на 1 кг тежина. Јас со гејнеров, а и плус со јајца, туна итн, дневно внесувам повеќе од препорачаното. Па дали може и тоа да биде штетно?

Секакви коментари за вежбање, исхрана и друго се добредојдени :) Поздрав
Повеќе од 2 грама протеин на кило може да ти направи проблем со бубрезите.
Ти и вака ги преоптоваруваш - затоа многу вода треба да пиеш.
Глеј да пиеш околу литро вода на секои 1000 калории што ги внесуваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom