faust.mephistopheles
Aga Aganlija
- Член од
- 9 декември 2014
- Мислења
- 750
- Поени од реакции
- 1.624
Kako ti ja dozivuvas pravdata/nepravdata, bolkata/blagosostojbata lesno se dokazuva preku aktivnosta na mozocnite kletki koja lesno se detektira preku razni diagnosticni slikanja. "Dusevnata" bolka ne predstavuva neobjasliv fenomen tuku naucen fakt potkrepen so groto dokazi.Дали можеш да ја видиш правдата или храброста кај човекот?
Постои нели, а од која супстанца е создадена тешко може да се најде објаснување.
Така и за душата, ја имаме во телото, но неможеме или незнаеме да ја опишеме, ниту да ја објасниме.
Јас незнам да филозофирам, не сум читала многу за душата, но гледајќи се себеси, знам дека имам душа, знам кога ме боли, знам да ја разликувам од егото кога ми е повредено(многумина мешаат повредено его со бол во душата)......и да, дефинитивно постои.
Se e do neuronskite mrezi i nivniot razvoj, epigenetizmot, genetizmot i.t.n.
Fenomenot "dobro/zlo" vo sustina e produkt na razlicno funkcioniranje na mozokot. Nekoi luge ubivanjeto go dozivuvaat kako najvisok akt na uzivanje, nekoi se zgrozuvaat od istoto.
Kvantnata fizika postirana od clenot pogore e pole kade ednostavno ja siluva i logikata i razumot i ja raznisuva realnosta vo koja ziveeme. Double slit eksperimentot i dualnata priroda na "substancata" od branova so beskonecen potencijal na moznosti do "solidna" forma pokazuva deka svetot vo koj ziveeme e bajagi krsliv i se sto sme detektirale i definirale ne e nuzno vistinito.