Без да има важечка возачка дозвола, детето на возраст од 17 години, на 27 јануари во вечерните часови, управувало автомобил „Фолксваген голф“, сопственост на неговиот татко. Притоа, не се придржувал кон прописите и со тоа го загрозил јавниот сообраќај, доведувајќи го во опасност животот на луѓето.
од кога си измислија дека и постар малолетник е дете ????????? Законот, уште од ехЈу, ги ослободува од кривична одговорност децата ДО 14години, за постарите има малолетнички домови и затбори, а ако е поголема казна си ја дослужува по 18 во обичен затвор... пред неколку години беша згазен докторот од клинички, малолетник од 16г, не само што воопшто не одговараше тој, туку ни неговите родителикој му дале ОРУЖЈЕ - џип, беа сокриени и заштитени...
а пак малолетници се процесуират за лажна дојава за бомба на интернет ???
најголем дебилизам е што сакаа до скоро да дозволат управување со моторно возило над 16 годиниСликава подолу е од Закон за малолетничка правда ако не се лажам 2007 е донесен а може и малку подоцна и не сум сигурна дали ова за постар малолетник е со дополнување или не.
Може да му изречат малолетнички затвор (што нема во никој случај), парична казна или забрана за управување со кола.
Инаку не сум во тек јас со настаниве сакаш да кажеш дека дечкото што го прегази докторов не доби ништо??
И ова за бомбиве некој фатен е или? Јас последно нешто што слушнав беше за дете некое не знам основно или помало..
Мене законов ми е некако многу комплексен различни термини различни мерки, исклучоци, посебени заштити посебни одредби хаос...
Прегледај го приврзокот 364334
...штом така ти кажал твојот адвокат, поарно остави го, законот има полно дупки и способноста на адвокатот е од важна улога, а не „во рацете на судија“, поарно сам ќе се справиш, а не со таков коркач адвокат колку да ти ги земе парите, тоа не е адвокат, леле!Здраво ќе ми треба совет и инфо како би се движел следниот случај:
пред неколку месеци бев провоциран од лице на улица пред влезот на мојот дом. Вратив на провокациите со нељубезни зборови но не се доближив до истиот човек при што си влегов во домот.
После една недела доаѓа полиција да состави записник бидејќи истото лице ме пријавило во полиција и извадило лекарско уверение дека е физички нападнато.
Физички не се ни доближив до лицето а не да го нападнам.
Сега имам покана за на суд за нарушување на јавен ред и мир.
Бидејќи немам никакво искуство со судови, дали некој би можел да каже во која насока би се движел случајот?
ангажирав адвокат но неговиот став е дека се е во рацете на судијата, засега нема сведоци а и да се појават би биле лажни бидејќи во моментот на неговите навреди немаше никој.
Од искуство што следува?
Почитувани членови на форумов, доколку некој ги има законските измени и дополнувања на законот за работни односи објавени во Службен весник под број: 111 од 30.05.2023 година, ве замолувам да ги споделите и да ми ги испратите тие последни законски измени и дополнувања на законот за работни односи.