Ако во човекот има душа, тогаш каде се наоѓа таа?

Член од
20 јули 2016
Мислења
3.869
Поени од реакции
1.886
Кога ќе изгубиш некој близок многу е едноставно.....не бладај за работи за кои и сам длабоко во себе не веруваш дека се такви. На кого што сакаш да му докажеш?
Искрено.
Јас кажувам како стојат работите, дали мене или тебе или на Мики не му се свиѓаат нема да се сменат. Ај сега може групно да се лажеме...повелете...
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
6.496
Поени од реакции
4.929
Јас кажувам како стојат работите, дали мене или тебе или на Мики не му се свиѓаат нема да се сменат. Ај сега може групно да се лажеме...повелете...
Јас сум сигурен дека ти не веруваш во ова што го пишуваш овде, ама ајде. Јунг убаво рекол:
People will do anything, no matter how absurd, in order to avoid facing their own souls.
Сите докази презентирани од било кој ќе бидат прилагодени во согласност со ова. Тоа се вика когнитивна дисонанца, и нема ни 1% од луѓето овде на оваа планета што нема да функционираат во согласност со ова.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.869
Поени од реакции
1.886
Јас сум сигурен дека ти не веруваш во ова што го пишуваш овде, ама ајде. Јунг убаво рекол:
People will do anything, no matter how absurd, in order to avoid facing their own souls.
Сите докази презентирани од било кој ќе бидат прилагодени во согласност со ова. Тоа се вика когнитивна дисонанца, и нема ни 1% од луѓето овде на оваа планета што нема да функционираат во согласност со ова.
Дали верувам или не е темата ни е битно...
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
6.496
Поени од реакции
4.929
Дали верувам или не е темата ни е битно...
Ти не можеш да оперираш надвор од твоите верувања. Тие ти се рамката, откако ќе го разбереш("видиш") тоа можеш да одиш напред.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.869
Поени од реакции
1.886
Ти не можеш да оперираш надвор од твоите верувања. Тие ти се рамката, откако ќе го разбереш("видиш") тоа можеш да одиш напред.
Пишувај на темата не се замарај со мене.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
6.496
Поени од реакции
4.929
Пишувај на темата не се замарај со мене.
Извини.[DOUBLEPOST=1560633599][/DOUBLEPOST]“A considerable percentage of the people we meet on the street are people who are empty inside, that is, they are actually already dead. It is fortunate for us that we do not see and do not know it. If we knew what a number of people are actually dead and what a number of these dead people govern our lives, we should go mad with horror.”
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
750
Поени од реакции
268
... дали телето во утробата на својата мајка крава ја добива душата? како импулс на животот на самото постоење, со сите телесни и емоционални својства на телето? :(
Зошто при цитирање од мојот пост го избриша токму тоа кое дава одговор на вториот дел од твоето прашање?
Импуслот - душата е првично со основни особини кога ќе се роди бебето, она кое го наброја.Со тек на време и растење, душата се приврзува за домаќинот со сите телесни и емоционални својства
Првиот импулс е "повик" на безпомошност прикажан преку телесна (не подвижност) или фонична (плач) форма.
Тоа е прва информација која се пренесува од родителот , според видот.
Мачињата мјау викаат, телињата блеат, бебињата плачат...универзална порака со исто значење.
Подоцна со ефект на огледало душата впива од околината,родителите и воспоставува силни врски со телото и емоциите.Како растат , така се посилни се тие.

Да, телето добива душа уште во утробата на кравата , во спротивно ќе излезе мртво теле од нејзината утроба.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.971
Поени од реакции
6.308
Да, телето добива душа уште во утробата на кравата , во спротивно ќе излезе мртво теле од нејзината утроба.
...тогаш добива и дух таа душа? нели?
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.869
Поени од реакции
1.886
Зошто при цитирање од мојот пост го избриша токму тоа кое дава одговор на вториот дел од твоето прашање?

Првиот импулс е "повик" на безпомошност прикажан преку телесна (не подвижност) или фонична (плач) форма.
Тоа е прва информација која се пренесува од родителот , според видот.
Мачињата мјау викаат, телињата блеат, бебињата плачат...универзална порака со исто значење.
Подоцна со ефект на огледало душата впива од околината,родителите и воспоставува силни врски со телото и емоциите.Како растат , така се посилни се тие.

Да, телето добива душа уште во утробата на кравата , во спротивно ќе излезе мртво теле од нејзината утроба.
Сакаш да кажеш животот е душа?
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
750
Поени од реакции
268
...тогаш добива и дух таа душа? нели?
Зависи што подразбираш под поимот дух.
Нели спомнав дека духот е сличен на темното , празното кога ги гледаш ѕвездите.Па и најмалата ѕвезда не би ја видела ако околу нема темнина.
Да е одговорот.[DOUBLEPOST=1560634824][/DOUBLEPOST]
Сакаш да кажеш животот е душа?
Нема живот без душа.[DOUBLEPOST=1560635493][/DOUBLEPOST]
Душата човекова има свој возвишен дел кој се именува со „дух„, а духот пак има свои атрибути, како што се (раз)умот и слободната волја, додека душата поседува емотивност, односно поседува „срце„.
Не се согласувам со тоа дека духот има ум и слободна волја.
Не може празното, не роденото, она што не постои да поседува разум и волја.
Иако с'е потекнува од тоа празно и се враќа во празно.
Најблизок пример за тоа е , бебето кое е во утобата на својата мајка.
Врати се во утробата ќе се увериш во тоа што го зборам.
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.869
Поени од реакции
1.886
Зависи што подразбираш под поимот дух.
Нели спомнав дека духот е сличен на темното , празното кога ги гледаш ѕвездите.Па и најмалата ѕвезда не би ја видела ако околу нема темнина.
Да е одговорот.[DOUBLEPOST=1560634824][/DOUBLEPOST]
Нема живот без душа.[DOUBLEPOST=1560635493][/DOUBLEPOST]
Не се согласувам со тоа дека духот има ум и слободна волја.
Не може празното, не роденото, она што не постои да поседува разум и волја.
Иако с'е потекнува од тоа празно и се враќа во празно.
Најблизок пример за тоа е , бебето кое е во утобата на својата мајка.
Врати се во утробата ќе се увериш во тоа што го зборам.
Според оваа и бактериите и вирусите имаат душа..Инаку што е душа? Од што е направена? Како се создава? Како се мери?
 
Член од
17 јануари 2019
Мислења
1.088
Поени од реакции
1.379
Според оваа и бактериите и вирусите имаат душа..Инаку што е душа? Од што е направена? Како се создава? Како се мери?
Вака и во 15 век викале... Како тоа ние не сме центар на универзумот и земјата не е рамна? Како си видел дека е тркалзена? Како се качува на небото како се лета? Од кај знаеш што е тоа гравитација? Си ја видел? Не се гледа? Воздухот не постои, не сум го видел...
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.869
Поени од реакции
1.886
Вака и во 15 век викале... Како тоа ние не сме центар на универзумот и земјата не е рамна? Како си видел дека е тркалзена? Како се качува на небото како се лета? Од кај знаеш што е тоа гравитација? Си ја видел? Не се гледа? Воздухот не постои, не сум го видел...
За душа зборуваме и што се знае за неа. Јас колку што знам непостои такво нешто. Така да не е лошо да се види што се мисли дека е за да се побие.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.033
Поени од реакции
33.414
РНА на ИНМП кој е ензим нужен за синтеза на ДМТ од прекурсор триптамин е детектирана во мала мера во мозочните клетки. Иако ИНМП постои во различни ткива, не е детектирана никаква синтеза на ДМТ, а ендогениот триптамин е најверојатно протосупстрат. Бидејќи ДМТ е инхибитор на .....
Ако ова уопште значи нешто, си го сечам на парчиња од по 15 cm. Признај дека све ова си го измисли и дека ништо не значи ова у ствари.

lol, РМАН на ИМПНМП е прострупрат на ДТМ .... :lolzz:
 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
750
Поени од реакции
268
Според оваа и бактериите и вирусите имаат душа..Инаку што е душа? Од што е направена? Како се создава? Како се мери?
Бактериите се прости едноклеточни форми кој немаат органи и се размножуваат со проста делба.Нормално дека немаат душа , инаку киселото млеко ќе офкаше кога ќе го јадеш.:)
Збир од повеќе клетки формираат ткиво, од повеќе ткива се формира орган, збир од повеќе органи формираат органски систем, а повеќе органски состеми - организам. Душата се појавува во последната промена.
За растенијата е друг редослед.

Вирусите немаат клетка и се на граница помеѓу мртвото и живото(форма на живот).Кога се надвор од телото се во облик на вирусен кристал , а во телото ја напаѓаат клетката и се разножуваат со проста делба.Немаат душа.

Душа е импулс.
Од што е направена...прашање за кое нема соодветен збор.Набљудувај ја водата, таа е нејзина спротивност.
Не се мери, ниту може да се одреди скалило за неа.
 
На врв Bottom