Албански неосновани теории и фалсификати врз историјата

 • Креатор на темата Hip.Hop_MKD
 • Време на започнување
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
478
Фото: Каква била демографската структура на старото Скопје?


(Пописен лист од Пописот во 1929 година)
Бројната состојба на населението, по националност, во 1929 год. изгледала вака: Македонци 33.310, Бугари 26, Руси 688, Турци 13.893, Евреи 2190, Грци 279, Романци 110, Ерменци 438, Албанци (Арнаути) 1900, Цигани 2496, останати 466 и непознати 2. Според статистичките податоци од 1929 год. во Скопје имало вкупно 55.798 жители.
Tesko deka Srbite dozvolile da se potpisuvat kako Makedonci..​
Ima li barem eden dokument da vidime deka dozvolile taka?​
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
6.226
Поени од реакции
3.376
Секој постар попис треба да се зема со резервираност.

Дедо ми има слика во која се сликал со турски фес , татко ми документ во кој е регистриран како турчин.
Дедо ми не знаел да зборува турски , татко ми знае до некаде , но доцна го научил.
Процентуално околу 75% од моето семејство е во Турција.

Затоа јас особено сумничам кога гледам колку турци има во пописите.

Официјален попис од 1931:

Скопје: 128.052 жители
 • православни: 70.592
 • муслимани: 50.845
 • католици: 3.720
Мајчин јазик:
 • славјански: 76.586
 • арнаутски: 25.132
 • останати: 24.304
Според ова што го гледаме, во Скопје во 1931 нема шанси да имало помалку од 30.000-35.000 албанци.Добро бре,ова лесно може да се провери. Во основните училишта ќе се отворат
дневниците и ќе се види колку (или николку) Албанци (кои тогаш и под тоа име не се нарекуваа) биле запишани и учеле во сите оделенија во 1962-1963 година.

Албанци во Скопје пред земјотресот, ме насмеавте, па со боринче да ги бараш нема да најдеш. Турци да.
Викаш пред земјотрес речиси немаше албанци:

1961 година

Синѓелиќ:
македонци: 261
албанци: 520
турци: 481

Трубарево:
македонци: 717
албанци: 225
турци: 10

Никиштане
македонци: 0
албанци: 599
турци:

Злокуќани
македонци: 160
албанци: 42
турци: 12

Љуботен:
македонци: 177
албанци: 838
турци: 239

Љубин
македонци: 0
албанци: 4 (1953: 56)
турци: 240 (87)

Матка
македонци: 257 (298)
албанци: 91 (124)
турци: 77 (77)

Идризово
македонци: 804
албанци: 204
турци: 129

Инџиково
македонци: 262
албанци: 51
турци: 0

Ново Село (Ѓорче)
македонци: 611 (2002 год: 7.082)
албанци: 59 (14)
турци: 0

Бардовци
македонци: 972
албанци: 42
турци: 4

Горно Нерези
македонци: 0
албанци: 57
турци: 171

Долно Нерези 1953
македонци: 96
албанци: 71
турци: 342

Горно Лисиче
македонци: 2.131
албанци: 238
турци: 60

Бутел 1953
македонци: 194
албанци: 11
турци: 60

Брњарци
македонци: 277
албанци: 15
турци: 18

Илинден
македонци: 1.084
албанци: 41
турци: 1

Кондово
македонци: 0
албанци: 211
турци: 203

Рашче
македонци: 2
албанци: 884
турци: 552

Итн итн.
Албанци имало во сите села низ Скопје , имало и во самиот град , но за жал ДЗС не ги прикажува. Чудно ми е како ти не ги имаш видено.
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
5.992
Поени од реакции
4.963
Секој постар попис треба да се зема со резервираност.

Дедо ми има слика во која се сликал со турски фес , татко ми документ во кој е регистриран како турчин.
Дедо ми не знаел да зборува турски , татко ми знае до некаде , но доцна го научил.
Процентуално околу 75% од моето семејство е во Турција.

Затоа јас особено сумничам кога гледам колку турци има во пописите.

Официјален попис од 1931:

Скопје: 128.052 жители
 • православни: 70.592
 • муслимани: 50.845
 • католици: 3.720
Мајчин јазик:

 • славјански: 76.586
 • арнаутски: 25.132
 • останати: 24.304
Според ова што го гледаме, во Скопје во 1931 нема шанси да имало помалку од 30.000-35.000 албанци.


.
Како нема....ете ти мајчин јазик 25.000 души.
Уште некоја илјада да е нема шанса 31 да ве имало повеќе од 30.000.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.071
Поени од реакции
1.039
Децата дискутираат вака, Кариес веќе е време да ги кажеш годините....
Врз база на реалноста си снимиле пропагандно филмче. Ама врз база на РЕАЛНОСТА.
Кога вие трескате глупости по светов, тогаш на вашите вистински глупости ние мора да им се поклонуваме? А кога ви ја кажуваме вистината - е тогаш сме несериозни? :)
И зошто ти се моите години потребни? Не сум дете - ако мислеше на тоа дека лесно ќе ме лажеш :) . Всушност, децата (тинејџерите) имаат вроден осет за тоа кога некој ги малтретира со глупости, па ако бев тинејџер тогаш немаше воопшто ни да ти обратам внимание, а камо ли да ти одговарам :) ...
 
Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
Врз база на реалноста си снимиле пропагандно филмче. Ама врз база на РЕАЛНОСТА.
Кога вие трескате глупости по светов, тогаш на вашите вистински глупости ние мора да им се поклонуваме? А кога ви ја кажуваме вистината - е тогаш сме несериозни? :)
И зошто ти се моите години потребни? Не сум дете - ако мислеше на тоа дека лесно ќе ме лажеш :) . Всушност, децата (тинејџерите) имаат вроден осет за тоа кога некој ги малтретира со глупости, па ако бев тинејџер тогаш немаше воопшто ни да ти обратам внимание, а камо ли да ти одговарам :) ...
Ajde da receme deka "ne se Albancite toa sto mislat"! Vo red i sto ke smeni toa? Ne mi e jasno sto se obiduvate da dokazete? Ako zborime za realnosta togas Makedoncite zboruvaat slovenski jazik najbliski se so srbite odkolku so grcite ete ti realnost deka ne ste Anticki! Dali znaes deka demografiata se menuva i toa ne e bas nikakov pokazatel za toa koj ima pravo da bide kade e? Gluposti
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.181
Поени од реакции
2.405
Врз база на реалноста си снимиле пропагандно филмче. Ама врз база на РЕАЛНОСТА.
Кога вие трескате глупости по светов, тогаш на вашите вистински глупости ние мора да им се поклонуваме? А кога ви ја кажуваме вистината - е тогаш сме несериозни? :)
И зошто ти се моите години потребни? Не сум дете - ако мислеше на тоа дека лесно ќе ме лажеш :) . Всушност, децата (тинејџерите) имаат вроден осет за тоа кога некој ги малтретира со глупости, па ако бев тинејџер тогаш немаше воопшто ни да ти обратам внимание, а камо ли да ти одговарам :) ...

Повеќе од година дена ви барам историчар кој ви ги подржува тврдењата, знаеш дека уште не сте дале, нели???
Или нема врска, си креиравте своја реалност.......
Дека албанците се автохтони не рековме ние самите, туку сме цитирале историчари (неалбанци секако).....
Ако почнувам јас да псотирам такви видеа, каша попара ќе се направи, всушност не, моите ќе се бришат затоа што се офтопик.....

Кога постираш вакви видае стварно те замислувам како слабоначитан тинејџер.......
 
Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
177
Повеќе од година дена ви барам историчар кој ви ги подржува тврдењата, знаеш дека уште не сте дале, нели???
Или нема врска, си креиравте своја реалност.......
Дека албанците се автохтони не рековме ние самите, туку сме цитирале историчари (неалбанци секако).....
Ако почнувам јас да псотирам такви видеа, каша попара ќе се направи, всушност не, моите ќе се бришат затоа што се офтопик.....

Кога постираш вакви видае стварно те замислувам како слабоначитан тинејџер.......
Албанците биле присутни отсекогаш а ќе бидат и понатаму тие се автохтоно население на балканот,отворете ги историите и ќе видите дека тие уште од антиката се присутни дека ИЛИРСКАТА ДРЖАВА е создадена во 8 век п.н.е исто како и нашата античка држава.Плус тоа нивниот развој во континуитет се следи до денешни дни.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.071
Поени од реакции
1.039
Албанското име се следи во континуитет од антиката - ама во Кавказ :)
Имате тешкотии да докажете (и нема никогаш да докажете, па кој и сакате научник да го повикате) дека сегашните Албанци од Косово и Македонија имаат и најмала врска со Илирите со кои ве делат скоро два милениуми, етнолошки карактеристики и разлика во името. Ако сте биле Илири, зошто не сте си го задржале името Илири??? Кој ве спречувал? Зошто сте се преименувале во Албанци??? За албански пасош - за да можете да шетате низ Европа без виза?!
Не бре братко, тој што ви ја создал државата на почеток на 20 век, не ви го одбрал името Илири и Илирија од проста причина што знаел дека вие не сте Илири, ниту имате некаква и најмала блискост со Илирите. Многу добро знаел дека сте Албанци и знаел добро од каде сте дојдени (а и вашите стари го знаеле сето тоа) та затоа ви го турил тоа име.
А во склад со геополитичките интереси на големите сили во 19 век вклучена е огромната машинерија за фабрикување на историја, култура и т.н. на новите нации. Ниту сега, а понајмалку тогаш можел некој да се спротистави на конструкциите на “авторитетите“ и извиканите “научници“. И ако некој се обиди(ел) да се спротистави со контрааргументи сите се нафрлаат како глутница врз таквиот со омаловажување и исмевање, доколку игнорирањето не помогне... -Колкаво светско внимание предизвикаа Тентов и Бошевски? Многу слабо. Нема ни да предизвикаат, затоа што она што тие го направија и открија не се вклопува во шемата на споменатите “научници“. Слично е и со Семир Османагич со пирамидите во Босна.
Се она што не се вклопува во светогледот кој е креиран е однапред осудено на маргинализирање и анонимност...
 
Член од
25 март 2012
Мислења
6.181
Поени од реакции
2.405
Албанското име се следи во континуитет од антиката - ама во Кавказ :)
Имате тешкотии да докажете (и нема никогаш да докажете, па кој и сакате научник да го повикате) дека сегашните Албанци од Косово и Македонија имаат и најмала врска со Илирите со кои ве делат скоро два милениуми, етнолошки карактеристики и разлика во името. Ако сте биле Илири, зошто не сте си го задржале името Илири??? Кој ве спречувал? Зошто сте се преименувале во Албанци??? За албански пасош - за да можете да шетате низ Европа без виза?!
Не бре братко, тој што ви ја создал државата на почеток на 20 век, не ви го одбрал името Илири и Илирија од проста причина што знаел дека вие не сте Илири, ниту имате некаква и најмала блискост со Илирите. Многу добро знаел дека сте Албанци и знаел добро од каде сте дојдени (а и вашите стари го знаеле сето тоа) та затоа ви го турил тоа име.
А во склад со геополитичките интереси на големите сили во 19 век вклучена е огромната машинерија за фабрикување на историја, култура и т.н. на новите нации. Ниту сега, а понајмалку тогаш можел некој да се спротистави на конструкциите на “авторитетите“ и извиканите “научници“. И ако некој се обиди(ел) да се спротистави со контрааргументи сите се нафрлаат како глутница врз таквиот со омаловажување и исмевање, доколку игнорирањето не помогне... -Колкаво светско внимание предизвикаа Тентов и Бошевски? Многу слабо. Нема ни да предизвикаат, затоа што она што тие го направија и открија не се вклопува во шемата на споменатите “научници“. Слично е и со Семир Османагич со пирамидите во Босна.
Се она што не се вклопува во светогледот кој е креиран е однапред осудено на маргинализирање и анонимност...
Мене не ме интересира името, и така од надвор е ставено, јазикот е ИЕ и нема врска со кавказот, сум постирал докази - јазикот на кавкаските албанци кој нема врска со денешниот албански, нема што да се дискутира веќе овде......
И така не постои историчар кој вели дека албанците се дојдени од кавказ......

Големите сили сите си имаа народи сателити во Балканот, тоа што вие не сте биле држава сателит на ниту една голема сила кажува доволно.....

Ти ако имаш аргумент пиши го, но немаш, само пишуваш приказни.......ми личи како себеси сакаш да се убедиш.....

Тентов и Бошевски се греота, толку.....
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.071
Поени од реакции
1.039
Мене не ме интересира името, и така од надвор е ставено, јазикот е ИЕ и нема врска со кавказот, сум постирал докази - јазикот на кавкаските албанци кој нема врска со денешниот албански, нема што да се дискутира веќе овде......
И така не постои историчар кој вели дека албанците се дојдени од кавказ......

Големите сили сите си имаа народи сателити во Балканот, тоа што вие не сте биле држава сателит на ниту една голема сила кажува доволно.....

Ти ако имаш аргумент пиши го, но немаш, само пишуваш приказни.......ми личи како себеси сакаш да се убедиш.....

Тентов и Бошевски се греота, толку.....
Ти си за греота :facepalm:
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
6.147
Поени од реакции
4.884
Кариес
Ама Албанците се нарекувани Албанци од страна на другите инаку во нивниот јазик не постои таков збор/назив, они си се нарекуваат самите себеси Shqiptar/Shqiptaret(Албанец/Албанци), Gjuha Shqipe(Албански јазик), Shqiperia(Албанија) ... не го користат овој назив Албан/Албанија ...
Инаку Алба е Латински збор, во Историјата постоела територија на Кавказот со назив Албанија, историското име на Шкотска мислам дека е Алба/Албеа, има и во Англија град Олбени(Albany) и.т.н. станува збор за Латински збор што значи бела/бело а од каде Шќиптарите на Балканот го добиваат овој назив за својот народ, јазик и држава е енигма !
Албанците дефинитивно се посебен народ, тоа се приметува по две нешта, како прво карактеристичната антрополошка градба различна од останатите околни народи, како второ говорат на јазик кој е единствен и кој не го говори никој друг освен нив, јазик од затворено говорно подрачје кој освен малку со Латинскиот нема никаква друга сличност со ниту еден друг јазик на планетава, но според лингвистичарите овој јазик иако не спаѓа во ниту една поголема група односно јазична фамилија сепак е ставен во групата на ИЕ јазици !


Точно е тоа што го тврди Пуно дека нема цврсти и конкретни докази дека овој народ е пристигнат овде од територијата на Кавказ, но исто така не постои ниту еден цврст научен доказ дека овој народ има врска со античките Илири кои живееле претежно северно и северо-западно од границите на денешна Албанија односно во денешни Црна Гора, Босна и Херцеговина, Далмација(приморскиот дел од Хрватска) и.т.н.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.071
Поени од реакции
1.039
Постои “замена на термините кои се исти или слични. Албанија на Каквказ можеби (најверојатно) значи “Ал Банија“, односно “Црвена Банија“, затоа што на Кавказ не се говореле романските јазици во кои што ззборот “Алба“ значи “бела“. Во тамошните јазици зборот “алова“ односно “Ал“ значи “црвена“, а “Банија“ значи “земја“ (Бановина). Затоа правите грешка кога име на еден персиски народ - земја го толкувате со латинска етимологијa.
Името Шкиптар е од релативно поново време.
 

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.347
Поени од реакции
502
puno - Во историјата се спомнува дека илирите биле добри во правење вино и бродогралиште. Сега кој прави добро вино ? :D Патем ( ние ) дури и добивме медал ( мислам ) или признание. Вие кај сте ? :D
 

Беркут

независен експерт
Член од
12 април 2010
Мислења
9.643
Поени од реакции
14.221
Албанците биле присутни отсекогаш а ќе бидат и понатаму тие се автохтоно население на балканот,отворете ги историите и ќе видите дека тие уште од антиката се присутни дека ИЛИРСКАТА ДРЖАВА е создадена во 8 век п.н.е исто како и нашата античка држава.Плус тоа нивниот развој во континуитет се следи до денешни дни.
И Хрватите сметале како наследници на илирите. Па не се албанци. Илирија била голема област од Словенија до Северна Албанија.
Да ти ја освежам меморијата со весникот Даница Илирска на Људевит Гај (автор на латиницата чие писмо го користат денес во Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора и Србија)


Ако Албанците се Илири зашто се викаат Албанци?
 
На врв Bottom