Ако во човекот има душа, тогаш каде се наоѓа таа?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
Така е, твоите теозофски интуиции се заштитени од било какво запрашување бидејќи нема како да се побијат ниту да се докажат. Преку душевниот опит кој богзнае што значи, ти знаеш дека душата ти е во мозокот и срцето.
Вонтелесните искуства не се јаки докази за ништо. Нема начин како да дискриминираш халуцинација од вонтелесно искуство освен преку твое толкување кое е дериват на твојот светоглед.

Сите завршувате со:
1. Моето верување е надвор од овој свет, па никој не може да ми го побие.
2. Моето верување е точно зашто ја и другите што веруваме осеќаме така.

Каква сакам глупост ќе кажам и после ќе речам дека е надвор од светов и материјалните закони, па никој не може да ја побие во овој свет.
...или, како што рече некој на форумов: „...Игнорирањето е благослов...„. :icon_lol:
 
Член од
17 јануари 2019
Мислења
1.227
Поени од реакции
1.938
Има огромно тело од докази за Втора Светска Војна и наеднаш се откриваат нови документи што малце го менуваат официјалниот наратив. Не може со сигурност да прифаќаме се' што знаеме за војната бидејќи некои работи може да се сменат во светло на нови докази. Па затоа ќе веруеме у причата дека Хитлер го грабнале вонземјани за да го клонираат.
Зашто сознанијата се менуваат во медицината во светло на новите докази, медицината еднаш вели така, друг пат онака. Ајде да се лечиме со хомеопатија, хомеопатијата ги има истите глупи тврдења од 19 век па навака.

Можеш да ми одговориш што можам да направам за да дознаам повеќе за душата? Ете, сите ги знаеме лимитациите на науката зашто не се бави со тврдокорни догми, па еднаш вака кажуе, друг пат онака (така лаички ко што си го замишљаш).

Што е контратежата во полза на душата? Што е тоа толку подобро од научниот метод со што го откриваме постоењето на душата и ти си го прифатил како подобра алтернатива и алатка за осознавање на овие метафизички работи? Дај кажи ми, жити мене. :(
Целата теорија ти се базира на голема доза егоистична глупавост.
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
650
Поени од реакции
1.136
Целата теорија ти се базира на голема доза егоистична глупавост.
Ти дај кажи нешто повеќе за душата во пинеалната жлезда и двете клипчиња за спиритуалната молекула ДМТ што си ги гледал на јутуб.

Трагично е што ти си егостичниот глупсон во муабетот. Си изгледал два документарни филма, чисто сумњам дека си пробал психоделици, но немаш проблем да проповедаш за душата во „пинеалната жлезда". Луѓе години и години читаат филозофија, наука, проучуваат спиритуални пракси и психоделици знаејќи ја комплексноста на муабетиве. И дојде ти, со клипчето на јутуб, убивањето на егото, „пинеалната" жлезда и другите димензии.

Знаеш воопшто кој ја начнува тезата за душата во епифизата и зошто? Објаснето е тоа во јутуб клипчето или онака си го прифатил, глуп еден? Сигурен сум дека се разбираш повише од неврофармакологија од егоистичните научници и сега ќе го опишеш механизмот на дејство на ДМТ што си го научил на јутуб.

Едитирано од модератор .....
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
650
Поени од реакции
1.136
Его-трип плафон, пост полн со простотилак базиран на ниска интелегенција.
Лесно може да се потврди тоа што го кажуваш. Ќе земеш и ќе цитираш што од тоа што го кажувам е глупо и ќе презентираш аргументи со кои ќе го побиеш.

Едитирано од модератор.

Виде ли на јутуб нешто за ДМТ и „пинеалната жлезда"? Ќе ми објасниш како ДМТ делува на епифизата и со тоа отвара порти кон други димензии или малку ти е тешко прашањето?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
6.071
Поени од реакции
8.712
... Душата е во спрега со телесните и емоционалните чуства , ако истата не постои човекот не би реагирал на никаква емоционална реакција (љубов,гнев,тага,среќа), бидејќи нема што да го здоболи ниту кој да се насмее , ниту би имал чуства спрема крвното сротство - семејството. Не би имал сопствена идентификација. Ниту жета , гладот и телесните нагони ќе ги чуствуваш....
... човекот кога се раѓа, дали се раѓа со душа или во текот на животот ја „добива душата“ , на пример новороденчето што чувствува ?спрема крвно сродство, љубов , тага, среќа? тоа воопшто не знае каде се наоѓа и нема идентификација, се бори за опстанок јаде, спие и кака и толку! а не да се има севкупни емоционални реакции? нели, човек кога се раѓа - се раѓа со својата душа, каде е тука душата на новороденото и што се случува со неа ако тоа бебе почине или се врати од клиничка смрт? кои регистрирани „мемории на душата“ ќе се повратат на неразвиен мозок кога ќе се „врати“ од клиничка смрт?
Днк и околината го прави човекот да е личност каква што е или просто кажано душата(во поетска смисла) или свеста или мозокот или невроните тоа е исто.
...не наоѓам логичен одговор каде би била душата, оти таа е всушност како вели стефус-рефус, преставува создадениот карактер во тек на времето на човекот создаден во услови на околината, влијанија на личости и самото ДНК на личноста! затоа што сите коментари се кога човекот е веќе оформена индивидуа, а што со него во првите месеци на раѓање дали има душа? :toe:
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: alf
Член од
17 јануари 2019
Мислења
1.227
Поени од реакции
1.938
Лесно може да се потврди тоа што го кажуваш. Ќе земеш и ќе цитираш што од тоа што го кажувам е глупо и ќе презентираш аргументи со кои ќе го побиеш.

Едитирано од модератор.

Виде ли на јутуб нешто за ДМТ и „пинеалната жлезда"? Ќе ми објасниш како ДМТ делува на епифизата и со тоа отвара порти кон други димензии или малку ти е тешко прашањето?
Јас би ти објаснил ама мислам дека концептот е многу напреден за соодветното ниво на кое се наоѓаш. Така да бесцелно е...
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
780
Поени од реакции
297
... човекот кога се раѓа, дали се раѓа со душа или во текот на животот ја „добива душата“ , на пример новороденчето што чувствува ?спрема крвно сродство, љубов , тага, среќа? тоа воопшто не знае каде се наоѓа и нема идентификација, се бори за опстанок јаде, спие и кака и толку! а не да се има севкупни емоционални реакции? нели, човек кога се раѓа - се раѓа со својата душа, каде е тука душата на новороденото и што се случува со неа ако тоа бебе почине или се врати од клиничка смрт? кои регистрирани „мемории на душата“ ќе се повратат на неразвиен мозок кога ќе се „врати“ од клиничка смрт?
Браво за прашањето.
Одлично е што размислуваш со поширок поглед во самото постоење на човекот, од бебе до старец во една целина.
Одговорот што го дадов , беше наменет за членот на кого му реплицирав, при диалог го заземам идентичното нивото со соговорникот за меѓусебно разбирање.

Ако треба во етапи да ја разгледаме човековата душа за бебе би било вака.

Уште во утробата плодот "добива" душа. ( добива е во наводници , бидејќи не буквално добива , можеби поточен збор е , се оформува).Душтата е импулс на животот , на самото постоење, пред него е духот, духот е како подлога на душата.Слично како универзумот за да постои ѕвезда мора да постои празнината на која таа би "стоела".

Импуслот - душата е првично со основни особини кога ќе се роди бебето, она кое го наброја.Со тек на време и растење, душата се приврзува за домаќинот со сите телесни и емоционални својства станувајќи едно со телото или ние мислиме дека душата е "моја" -своја.Не, душата никогаш не припаѓа на човекот како лична своина.
Егоистично присвојување е земјена карактеристика, отука настануваат сите пореметувања - дизбаланс помеѓу небото и земјата.Бидејќи некој го искористил тоа да тргува со душите.(но тоа е друга тема)

Во однос на смртта е слична со кружното движење на водата во природата. Капката испарува , а калта останува на земјата.
Клиничка смрт е не испарена во целост капка ,која достигнала одредена "височина" зачувувајќи ги своите информации во онаа телесна форма кога се оделила од земјата- телото и повторно се вратила.
Ако било бебе, на почетокот со основниот импулс за живот.
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
650
Поени од реакции
1.136
Јас би ти објаснил ама мислам дека концептот е многу напреден за соодветното ниво на кое се наоѓаш. Така да бесцелно е...
Па не може сите да сме паметни, неегоистични и на толку високо енергетско ниво како тебе. Оти одма ги дискриминираш тие што вибрираат на пониска фреквенција од твојата?

Но ја мислам дека да имаше да кажеш нешто вредно, ќе го кажеше до сега.

РНА на ИНМП кој е ензим нужен за синтеза на ДМТ од прекурсор триптамин е детектирана во мала мера во мозочните клетки. Иако ИНМП постои во различни ткива, не е детектирана никаква синтеза на ДМТ, а ендогениот триптамин е најверојатно протосупстрат. Бидејќи ДМТ е инхибитор на ИНМП, дури и да се произведе некаква значителна количина на ДМТ во мозокот, ќе го инхибира ИНМП како повратна спрега. Епифизата произведува 20 ug мелатонин, а тоа и' е главната функција. За да се деси спиритуално искуство според анегдоталните искази на луѓе за конкретна количина на конзумирано ДМТ (со све биодистрибуција), епифизата треба да произведе 25 000 ug ДМТ за 2 мин. за да се добие ефект. Такво нешто е биохемиски неизводливо поради што тој муабет на Страсман е побиен милион пати. Да имаше епифизата некаква круцијална функција од таков карактер, во таква ситуација ќе се забележеше физиолошка промена кај стаорци без епифиза додека спијат (РЕМ, НРЕМ) или кај постари луѓе со калцификати на епифиза.

Конзумирањето ДМТ е бенефитно на многу начини, но функцијата на ДМТ во мозокот е комплицирана и ефектите се резултат на различни промени, а у муабетов епифизата воопшто не е ни релевантна.
Ако пребараш повеќе освен јутуб кличињата, и сам ќе се увериш во тоа. По некоја случајност, мене тоа ми е струка и затоа знам многу повеќе од тебе за тие проблематики, а и имам доста лично искуство со психоделици.

А спиритуалните искуства од ДМТ не ни се во доменот на науката пошто не ги ни адресира. Тие дискусии се више во рамките на теозофијата.

Ја не его трипам иако претпоставуем дека ти делувам така пошто ти велам дека тресеш глупости. Ама стварно тресеш глупости пошто муабетот со епифизата и ДМТ-то е дискредитиран сто милиони пути. Мене ми е дојдено преку ваквото пошто цел живот се дружам со фаци од таа „психоделична" субкултура и цел живот ги слушам муабетиве.

Можеш и сам да си пребараш ако одлучиш да не го правиш тоа пристрасно што сумњам дека ќе се деси пошто сакаш да веруеш у тие работи.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
... човекот кога се раѓа, дали се раѓа со душа или во текот на животот ја „добива душата“ , на пример новороденчето што чувствува ?спрема крвно сродство, љубов , тага, среќа? тоа воопшто не знае каде се наоѓа и нема идентификација, се бори за опстанок јаде, спие и кака и толку! а не да се има севкупни емоционални реакции? нели, човек кога се раѓа - се раѓа со својата душа, каде е тука душата на новороденото и што се случува со неа ако тоа бебе почине или се врати од клиничка смрт? кои регистрирани „мемории на душата“ ќе се повратат на неразвиен мозок кога ќе се „врати“ од клиничка смрт?
Човекот, како сложено битие, кое има потекло и од духовниот и од материјалниот Свет, станува човек, и тоа комплетен човек (човечко битие) уште во моментот на спојување на машко-женската келија во спој (зигот), така што на новозачнатиот човек, родителите (мајка+татко) му даваат тело преку своите полни келии, а Духот Свет ја всадува душата во тој келиски спој.

Така, човекот не стекнува ништо „дополнително„ на своето постоење, освен она кое му е дадено со зачнувањето; стекува материјално тело и наметеријална душа, едновремено.

Душата човекова има свој возвишен дел кој се именува со „дух„, а духот пак има свои атрибути, како што се (раз)умот и слободната волја, додека душата поседува емотивност, односно поседува „срце„.

Клиничката смрт означува период во кој душата привремено го напушта телото а при тоа напуштање, телото само вегетира на материјално ниво‘, несвесно за својата околина.
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.108
Поени од реакции
2.131
Духови, души и нематеријални работи не постојат. Има само енергија и материја како дуална природа на физичкото. Има тело, мозок и негов нус производ личност карактер т.е. психа. Едноставно е.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
6.071
Поени од реакции
8.712
Ако треба во етапи да ја разгледаме човековата душа за бебе би било вака.Уште во утробата плодот "добива" душа...Душтата е импулс на животот , на самото постоење, пред него е духот, духот е како подлога на душата душата се приврзува за домаќинот со сите телесни и емоционални својства станувајќи едно со телото или ние мислиме дека душата е "моја" -своја.Не, душата никогаш не припаѓа на човекот како лична своина
... дали телето во утробата на својата мајка крава ја добива душата? како импулс на животот на самото постоење, со сите телесни и емоционални својства на телето? :(
Човекот, како сложено битие, кое има потекло и од духовниот и од материјалниот Свет,
Душата човекова има свој возвишен дел кој се именува со „дух„
, а духот пак има свои атрибути, како што се (раз)умот и слободната волја, додека душата поседува емотивност, односно поседува „срце„.Клиничката смрт означува период во кој душата привремено го напушта телото а при тоа напуштање, телото само вегетира на материјално ниво‘, несвесно за својата околина.
...дали телето има душа, но нема дух или има? нема ДУХ - затоа што не е сложено битие со разум и слободна волја или има ДУХ- затоа што Светиот Дух моментот на спојување на машко-женската келија во спој (зигот), така што на новозачното теле, родителите (мајка крава+татко вол) му даваат тело преку своите полни келии, а Духот Свет ја всадува душата во тој келиски спој без да прави разлика за секое битие во универзумот? :toe:
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
...дали телето има душа, но нема дух или има? нема ДУХ - затоа што не е сложено битие со разум и слободна волја или има ДУХ- затоа што Светиот Дух моментот на спојување на машко-женската келија во спој (зигот), така што на новозачното теле, родителите (мајка крава+татко теле) му даваат тело преку своите полни келии, а Духот Свет ја всадува душата во тој келиски спој без да прави разлика за секое битие во универзумот? :toe:
Пишував само за човекот, за неговата сложена дихотомна/трихотомна природа, а не за било кое живо битие.

Кај животните, телото и душата се нераздвоен спој па со смртта на телото, умира и нивната душа, која нема небесно потекло (од Духот Свет), туку овоземно. Животните не се разумни битија и не се повикани на вечен живот.[DOUBLEPOST=1560630645][/DOUBLEPOST]
Духови, души и нематеријални работи не постојат. Има само енергија и материја како дуална природа на физичкото. Има тело, мозок и негов нус производ личност карактер т.е. психа. Едноставно е.
Алал да ти е...

Кажа, остана жив и све поби со една проста напишана негација на веќе постоечките феномени.

Ќе те биде!...
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
7.578
Поени од реакции
7.798
Духови, души и нематеријални работи не постојат. Има само енергија и материја како дуална природа на физичкото. Има тело, мозок и негов нус производ личност карактер т.е. психа. Едноставно е.
Кога ќе изгубиш некој близок многу е едноставно.....не бладај за работи за кои и сам длабоко во себе не веруваш дека се такви. На кого што сакаш да му докажеш?
Искрено.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
5.494
Поени од реакции
3.445
Чекај малку @MIKI1 , ај полека прво објасни ми, што всушност не учи библијата:
- Душата е смртна или бесмртна
- Животните имаат душа ама нивната е смртна, нема вечен живот за нив
:rolleyes:
 
На врв Bottom