Software Testing

Член од
17 јуни 2022
Мислења
128
Поени од реакции
442
Ајде дечки да прашам и овде.

За недела дена имам тест за ISTQB сертификатот, па би сакал да прашам ако не ви е многу лично, што може да се очекува од финансискиот дел во нашава држава? Ако ви е премногу лично би бил благодарен и доколку добијам и некој оквирен одговор. на „вработување.ком“ сум сретнал само 1 оглас со пракса за кој следува паричен надоместок од 6000мкд, што не би било доволно ни за патни трошоци, плус не го вбројувам времето поминато во пат.

Имам роднини кои што се занимаваат во оваа индутрија во странство кои можеби ќе можат да ми помогнат за да се снајдам таму, но првин би сакал да ги разгледам можностите овде, пред да арчам муабет за таму. Дали воопшто се исплати и доколку, колку би се исплатило да се трошат живци овде бидејќи ве читам и вие се жалите од можностите овде.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.547

За недела дена имам тест за ISTQB сертификатот, па би сакал да прашам ако не ви е многу лично, што може да се очекува од финансискиот дел во нашава држава? Ако ви е премногу лично би бил благодарен и доколку добијам и некој оквирен одговор. на „вработување.ком“ сум сретнал само 1 оглас со пракса за кој следува паричен надоместок од 6000мкд, што не би било доволно ни за патни трошоци, плус не го вбројувам времето поминато во пат.

Имам роднини кои што се занимаваат во оваа индутрија во странство кои можеби ќе можат да ми помогнат за да се снајдам таму, но првин би сакал да ги разгледам можностите овде, пред да арчам муабет за таму. Дали воопшто се исплати и доколку, колку би се исплатило да се трошат живци овде бидејќи ве читам и вие се жалите од можностите овде.
Реално никој не те ферма нигде 2% па какви сакаш сертификати имај . Да влезеш на почетна позиција без луѓе е ко да добиеш 7 на лото. Ова ти го кажувам од лично искуство. Година дена како сум завршен еднаш ми се јавија и ме прашаа дали само проекти од т.н академија имам работено? Имав и две не сериозни понуди една од кодекс која бараше да им ПЛАТАМ 300 евра месечно за да РАБОТАМ на реални проекти и потоа МОЖЕБИ ќе ме ВРАБОТЕЛЕ НИВНИ КЛИЕНТИ.Втората понуда беше да почнаам на целосно работно време за 6000 ден па можеби по период од 3 месеци ќе ме вработеле.... Мој совет користи пријатели и не му ја мисли

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Другар сакам да те прашам како ти оди на ова поле, сериозно размислувам слободното време да го користам за учење нови вештини, тотално различно од тоа што го работам, и кои курсеви би биле добри за почеток пошто има доста на udemy на ова поле.
Другар бев зафатен многу со мојата постојана работа и гледам сега темава 5 страници стигнала. Јас сум уште на курсеви следење онлине на Удеми. рално немав време периодов да се посветам на СТ. Гледма дека не цветаат ружи во ИТ индистријава. А јас се понадевав сега да запнам и да терам нешто.

А Crowdsourced тестирање на сајтови пробал некој? Фриленсерски.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
831
Поени од реакции
1.210

Software Testing позиции во Македонија, плаќаат од 30000 до кај 70000 денари, повеќе не верувам.
Автоматски споено мислење:

1705066925984.png

Последно уредено:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.896
Поени од реакции
11.197
Член од
26 јануари 2020
Мислења
864
Поени од реакции
1.127
Другар бев зафатен многу со мојата постојана работа и гледам сега темава 5 страници стигнала. Јас сум уште на курсеви следење онлине на Удеми. рално немав време периодов да се посветам на СТ. Гледма дека не цветаат ружи во ИТ индистријава. А јас се понадевав сега да запнам и да терам нешто.

А Crowdsourced тестирање на сајтови пробал некој? Фриленсерски.

Jas na тест ИО сум ама ако не чекашво моментот ко че пуштат нешто да се пријавиш, џабе е... и плус ако најдиш баг тогаш ти плаќаат, и плус сениорите некогаш ти враќаат непотребно баг репорти. :)

Инаку разочаран сум како junior не можам да најдам пракса/работа и решив да работам нешто во меѓувреме па се надевам во иднина ќе се сврти тркалото и пак ќе има побарувачка. :)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Jas na тест ИО сум ама ако не чекашво моментот ко че пуштат нешто да се пријавиш, џабе е... и плус ако најдиш баг тогаш ти плаќаат, и плус сениорите некогаш ти враќаат непотребно баг репорти. :)

Инаку разочаран сум како junior не можам да најдам пракса/работа и решив да работам нешто во меѓувреме па се надевам во иднина ќе се сврти тркалото и пак ќе има побарувачка. :)
Јас на 3-4 плстформи сум и да ако не се пријавиш одма џабе ти е.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.569
Поени од реакции
42.070
Ова тестинг заебанција е со тоа да бидеш девелопер и плативе гледам слични. За девелопер цел мајндсет треба да го превртиш у логика, овие кликаат само и оп иста плата.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133

Колку е ISTQB сертификатот и кај се полага кај нас? Сивус?

Член од
26 јануари 2020
Мислења
864
Поени од реакции
1.127
Јас на 3-4 плстформи сум и да ако не се пријавиш одма џабе ти е.
Заработка имаш, ама искрено? :)

Ова тестинг заебанција е со тоа да бидеш девелопер и плативе гледам слични. За девелопер цел мајндсет треба да го превртиш у логика, овие кликаат само и оп иста плата.
Види не е баш само рачно кликање, ама се согласувам доста високи суми се вртат наоколу. :)

Член од
17 јуни 2022
Мислења
128
Поени од реакции
442
Колку е ISTQB сертификатот и кај се полага кај нас? Сивус?
Преку СЕЕТБ, онлине тест, за кај нас не најдов ништо. Тестот е 160е плус 20% ВАТ, седиштето на фирмата е во Бугарија и ако си се сам плаќаш излегува околу 230 евра вкупно ( тест, ВАТ, провизија ). Исто така можеш да се договориш за провизијата, а имаш и некоја заебанција уплата преку фирма па да не го рачунаат ВАТ-от, ама не знам како оди процедурата и дали фирмата доплаќа нешто дополнително. Исто така и ако паднеш, да го презакажеш новиот тест се плаќа 100 евра и трошоците за ВАТ и провизија на траснфер во банка.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Заработка имаш, ама искрено? :)

Види не е баш само рачно кликање, ама се согласувам доста високи суми се вртат наоколу. :)
Скоро ништо. Мали суми се плаќаат има многу тестери и треба одма да почниш. Ама и не се имам многу посветено.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.249
Поени од реакции
18.191
Има ли некоја тема кај што не лупаш глупости

Kajgana Shop

На врв Bottom