Ак не ви чинит не идајте

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Случајно шо сум се родила во Охрид не ви дават вас право да ми објасвите како градов имал остри камења и охриѓани се сељаци и ова она како демек вие сте сите цвеќиња за мирисање.
Е така де, имаме право, бидејки ние без разлика од каде доаѓаме, на вас ви оставаме пари, ако туристот сака нешто....набавете го тоа што го бара за да следна година пак ви дојде, незнам како овој најобичен концепт не можете да го разберете.....
Сакате да зимате пари, а при тоа се однесувате несоодветно.
Со логиката "кој ве *бе вас туристите" не стигате никаде, и се додека имате таков пристап, ќе ве има во ЧДА.

никој не рече дека сте сељаци, напротив, но некогаш сте многу чудни:smir:

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Е така де, имаме право, бидејки ние без разлика од каде доаѓаме, на вас ви оставаме пари, ако туристот сака нешто....набавете го тоа што го бара за да следна година пак ви дојде, незнам како овој најобичен концепт не можете да го разберете.....

Ево вака да ти појаснам пошо не ти текна претходниве постој да ги прочиташ.
АКУ СМЕ ОД ОХРИД НЕ ЗНАЧИТ ДЕК СМЕ УГОСТИТЕЛИ.
Доволно јасно? Ние никакви пари не зеаме од вас, плачете им на оние шо давет соби/румс/зимер и шо „ви наплаќет едно кафе двеста денари“.

*Не сум изнервиран. Сериозно.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Ево вака да ти појаснам пошо не ти текна претходниве постој да ги прочиташ.
АКУ СМЕ ОД ОХРИД НЕ ЗНАЧИТ ДЕК СМЕ УГОСТИТЕЛИ.
Доволно јасно? Ние никакви пари не зеаме од вас, плачете им на оние шо давет соби/румс/зимер и шо „ви наплаќет едно кафе двеста денари“.

*Не сум изнервиран. Сериозно.
Точно, постот се однесуваше до тие што нудат угостителски услуги во Охрид, а не на поединци овде на форумов.:smir:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Што се однесува до песокот, па ако туристи сакаат песок, донесете песок ебаго :toe:
Тоа барем не би требало да биде комплицирано.

За цените нема да коментирам.
Не е ни малце комплицирано, купвиш песок доаѓа камион ти го носи, и готово за 2 часа имаш плажа со песок. Скоро сите плажи имаат така пробано да направат, но природата си го прави своето. Кога ќе фати бран цела песок оди во вода и чабе ништо не сме направиле. Едноставно какви се плажите такви остануваат во врска со тоа ама ништо не може да се промени.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Ajде ти со отворени очи чим си одел. Кажи ми ги туристичките понуди на Охрид?
-крстарење Охрид-Св.Наум
-Разгледување на црквите,музеи,спомен куќи во стариот град
-Самоилова тврдина
-посета на Музејот на вода
-искачување до Велесто и прекрасна глетка на Охрид
-Плажа
-Ноќен живот

А ти ако си одел горе долу низ чаршијана и не си знаел за овие другиве работи извини тогаш...

Лани платив 500 денари а во соба бевме 5 луѓе!На ништо не личи мислат Охрид Мајами стана!
Сега Охрид ти е крив шо си се напикал со 5 другари во сопче за 500 ден.Па распрашај се бе чоек.Јави се на разни места.Алал даму е на тој шо ве репнал по 500 ден 5-мина.Ко немате во глајте...

:toe:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
A незнам шо очеквите како да се понашет тие шо услужвет?
Идет и викет 'Повелете' ти и викаш еден Sprite и ти ги носит и ти викат повели...
Шо требит да ви прает?
Баш јас ко бев на плажа келнерот се истепа чадор да ми донесит....
Одма ми го носит ми го местит дали е добро,дан требит уште нешто....?
Тук шо да е....Јас сегде кај шо сум била така се понашале....
Шо требит глата од ѕид да си ја трескаме ак сте туристи?

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Охриѓанец сум ама би упатил една добронамерна критика до угостителите: се знае дека оваа сезона ќе имаме барем за една третина помалку туристи од лани, не може цените на пијалоците да се исти на сред економска криза пиво, кока кола и нескафе да се 80/90 денари, хамбургер 80 и сл. Ако сакаме да искористиме повеќе од оваа сезона која како што ми се чини ќе биде една од најлошите (во однос на обртот), мораме некои цени да ги намалиме и прилагодиме на ситуацијата и условите.
Истото важи и за услугата која не секаде е на врвно ниво, бидејќи сепак угостителите (не сите охриѓани) живеат од тие туристи, така да услугата и почитта кон туристот треба да се на највисоко ниво. Знаеме дека постојат арогантни и каприциозни туристи, било тоа да се скопјани, битолчани, Срби, Бугари и слично, меѓутоа ние како домаќини треба да покажеме великодушност и љубезност и со нашата почит и толеранција да ги "освоиме" нивните срца. Убавиот збор железни врати отвора.
Тоа би биле моите добронамерни критики во поглед на цените и услугата, а не би било лошо и луѓето кои плукаат по Охрид и охриѓани да сфатат дека лошите угостители не се вистинската слика на градот и дека поради одредени луѓе (кои што сакаат да остварат поголем профит, но и да понудат полоша услуга) не треба да се чувствува омраза или одбивност кон целиот град, синоним за македонската културна и духовна убавина. На крајот на краиштата парите што ќе се потрошат за вашиот одмор остануваат во Македонија, во Охрид и со тоа на директен начин се потпомага развојот на туризмот, но и на самиот град, за разлика од парите потрошени на одмор во странство каде "вложувате во развој на туѓ туризам."

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
но офенс, немам нишчо против Охрит ама едно да прашам

зошто цело време го браните Охрид а паролата на колумната е "ак не ви чинит не идајте"

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
но офенс, немам нишчо против Охрит ама едно да прашам

зошто цело време го браните Охрид а паролата на колумната е "ак не ви чинит не идајте"
Затоа што паролата на колумната не официјален став на сите охриѓани :nenene: Барем не за мене.

G

GoddessOfRock

Гостин
Па мене не ми чинит Охрит, Струга сум си

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Затоа што паролата на колумната не официјален став на сите охриѓани :nenene: Барем не за мене.
да ама повеќето настапуваат со тој став
јас ве разбирам вас овде Охриѓаниве на форумов, не сте ни вие криви нити па го држите тој став, ама за жал голем дел од угостителите го имаат

SrRulz

Siempre Real Madrid
Член од
8 декември 2007
Мислења
4.845
Поени од реакции
221
Со логиката "кој ве *бе вас туристите" не стигате никаде, и се додека имате таков пристап, ќе ве има во ЧДА.

Ак не ви чинит не идајте! Никој не ве терат со сила:):helou:

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Ак не ви чинит не идајте! Никој не ве терат со сила:):helou:
Глупа логика и многу распространета кај вас охриѓаните.
Не си го користите туристичкиот потенцијал што го имате, искрено кажано може да вртите енормни количини на пари...
Имате цркви, езеро, итн.
Но треба и вие да си го смените менталитетот, и да запаметите дека туристот е тој што носи прилив на пари во градот и дека СЕКОГАШ туристот е во право, два едноставни концепти, нели.
Вие задоволни, туристите исто, градот сјае, ама вие си се водите по принципот "ак не ви чинит, не идајте"....:pos:

Голема мисла нема што.

По се прочитано на темава, добивам впечаток дека не ни сакате туристи да ви шетаат по Охрид.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.400
Поени од реакции
25.252

Не си во право.

Види, јас живеам во Охрид, ама никогаш не сум ни чувал туристи ни сум се занимавал со некаква угостителска дејност.
Еве ќе ти кажам обичен пример за тоа какви се туристите.

Во моето маало има 5-6 куќи кои чуваат туристи на лето. Се наоѓаат околу мене, значи нема шанси да се избегне нешто. Од периодот од 15 јули до 20ти август јас не можам да спијам до 4-5 сабајле. Знаеш зошто? Затоа што некои нафурани копиљчиња од 16-17 години, претежно од Скопје, дошле и не можат да ги затнат муцките после 12 часот.

Згора на тоа пуштаат трансој, тупца тупца и главата мене ми ојде. Седам во 2 часот после полноќ да се опуштам со некој филм, неможам. Затоа што надвор е галама, лудница.

Е од такви туристи се нервирам. Се осеќам и јас како да сум турист.
И мене ми е скапо овде, пак се силите да кажите дека и плажите не ви чинеле. Единствената разлика во тоа што јас помалку го трошам за на плажа е што не одев со комбе, туку со точак, и не седев во кафич на плажа, туку имав земено сок и сендвич од дома.

И ова лето ќе дојдите пак овде нацртани. Ќе видите цело друштво ви заминало Охрид, мора и вие. Па ќе дојде мај/јуни, па ќе се жалите пак. Овие муабети се преслушани веќе.

Заборавив да напоменам - да, и домаќините не се во право што им дозволуваат после 12 часот да пуштаат толку гласна музика.

Член од
24 август 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
163
Не си во право.

Види, јас живеам во Охрид, ама никогаш не сум ни чувал туристи ни сум се занимавал со некаква угостителска дејност.
Еве ќе ти кажам обичен пример за тоа какви се туристите.

Во моето маало има 5-6 куќи кои чуваат туристи на лето. Се наоѓаат околу мене, значи нема шанси да се избегне нешто. Од периодот од 15 јули до 20ти август јас не можам да спијам до 4-5 сабајле. Знаеш зошто? Затоа што некои нафурани копиљчиња од 16-17 години, претежно од Скопје, дошле и не можат да ги затнат муцките после 12 часот.

Згора на тоа пуштаат трансој, тупца тупца и главата мене ми ојде. Седам во 2 часот после полноќ да се опуштам со некој филм, неможам. Затоа што надвор е галама, лудница.

Е од такви туристи се нервирам. Се осеќам и јас како да сум турист.
И мене ми е скапо овде, пак се силите да кажите дека и плажите не ви чинеле. Единствената разлика во тоа што јас помалку го трошам за на плажа е што не одев со комбе, туку со точак, и не седев во кафич на плажа, туку имав земено сок и сендвич од дома.

И ова лето ќе дојдите пак овде нацртани. Ќе видите цело друштво ви заминало Охрид, мора и вие. Па ќе дојде мај/јуни, па ќе се жалите пак. Овие муабети се преслушани веќе.

Заборавив да напоменам - да, и домаќините не се во право што им дозволуваат после 12 часот да пуштаат толку гласна музика.
Не бе остај, никош ние не сме во право.
Ко сенкир само за нив се такви цениве и плаживе и глупостиве. Ние овде сејме цело време и шо да прајме то е, ај јас и џими да смениме цениве и камчињана на плажа.
Се нешо фалит. Од мај/ јуни шо викаш, па до август само за то. Охриѓани вакви такви потакви. И ај ние уште да им лижиме гз. Да трчаме по нив дан сакет, не ми е јасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom