Говорете македонски!

Исто и јас, на телефон имам само горни наводници на оваа тастатура која сега ја користам. И немам е и и со надреден знак. Ај за нив се снаоѓам некако преку латиничната тастатура, ама наводниците...
Grneralno ne se ni zamaram okolu toa :toe:

На тастатура како што рече Злате. Сакам да прашам дали имате проблем со наводниците на Андроид телефон. Јас инсталирав кирилична тастатура и се е нормално освен наводниците (има само горни). Чисто да знам дали кај сите е така или до телефонот е.
Исто е и кај мене, на кириличната има само горни и колку што гледам нема „е“ и „и“ со надреден знак.
Исто и јас, на телефон имам само горни наводници на оваа тастатура која сега ја користам. И немам е и и со надреден знак. Ај за нив се снаоѓам некако преку латиничната тастатура, ама наводниците...

Јас имам инсталирано од плејстор некој плаг-ин за тастатура (или како и да се вика), со него ги има и долните наводници. А за надреден знак само задржуваш на е или и.
Screenshot_2020-03-28-11-18-39.jpg

Исто е и кај мене, на кириличната има само горни и колку што гледам нема „е“ и „и“ со надреден знак.
Да, ги нема и тие. За „е“ го лажам со латичното.
Автоматски споено мислење:

@INFERNO` најди име на плагинот ако можеш.

Едното работи ама не знам кое :D
За AnySoft плагинот да работи, мора да ја имаш инсталирано AnySoft тастатурата. Ја имав јас порано, ама многу ми е кич, ем со боите ем со тоа што скокаат типките ко ќе ги притиснеш. Другиот ќе го пробам веднаш.

За AnySoft плагинот да работи, мора да ја имаш инсталирано AnySoft тастатурата. Ја имав јас порано, ама многу ми е кич, ем со боите ем со тоа што скокаат типките ко ќе ги притиснеш. Другиот ќе го пробам веднаш.
Го избришав AnySoft, вториот плаг-ин е тоа што ни треба.

Shift + 2 и Shift + 3 на македонска поддршка.

Заборавив да се заблагодарам за помошта - ти благодарам! :) За „ѝ“ скоро научив дека со македонска поддршка преку компјутер се чука на бранчево (tilde), најгоре лево на тастатурата. За „è“ сега прочитав - alt + 0232 од нумеричкиот дел на тастатурата. (Треба да се внесе и нокт од првородено машко исечен на млада месечина).

Заборавив да се заблагодарам за помошта - ти благодарам! :) За „ѝ“ скоро научив дека со македонска поддршка преку компјутер се чука на бранчево (tilde), најгоре лево на тастатурата. За „è“ сега прочитав - alt + 0232 од нумеричкиот дел на тастатурата. (Треба да се внесе и нокт од првородено машко исечен на млада месечина).
Јас го имам и ѐ на Lenovo-во. Има копче помеѓу Z и Shift. Таму се ѐ и Ѐ.

Имам приметено дека често се случува особено новинарите кога употребат членувана форма од на пример „петмина“, да пишат „петмината“ наместо исправното „петтемина“. Се членува бројот, а не наставката „-мина“.

Исто што ми паднало во очи како пропуст на новинарите по медиумиве е непознавањето и непочитувањето на нашите падежни форми - наместо „нам“ говорат „на нас“, „нему“ - „на него“, „ним“ - „на нив“, „кому“ - „на кого“ и слично.

Јас знам неколку падежни форми во нашиот јазик.

Номинативна т.е. неутрална форма - тој/таа/тоа - одговара на пашањето „кој?“

Генитивна форма - негов/нејзин/негово - одговара на прашањето „чиј?“

Дативна форма - нему (му)/нејзе (ѝ)/нему (му) - одговара на прашањето „кому (му)?“

Акузативна форма - него (го)/неа (ја)/него (го) - ---II--- „кого (го)?“

Вокативна, инструментална и императивна (заповедна) форма - професоре/пофесору, со професорот и професоре!/професору!

Учтива форма или персирање на индивидуа се пишува со големо „в“ - Вие, Вам, Вашето и сл., а обраќање кон повеќемина со мало „в“ - вие, вам, вашето и сл.

Еден семестар само учевме македонски јазик, граматика и правопис на факултет, па овие нешта ги апсолвиравме, а притоа не сум ни лингвист. Нешто читав пред неколку месеци за воведување на задолжително изучување на нашиот јазик на сите факултети, тоа е неопходност.

читам/слушам изјави од новинари а и поединци го користат зборот протестанти а не демонстранти.
Протестанти е религија а не збор за демонстранти. Или јас сум во заблуда?

читам/слушам изјави од новинари а и поединци го користат зборот протестанти а не демонстранти.
Протестанти е религија а не збор за демонстранти. Или јас сум во заблуда?

Во право си.
Протестанти се припадници на верска заедница, протестирачи или демонстранти се учесници во протести.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom