Пак ќе повторам, бараш ти/вие што ги поржувате мерките луѓето да се откажат од многу работи, за нешто што ни вие не знаете дека делува. Ја неам пишано тука да ни ги отворат дискотеките, туку барам нормални функционални мерки. А не да не можеш да го измочаш кучето бидејки, епа сите седиме дома кој те ебе. Или да не смееш да идеш на кеј или планина зашто никад не си идел и онака. Да сум идел на кафе поише него на кеј, ама сега нема кафе и сакам негде да идам зашто тоа ме релаксира поише од гледање филмови. Да сватите дека ова ќе трае долги години и треба да научиме да живееме со тоа. Може да живееме без дискотеки, ама други работи мора да се вратат во нормала. Мора децата да се вратат во образовен систем, луѓето на работа и на какви такви хобија и активности. Не да ловиме вештерки тука.
Само овој дел ќе ти го цитирам, другиот е офтопик кој јас го започнав, само за да направам паралела.
Јас се слагам дека барам луѓе да се откажат од некои работи, луѓе во кои спаѓам и јас. Јас не велам "абе цркни ти дома ама јас сакам да имам можност да излезам затоа што сум во стан а ти во куќа".
Сакам сите да имаат исти права, сакам сите да имаат и исти обврски. Мене не ми смета да ти излезеш во 8 и го шеташ кучето, мене ми сметаше арогантноста на Колозова со што крена бура од реакции.
Верувам дека повеќе си одел на кафе него на кеј, да спортуваш ама ќе ми ветуваш дека во глобала се збори за тоа дека нема време нит простор за спорт од оние луѓе кои во глобала не ни спортуваат? Па брат, секој што вежбал/спортувал во нормални услови, си наоѓа време да го направи тоа и сега, во овие услови.
Ова ти е исто ко да имаш другар во сруштво, не прати никаков спорт и сеа да ти сврзе муабет "абе ќе умрам од досада за викенд, нема Премиер Лига, не можам да глеам". Ќе му се изнасмееш, така?
Се слагам дека треба да се олабават мерките ама мое гледање е дека и да ги олабават, ќе се најдат луѓе кои ќе викаат "абе намерно ова, сакате да умреме".
За крај од постов, само ќе те замолам да подразмислиш на касиерки, доставувачи, здравствени работници кои не застануваат со работа и прашај ги нив, дали тие би сакале во време на пандемија се' да почне да се враќа во нормала, туку така.