Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Искрено шо бенефит осети од l-tyrosine осети или онака го земаше, кофеин е многу подобро за пре воркоут.
Бетаин (tmg) ако збориме за истото одлично оди оди само со б витамини и многу малце со креатин.
Два пати во живот го имам земано, подобар фокус и повеќе енергија, инаку го комбинирав со активен б комплекс (https://au.iherb.com/pr/doctor-s-best-fully-active-b-complex-with-quatrefolic-30-veggie-caps/50940).
Ќе ти збрка работа и кофеинот, само со тирозин немав мака за спиење, имам мака со заспивање и гледам да не пијам кофеин после 3 на пладне, а скоро цел живот вежбав навечер околу 7-8.

Член од
20 јули 2023
Мислења
4
Поени од реакции
0
Другари, без големо искуство во вежбањето, практикувам лесно вежбање со исхрана која не е претерано протеинска ( околу 100 гр. протеини дневен внес) една консултација ако може, после вечерен лесен тренинг и спомената исхрана , следно утро на крвна слика се јавува малку покачена Уреа во серум (8.5) ,дали е нормално , дали ви се случува исто покачување на Уреата во крвта? Читам дека може да е последица на физички напор или голем внес на протеини,но мислам дека не претерувам со овие работи...какви се ваши искуства

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.519
Другари, без големо искуство во вежбањето, практикувам лесно вежбање со исхрана која не е претерано протеинска ( околу 100 гр. протеини дневен внес) една консултација ако може, после вечерен лесен тренинг и спомената исхрана , следно утро на крвна слика се јавува малку покачена Уреа во серум (8.5) ,дали е нормално , дали ви се случува исто покачување на Уреата во крвта? Читам дека може да е последица на физички напор или голем внес на протеини,но мислам дека не претерувам со овие работи...какви се ваши искуства
Koga se pravi krvna slika se pauzira so trening 2-3 dena za da pokazi tocen rezultat. Vo sprotivno urea,sedimentacia,kreatinin,mastite ke gi pokazi so povisoki vrednosti mada kaj sportisti normalno e da se pokaceni nekoj vrednosti. Posle dve nedeli napravi nova krvna slika ali pauziraj so trening 3 dena.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.519
Имам болки во лактата. Прво почна десната надлактица па почнаја болки и во лактото и еве сега почна и левото лакто да наболва. Најчесто болките се при мирување. Немам големи болки но сепак смета. Еве 2 месеци не тренирам и од ко прекинав со тренинзи се јавиа овиее глупости. Иначе работам физичка работа 8 часа простум на машина за навртки,штрафови. Бев на матичен вели не е страшно демек мирувај ќе помини. Е сега што да земам за опоравување на лактите дали стегачи,колаген ?

Член од
20 јули 2023
Мислења
4
Поени од реакции
0
Имам болки во лактата. Прво почна десната надлактица па почнаја болки и во лактото и еве сега почна и левото лакто да наболва. Најчесто болките се при мирување. Немам големи болки но сепак смета. Еве 2 месеци не тренирам и од ко прекинав со тренинзи се јавиа овиее глупости. Иначе работам физичка работа 8 часа простум на машина за навртки,штрафови. Бев на матичен вели не е страшно демек мирувај ќе помини. Е сега што да земам за опоравување на лактите дали стегачи,колаген ?
Bidejki imam nekoi revmatski zaebancii..I zatoa I polesno vezbam I slicno-znaci sum patalec...imav slicno bolki vo laktite i mnogu mi pomogna kurkumin aktiv I kombinacija so Gjumbir I limonov sok...znaci kurkuma I gjumbir kako prirodni antiinflamatori mi pomognaa I gi nema veke tie bolki vo laktot. Collagen pomaga isto taka,Ali dodeka go pies..koga ke prestanes, bar kaj mene,se vrakjase bolkata
Za drugi varijanti-suplementi moze ke ti pomognat povekje drugite clenovi

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.405
Поени од реакции
9.710
Spored sliki i prethodni postovi, pretpostavuvam dolgi godini si vo teretana, a sega pishuvash i deka imash fizicka rabota. Bi rekol normalno e da se javi zamor vo laktovi ili nekoi drugi zglobovi.

Suplementi - generalno glucosamine, chondroitin se preporacuvaat za vezbaci, a retko koj gi zema (dodeka ne dojdat problemi). Kolagen dali pomaga za ova ne znam, ama generalno ima dosta benefiti za teloto od kolagen, samo mislam deka treba da se zema periodicno so pauzi.

Za stegaci - jas koristam samo pri vezbi vo posledna serija na najgolema tezina. Imam gledano lugje nosat stegaci i na rabotno mesto (cela smena), ne znam dali po preporaka na doktor ili samoinicijativno, moe mislenje e deka ne e dobro da se nosat dolgorocno. Ako zemas gledaj da najdes nekoi germanski ili skandinavski, Rehband na primer, mnogu se podobri od tie sho gi ima na nash pazar i sho se prodavaat po prodavnici za suplementi.

Za doktor, najdi nekoj dobar fizioterapevt, i konsultiraj se, maticen lekar nema da ti se zamara za dolgorocni soveti za lakt.

Se nadevam neshto od ova kje ti pomogne.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Дали ти се намалуваат ако се напиеш ибупрофен?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Da. Isto isto i paracetamol koga ke se napijam mi vrvat bolkite.
Вака, има доста работи кои може да ти прават билка, а се чести кај вежбачи, еве ти англиски термини: tennis elbow (најчесто болка при вежби за трицепс, рамо, гради) golfer's elbow (болка при вежби за бицепс, грб), triceps tendonitis and elbow bursitis (и двете болка нон стоп).

Во твојов случај, јас се сомневам на неколку работи: тендонитис, презатегнати мускули на подлактицата и трицепсот, воспаление на околните тетиви.

Привремени решенија: ОДМОР, мраз (5 пати после тренинг, по 15 минути, со 10мин пауза помеѓу секој пат. Стави тенка крпа измеѓу мразот и раката, никако мраз на кожа), магнезиум (ова ти треба во секој случај), масажа (ролер или топче помагаат за зглобот).

Суплементи, дискутабилно, МСМ + кондрионитин + глукозамин + турмерик, нема нешто посебно јаки студии дека прават чудо, ќе ти ублажат малку, но не барај чудо. Има комбинации со други работи (од анимал фирма го имам пиено), ми помогна привремено.

Блокмакс маст, ова е ибупрофен, пак, привремено решение, наместо да го пиеш, делува фокусирано таму.
1706999877997.png

Најбитно одмор (пожелно да прекинеш неколку денови барем теретана) и масажа, ако не се смири во рок од 3 месеци од појавувањето, на лекар оти е хронична болка и може да направи големи проблеми.

Види ги на YouTube термините што ти ги пишав да разбереш подобро што е проблемот.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.519
Вака, има доста работи кои може да ти прават билка, а се чести кај вежбачи, еве ти англиски термини: tennis elbow (најчесто болка при вежби за трицепс, рамо, гради) golfer's elbow (болка при вежби за бицепс, грб), triceps tendonitis and elbow bursitis (и двете болка нон стоп).

Во твојов случај, јас се сомневам на неколку работи: тендонитис, презатегнати мускули на подлактицата и трицепсот, воспаление на околните тетиви.

Привремени решенија: ОДМОР, мраз (5 пати после тренинг, по 15 минути, со 10мин пауза помеѓу секој пат. Стави тенка крпа измеѓу мразот и раката, никако мраз на кожа), магнезиум (ова ти треба во секој случај), масажа (ролер или топче помагаат за зглобот).

Суплементи, дискутабилно, МСМ + кондрионитин + глукозамин + турмерик, нема нешто посебно јаки студии дека прават чудо, ќе ти ублажат малку, но не барај чудо. Има комбинации со други работи (од анимал фирма го имам пиено), ми помогна привремено.

Блокмакс маст, ова е ибупрофен, пак, привремено решение, наместо да го пиеш, делува фокусирано таму.
Прегледај го приврзокот 405613

Најбитно одмор (пожелно да прекинеш неколку денови барем теретана) и масажа, ако не се смири во рок од 3 месеци од појавувањето, на лекар оти е хронична болка и може да направи големи проблеми.

Види ги на YouTube термините што ти ги пишав да разбереш подобро што е проблемот.
tennis elbow i golfer elbow fakticki gi imam dvata problemi. Od 18 dekmvri ne treniram,samo miruvam koga nesum na rabota pa eve vejke osejkam podovruvanje. Mackam gel za ladenje so mi go dade maticnata,pomaga ali ne dovolno. Denes ke ja zemam blok max i drugi mi ja preporacaa deka bila efikasna. Eve levoto lakto mi pomina vo ovie dva dena deka miruvav ama desnoto uste si boli ali ne kako so bese pres 1 nedela. Ovaa nedela sme cela na rabota pa ke vidime kako ke bidi.
Sepak mislam deka ova so se namalia bolkite e fake,mislam deka pak ke se vrati bolkata...

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
tennis elbow i golfer elbow fakticki gi imam dvata problemi. Od 18 dekmvri ne treniram,samo miruvam koga nesum na rabota pa eve vejke osejkam podovruvanje. Mackam gel za ladenje so mi go dade maticnata,pomaga ali ne dovolno. Denes ke ja zemam blok max i drugi mi ja preporacaa deka bila efikasna. Eve levoto lakto mi pomina vo ovie dva dena deka miruvav ama desnoto uste si boli ali ne kako so bese pres 1 nedela. Ovaa nedela sme cela na rabota pa ke vidime kako ke bidi.
Sepak mislam deka ova so se namalia bolkite e fake,mislam deka pak ke se vrati bolkata...
Гледај да не ги донесеш лактите до операција, инаку одмор, масажа и суплементација со магнезиум би требало да ти го средат проблемот за неколку недели (плус блокмакс маст).

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.631
Поени од реакции
42.169
Ациди борици помага за локална болка. Како вода е тоа и се става облога врз местото кое боли. Антисептик е тоа и ја вади лошотијата од местото.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.322
Поени од реакции
5.357
Левата страна на грбот ми е малку поголема од десната. Како би израмнил сега?

Искрено не знам како е можно ова, најчесто за грб вежбам згибови и со шипка. А и деснак сум, нели треба по правило појавата страна да ти влече.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
954
Поени од реакции
1.563

Kajgana Shop

На врв Bottom