30 Day Movie Challenge

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.004
Поени од реакции
15.329
ден 13: филм што прави да веруваш во љубов

The Illusionist (2006)

Знам дека е малку чуден овој избор за категоријава, ама другите филмови се веќе спомнати. Овој филм ми беше еден од омилените пред посериозно да се зафатам со седмата уметност. Романса и љубов од невидени размери. Во средно многу често го репризирав и си фантазирав за некоја ваква љубов :love:
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.334
Поени од реакции
27.892
ден 12: филм во кој би сакал да живееш

About Time

ден 13: филм што прави да веруваш во љубов

// :(

ден 14:
филм од твојот омилен режисер

2001: A Space Odyssey - Stanley Kubrick
 
Последно уредено:
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
ден 14: филм од твојот омилен режисер

Fincher
Scorsese
Nolan
Anderson
Burton
 

Џонтра Волта

Qué miras, bobo?
Член од
20 јули 2020
Мислења
9.019
Поени од реакции
55.341
Ден 14: филм од твојот омилен режисер

Мартин Скорсезе
од секогаш ми бил омилен режисер и филмска појава. Летербокс вели дека иам логирано 21 негов филм, највеќе од било кој.
За Гудфелас се знае дека ми е омилен филм, денес ќе го спомнам Gangs of New York (2002) со Леонардо ДиКаприо и Даниел Деј Луис. Мислам дека е филм со највеќе номинации но без Оскар.

Квентин Тарантино е тука некаде со Марти на врвот, не можам да се одлучам кој ми е поомилен. Освен Кил Бил и Дет Пруф сите Тарантинови филмови ми се топ. Сеа го бирам The Hateful Eight (2015)
Филмов трпи некои критики а искрено не гледам зошто, само Тарантино може да напраи да ти бидат интересни 2 ипол саати гледајќи 8 души како седат у една завеана колиба. Плус Енио Мориконе се занимава со музиката.

Клинт Иствуд знае најбоље да раскаже приказна, ова од Ио Соно го иам прочитано и ми се врежало у глава и стално го повторувам. А и стварно е така, како стар дедо некој којшто убаво збори и ти е мерак да го слушаш па макар ти читал и упатство за употреба на тостер. Корвус секако ќе ми стаи срце на постов па нема потреба да и се умилкувам со Анџелина Џоли во Changeling (2008) aма многу ретко се спомнува на форумов а е филм што вреди да се изгледа со оглед на тоа што е вистинска приказна пред се. Мистик Ривер ми е омилено нешто од Иствуд, чим Шон Пен може да те натера да пуштиш солза, све е кажано.

Хичкок и Серџо Леоне нема да ги спомнам пошто веќе не работат а во постов ќе добијат шанса активни режисери. Чисто само да останат забележани пошто господинот италијанец го напраи Си беше еднаш во Америка и за тоа секогаш ќе му бидам благодарен. За мајсторот Хич излишни се сите зборови.

Коеновци, за инат на сите, не знам зошто ги мрази народ, или па погрешен впечаток иам од Златикевичиусовиот хејт којшто го сее насекаде каде се спомнати овие браќа режисери. Коеновци и Гај Ричи ми се најлабави режисери за следење, ми имаат некој таков лабав тон и хумор кој ми одговара, перфиден, не нападен, на место. No Country for Old Men најверојатно е нивна најдобро завршена работа ама ќе го спомнам Fargo (1996) . Не може да утнеш со Вилијам ЕЈЧ Мејси и Стив Бушеми.

Пол Томас Андерсон ќе го избаци Кристофер Нолан од топ 5. Ќе добиеше Нолан тука дефинитивно ако претходнава година не се запознаев со господинот ПТА. Ваљда и покрај тоа пак ќе тепаше Нолан ако не ме извади од такт со Тенет па и претходно со Данкирк. Сериозна опомена има пред Опенхајмер, заебе ли пак, му ебав матер.
Андерсон е врв, ме изненади колку е јак со сите 8 филмиви што ги има пласирано, океј де минус тие 2 што не ми се добри, тој со Адам Сендлер и со хипикот Хоакин Феникс.
Магнолија е можеби најдобриот негов филм од аспект на written and directed by, пошто Ќе има крв не е негово дело односно е праен по книга. Али за проклетите жаби у Магнолија секогаш ќе јаде мини критики, па така, господине Пол Томас Андерсон да си знаеш дека There Will Be Blood (2007)
 

Џонтра Волта

Qué miras, bobo?
Член од
20 јули 2020
Мислења
9.019
Поени од реакции
55.341
14: филм од твојот омилен режисер

Love
Стискам на филмов и прво нешто што ми падна у очи е Nikita Bellucci и Anna Polina. После отворив подетално и на имдб па ја забележав и Angell Summers. :kafence: :D

A мислев ПТА е најфраер со Nina Hartley у Boogie Nights. :D
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.544
Поени од реакции
34.850
14: филм од твојот омилен режисер

Sergio Leone

Quentin Tarantino

Brian De Palma

Francis Ford Coppola

Steven Spielberg
 

Kajgana Shop

На врв Bottom