Скоро секаде е „тенис на маса“. Англија, Франција, Германија, Италија, Словенија, Хрватска, Србија, Бугарија, Турција, Украина, Русија...Тенис на маса![]()
Некој стварно се мисли за паметен, ако буквално го преведе англискиот збор?
Голем дел од вокабуларот на светско ниво е навлезен од англиски или француски јазик, заеби тоа Словенија, Хрватска, Србија, Украина... од овие земји можеш да добиеш некој имигрант, а не лексика.Скоро секаде е „тенис на маса“. Англија, Франција, Германија, Италија, Словенија, Хрватска, Србија, Бугарија, Турција, Украина, Русија...
Само ние и Албанците го користиме зборот „пинг-понг“.
Правилно на македонски би требао да е тенис на маса. Пинг-понг е на кинески.Тенис на маса![]()
Некој стварно се мисли за паметен, ако буквално го преведе англискиот збор?
Прво не би рекол дека тенис на маса е среќен избор.Правилно на македонски би требао да е тенис на маса. Пинг-понг е на кинески.![]()
Пинг понг е кинески, а тенис е македонски исто колку и пенисПравилно на македонски би требао да е тенис на маса. Пинг-понг е на кинески.![]()
Знам сега и јас проверив откако Bateman пиша под мене пост. Не знам, за мене увек ќе биде Божиќ, али секако му се извинувам на министерот за превидот кој го направив.И мене ми сметаше ова, Стеф. Има дури и книги на македонски издадени со Божик во насловот или уште 100 пати Божик во текстот. Ама литературно е. И двете форми се прифатливи. Еве од правописот:
Прегледај го приврзокот 280196
Причината е што на тастатурата не можело да најде и ниту знае дека има Ќ и пак ставил К ете затоаВо старите учебници сме го учеле ко Божиќ, требаше на факултет да се запишам за да научам дека можело и Божик. Е сега, ако е правилно не значи дека ми се допаѓа и би го употребил. За мене Божиќ е само Божиќ. Со Ќ и никако поинаку!
Тоа што некои пуританци се обидуваат да го наметнат со К претпоставувам е истата работа ко Хрвативе, да биде поразлично од Србите!
НеПричината е што на тастатурата не можело да најде и ниту знае дека има Ќ и пак ставил К ете затоа
Sent from my SM-N986U using Tapatalk