Коронавирус (COVID-19)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.386
Како да седи дома ако мора да оди на работа? Еве и да не оди на работа, треба да оди до продавница? Зошто да се зарази од некој како тебе што го боли кур за нечиј живот?
Зашто баш за него да се секираме. Голем дел идеме на работа и сега, никој не се секира за нас. Ниту па некој се секира за тие што не идат, а мораат и сакаат.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.097
Поени од реакции
11.502
Како да седи дома ако мора да оди на работа? Еве и да не оди на работа, треба да оди до продавница? Зошто да се зарази од некој како тебе што го боли кур за нечиј живот?
Секоја општина нека направи списоци од луѓе кои не сакаат/не можат да пазарат. Нека се собере онаа државна администрација која пие кафиња по цел ден и нека им разнесува намирници на старите и ризичните групи

Никаква причина не постои останатите луѓе да функционираат нормално

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Eve vo Anglija od sreda moze da odime kade sakame. Nema vekje ogranicuvanje na vezbanje ednas dnevno tuku ke moze koga sakame, ke moze da se sede u parkovi i da se patuva do drugi mesta ali seto ova samo so clenovi na familija koi ziveat zaedno i normalno da se stoe 2m podaleku od drugi lica. Isto ohrabruvaat ludjeto da pocnat da se vrakjaat na rabota poleka ali dokolku mozat da izbegavaat javen transport. Se ocekuva ucilista da pocnat da otvaraat od Juni, a restorani i pabovi mozno e da da pocnat da otvaraat od juli.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.298
Поени од реакции
26.184
Зошто ги тераме сиротине вработени по маркети да работат? За да се заразат од некој што не го боли кур за нив и нивниот живот, туку од себични причини сакаат да пазарат? Или па лекарите, нели се и тие луѓе, зошто мора да одат на работа?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.510
Поени од реакции
114.611
Зошто ги тераме сиротине вработени по маркети да работат? За да се заразат од некој што не го боли кур за нив и нивниот живот, туку од себични причини сакаат да пазарат? Или па лекарите, нели се и тие луѓе, зошто мора да одат на работа?
Епа ај во војна зошто одат војниците? Да, тие во маркетите се во опасност, ама затоа се мерките кои ако се спроведуваат нема да има големи последици.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.298
Поени од реакции
26.184
Епа ај во војна зошто одат војниците? Да, тие во маркетите се во опасност, ама затоа се мерките кои ако се спроведуваат нема да има големи последици.
Баш така де. Како што војници одат во војна зошто тоа им е работа, како што лекари лечат луѓе зошто тоа им е работа, како што продавачките одат на работа зошто се платени за тоа, така и ние останатите треба да почнеме да одиме на работа.

Ако во маркет при спроведување на мерки нема да има големи последици, тогаш во канцеларии во кои се движат истите 20 луѓе, уште помалку би имало.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.194
Поени од реакции
13.049
Дечки,да не се правиме будали ве молам!
Факт е дека секој си гледа од своја перспектива на ситуацијава и ''меркиве''.
Koj се ужлебил во ИТ или било која работа која може од дома да се тера,ќе глуми голем човекољубец и ќе притиска да се дреме дома.Си има гарантиран приход и си спие у шлајка :)
Другиве кои се засегнати бидејќи остануваат без егзистенција - ќе притискаат да се врати нормалниот живот што побрзо и ама баш скроз ги разбирам.

Дај да прекинеме да глумиме лудило.Секоја понатамошна дискусија е излишна.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.282
Поени од реакции
15.423
ми изгледа доста реално....

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Ја иам меѓу 20-30 години точно и неам проблем со тие 2,3,6,8 месеци. Проблемот е што тргнавте од две недели дома не може да издржите до ова. Два месеци веќе пројдоа, а утре може ќе станат и 2,3,8 години. И не знам зашто се фаќате за мојата возраст, ова мислење не го имаат само луѓе на мој години. Нема никаква гаранција дека нема мене да ме убие. Едноставно година е премногу од животот за некаков социјален експеримент, кој најверојатно нема да даде никаков резултат. И за мене, и за моите кој се покритична група. Не знам што е тешко да сватите, барате премногу од луѓето. Година време на 16 и на 70 не е исто, тоа е факт колку и брутално да звучи. И да зборите со бабите и дедовците истото ќе ви го кажат. Децата треба да растат во нормален живот ко што сме растеле ние, ко што растеле и постарите што пробуваме да ги заштитиме. А не живот во изолација.
Јас спомнав 20-30 години затоа што тие се години кои што се очигледно најмалку загрозени а се личности кои што најмногу пекаат по социјални мрежи и најмногу скитаат во „слободно“ време. Не се фатив директно за твојата возраст затоа што и јас имам 30 години, немислев јас конкретно за тебе него општо зборам цело време. Не можам нит пак сакам тебе да те таргетирам како „лошиот лик“, него дискутираме на темава а имаме очигледно различни ставови.

Јас мислам дека ова мислење го имаат претежно личности на наша возраст и повозрасни личности кои мислат дека со вакцина ќе ни стават чипови.

Се слагам дека децата треба да растат во нормални услови ама ова не се нормални услови. Конфликтот во 2001ва немаше нормални услови за живот. Верувам дека да би бил на оваа возраст тогаш, не би викал „абе што ме затворате дома, оставете ме да си шетам, јас за себе си одговарам“.

Има разлика помеѓу бивање неодговорен ропак и желба за живеење понормално и остварување економски права. И не може неодговорните ропаци да бидат изговор за да се силува животот на сите. Има државата механизми да ги казнува.
Има разлика ама ти ја правиш таа разлика, некој не ја прави. Не може и не треба и истите треба да се казнуваат, јас се слагам и неколку пати имам пишано дека според мене треба да се казнуваат со ќутек а не со парични казни (за кои што ќе фатат врски и истите ќе им бидат „скинати“). За жал, државата не ни фунцкионира и ние ќе трпиме најмногу поради такви неодговрни ропаци. Не е тоа само поради ситуацијава, секогаш било така. Ќе го парафразирам @Almeida по не знам кој пат веќе на темава, мислење кое што вечно ќе ми остане врежано во меморија. Не знам зошто ве чуди нефунцкионалноста на државава во вонредна состојба кога истата не фунцкионира како што треба во нормално окружување (а сме збореле јас и ти мал милион пати, не си ни приближно необразуван, мутав, неначинат, напротив ѕверски ставови имаш и секогаш сакам да ти читам мислења кои што ти ги почитувам).

Те цитирав зошто очекуваш и наметнуваш мислење на луѓе кои воопшто не се ризични групи или пак самоволно не сакаат да живеат затворени. Очекуваш дека ете сите треба сега да прифатиме да се затвориме дома, дека е е нормално. Извини ама не е.
Види, апсолутно никогаш не пробувам да наметнам свое мислење и да убедам некој дека е глуп, мутав, не знае или греши со цел да го навредам соговорников, нит во живо нит на форумов. Дискутирам и си бранам свои ставови и мислења. Ако ти мислиш дека јас те форсирам да го прифатиш моето мислење како единствена вистинска опција, тогаш извини ти.

Голем дел идеме на работа и сега, никој не се секира за нас.
Не е точно. Тоа јас го пишувам цело време, дека мене ми е жал за оние кои што одат секој ден на работа, се возат со јавен превоз, имаат контакт директен со странки итн итн. Затоа, контактот со луѓе треба да го сведеме на минимум.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Што би било прашањето на анкетата?
1) Дали мислите дека мерките треба да се појачаат?
2) Да останат вака како што се во моментов
3) Да се укинат

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.986
Поени од реакции
74.058
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.282
Поени од реакции
15.423
1) Дали мислите дека мерките треба да се појачаат?
2) Да останат вака како што се во моментов
3) Да се укинат
Venko kaža deka uslovot za namaluvanje na merkite e 14 dena po red da ima pomalku od 5% inficirani od testiranite. Zavčera koga imaše 36 inficirani, toa bilo 13-tiot den, koj ja zafrkna celata rabota

Nekoj političar nesto spomnal deka vo Tetovo porastot bil poradi nekoj pogreb so ogromen broj na prisutni

Kajgana Shop

На врв Bottom