Потпис на претходново мислење.
Саемот е рефлексија на нашава генерална "состојба", нашава културолошка жабокречина . Преовладува "евтинија", сомнителен избор и не сакам ни да знам какви преводи. Попустите се симболични и не вреди да се потепа чоек да оди, додека патетични се акциите од типот "5 за 100" на штандови на кои не би можел да најдам една што макар би ја пролистал, а не да седнам да ја читам. Кога одам по продавнициве за книги обично гледам да потрошам што повеќе време и да прочепкам низ што повеќе наслови, а овде тоа е практично неможно заради гужвата и буката.
Полека ќе ни станува јасно каква загуба е рушењето на саемот. Просторот на БТ не е ужасен, ама не дозволува некаква функционална распределба, па така имаш дечиња што се џапаат по некаква нивна фикција испомешано со оние теории на заговор, илуминати, религија исл.
Симболично земав две книги, колку да не ми биде џабе фрлена картата и бензинот до таму.
П.С. црна дамка е штандот на убедливо најлошата издавачка куќа Ѓурѓа со писанието по НГ.
Дали од срам или не знам од која причина околу нив беше формиран како вакуум, барем јас кога бев таму.