FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Следен предложувач е @Violetova , ќе ви каже кој е филмот до утре вечер, 20:00. Ако ја нема, тука сум јас. Исто така, анализата за Shadow of a Doubt и мојата рецензија нешто по тоа.
Ај молим те почекај ме за рецензијата утре.

Уствари еве ти ја оценката 7/10 па ќе гледам и рецензијата да ја напишам утре. Сакав сега ама ќе ме фати касно, а утре сум на работа. И така.

Исто и на џонтра му дужам рецензија, ептен сум фејл :(

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Втор пат сум јас на ред, и повторно одбрав филм за кој на времето да давав оценки, ќе имаше 10ка. Сега пак ќе го гледам, не знам од оваа временска дистанца како ќе ми се допадне. :)
For all my friends!
Го бирам
Barfly
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.

Odamna gledan, ke pisam posle rewatch. I mene me interesira kolku e izeden od vremeto mada ne bi trebalo da e mnogu, zemeno predvid temite sto gi raboti.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Сенка на сомнежот (1943)

Ова е филм од средната фаза на Хичкок, а еден од првите по неговото доаѓање во Холивуд. Препознатлив е неговиот филмски потпис, но самата приказна има прилично слабости. Со оглед дека самиот тој не е сценарист на филмот, може да се каже дека завршил одлична работа едно слабо развиено сценарио да го преточи во ваков филм.

Одлична интерпретација на главните актери, особено на Котен во улогата на идеалниот вујко врз кој полека паѓа сенката на сомнежот.
Некаде на половина се открива за што се сомничи и со тоа завршува мистеријата, за да во вториот дел продолжи во сосема поинаков правец. Иако од денешна гледна точка предвидлив, филмот е неизвесен до самиот крај и покрај тогашните холивудски ограничувања дека негативецот не смее да победни.

Одлична камера, тие горни и долни ракурси, игра на светло и сенки, неизбежните скалила, сите тие незабележливо придонесуваат во градење на напнатата атмосфера, надополнети со музиката на Тјомкин.

7/10
Автоматски споено мислење:

Како целина и како фан на Хичкок мене ми се допадна, ама сепак не успеав да одгатнам зошто конкретно го прогласил баш овој филм за свој омилен, покрај толку други култни филмови. Што е она што не го видовме?
Не ќе да е дека тој му е омилен, еве што вели. Не дека па образложението ми држи вода :)

1669049201556.png

Последно уредено:

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
старите коли како во филмот можеле да работат и после вадење на клучот

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
старите коли како во филмот можеле да работат и после вадење на клучот
ne e moja zabeleska samo smesno mi bese pokraj odgovorot na Hitchcok za logicnostite i kriticarite :D

jas mrazam vozenje, nemam kola nitu vozacka i ne znam sto e gurtna :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.992
Поени од реакции
37.278
160. Shadow of a Doubt

Мене ми се допадна филмов. Можеби немаше таква мистерија како што има во некои други филмови на Хичкок, ама држеше внимание од почеток до крај. Да не го тупам многу, секако веројатно веќе се сте кажале за филмов, доволна е само оценката - 8/10.

Го гледаа 13 членови на Клубот, 1 повеќе од претходниот филм и му дадоа средна оценка 6,8. Го испушти само:
@Комита Ултрас (втор неизгледан, жолт картон)

Ај молим те почекај ме за рецензијата утре.
Денес е задутре, џан'м. :love:

3.2 od 5
Za ova dobivam direktno crven od Zlate osekam a bas dobra niza od cetiri izgledani po red imav :D
Три.
И оценката 3/5 ти ја пишав, односно 6/10.
И филмови беа 3.
Црвен, секако, нема. :love:

Веќе знаете:

161. Barfly (1987)
предложувач: @Violetova (21.11 - 04.12.2022)

1669144135344.png

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Три.
И оценката 3/5 ти ја пишав, односно 6/10.
И филмови беа 3.
Црвен, секако, нема. :love:
Fair enough za ocenata :p

Tocno i za deka se tri a ne cetiri po red, edniot (Klaus) bese uste od prviot filmski klub i e daleku od redot i go pisav koga pisav za RRR u ist post. Drugite site sledni od togas gi gledav (Dancer i Shadow) i taka vo mojata glava bea cetiri po red :pos:

Член од
2 март 2022
Мислења
97
Поени од реакции
457
Barfly (1987)

Ми беше и онака во watchlist, поради Barbet Schroeder, од кого гледани ми беа Murder by numbers кој ми беше мех, додека Reversal of fortune беше океј. Прв впечаток, ми немаше поента филмов, може и тоа беше поентата, или не сум разбрал јас нешто.
Дејството не ми беше којзнае што, down on luck (или па не) писател кој не знам дали имал трезен момент во животот и неговите секојдневни случки по баровите со неговите "колеги". Глумците си беа во ред, иако ја прочитав Феј Данавеј на почеток дека е во филмот, дури на крајот ми текна дека уствари главниот женски лик е таа, најверојатно затоа што глумеше алкохоличарка тешка, па ми беше непрепознатлива. Не знам дали би му го препорачал некому филмов воопшто.
Мое извинување до предложувачот, оставам простор и да не сум го разбрал филмот, сепак не беше досаден, само ми немаше цел.
Просек, 6/10.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
За Буковски само знам дека бил нешо писател и пијаница. Бев малце скептик со оглед на тоа што филмов вика дека е праен според вистински настани од дел од неговиот живот а јас не обожавам да гледам/читам биографии за ликови со кои не сум запознаен и не ме интересираат.

Ама прочитав дека и не е стрикно биографски туку поише како приказна базирана на настани од неговиот живот.

Викам ај ќе го гледам ко да не е биографски филм, може ќе најдам некоја поента, може ќе има некоја цел, нешто да се фатам.

На крај испадна едно огромно ништо, празен и непотребен филм, без поента и без апсолутно никаква потреба да биде снимен и да постои во јавноста.

Глупости живи, алкохоличар се тепа за кеш, се мотка натака навака, наоѓа жена пијандурка, се пијанчат се караат се сакаат и аупичкуматер на крај. Од такт ме вадат вакви небитни ствари. Ме заболе курот Буковски за твоето клошарење и мизерен живот.

Па и овој Мики Рурк куртонот, очајна глума.
Имаше камео од Буковски у барот коа Хенри се запознава со Ванда.
Госпоѓата Мек, млада рокерка гледа тепачки и пие пиво. Хахаха

Оценка 1.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Ocigledno konzistentnosta e doblest. Mozebi Henry e pijanica i klasicen luzer po togasni i denesni i sekogasni standardi no e konzistenten vo toa. Taka i jas, za inaet na Zlate, izgledav PET po red i sum konzistenten pa se molat dve dami da pocnat da kubat kosi za mene kako vo filmot, duri edna dama i Dzontra kubenje kosi bi prifatil kako nagrada za mojot konzistensizam (????) dodeka mezam Glenfiddich 15 denes

Pred okolu edna godina ja citav Post Office od Bukowski Henry i ceremonijalno no neslavno se otkazav od vakvi dela za da pred nekoe vreme ja zacitam Henry Miller - Tropic of Cancer (ako ne se lazam @џимеј mi predlozi slicna zamena, kako da sum mu zgresil nesto) i povtorno se mrazev sebesi za romantiziranje na vakvi dela i ocekuvajki nesto sosema drugo odosto se. No, se konzistentni.

Ubavinata na Barfly pokraj toj boemizam e toa sto e ljubovno pismo za pasija, za pisuvanjeto, kade iako imas easy way out nekoja random bogataska da te gleda kako da ne postoi utre no e samo pozadi golden bars i znaes deka stradanjata na bogatite se nebitni i ne sozdavaat umetnost. Henry zrtvuva tolku mnogu za da moze da go pravi toa sto saka. Method acting as a lifestyle. Mozebi prikaznata e bescelno dengubenje no prikazuva nesto tolku admirable sto ja sozdava cela privlecnost kon filmot. Mojot doprinos kon ideologijata i ljubovta kon alkoholot mesecov e isfrluvanje i baniranje od bar koj sega ne mozam nitu da go najdam oti gi ima iljadnici poradi prepivanje i pcuenje so bartenderot koj ne sluzese od 8pm do 8am. Vrakjanje so denovi podocna doma ne e nesto koe i se dopaga na mojata zena no barem filmot i se dopadna. Te sakam.

Originalno ocenet 5/5 no ja spustam.

Od denes resiv gi ocenuvam filmovite samo so 1, 2 i 3 bidejki ne gledam mnogu.

2.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Не знам дали е правило предложувачот последен да пише, ама ако не е, еве сакам и јас да се надоврзам со моето видување на филмот (го гледав повторно).

Хенри се тепа со шанкерот, ама не за пари, туку од забава. Едниот пат парите што ги имаше после тепачката беа тие што му ги даде другиот шанкер што ги заработил од кладбата, ама овој не ни сакаше прво да ги земе, па на инсистирање зеде колку за три пијачки што одма ги потроши кога ја запозна Ванда. И тогаш го рече она легендарното: пак сум си на свое, нормален (без пари), што го имаме користено во друштво долго време, откако некој ќе чести со последните пари во џеб. И она легендарно додека чести: For all my friends! А пријателите кој од кој пијаници. :D

Разликата меѓу Хенри и останатите пијаници во барот, е што тој има талент (можеше да биде сликар, музичар, ама тој е писател), поради што може да излезе од ситуацијата во која е, ама не, тој одбира ваков живот. Познавав и се дружев со луѓе кои живееја ваков живот од денес за утре и кои имаа талент кој одвреме-навреме им носеше големи суми, што пак ги трошеа со пријателите на шанк. Сè правеа исто освен што не се тепаа од забава.

Оној лесен easy way out што му го нуди богаташката не го интересира, затоа што не е неговата идеологија на живеење. Или како што сам рече: ова е златен кафез, и знае дека не може да пишува добро ако живее богато.

9/10

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom