Ако во човекот има душа, тогаш каде се наоѓа таа?

Член од
20 јули 2016
Мислења
3.884
Поени од реакции
1.898
Бактериите се прости едноклеточни форми кој немаат органи и се размножуваат со проста делба.Нормално дека немаат душа , инаку киселото млеко ќе офкаше кога ќе го јадеш.:)
Збир од повеќе клетки формираат ткиво, од повеќе ткива се формира орган, збир од повеќе органи формираат органски систем, а повеќе органски состеми - организам. Душата се појавува во последната промена.
За растенијата е друг редослед.

Вирусите немаат клетка и се на граница помеѓу мртвото и живото(форма на живот).Кога се надвор од телото се во облик на вирусен кристал , а во телото ја напаѓаат клетката и се разножуваат со проста делба.Немаат душа.

Душа е импулс.
Од што е направена...прашање за кое нема соодветен збор.Набљудувај ја водата, таа е нејзина спротивност.
Не се мери, ниту може да се одреди скалило за неа.
Значи сите живи суштества на скалилото на сунгери имаат душа. Душата е значи врзана и производ на органите. Значи има живот со душа и без душа.
Импулс е движење на масата со брзина и се мери мислам со кг/ метар. Освен ако не мислиш на психички импулс. Но и тоа има скалила и мерки. Што нешто постои во физичката реалност може да се измери.
Во кој орган е душата? Зошто и е потребен орган за да постои? Има психометрија? Кои се својства на душата? И како се манифестира?
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
753
Поени од реакции
271
Значи сите живи суштества на скалилото на сунгери имаат душа. Душата е значи врзана и производ на органите. Значи има живот со душа и без душа.
Импулс е движење на масата со брзина и се мери мислам со кг/ метар. Освен ако не мислиш на психички импулс. Но и тоа има скалила и мерки. Што нешто постои во физичката реалност може да се измери.
Во кој орган е душата? Зошто и е потребен орган за да постои? Има психометрија? Кои се својства на душата? И како се манифестира?
Да не се спремаш за испит?
Да ти поедноставам , се што е производ од два родители , машко и женско има душа.Сунѓерите се размножуваат со пупење,а некои се двополови.Постојат различни форми на живот.
Нигде не реков дека душата е производ на органите.

Не ме пратиш што пишувам, ти реков наблудувај ја водата.
Еве некој видеа за тоа.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.884
Поени од реакции
1.898
Да не се спремаш за испит?
Да ти поедноставам , се што е производ од два родители , машко и женско има душа.Сунѓерите се размножуваат со пупење,а некои се двополови.Постојат различни форми на живот.
Нигде не реков дека душата е производ на органите.

Не ме пратиш што пишувам, ти реков наблудувај ја водата.
Еве некој видеа за тоа.
Многу едноклеточни организми имаат два пола на пример плазмодиум. Значи и маларијата има душа. На Рубу знаности не се научни откритија туку се бават со парапсихологија, квазиисторија, теории на заговори и останати невистини. Не се релевантен извор на факти.
Секој жив организам има потреба или составен дел вода. Душата е вода, водород и кислород?
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
753
Поени од реакции
271
Многу едноклеточни организми имаат два пола на пример плазмодиум. Значи и маларијата има душа. На Рубу знаности не се научни откритија туку се бават со парапсихологија, квазиисторија, теории на заговори и останати невистини. Не се релевантен извор на факти.
Секој жив организам има потреба или составен дел вода. Душата е вода, водород и кислород?
Нели предходно кажав...
Збир од повеќе клетки формираат ткиво, од повеќе ткива се формира орган, збир од повеќе органи формираат органски систем, а повеќе органски состеми - организам. Душата се појавува во последната промена.
.
Од што е направена...прашање за кое нема соодветен збор.Набљудувај ја водата, таа е нејзина спротивност.
Не дочитуваш што пишувам , убаво пишува ..нејзина спротивност ,а не дека душата е вода.:(
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.884
Поени од реакции
1.898
Нели предходно кажав...


Не дочитуваш што пишувам , убаво пишува ..нејзина спротивност ,а не дека душата е вода.:(
Е која е спротивност на вода? И што има врска или е душата?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
3.234
Поени од реакции
2.325
@StefusRefus Незнам зошто толку го негираш постоењето на душата во човечкото тело, па толку многу работи не можат, ниту пак некогаш ќе се докажат, пронајдат и објаснат на научна основа.:unsure:

Може ли да ми одговориш искрено, дали некогаш во животот си рекол дека те боли душата, дали си имал потреба на некој да му ја отвориш својата душа, дали некогаш ти е тешко околу срцето поради некоја туѓа мака, нечија несреќа, дали некогаш си почувствувал како да ти е срцето скршено, како да ти крвари и плаче, дали некогаш од возбуда срцето почнало да ти скока во гради а некогаш кога си бил уплашен да ти се симне во петици...дали некогаш во некоја твоја болка, твоја доживеана несреќа си се држил со една рака на градите а со друга за вратот, за грло и си мислел дека ке се угушиш, дека немаш воздух, дека сака душата да ти излезе надвор од тело од преголомата болка што си ја почуврстувал, од преголемата тага:(.....

И воздухот не го гледаш ама го чувствуваш, така и душата не ја гледаш ама ја поседуваш и реагира на твојот начин на живот, на твоите доживувања:)
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.884
Поени од реакции
1.898
@StefusRefus Незнам зошто толку го негираш постоењето на душата во човечкото тело, па толку многу работи не можат, ниту пак некогаш ќе се докажат, пронајдат и објаснат на научна основа.:unsure:

Може ли да ми одговориш искрено, дали некогаш во животот си рекол дека те боли душата, дали си имал потреба на некој да му ја отвориш својата душа, дали некогаш ти е тешко околу срцето поради некоја туѓа мака, нечија несреќа, дали некогаш си почувствувал како да ти е срцето скршено, како да ти крвари и плаче, дали некогаш од возбуда срцето почнало да ти скока во гради а некогаш кога си бил уплашен да ти се симне во петици...дали некогаш во некоја твоја болка, твоја доживеана несреќа си се држил со една рака на градите а со друга за вратот, за грло и си мислел дека ке се угушиш, дека немаш воздух, дека сака душата да ти излезе надвор од тело од преголомата болка што си ја почуврстувал, од преголемата тага:(.....

И воздухот не го гледаш ама го чувствуваш, така и душата не ја гледаш ама ја поседуваш и реагира на твојот начин на живот, на твоите доживувања:)
Душо, тоа се викаат емоции...најголем дел од луѓето ги имаат.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.884
Поени од реакции
1.898
Ги гледаше видеата?
Малку после 5-10 минути се натрскаа глупости и немаше поента веќе, 3 часа да слушам фантазии, парапсихологија и останати мистични и забегани работи.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
5.006
Поени од реакции
6.365
@StefusRefus Незнам зошто толку го негираш постоењето на душата во човечкото тело, па толку многу работи не можат, ниту пак некогаш ќе се докажат, пронајдат и објаснат на научна основа.:unsure:
Може ли да ми одговориш искрено, дали некогаш во животот си рекол дека те боли душата, дали си имал потреба на некој да му ја отвориш својата душа, дали некогаш ти е тешко околу срцето поради некоја туѓа мака, нечија несреќа, дали некогаш си почувствувал како да ти е срцето скршено, како да ти крвари и плаче, дали некогаш од возбуда срцето почнало да ти скока во гради а некогаш кога си бил уплашен да ти се симне во петици...дали некогаш во некоја твоја болка, твоја доживеана несреќа си се држил со една рака на градите а со друга за вратот, за грло и си мислел дека ке се угушиш, дека немаш воздух, дека сака душата да ти излезе надвор од тело од преголомата болка што си ја почуврстувал, од преголемата тага:(.....
И воздухот не го гледаш ама го чувствуваш, така и душата не ја гледаш ама ја поседуваш и реагира на твојот начин на живот, на твоите доживувања:)
....се што напиша како примери е заслуга на мозокот, а не на душата!
...би те прашала дете со аутизам има или нема душа?
 
Член од
17 јануари 2019
Мислења
1.094
Поени од реакции
1.399
....се што напиша како примери е заслуга на мозокот, а не на душата!
...би те прашала дете со аутизам има или нема душа?
Па баш кај дете со аутизам повеќе доаѓа до израз душата. Баш тие деца чуствуваат душевен немир, се вознемируваат како секој нормален човек. Тоа што му фали е дел од мозокот кој ги рационализа тие емоции и работи, значи кај дете со аутизам мозокот не функционира како што треба а душата и од авион се гледа декако постои.
 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
753
Поени од реакции
271
Малку после 5-10 минути се натрскаа глупости и немаше поента веќе, 3 часа да слушам фантазии, парапсихологија и останати мистични и забегани работи.
Тоа е твое мислење.
Многу прашања ќе останат неодговорени.
Првите 49секунди од видеото.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.884
Поени од реакции
1.898
Тоа е твое мислење.
Многу прашања ќе останат неодговорени.
Првите 49секунди од видеото.
Не е само мое мислење туку тоа го зборуваат, фактите, доказите и физичката реалност.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
Не се согласувам со тоа дека духот има ум и слободна волја.
Не може празното, не роденото, она што не постои да поседува разум и волја.
Иако с'е потекнува од тоа празно и се враќа во празно.
Најблизок пример за тоа е , бебето кое е во утобата на својата мајка.
Врати се во утробата ќе се увериш во тоа што го зборам.
Секако дека она кое не постои, не поседува разум и волја.

Зборувам за она кое постои, во случајов, тоа е Духот Свет, Кој дава живот, односно кој го оживува материјалното човеково дело, давајќи му животна сила, односно душа.

Бебето во мајчината утроба е целосно оформен човек, кај кого со тек од време, доаѓаат до израз особините кои му се дадени уште од неговото зачнување.
 
Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
3.234
Поени од реакции
2.325
Душо, тоа се викаат емоции...најголем дел од луѓето ги имаат.
Да душо, емоции ама што произлегуваа од душата..пр. јас ако скршам нога нема да те боли душа колку кога тоа би било твое дете ..пример нели.

@bijons Секое човечко створење на планетава земја која диши има душа и е живо значи а за аутистично дете не ти ја гледам поврзаноста, тоа многу убаво разликува кој го сака, распознава кој го чува и многу други работи...зарем тој што е на апарати приклучен во болница и е во бесознание нема душа..па има, не е мртов, нели.
 
На врв Bottom