Имаш почит од мене за трудот кој што опиша дека го вложи за да се пробиеш во IT, али bold-ираното ми звучи на комуњарски(левичарски) глупости.Има уште SWE што работат за 40-60К и овде во Македонија, 60-70% од тие што ги имам запознаено барем толку се платени (нето), башка тоа во многу фирми ги тераат да потпишат анекс на 2 години минимум за да можа да ги фрлаат од проект на проект и ги цедат максимално.
Кога уште бев на почеток, го слушнав терминот "human capital" или "human resources" и сваќаш дека си само лимон за цедење. Некои се радуваат на off-time за празници, платено боловање и се крстат на сигурна/стабилна работа. Како што си кажа @Lester Freamon, ако си добар во тоа што го работиш нема зошто да се плашиш.
Искрено јас гледам во најкраток можен рок да завршам работа за цела недела за да можам потоа на нешто мое да работам, пример 2 дена турбо таскови работам после 3 дена + 1 ден викенд работам лично за мене.
Фирма како фирма, гледа само да те искористи до максимум за да може шефот/CEO/stakeholders да дуплираат пари вгодина, дупло да вложат во маркетот/stocks/investments и ново Мерцедесче да воза, чиста работа. А за вработените Pizza Party Friday !
Претпоставувам тоа е затоа што или немаш премногу работено на проект што стварно имаш желба да работиш, или немаш работено на сопствена идеја која си пробал да ја монетизираш a.k.a да отвориш фирма и да создадеш па продадеш продукт или услуга.