Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.268
Поени од реакции
37.975
За тие што сакаат предизвици, или што сакаат предлози што да гледаат следно, или да имаат визуелен преглед на тоа што не ѕирнале, листата на сите кратки листи за најдобар странски филм, откако се воведени кратките листи, до денес, е update-увана: https://letterboxd.com/zlatikevichius/list/best-foreign-language-film-2006-2020-shortlists/

Јас имам 70/142 - 49%

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.204
Поени од реакции
10.234
Ау, ау, ау, ау... Засукувај ракави!
Не се брзам. Здравје. Сакам да изгледам по нешто од доста култни режисери (Фелини, Тарковски, Буњуел) од кои немам гледано ништо, плус повеќе филмови од топ 250 од ИМДБ, така што Оскариве не ми се приоритет, освен овогодишниве странски што голем дел се излезени на торент, па ќе пробам да ги изгледам пред доделувањето.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Каде наоѓате филмови со превод? Освен на англиски јазик ако е филмот, на другите јазици превод на ТВ кога ќе има, инаку ништо нема да разберам :)

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Каде наоѓате филмови со превод? Освен на англиски јазик ако е филмот, на другите јазици превод на ТВ кога ќе има, инаку ништо нема да разберам :)

Инаку јас не симнувам мануелно преводи, на многу плеери (во мојот случај BS player) можеш да си наместиш кои јазици ги сакаш и да ти бара преводи само на тие јазици и автоматски да ти ги симнува плеерот, наместо да бараш ти самата.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Гледам HBO во моментов и жалам што потрошив 15 минути да ги слушам очајните обиди за комедија на Вил Ферел.
Има некој на кој овој му е смешен?
Не знам од кога трубам дека филм со Вил Ферел е срање филм.
Stranger than fiction (не е баш комедија, ама е филм и пол)
Stepbrothers
The Campaign

Ако во исто време не сте фанови и на Џон Рајли, Dewey Cox обавезно гледање.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.204
Поени од реакции
10.234
Stranger than fiction (не е баш комедија, ама е филм и пол)
Stepbrothers
The Campaign

Ако во исто време не сте фанови и на Џон Рајли, Dewey Cox обавезно гледање.
Гледан ми е и Stepbrothers. Ужасно нешто.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.700
Поени од реакции
59.896
A Sun филмчиште
Реков јас! Мој фаворит за Оскарот за странски е. Дури и пред Another Round. Нека не ги залажува тоа што е на Нетфликс и од Тајван. Многу убав филм. Препорака до сите.
Да да, топ е A Sun го има и мојот seal of approval кој секако е најважниот.
Голема бладораност до модераторот на овој форум, господин Злате, кој го препорача и ми приреди убава вторничка вечер.
Маде од овца.

Солиден филм, непотребно предолг, задникот хемороиди ми фати, одличен скор и кинематографија што е вообичаено печат на „странските“ филмови. Проблемот е што нафрлени кадри од пејсажи и зајдисонца не прават целина задолжително. Така си гледаш убавини и чекаш нешто да се случи, после 2 саати ти е сеедно како ќе заврши.

Мислам ок филм е ама да не претеруваме.

@wot, ето зашто.

Kajgana Shop

На врв Bottom