Коронавирус (COVID-19)

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.855
Е, ШТО ПРАЈМЕ СЕГА, КОЈ НИВ ЌЕ ГИ КАЗНИ !

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.386
Јас спомнав 20-30 години затоа што тие се години кои што се очигледно најмалку загрозени а се личности кои што најмногу пекаат по социјални мрежи и најмногу скитаат во „слободно“ време. Не се фатив директно за твојата возраст затоа што и јас имам 30 години, немислев јас конкретно за тебе него општо зборам цело време. Не можам нит пак сакам тебе да те таргетирам како „лошиот лик“, него дискутираме на темава а имаме очигледно различни ставови.

Јас мислам дека ова мислење го имаат претежно личности на наша возраст и повозрасни личности кои мислат дека со вакцина ќе ни стават чипови.

Се слагам дека децата треба да растат во нормални услови ама ова не се нормални услови. Конфликтот во 2001ва немаше нормални услови за живот. Верувам дека да би бил на оваа возраст тогаш, не би викал „абе што ме затворате дома, оставете ме да си шетам,
Па не би рекол дека ние сме најгласни, еве на форумот веројатно сме помлади и повеќето ќе се сложат со тебе а не со мене. Веројатно и постарите повеќе ќе се сложат со тебе. Ама и едните и другите активно ги прекршуваат мерките.
Доколку бев на оваа возраст во 2001 година или би бил доброволец или би дезертирал. Не би чекал владата да одлучи за мојот живот. Во секој случај бев копиљ тогаш, ама ситуацијата беше различна од ова сега. Пак ќе повторам, бараш ти/вие што ги поржувате мерките луѓето да се откажат од многу работи, за нешто што ни вие не знаете дека делува. Ја неам пишано тука да ни ги отворат дискотеките, туку барам нормални функционални мерки. А не да не можеш да го измочаш кучето бидејки, епа сите седиме дома кој те ебе. Или да не смееш да идеш на кеј или планина зашто никад не си идел и онака. Да сум идел на кафе поише него на кеј, ама сега нема кафе и сакам негде да идам зашто тоа ме релаксира поише од гледање филмови. Да сватите дека ова ќе трае долги години и треба да научиме да живееме со тоа. Може да живееме без дискотеки, ама други работи мора да се вратат во нормала. Мора децата да се вратат во образовен систем, луѓето на работа и на какви такви хобија и активности. Не да ловиме вештерки тука.
Автоматски споено мислење:

Исто ваква вест имаше и од британија. Незаштитување на старечките домови не е исто со мерките за генералната популација.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Е, ШТО ПРАЈМЕ СЕГА, КОЈ НИВ ЌЕ ГИ КАЗНИ !

Сами? Башка ко да не знајте дека земјиве од СССР си имаат во жичките да игнорираат проблеми како што беше пример 3.6.

А може и да бидат првите кои ќе направат имунитет на стадо, ќе се гордеат со тоа и ќе влезат во историјата. ЈБГ, ризик ствара капитал.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.301
Поени од реакции
16.453
Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.386
Првичните најави се минимум 12 месеци за вакцина, 12-18 поточно, а до тогаш треба да се стрпиме колку што е можно повеќе.
Интересно, 12-18 месеци минимум. Ме интересира дали знаеш колку е максимумот? Тие луѓе што пробуваме да ги заштитиме, вајда не мислиш дека ќе живеат вечно. Тоа што животот е парализиран не значи дека е природниот процес запрен. Имаше една статистика поназад у темата, просечна година на умрените во Италија беше 81 година. Колку од нив ќе ја дочекаат вакцинава?

Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
1) Дали мислите дека мерките треба да се појачаат?
2) Да останат вака како што се во моментов
3) Да се укинат
Мерките да се почитуваат !!!
Пред некој ден пишав во Ченто на гости и во Кипер маркет влегов
од околу 15-20 души 4-5 неносат маска од кои една продавачка
спуштена на брада редеше нешто ке си хухне во раце ќе и дојде на каса да биде ке врајка кусур и во џеб вирусот топ не
Дистанца најмногу пола метар имаше !
Подолу од маркетот 10 души собрани мотор поправаат
Денес ми се јавува другар од Бт има куќа и во битолско село 20 коли вика имаше пикник си правеле неможел да поминел со кучето
ни маски ни ништо .............
Лично мене проблем ми е што голем број не носат маски и
не се држи дистанца
Поголеми треба да бидат казните за не носење маски ....

Член од
27 јуни 2014
Мислења
51
Поени од реакции
67
Не е проблем само олабавувањето на мерките него општо менталитетот на народот водење инает против се, бтв мерките и затоа беа донесени секоја држава си го знае својот народот , кај нас пример ние докажуваме веќе 30 години наназад дека сме стадо и тоа е факт. Нека се олабават мерките доколку се створат услови за тоа. Мене повеќе ме мачи однесувањето на луѓето не носат маски, дистанца е поим и сл. Пример одам во маркет и позади мене доаѓа една тетка и ми дише во врат какви 2 метра какве пичке материне и тоа не се случило еднаш.

Рестрикциите ќе се укинат кај и да е ама мерките ќе останат долг период а фала богу кај нас нема да се поштуваат. И верујте и сега се наоѓаме пред крах на здравството да не зборам кога би имале потреба од повеќе хоспитализации е тек тогаш ќе ги видиме последиците.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.546
Поени од реакции
22.235

некој да го потврди ова?
Tocno e deka imase protesti niz Germanija, pomali i pogolemi. Sto i ne e cudno so ogled sto mnogu prava za kratko vreme bea skrateni. Sega popoleka se vrakjaat iskreno ne osekjam nekoi ogranicuvanja osven sto ne e sve otvoreno, primer restorani ili sto moram da nosam maska pri pazarenje.

E sega ovie protestani se interesen miks na grupacii. Lugje koi stvarni se grizat za nivnite prava no isto taka i desnicari/nacisti no i lugje koi veruvaat vo zagovori (Bill Gates, antivakceri) itn. Seuste mislam deka najgolem del na lugjeto gi prifatija i prifakjaat merkite ama normalno ima nezadovolni lugje sto ne se soglasuvaat ili ja koristat prilikata opsto da si protestiraat protiv vlasta i svetskiot poredok.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Паралелава ти е неописиво бесмислена, ракот не е заразна болест.
Паралелава ми е ради цитираниот пост демек вирусот предизвикувал рак, која што теорија нагласив дека дебилна, така да прво читај од почеток па потоа давај констатации за неописиво бесмисленосто

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Пак ќе повторам, бараш ти/вие што ги поржувате мерките луѓето да се откажат од многу работи, за нешто што ни вие не знаете дека делува. Ја неам пишано тука да ни ги отворат дискотеките, туку барам нормални функционални мерки. А не да не можеш да го измочаш кучето бидејки, епа сите седиме дома кој те ебе. Или да не смееш да идеш на кеј или планина зашто никад не си идел и онака. Да сум идел на кафе поише него на кеј, ама сега нема кафе и сакам негде да идам зашто тоа ме релаксира поише од гледање филмови. Да сватите дека ова ќе трае долги години и треба да научиме да живееме со тоа. Може да живееме без дискотеки, ама други работи мора да се вратат во нормала. Мора децата да се вратат во образовен систем, луѓето на работа и на какви такви хобија и активности. Не да ловиме вештерки тука.
Само овој дел ќе ти го цитирам, другиот е офтопик кој јас го започнав, само за да направам паралела.

Јас се слагам дека барам луѓе да се откажат од некои работи, луѓе во кои спаѓам и јас. Јас не велам "абе цркни ти дома ама јас сакам да имам можност да излезам затоа што сум во стан а ти во куќа".

Сакам сите да имаат исти права, сакам сите да имаат и исти обврски. Мене не ми смета да ти излезеш во 8 и го шеташ кучето, мене ми сметаше арогантноста на Колозова со што крена бура од реакции.

Верувам дека повеќе си одел на кафе него на кеј, да спортуваш ама ќе ми ветуваш дека во глобала се збори за тоа дека нема време нит простор за спорт од оние луѓе кои во глобала не ни спортуваат? Па брат, секој што вежбал/спортувал во нормални услови, си наоѓа време да го направи тоа и сега, во овие услови.

Ова ти е исто ко да имаш другар во сруштво, не прати никаков спорт и сеа да ти сврзе муабет "абе ќе умрам од досада за викенд, нема Премиер Лига, не можам да глеам". Ќе му се изнасмееш, така?

Се слагам дека треба да се олабават мерките ама мое гледање е дека и да ги олабават, ќе се најдат луѓе кои ќе викаат "абе намерно ова, сакате да умреме".

За крај од постов, само ќе те замолам да подразмислиш на касиерки, доставувачи, здравствени работници кои не застануваат со работа и прашај ги нив, дали тие би сакале во време на пандемија се' да почне да се враќа во нормала, туку така.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
От днес во БГ се дозволува посета на музеи внатре, галерии и библиотеки надвор. Концерти надвор и кината се отварат исто,но со капацитет 30% и со специални мерки за дистанција.

Kajgana Shop

На врв Bottom