Македонски филмови

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.192
Како е можно постариве филмови како Фросина, Волчја Ноќ, Мис Стон, Солунски Атентатори можеш да ги најдеш во убава HD слика, а пример Збогум на 20от век секогаш е во некоја излижана, изџвакана 100 пати преснимувана VHS снимка?
Малу си грешка.

Фросина е реставриран, па би требало да може да се најде во HD, ама другиве 3 што ги наброја не се и иако можеби ќе најдеш некаде да пишува HD сепак само од SD се префрлени во HD резолуција од некоја телевизија, ама квалитетот не е HD сигурно. Особено Мис Стон е со лоша слика.

Друга работа е што првиве 3 филма се од времето на екс-Ју, па често ги вртат по српскиве филмски канали пошто ги сметаат за домачи и имаат извадено Србите некој HD TV rip, Збогум на 20 век освен можда на FilmKlub не верувам дека е даван на друга телевизија, а FilmKlub, ако не грешам нема HD фреквенција.

Инаку има и понови филмови што се со доста лош квалитет. "Како лош сон" од 2003 е достапен само со катастрофален ДВДрип или Превртено од 2006/2007 со доста слаба резолуција.

Подобар квалитет може да се најде само ако Кинотека се одлучи да ги реставрира што се надевам им е во прв план, наместо да се занимаваат со етнолошки филмови.
Автоматски споено мислење:

ЧЕТИРИ ДОЛГОМЕТРАЖНИ И ТРИ КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ ЌЕ СЕ
ПРИКАЖАТ ЗА ВРЕМЕ НА ДЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО ПРАГА

Во рамки на тридневните активности, а во организација на Агенцијата за филм, во киносалата „Edison Filmhub“ ќе се одржи ревија на македонски филмови од најновата
филмска продукција и тоа четири долгометражни филмови:

„Хомо“ во режија на Игор Иванов
„Господ постои, името ѝ е Петрунија„ во режија на Теона С. Митевска
„Врба“ во режија на Милчо Манчевски
„Сестри„ во режија на Дина Дума

и три краткометражни филмови:

„Налепница“ во режија на Георги Унковски
„Змија“ во режија на Андреј И. Волкашин
„Северен пол“ во режија на Марија Апчевска

@Комита Ултрас

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.636
Поени од реакции
88.300
Малу си грешка.

Фросина е реставриран, па би требало да може да се најде во HD, ама другиве 3 што ги наброја не се и иако можеби ќе најдеш некаде да пишува HD сепак само од SD се префрлени во HD резолуција од некоја телевизија, ама квалитетот не е HD сигурно. Особено Мис Стон е со лоша слика.

Друга работа е што првиве 3 филма се од времето на екс-Ју, па често ги вртат по српскиве филмски канали пошто ги сметаат за домачи и имаат извадено Србите некој HD TV rip, Збогум на 20 век освен можда на FilmKlub не верувам дека е даван на друга телевизија, а FilmKlub, ако не грешам нема HD фреквенција.

Инаку има и понови филмови што се со доста лош квалитет. "Како лош сон" од 2003 е достапен само со катастрофален ДВДрип или Превртено од 2006/2007 со доста слаба резолуција.

Подобар квалитет може да се најде само ако Кинотека се одлучи да ги реставрира што се надевам им е во прв план, наместо да се занимаваат со етнолошки филмови.
Епа тоа ми беше муабетот, како може постариве филмови да имаат (колку толку) подобра слика од овие што се во поново време правени. Еве пред некој период на Мирно Лето му направија реставрација, а на еден Превртено од 2007 сеуште не. За збогум на 20 век несакам ни да зборам, јас мислам дека за филмов нема ни ДВД издание

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.543
Поени од реакции
29.114
ЧЕТИРИ ДОЛГОМЕТРАЖНИ И ТРИ КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ ЌЕ СЕ
ПРИКАЖАТ ЗА ВРЕМЕ НА ДЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО ПРАГА

Во рамки на тридневните активности, а во организација на Агенцијата за филм, во киносалата „Edison Filmhub“ ќе се одржи ревија на македонски филмови од најновата
филмска продукција и тоа четири долгометражни филмови:

„Хомо“ во режија на Игор Иванов
„Господ постои, името ѝ е Петрунија„ во режија на Теона С. Митевска
„Врба“ во режија на Милчо Манчевски
„Сестри„ во режија на Дина Дума

и три краткометражни филмови:

„Налепница“ во режија на Георги Унковски
„Змија“ во режија на Андреј И. Волкашин
„Северен пол“ во режија на Марија Апчевска

@Комита Ултрас
Дури сега ти го гледам мислењево, споено мислење па не ми стигна нотификација. Бев, пишав у темата за Филм, тотално се разочарав. На колегиве за чудо и Хомо и Петрунија им се допаднаа, Врба го гледавме пред нова година мислам и им се допадна. Останаа Сестри и Северен Пол (планиран беше ама го пропуштивме). Ќе ги соберам некој ден дома да им покажам македонското торентирање, па да им прикажам некој наш нормален филм, само да успеам превод да најдам.

Инаку овие краткометражни што ги имаме, каде може да се најдат? Еве конкретно Налепница.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.904
Поени од реакции
6.195
Епа тоа ми беше муабетот, како може постариве филмови да имаат (колку толку) подобра слика од овие што се во поново време правени. Еве пред некој период на Мирно Лето му направија реставрација, а на еден Превртено од 2007 сеуште не. За збогум на 20 век несакам ни да зборам, јас мислам дека за филмов нема ни ДВД издание
Затоа што аналогната технологија нуди многу поголем квалитет отколку дигиталната технологија во 90-те и рани 2000-ти.
Оние филмови снимени во дигитална технологија не може да им се направи upscaling во 4К ако биле снимени во 720p на пример. Т.е. може сега со софтвери, но не изгледа така добро затоа што буквално квалитетот на сликата е тој, 720 пиксели.

Додека 35мм филмови со кои се снимани аналигно филмовите порано, може лесно да се префрлат во 4к, па и 8к дигитален формат поради самите детали и квалитет на филмот. Резолуцијата им е повеќе од 20 mpx. Подобро од многу дигитални камери денес.

Истото е и со аудиото. :)

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.931
Поени од реакции
8.291
Истото е и со аудиото. :)
За аудиото имам читано или можеби слушнато дека порано тие филмови Мис Стон, Мирно Лето и таквите други филмови аудиото после го снимале во студио. Откако се снимил филмот доаѓале актерите во студио да снимаат аудио за да биде поквалитетно да се слуша подобро.

Последно уредено:

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.690
Поени од реакции
14.405
За аудиото имам читано или можеби слушнато дека порано тие филмови Мис Стон и таквите други филмови аудиото после го снимале во студио. Откако се снимил филмот доаѓале актерите во студио да снимаат аудио за да биде поквалитетно да се слуша подобро.
Па очигледно е дека сите стари филмови се правени на тој начин. Аудиото е премногу чисто и изразено за да кажеш дека е снимано во едно заедно со видеото.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.636
Поени од реакции
88.300
Некој друг да потврди што го гледал филмот за да не трошам саат и пол...дали овцана Теона стварно вака ги има преставено децата кај Смилковско?

Коа веќе сум кај филмови, Теона Стругар Митевска ги овековечи во филм децата убиени кај Смилковско езеро.
Филмот е достапен на ЈуТјуб бесплатно под името „Кога денот немаше име“.

Според ја овоа што го видов,ако не ги знаев работите ќе мислев добро е што албанците ги убиле децава, пошто у филмот се претставени како силувачи, наркомани, пијаничиња, безвредни гомна на општеството кои едвај чекаат беља да направат и да го поебат некој, а во себе носат омраза спрема албанците и ништо друго. Доаѓаат од дисфункционални семејства во кои родителите ги научиле така да се однесуваат, да водат грижа за пари и материјални нешта.
Филмот е поддржан од Агенцијата за филм на Северна Македонија со 30 милиони денари (500.000 евра).

Ако имате време погледнете го, да ве предупредам, мене ми се згади од филмот и ако ја имам „честа“ да ја запознаам режисерката би и се исплукал у фаца.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.192
Некој друг да потврди што го гледал филмот за да не трошам саат и пол...дали овцана Теона стварно вака ги има преставено децата кај Смилковско?
Точно е тоа што го пишал членот, за жал. Семејствата треба да ја тужат за срањево што го има направено и како ги има претставено децава, само веројатно и не знаат дека го снимила филмов.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.482
Поени од реакции
3.670
Да, пишував и јас за ова. Курва гнасна

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.543
Поени од реакции
29.114
До толку бе не се наоѓа еден портал или агенција да направи едно истражување за глупостиве на Агенцијата за филм? Чисто да се обелодени на какви идиоти се даваат грантови, а филмови не се реализираат или се прават некои вакви срања.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.112
Поени од реакции
37.575
Да. Ама во нејзина одбрана: она не сакала да го прикаже настанот кај Смилковско. Чисто фиктивно дело било. Или не? o_O

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.482
Поени од реакции
3.670
Да. Ама во нејзина одбрана: она не сакала да го прикаже настанот кај Смилковско. Чисто фиктивно дело било. Или не? o_O
Ма да и сврши пес на фаца

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.931
Поени од реакции
8.291
Точно е тоа што го пишал членот, за жал. Семејствата треба да ја тужат за срањево што го има направено и како ги има претставено децава, само веројатно и не знаат дека го снимила филмов.
Да и јас се сложувам со членот што го пиша. Сепак мене ми се допадна глумата на децата. Последниот дел кај што ги убиваат ми некако безвезе.

Филмот мислам беше прикажуван и некој од РТС тв каналите во Србија. Сигурно семејствата и не ни знаат за филмов и немале прилика да го гледаат а и други луѓе не го ни знаат многу филмот. Да се емитуваше на некоја наша телевизија, да беше до толку исфорсиран како пример филмови на Милчо Манчевски ќе го знаеа повеќето луѓе во Македонија.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.192
Vaš novi film "Kajmak" (za koji ste rekli da je "bezobrazna komedija") ponovo je smešten u Makedoniju?
- "Kajmak" će imati premijeru na jednom velikom festivalu, ali ne smem još da otkrivam na kojem. U pitanju je priča o ljudima koji pokušavaju da dobiju najbolje od života, trude se da "pokupe kajmak". Hteo sam da snimim ljubavnu priču za odrasle, kompleksnu, realističnu, interesantnu, jer su mi malo dojadile limunade gde se mladić i devojka slučajno sretnu, zaljube, pa se razdvoje, ali na kraju ipak žive dugo i srećno. U "Kajmaku", dva para žive jedan pored drugog, ali se po svemu razlikuju. Počinju da liče jedni na druge tek kad se kod bogatih doseli rođaka sa sela, a kod siromašnih žena zatekne muža u krevetu sa prodavačicom kajmaka.
Ќе погаѓаме на кој велики фестивал ќе има премиера? :D

Ја типувам на ‘великите’ Рејнденс и Рим. Трета среќа Сао Пауло.

Kajgana Shop

На врв Bottom