Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
A cisto informativno me interesira dali mislis deka stavot na Pearl e argumentiran i izdrzan, zasnovan na eticki princip(i)?

"...спомнав контрацепција, оти некако таа е таа која го држи катанецот на прашањето ”Абортус” заклучен ...... Јас лично не раѓам, се’ додека jaс сама не го посакам ..... И нема врска дал сум трети или петти, абортирам и точка. Ако не сакам и не се осеќам спремна, тоа е за мене доволна причина и појдовна точка ...... Одлуката дали ќе станам мајка е моја и само моја. Може чорбаџијата малку да го подл’жам дека и тој има удел (колку меракот да не му се скрши де), ама bottom line, ко што вика Garfield ”My body, my choice”....."

Kako ovoj stav se nadovrzuva na sledniot nejzin zaklucok: "Верувам дека родителството е најсветото нешто што може да постои.

Jas navistina ne znam... :-(

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
ThA-BiTcH напиша:
Koga imala seks i vrska so tolku star covek, mislam deka treba da si go rodi deteto, zatoa sto bila svesna sto pravi i koi se posledicite.Edna od tie posledici e bremenost.
Не мила, ваков профил на девојка не свесна ниту што направила ниту што ја чека. Има проблем и тоа сериозен - Електрин комплекс, женскиот пандан на Едипов комплекс. Последна работа на светот што треба да направи е да роди дете. Затоа што не завршува прикаската со породувањето. Добро дали овде некој сфаќа дека тоа дете бара максимална посветеност, грижа, воспитување? Дали ти, еве ја познаваш, мислиш дека таа е способна да биде мајка?
Ако е бременоста последица (несакана), а не причина за почеток на една комплексна работа како што е нов живот, тогаш треба да се прекине - што поскоро.

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
ThA-BiTcH напиша:
Jas bev pottiknata za temava od edno devojce od drugiot klas (2ra godina) sto ostana trudna ovoj mesec so tip 38 godisen vo brak sto e i ima 2 deca.
Татко и`?

Ај да не се зезам. Све Лолити се намножија.

Него, тука првин се стега тужба. После, он да и` го плати абортусот. Па после да му се исече на плоштад, како што тоа се прави у Шеријатските земји.

Абе девојчиња бе, златен бато видите ме, по 40 годишни трчате.. после трудни..

Болно е општеството. И ти сеа викаш дека оваа треба да си ујебе и школо, да и` лепнат на чело „ороспија“ (више сте и` лепнале уствари, ама ај), уместо да се унапредува у живот, да се распадне на 20 години више СТАРА да биде, да не зборам за нејзините, да ги удеси, уместо да ја растат неа, бебе да гледаат ебаго..

:pop:

пс. не би сакал пак да ми бришете мислење, пошто е тотално на темава.

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Непрекинување на бременост не мора да значи и имање дете.Може да го даде на усвојување, што е малку веројатно во нашава средина и можеби повеќе осудено отколку абортусот.
Ќе повторам дека абортусот е последна инстанца. Претпоставувам дека штом можела да предизвика внимание на 38-годишен маж (тој па, тој па:icon_mad::icon_mad::icon_mad:), да практикува секс - сигурно не било еднаш, девојката е бар физички, што не значи дека е психички и емотивно зрела да издржи една ваква интервенција.
Абортусите одамна не се изведуваат со р'ѓосана закачалка.

Член од
26 август 2005
Мислења
88
Поени од реакции
2
ThA-BiTcH напиша:
Jas ne se obiduvam da ve rasplacam so pateticni sliki.Inache tocno e deka odlukata e tvoja, ali zasto togas site devojki koi ne sakaat da zatrudnat a imaat normalen seksualen zivot, ne zimaat piluli i koristat kondomi?
Ili otkako kje im tekne deka nesto se deshava so niv i nivniot stomak, odat direktno na abortus? I
ako veke devojkata ima abortus,sansite da rodi dete vo idnina se namaluvaat, znaci toa e uste eden - za abortusot.
Jas bev pottiknata za temava od edno devojce od drugiot klas (2ra godina) sto ostana trudna ovoj mesec so tip 38 godisen vo brak sto e i ima 2 deca.Koga prasavme sto bilo so zastitata pred seksot i dali voopsto cula za kondom ona rece "da sum cula, ali ne kupuvav".Znaci svesna bila deka moze da ostane trudna.I sega sto sleduva?Abortus ?Samo zatoa sto na nea i bilo kejf i poubavo bez kondom, se izlozuva na "kasapenje" na 16 godini i so toa avtomatski ja namaluva sansata eden den da stane majka.
Koga imala seks i vrska so tolku star covek, mislam deka treba da si go rodi deteto, zatoa sto bila svesna sto pravi i koi se posledicite.Edna od tie posledici e bremenost.
Како и да е, требала да роди, зошто после абортус веројатно нема да може и да сака.

ItWasntMe

Dark Side
Член од
16 октомври 2005
Мислења
89
Поени од реакции
0
Abortus - DA ili NE ?

Prasanje za koja odluka treba da se donese, prasanje koe ne se odgovara taka lesno. Predda se donese odlikata treba da se razgledaat site faktori na bremenosta. Sto sakam da kazam: spomnavte poveke pirimeri na koj razlicno treba da se pristapi, sto znaci nema lesno donesuvanje na odluka da ili ne. Problemot e tolku kompleksen sto treba prethodno maksimalno konstruktivno da se apsolvira. Pa posle toa mozebi i ke se dojde do zaklucok sto e najpametno vo momentot.
Abortus DA ili NE ?

A malku pokasno primetiv deka prasanjeto e dali opravduvame ili ne ?
Apsolutno opravduvam bidejki ima tolku pricini vo nekoj slucai da abortusot e mnogu poracionalno resenie otkolku da se rodi :P

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Eве нешто околу методите:

"""Метод на "шмукање" со вакуум. Најдолниот дел од грлото на матката се растегнува, потоа со вакуумска пумпа се ишмукува "меурот" и најгорниот пласт на лигавицата на матката. За повеќето жени тоа е непријатно, но болките се подносливи. Појавата на лесно крварење и стомачни болки се слични на тие за време на циклусот. Но, лекарот е должен да ви укаже на можните последици кои стануваат поверојатни со растењето на бројот на извршени абортуси. Тоа се: зголемен ризик од спонтан абортус, вонматерична бременост и предвремени раѓања врз основа на ширењето на отворот на матката, како и оштетување на плацентата.

Киретажа. Откако ќе се растегне грлото на матката, преку мочниот отвор се става т.н. кирета (личи на лажица), со која се отстрануваат плацентата и лигавицата (киретирани). Недостатоци во споредба со вакуумската постапка се: киретажата трае подолго, грлото на матката се раширува повеќе, се губи повеќе крв и опасноста од повреда и инфекции е поголема.

Медикаментен абортус. После 12-та седмица на бременоста се ставаат супстанции кои го шират грлото на матката и предизвикуваат контракции). Така се предизвикува еден вид спонтан абортус. По неколку часа отворот на матката се шири, почнува крварење и најпосле се исфрла плодниот меур со ембрионот. Целата процедура може да трае до 24 часа. Во повеќето случаи се препорачува дополнително процедура со вакуум или киретажа, затоа што не е потполно исфрлена масата.

Успешен зафат, болна психа?
Проучувања на жени кои имале абортус покажуваат:
- Кога жените психички се подготвуваат за абортус и можеле да зборуваат за своите чувства, кога добиле поддршка од партнерот, тогаш се намалува веројатноста од депресии после абортусот.
- Ако после абортусот се појават силни колебања во расположението, тоа може да се должи и на брзиот прелом во хормоналниот баланс.
- Кај многу жени преовладува чувството на олеснување."""

E сега, сакам да искоментирам нешто за ова:
ThA-BiTcH напиша:
Jas bev pottiknata za temava od edno devojce od drugiot klas (2ra godina) sto ostana trudna ovoj mesec so tip 38 godisen vo brak sto e i ima 2 deca.
Немаме право да осудуваме никого, ова навистина не личи на ништо! Тоа девојче има родители? Има некој кој во тие години може да и даде некој добар совет? Има некој со кој може да разговара? Па со кој памет (ма каков памет) се плеткала со 38 годишен маж, плус оженет и со деца! Па и тој па! Со кој памет (ма каков памет) се осудил да чепне толку мало дете кое може да му е ќерка? Боже, што се нема да слушнеш дека се случува!
ThA-BiTcH напиша:
Koga prasavme sto bilo so zastitata pred seksot i dali voopsto cula za kondom ona rece "da sum cula, ali ne kupuvav".Znaci svesna bila deka moze da ostane trudna.I sega sto sleduva?Abortus ?Samo zatoa sto na nea i bilo kejf i poubavo bez kondom, se izlozuva na "kasapenje" na 16 godini i so toa avtomatski ja namaluva sansata eden den da stane majka.
Aко таа не купувала кондоми, тој е барем возрасен (би сакала да го наречам поинаку), но изгледа нема памет ни за 16-годишно дете! Можам да сфатам се, можам да оправдам се, но ова е крајно безобразно и треба да биде казнет!

Туку, да не коментирам веќе за ова, се изнервирав.

Доколку дојде до непланирана бременост, сепак мислам дека е добро да се разговара и со оној кој е подеднакво "виновен" - мажот. Не може да е засегната од тоа само жената и не би било фер да си земе чекор на своја рака без претходно да го чуе мислењето на партнерот. Доколку тој не е спремен да ниша бебе, жената има избор: или ќе абортира или ќе го гледа сама.

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.759
Поени од реакции
1.042
Opravduvam abortus samo ako ima vistinska pricina za toa...znaci ako ne e napraven od bes ili slicno...i ne se slozuvam deka maskoto ne treba da se prasa pred da se pojdi na abortus...bidejki sigurno deka taa sto e trudna ne zatrudnela sama od sebe :)

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
ZisDead напиша:
Како и да е, требала да роди, зошто после абортус веројатно нема да може и да сака.
Aha, znaci sekoja zena posle ne sakan spontan abortus najverojatno nema da moze da rodi?
Koja literatura ja koristite da mi je znati samo.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Дали ако има начин да се дознае дека нејзиното дете ќе биде геј кога ќе порасне (откривање на геј-генот, кој толку се најавува) или барем веројатност за тоа, бремената жена да има право да ја прекине бременоста?
Мислам дека ова ќе биде заеднички прифатлива точка за двете страни. Оние кои се за правото на жената да абортира ќе ја добијат подршката на конзервативните кругови, кои иако се генерално против абортус, се и против хомосексуалците, па има шанси дека компромис ќе биде пронајден.

Првпат овој аргумент беше споменат пред неколку години, на еден семинар за почитување на човекови права во земјите на ЈИЕ за се се збореше од право на едукација на мајчин јазик на малцинствата, до права на педери, она што ми остана во памет е дека феминистките кои толку жолчно го бранеа аргументот за правото на жената на абортус, како и правото на сексуална ориентација, занемеа кога им се спомена погоренапишаното како можност, па кога се подоправија, започнаа со старата прикаска дека нема ништо ненормално кај хомосексуалците и не е тоа доволно добра причина за абортус, на што веднаш им беше возвратено дека самите тие претходно кажаа дека жената има право на абортус ако посака, без да бара оправдување или причина за тоа.
Така да играта продолжува.;)

Член од
26 август 2005
Мислења
88
Поени од реакции
2
pearl напиша:
Што мислиш зошто го поставив прашањето за контрацепција погоре? Ако не сакам да абортирам (и читај убаво, пишува не сакам да абортирам, значи pro-life) ќе си држам кондомче во една и апој, федери и што ли уште не, во друга рака, и ќе си седам мадро од ваа стр'на на реката. Ама не сите така размислуваат, како што и потврди авторот на темава, кога кажа што ја поттикнало да ја отвори истата.

Е сега, дали ме разбра дека за мене вратата на абортусот е позади железната порта на која пишува КОНТРАЦЕПЦИЈА. Значи, битно и најбитно не ми игнорирај пасуси. И да појаснам, после три кондоми и два федера што ги стискам во ракава, среќна сум што имам опција абортус, која можам да ја искористам, ако случајно се деси да се лизнам.

Значи, ако не сум спремна, не сакам, и не ми извира од градиве, нема да сквернавам нешто толку свето, туку........како беше.......ќе стискам три кондоми и два федера, и среќна сум што имам опција абортус.

И да појаснам. Ова што тука го изложувам се однесува само за мене и само за моја одлука. Не сакам да навлегувам, ниту пак да судам за туѓи одлуки. Можам само да се обидам да разберам, можеби малкуцка да ставам мало прсте во нивни чевли, ама никако, ни под разно, не можам да писнам на некого: јас сум "за" или јас сум "против" абортус. Мајчинството е уникатно и за тоа нема дискусија. Секој со своето.

И за крај. Морам да кажам дека се вадам од чорапи кога, и покрај сите кондоми купени, федери оптегнати и апој изг'тани, некој ќе дојде (некој, мислам генерално, иако и Misirkov тоа го стори), и зборот "абортус" ќе ми го зачини со "етички принципи" и ќе ми го сервира со прашалници. Особено некој кој (како беше no uterus-no opinion) не знае низ што се' кревкото ни' женско тело поминува, со сите тие хормони, жички и сл. срања, а воопшто не се прашува, зошто на "машко-светците" ни гумче не им текиња у џепче да си носат.

Толку имав.
Девојче тука не се работи толку за етички принципи колку што е до проста здравствена статистика. Сакаш да абортираш, бујрум касапи се. Само после ти ќе си ги сносиш последиците, а не тој што не навлекол кондом.
Целата таа фама со контрацепција е како мачкање очи. Очигледно е дека во глобални рамки воопшто не помага туку напротив, ја влошува работата бидејки го прави промискуитетното ебење да изгледа како наивна и вообичаена работа. Исто како цигарите,... сите знаат дека се штетни а пушат. Наместо да се забрани производство, они штампаат пораки на кутиите. Епа и со контрацепција таков е ефектот.
Најдобра контрацепција за женско е да не шири нозе пред некој чие дете не би сакала да роди(тука дузина личности веднаш ќе скокнат). Не очекувајте котрацепција од машкото, зошто сами сте си одговорни за своето тело и си ги сносите последиците. Не очекувај многу од некој попатен ебач да се грижи за тебе. Впрочем тоа ниту ти ќе го побараш, а ниту тој тоа ќе ти го вети.

За крај: после ебење нема каење.

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
Никола напиша:
Дали ако има начин да се дознае дека нејзиното дете ќе биде геј кога ќе порасне (откривање на геј-генот, кој толку се најавува) или барем веројатност за тоа, бремената жена да има право да ја прекине бременоста
Ajdeee...
i sto ako deteto ima gej geni? Nema pravo na zivot? Pa dobro be, so sekoj abortus se skratuva eden zivot.Poradi toa i sum protiv abortusot.Zamisli eve ti da zatrudnis nekoja i da go abortira.A sega zamisli si i sto si unistil.Cel zivot.A zivotot e eden i ne se vraka nikogas.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Nema so da sudime nie greska / ne greska ne sme gospod nikoj od nas : ako nekoja devojka se odluchi za abortus e to nejzino pravo i malce naravno na pertnerot ama sepak pred se na devojkata . Zamisli kolku slucni imalo pred da se legalizira abortusot , so ne strucni luge so posledici za cel zivot ,
me podseka muabetot ako e abortus ubistvo togas DRKANJE E MASAKER ( kopirano od OOOO:))
Iskreno mora da ima opcii bez presuda

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
Aceva напиша:
У реду е Дајдо. И ти ќе пораснеш.
А, ако свеќе се чувствуваш способен да се справуваш со светото нешто - ене го мајчин дом. Впрочем единствен татко е тој кој се грижи и го воспитува детето. Никој друг.
da ama ti nemozesh da naterash nekoj da go rodi deteto so sila be ej so toa unishtuvash 2 zivota a ne eden ako nesaka da go rodi nemozesh nisho da napravish:raz:

Kajgana Shop

На врв Bottom