Албански неосновани теории и фалсификати врз историјата

  • Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
Член од
25 март 2012
Мислења
5.714
Поени од реакции
2.129
Каква врска има тоа што го спомнав институтот Igenea со телевизија Сител ... ?!! стварно не ми е јасно ... Сител не сум пуштил 2-3 години да гледам а и тоа нема никаква врска со темава !
Таа национална телевизија најавуваше такви вести, подобро да кажеме небулози, демек овој балкански народ толку проценти е илир, толку проценти македонец......само наивни луѓе веруваа во тоа, меѓу кои и ти, и самиот ти призна.....


Што ни презентираш ти тука и не само ти туку и другите од твојот ’’научен‘‘ табор ни презентираш изјави од некои си таму странски војсководци Германци или Австро-Унгарци кои наводно рекле/напишале некаде дека Албанците биле наследници на овие, на оние
Не само војсководци, те молам, историчари и лингвисти, го знаеш тоа многу добро, а и знаеш дека од *ваша * страна не сте цитирале ниту еден историчар кој го подржува вашето тврдење, и за тоа самиот знаеш......

другар ти Генти па дури во онаа другана тема за потеклото на Албанците дури и старите Грци рече дека биле всушност Албанци, а Грчката митологија Зевс и остали биле Албанци бидејќи на сликите биле прикажани со такви бели капи човече слични на кечиња и сл. и мислиш дека некој овде на форумов ќе поверува во тие глупости ... абе ајде
Со мојот сонародник се сложуваме дека албанците се автохтони, тоа е главно за мене.
И тој постираше мислења на странци, не го кажуваше тоа самиот, знаеме и двајцата за тоа дека тој цело време постираше делови од книги пишани од неалбанци......

јас ти гарантирам дека ниту еден член, ниту еден член на форумов никогаш нема да поверува во тие ваши глупости што ги постирате околу наводното Илирско потекло на Албанците !
Мило ми е што членовите овде имаат критична мисла, и не веруваат во безмисленици, но ако мене не ми веруваат со постирани делови од книги пишувани од историчари тогаш како ќе ви веруваат вам со постирање ваши мислење базирани на расистичка, ксенофобичка, албанофобна подлога?

П.С. Ти дечко си типичен Албански Националиста и ништо повеќе џабе тука трубиш дека си некаков Албанец-Пацифист, Мулти-Културалист, Анти-Националист, Либерал и сл
Жалам што ме перцепираш за таков, ако те иницира тоа што присуствувам во вакви теми немам коментар.....
За историја се интересирам само за хоби, мојот мозок има амбиции и капацитет, тоа што сум во вакви теми не верувам дека ме прави помалку пацифист.....
Иначе не ме интересира што потекло имам, реално тоа ништо не менува во мојот живот, ниту менува нешто во геополитички план.......

Ти за мене си пацифист, но за жал никој не може а да не подлегнува на ваква силна пропаганда константно практизирана од власта за да ве инфицира со национализам, иако самиот ни нема да приметиш, ни нема да признаеш ако приметиш......
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
5.841
Поени од реакции
4.565
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Georgian
http://en.wikipedia.org/wiki/Kartvelian_languages

Стариот Грузиски јазик спаѓа во Kartvelian languages а тие како што гледаш се говороат и во Израел...
Повеќето јазици на Кавказот спаѓаат во таа група Картвелиан и тие не се ИЕ јазици, инаку тука покрај Грузискиот(Сакартвело) спаѓаат и некои други јазици од тој регион Чеченскиот(Нохчијн), Черкескиот(Адигејски), Абхазискиот, Кабардино-Балкарскиот и др.
Осетискиот јазик пак е од Персиската(Иранската) група јазици кои се дел од ИЕ јазичната фамилија, Ерменскиот си е посебен јазик но и тој спаѓа во ИЕ група на јазици, Азери јазикот(Азербејџан) си е од Турско-Алтајската група на јазици и е доста сличен со Турскиот јазик но оваа група на јазици не е дел од ИЕ јазичната фамилија !
Еврејскиот јазик па исто како и Арапскиот спаѓаат во Семитската група на јазици, Грузискиот и Еврејскиот се сосема различни јазици и писма од сосема различни јазични фамилии, е сега многу денешни Израелски Евреи се доселени во Израел во втората половина на 20 век од територијата на Грузија(екс.СССР) и затоа го разбираат и овој јазик, како и многу други од регионот особено Рускиот !
:)
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
5.841
Поени од реакции
4.565
Таа национална телевизија најавуваше такви вести, подобро да кажеме небулози, демек овој балкански народ толку проценти е илир, толку проценти македонец......само наивни луѓе веруваа во тоа, меѓу кои и ти, и самиот ти призна.....
Не само војсководци, те молам, историчари и лингвисти, го знаеш тоа многу добро, а и знаеш дека од *ваша * страна не сте цитирале ниту еден историчар кој го подржува вашето тврдење, и за тоа самиот знаеш......


Со мојот сонародник се сложуваме дека албанците се автохтони, тоа е главно за мене.
И тој постираше мислења на странци, не го кажуваше тоа самиот, знаеме и двајцата за тоа дека тој цело време постираше делови од книги пишани од неалбанци......


Мило ми е што членовите овде имаат критична мисла, и не веруваат во безмисленици, но ако мене не ми веруваат со постирани делови од книги пишувани од историчари тогаш како ќе ви веруваат вам со постирање ваши мислење базирани на расистичка, ксенофобичка, албанофобна подлога?


Жалам што ме перцепираш за таков, ако те иницира тоа што присуствувам во вакви теми немам коментар.....
За историја се интересирам само за хоби, мојот мозок има амбиции и капацитет, тоа што сум во вакви теми не верувам дека ме прави помалку пацифист.....
Иначе не ме интересира што потекло имам, реално тоа ништо не менува во мојот живот, ниту менува нешто во геополитички план.......

Ти за мене си пацифист, но за жал никој не може а да не подлегнува на ваква силна пропаганда константно практизирана од власта за да ве инфицира со национализам, иако самиот ни нема да приметиш, ни нема да признаеш ако приметиш......
За резултатите од институтот Igenea имам прочитано на интернетов уште пред некоја година, појма немам дека и на ТВ Сител такво нешто презентирале, ТВ Сител одамна одбегнувам да ја пуштам поради невидениот популизам од нивна страна !
Инаку да јас сум Пацифист но тоа незначи дека треба целосно 100% да бидам brainwashed и да заборавам дека сум Македонец и дека живеам во Македонија ...
Пацифист како и Мулти-Културалист значи да ги почитуваш сите останати и различни од тебе без разлика на нација, религија, раса, потекло и.т.н. но не значи и дека треба да бидеш without personal identity !
Само не ме нарекувај расист и ксенофоб те молам бидејќи јас не сум ниту 5% расист и ксенофоб колку некои поединци што се овде на форумов(знаеме кои т.е. кој) !
 
Член од
3 октомври 2011
Мислења
170
Поени од реакции
63
се е албанско е фалсификат и овие у мк што се декларираат албанци и тие највеке фалсификуваат историја како на пример Питу Гули бил албанец и слично......
 
Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
177
се е албанско е фалсификат и овие у мк што се декларираат албанци и тие највеке фалсификуваат историја како на пример Питу Гули бил албанец и ......
Питу Гули бил Влав во тоа нема сомнеж.(y)
 
Член од
3 октомври 2011
Мислења
170
Поени од реакции
63
Питу Гули бил Влав во тоа нема сомнеж.(y)
има точно бил Влав но албанија е најмултиетничка држава на балканот и има добар процент на Власи во албанија па ради тоа може они така мислат
 
Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
177
Тезата за илирското потекло на Албанаците, служела за истакнување на природното право за проширување на албанската држава на целата територија на која некогаш живееле Илирите. Оваа теза е изградена само врз база на лингвистичка шпекулација. Имено, Птоломеј на територијата на денешна Круја, на својата прочуена географска карта го обележува градот Албанополис, во чија околина живеее племето Албани. А илјада години подоцна, на таа територија се појавува област Арбана, и народ Арбанаси, т.е. Албанци - се зема здраво за готово дека Птоломеј не ги разликувал „р“ од „л“. Науката би можела да прифати теорија за континуитет на име, но нема никакви докази за континуитет на народ. Без разлика на сè, албанските теоретичари се држеле и сѐ уште се држат до својата лингвистичка теорија. Дури ни неспорно утврдениот факт дека албанскиот јазик нема илирско потекло, туку тракиско, односно дакомезијско, едноставно е - игнориран. Зато што докажува дека Албанците не се староседелци, туку потекнуваат од источниот дел на Балканот.Слично како што словените дошле на и се населиле на територијата на Македонија.
--- надополнето: 9 август 2013 во 23:45 ---
има точно бил Влав но албанија е најмултиетничка држава на балканот и има добар процент на Власи во албанија па ради тоа може они така мислат
Ако гледаме така,можеби сите познати власи се од Албанија(забораваме дека и ние имаме влашко население):)
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
6.019
Поени од реакции
3.090
И ајде сега пак за потеклото на албанците
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
696
Поени од реакции
556
Во мојата населба кај што живеам пред само 15 години имаше 20% Албанци, денес во населбата има 80% Албанци, дури и поради тоа што се населија многу во населбата, изградија и Џамија (пред 4 години). Македонците заминаа во Аеродром и Лисиче воглавно, а Албанците што дојдоа овде, ги има и такви што се од Косово.
 
Член од
14 септември 2018
Мислења
44
Поени од реакции
100
ШОК ЗА КОСОВСКАТА ЈАВНОСТ: Прадедото на Хашим Тачи бил србин?

Православниот свештеник Радослав Даниловиќ, кој во почетокот на 20-от век преминал во ислам и го променил името Јусуф, е прадедо на премиерот на Косово Хашим Тачи.

https://www.magazin.mk/шок-за-косовската-јавност-прадедото-н/
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
8.534
Поени од реакции
2.545
ШОК ЗА КОСОВСКАТА ЈАВНОСТ: Прадедото на Хашим Тачи бил србин?

Православниот свештеник Радослав Даниловиќ, кој во почетокот на 20-от век преминал во ислам и го променил името Јусуф, е прадедо на премиерот на Косово Хашим Тачи.


https://www.magazin.mk/шок-за-косовската-јавност-прадедото-н/
Тогаш Рамуш Харадинај што функција има во Косово, ако Тачи е Премиер?
 
На врв Bottom