Ако во човекот има душа, тогаш каде се наоѓа таа?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.065
Во што е суштината на душата? Како таа е поврзана со Господ?
Кога се вселува во човекот и каде оди по смртта?
Први на ова одговориле древните мудреци во тибетската “Книга на мртвите“ Интересот на научниците околу ова прашање бил и сеуште е огромен. Се појавиле и резултати од истражувањата во врска со околу смртните состојби од д-р.Рејмонд Моуди(автор на бестселерот “Живот после животот“).Според него, со помош на психоанализа или хипноза се допира до„откритието“ што се наоѓа во мозокот и кај секој поединец ги чува сеќавањата со векови. Та, според некои душата се наоѓа токму таму. Но има и други мислења.
 
Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
The Science od Eternity

1.
2.
3.
4.
5.
6.
i mojot omilen ....

7.
 

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
4.951
Поени од реакции
7.998
Ако во човекот има душа,тогаш каде се наоѓа таа?

Vo nego.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
Душата, т.е. духот животен, се наоѓа во срцето човеково. Срцето е поврзано со јак нервен сноп со мозокот па така, може да се каже дека духот животен има двојно пребивалиште: претежно во срцето но и во мозокот. Духот има три „орагни„: разум . чувства и слободна војла. Пребивајќи и во мозокот, духот на мозокот му го дава разумот, како еден од своите органи.
Душата човекова е понизок „дел„ од духот животен и претставува „спојка„ помеѓу духот животен и телото човеково. Душата е емотивна категорија а духот разумска/етичка. Духот е нематеријален, него го дава Светиот Дух во моментот на човековото зачнување. После телесната смрт, духот животен, пошто е бесмртен, „оди„ кај Оној кој го дал тој дух. Зависно од наградата или казната, духот престојува или во Рајот или во пеколот, се до вторто Христово доаѓање, кога Христос ќе му суди и на телото и на духот (заедно) после кое следува конечниот суд за конечниот престој на духот/душата/телото: во Рај или во пекол.
 

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.392
Поени од реакции
97
Душата, т.е. духот животен, се наоѓа во срцето човеково. Срцето е поврзано со јак нервен сноп со мозокот па така, може да се каже дека духот животен има двојно пребивалиште: претежно во срцето но и во мозокот. Духот има три „орагни„: разум . чувства и слободна војла. Пребивајќи и во мозокот, духот на мозокот му го дава разумот, како еден од своите органи.
Душата човекова е понизок „дел„ од духот животен и претставува „спојка„ помеѓу духот животен и телото човеково. Душата е емотивна категорија а духот разумска/етичка. Духот е нематеријален, него го дава Светиот Дух во моментот на човековото зачнување. После телесната смрт, духот животен, пошто е бесмртен, „оди„ кај Оној кој го дал тој дух. Зависно од наградата или казната, духот престојува или во Рајот или во пеколот, се до вторто Христово доаѓање, кога Христос ќе му суди и на телото и на духот (заедно) после кое следува конечниот суд за конечниот престој на духот/душата/телото: во Рај или во пекол.

Е така , сега слободно барај диплома за анатомија и физиологија , пошто се гледа дека “знаеш“ како функционира човечкото тело ...
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
Е така , сега слободно барај диплома за анатомија и физиологија , пошто се гледа дека “знаеш“ како функционира човечкото тело ...

Повели, напиши поточен одговор.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.333
Душата, т.е. духот животен, се наоѓа во срцето човеково. Срцето е поврзано со јак нервен сноп со мозокот па така, може да се каже дека духот животен има двојно пребивалиште: претежно во срцето но и во мозокот. Духот има три „орагни„: разум . чувства и слободна војла. Пребивајќи и во мозокот, духот на мозокот му го дава разумот, како еден од своите органи.
Душата човекова е понизок „дел„ од духот животен и претставува „спојка„ помеѓу духот животен и телото човеково. Душата е емотивна категорија а духот разумска/етичка. Духот е нематеријален, него го дава Светиот Дух во моментот на човековото зачнување. После телесната смрт, духот животен, пошто е бесмртен, „оди„ кај Оној кој го дал тој дух. Зависно од наградата или казната, духот престојува или во Рајот или во пеколот, се до вторто Христово доаѓање, кога Христос ќе му суди и на телото и на духот (заедно) после кое следува конечниот суд за конечниот престој на духот/душата/телото: во Рај или во пекол.
Ајде бе, една најобична пумпа ти е тоа, имала нерви, нормално..мора нешто да ја регулира нејзината работа.
Да додадам и еден друг орган подоле има ептен многу нерви, само нивна функција е губење на паметот:kesa:
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
37
Човечката душа се наога во мозокот бидејки кога завршува функцијата на мозокот тогаш умира човекот, односно кога душата го напушта телото.
 
Член од
13 февруари 2007
Мислења
4.979
Поени од реакции
5.416
Душа... тешко е да се дефинира овој поим. Под душа јас ја разбирам свеста, разумот, чувствата, т.е се она што се наоѓа во нашето тело, а не е материјално. Таа е како некој вид на енергија која откако човекот ќе умре, се ослободува од неговото тело и кружи наоколу... ваљда. Не сум сигурен. Ама сигурен сум дека на оди ни во Рај ни во Пекол затоа што тие не постојат.
 

Apokalipto

(М)
Член од
4 март 2007
Мислења
15.578
Поени од реакции
2.575
Душа има, енергетската форма која го придвижува ова купче месо и коски.... а за добар одговор што е и како е душата најдобро ќе е да пише некој кој има познавања од будизмот.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
А си слушнал за Трансплантација на срце?
или за вештачко срце?

Како живее човекот без душата односно духот животен?
Не, јас никогаш не сум слушнал за трасплантација на срцето......се шегувам, нормално.
Трансплантацијата на срцето, според медицинските ( а не според моите ) сознанија, значи воедно и ЦЕЛСОНО менување на личноста и нејзините ОСОБИНИ. Ти текнува? Тоа само по себе е показател дека во срцето има „нешто„ кое , кога ќе се пресади срцето, се пресадува и „нештото„ па така, оној пациент на кого му е пресадено срцето, стекнува особини кои до пред пресадувањето не ги ни познавал, значи , ПОПРИМИЛ „нешто„ со пресаденото срце.
А тоа со вештчкото срце е веќе видено, имајќи во предвид колку трае животот од пациентот со вештачко срце. Но тука нема никаков проблем, оти душата/духот животен не е само во срцето туку и во мозокот човеков, па така, пациентот со вештачко срце може да живее некое време и да биде свесен за својата состојба.
 

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.392
Поени од реакции
97
Не, јас никогаш не сум слушнал за трасплантација на срцето......се шегувам, нормално.
Трансплантацијата на срцето, според медицинските ( а не според моите ) сознанија, значи воедно и ЦЕЛСОНО менување на личноста и нејзините ОСОБИНИ. Ти текнува? Тоа само по себе е показател дека во срцето има „нешто„ кое , кога ќе се пресади срцето, се пресадува и „нештото„ па така, оној пациент на кого му е пресадено срцето, стекнува особини кои до пред пресадувањето не ги ни познавал, значи , ПОПРИМИЛ „нешто„ со пресаденото срце.
А тоа со вештчкото срце е веќе видено, имајќи во предвид колку трае животот од пациентот со вештачко срце. Но тука нема никаков проблем, оти душата/духот животен не е само во срцето туку и во мозокот човеков, па така, пациентот со вештачко срце може да живее некое време и да биде свесен за својата состојба.
Земај ја дипломата , ја заслужуваш :tapp: :pos:
 
Член од
4 март 2008
Мислења
261
Поени од реакции
10
Душата претставува само енергија...според мене!! Какво срце бе...коа имаш клиничка смрт кај ти е душата? У облаци?
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.376
Душата претставува само енергија...според мене!! Какво срце бе...коа имаш клиничка смрт кај ти е душата? У облаци?
Кога имам (а немам) клиничка смрт, душата ми оди на Марс...

Кога пациентот има клиничка смрт, тоа е несекојдневно искуство при кое душата привремено го напупшта телото и таа т.н. клиничка смрт ни е еден научен/медицински доказ за нејзината деливост од телото а водено и за нејзината бесмртност.
Душата/духот не е енергија, оти кога би била, би преоѓала од едед вид енергија во друг. Духот е невидлив, нематеријален дел од секое живо битие, даден од Светиот Дух.
 
На врв Bottom