Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
IRZKlnR.jpg
Попаметен си од ова вајда, приказната е преработена од серијал книги што се вика, A song of ice and fire. Тоа што од комерцијални причини е заджано името од првата книга за цела серија не го менува фактот дека дејствието е базирано на уште 4 други книги со различни имиња. Со зимата започна серијата, и така и треба да заврши.

Имаш змејови со оган да ти осветлат дел од бојното поле, имаш Трибочети да фрлаат огнени топки исто да ти осветлат дел од бојното поле.Ај ако не темница е нова генијална тактика пушти ја коњаницата да умре у мракот, па после се враќаме пак на првичната тактика само што сега ни се останати само Усалид да ја држат линијата.

Да споредиме фудбалски Сити вс Барнли, сува е тревата не може течна игра, ќе му нафрламе на Агуеро(1.75м) против тим чиј просек во висина е 1.88м.:)
Немам никакви познавања од воени тактики и слично, ама од она што сум го видел досега на тв никаде војска на коњи не се користи за одбрана на позиција туку за напад. Па не ми се баш јасни очекувањата дека Дотраките ќе се користат за одбрана на линијата околу замокот.

Prvo, prekini da mi se ponasas kako da si go sozdal forumov, ne ti se obrativ tebe tuku na clenot Mad Coko.

Vtoro, prasav dali e kazano negde vo serijata koga e sozdaden NK, a ne WW, citaj go ubavo prasanjeto. Mi teknuva mene na scenata koga edno od tie children of the forest bode so dragon glass eden lik i posle Bran izleguva od vizijata i sfakja deka WW se sozdadeni od children of the forest 10 000 godini porano, no ne go spomna NK.

Treto, rekov i pogore deka ne mora da bidam vo pravo za toa deka NK e Targerijan, toa e samo moja pretpostavka. Normalno golemi se sansite da sum greska, ete i Mad Coko mi posoci na toa, i apsolutno nemam nikakov problem so toa. Ali bitno ne citam reddit i ne glumam Arkan Raznjatovic sto se tice voeni formacii i teorii na zagovor, nego probuvam sam da formiram mislenje, vprocem zatoa i ja gledam serijata. Objasnil ubavo Joe Dalton pogore, da ne povtoruvam.
Во серијата глумецот што го глуми Најт Кинг, е истиот човекот врзан за дрвото кога Децата од Шумата му бутаат драгон глас во меот, само без шминка, од таму иде логиката дека не е Таргериен, во книгите може подруго да е, ги немам читано.
Може со тек на време различни Натјт Кинг да има, па еден од нив да се погодил Таргериен да биде или пак Старк, шо ти знам.:)

Инаку не знам дали некој спомна, рест ин пеперони и за Алис Карстарк, која загина бранејќи го Бран.

Може со тек на време различни Натјт Кинг да има, па еден од нив да се погодил Таргериен да биде или пак Старк, шо ти знам.:)
Epa mene ova mi e dilemata, zatoa i si ja dadov pretpostavkata. E sea moze i ona tvoeto da e, deka negovata magija e pojaka od ognot i zatoa ne go ubiva ogan, a moze i nesto 16-to da ispadne. :D Se nadevam ke doznaeme za 3 nedeli. :D

Попаметен си од ова вајда, приказната е преработена од серијал книги што се вика, A song of ice and fire. Тоа што од комерцијални причини е заджано името од првата книга за цела серија не го менува фактот дека дејствието е базирано на уште 4 други книги со различни имиња. Со зимата започна серијата, и така и треба да заврши.

aj proveri kaj si kliknal
ova e podforum serii i se zbori za serii
tuka vladee kolektivno bolenje kur za source materijalot
ako sakaat WW ke gi napravaat da letat, a ne kade bilo bazirano i okolu sto dejstvoto vo knigite i kako istite se vikale

Винтерфел отсекогаш бил несоодветен замок не само за одбрана туку и поради тоа што има рамни покриви. Во региони со зима како Скандинавија, Швајцарија па и кај нас покривите се со шпицаст врв. Причината е за да паѓа снегот и да не се трупа и последоватно да го сруши цел кров.

Бран им кажа во првата епизода од осмава сезона кога се упознаваат дека ѕидот е пробиен.

За тоа што овие стигнале побрзо од зомбите тоа не знам, Дајнерис си прелета за еден ден цел континент кој според РР Мартин е со големина на Јужна Америка.

Инаку не се спремаа за оваа битка од вчера туку уште таму шеста сезона ли беше или седма кога го завзедоа Винтерфел.
Каков е таков е како замок, подобар и поголем ваљда нема на Северот. Плус ги даваат со ниво на технолошки развиток како човештвото околу среден век, на замрзната земја требаше со години да копаат за да направат нешто подобро. Плус на зимски услови ако го опколат со вода како што си ставил на првата слика (moats) ќе беше замрзнато од ладното и пак ќе поминеа, плус треба извори/река за да се наполни со вода што е пак тежок процес.
Ако го оставиш суво пак нема чаре, ќе треба да го запалиш, а за да се запали треба материјал за горење што пак не е вечно, ќе изгори тоа што е ставено внатре и пак ќе поминат.
Јас навивав за да ја направат зелената течност, таа што правеа Wildfire во Вестерос и со таква да ги поливаат и да ги палат кога ќе пробаат да се качуваат во замокот, така можеби ќе имаа помалку жртви (ама пак ако долеташе побратимот НК со змејот ќе ги запалеше како глувци, Чернобил немаше да им е рамен).
Така да битката е таква каква што е, логична или нелогична, многу битки биле нелогични во историјата и така се заебале многу кралства (интелигентни војсководци не гледам во серијата, Џон е клапчо кој ако не израснеше во благородничко семејство ваљда ќе пасеше кози, а Данка ако немаше змејови ќе ја изредеа целото племе на Дотраките, Овен тоа досадната фраза "Queen Daenerys Stormborn of the House Targaryen, the First of Her Name, Queen of the Andals, the Rhoynar and the First Men, Lady of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm, Lady of Dragonstone, Queen of Meereen, Khaleesi of the Great Grass Sea, the Unburnt, Breaker of Chains and Mother of Dragons" и повторувањето дека ќе стане кралица друго знаење нема покажано од почеток на серијата.
Жално е што заради желба да исцицаат уште некое милионче ќе ни направат спинофи и нема ништо да објаснат кој бил НК, од која фамилија потекнува, кои биле во детали тие Чилдрен од д форест, зошто се тепале со луѓево, зошто дури сега му текна после толку време на НК да нападне, која е реалната моќ и значење на гавранов со трите очи, зошто Мелисандрето го изваде ѓерданот и скина конци откако го победија НК, како Арја му влезе вџигер покрај толкава војска на НК (дали смени фаца, дали има стелт мод, малку повеќе инфо за Вајт Волкерите кој може да биде ВВ, дали мора да е жив кога ќе го претвора во ВВ(нели бебето беше живо кога му светнаа очите плаво) или и од умрените тој си одбира кој ќе стане ВВ, а кој Вајт.
Во серија со еден куп фантазија да му ја тупиме околу воената стратегија мислам дека е нон сенс, поарно барем троа приказна да дадат оти покрај моќните графички елементи, тоа беше главната одлика поради која ја гледаше народот.

aj proveri kaj si kliknal
ova e podforum serii i se zbori za serii
tuka vladee kolektivno bolenje kur za source materijalot
ako sakaat WW ke gi napravaat da letat, a ne kade bilo bazirano i okolu sto dejstvoto vo knigite
Pisav od koga fokusot na prikaznata e tronot, mi vrakjas so nekoe meme deka taka se vikala serijata. Prikaznata e obrabotka od serijal koj ne se vika game of thrones. Vajda ne im teknalo posle 5ta sezona da go menjaat fokusot, toa bi bilo,hm debilno? Ne glumi ignorantnost sea i bolenje kur koa vekje istrese glupost.

Убаво си пиша Берик, серијава сите ја засакавме поради таа некаква си "мистична реалистичност"...но 13-14 годишно девојче убива џин, "главниот негативец" наместо со пристојна борба, со неизвесност...го решава во секунда исто така малку повозрасно девојче...etc...серијава наликува на цртаните од "cartoon network"...

Ова е за друга тема, ама не се сменија филмовите и сериите, се сменија гледачите. Погледни ги оцените на старите филмови. Во денешно време ќе го распарчеа Кум и ќе беше обичен филм со 7.2 оцена. Тврдам дека Мартин да ги заврши книгите, и него ќе го распарчат. Ќе биде стар, отупен, мрзлив, подлегнал на фан базата итн итн... ене свеж пример, режисерот на новиот Mad Max беше истиот кој ги режираше старите Mad Max. Публиката, во главно неинформирана, го распарчи, а откако се информираа никој не го смени ставот, само го дораспарчија. Сега, тој не знаел како треба да изгледа Mad Max, тие знаеле.

Тоа на страна, кога сме кај јадната состојба на војските на северот, можеби Даарио Нахарис ќе се појави од некаде, по примерот на Мелисандре. Нели му оставија 2000 ансалид за да ги брани градовите таму?

Мислам дека и креаторите на филмови во обидот да ги следат вкусовите на гледачите прават отстапки и прилагодувања, така страда оригиналноста и често се губи дури и уметничкиот впечаток.
Конкретно за ГОТ, мој став е дека требаше да се оди на уште една сезона. Наместо тоа, се потрошија огромни пари за да се создаде спектакл од типот на филмските блокбастери кои што ги гледаме по кината, на сметка на оригиналноста и приказната по која што серијата првично стана позната. Во првите неколку сезони на почетокот, во "Војната на петте кралеви" едвај фрагменти беа покажувани од битките, сепак тоа не пречеше на квалитетот на дејствието, затоа што тогаш сите кои што ја следевме серијата ја следевме поради други причини, предимно добрата нарација, квалитетот на ликовите, целата атмосфера...пресвртите и приказната беа во прв план.

Во филмската индустрија денес имам впечаток дека се оди на сигурно, на проверени рецепти, не се превзема ризик. Филмските студија инвестираат еден куп пари во проверени проекти, и се фокусираат само на нив. Филмовите за супер херои се проверен рецепт, ако првиот е успешен се оди на втор дел, па трет...и така на цела франшиза која што се молзи до недоглед.
Мислам дека нешто слично се прави и со последната сезона на ГОТ, или барем комбинација. Исклучен е ризикот својствен за почетните сезони кој што сега се компензира со визуелни ефекти, веројатно намерно оставајќи дупки во приказната за да се остави простор за во иднина да се креираат продолженија и преквели, т.е дополнително молзење на целиот концепт.

Pisav od koga fokusot na prikaznata e tronot, mi vrakjas so nekoe meme deka taka se vikala serijata. Prikaznata e obrabotka od serijal koj ne se vika game of thrones. Vajda ne im teknalo posle 5ta sezona da go menjaat fokusot, toa bi bilo,hm debilno? Ne glumi ignorantnost sea i bolenje kur koa vekje istrese glupost.

zaso mislev znaes da rezoniras, mnogu hm, nefer od moja strana

Мислам дека и креаторите на филмови во обидот да ги следат вкусовите на гледачите прават отстапки и прилагодувања, така страда оригиналноста и често се губи дури и уметничкиот впечаток.
Конкретно за ГОТ, мој став е дека требаше да се оди на уште една сезона. Наместо тоа, се потрошија огромни пари за да се создаде спектакл од типот на филмските блокбастери кои што ги гледаме по кината, на сметка на оригиналноста и приказната по која што серијата првично стана позната. Во првите неколку сезони на почетокот, во "Војната на петте кралеви" едвај фрагменти беа покажувани од битките, сепак тоа не пречеше на квалитетот на дејствието, затоа што тогаш сите кои што ја следевме серијата ја следевме поради други причини, предимно добрата нарација, квалитетот на ликовите, целата атмосфера...пресвртите и приказната беа во прв план.

Во филмската индустрија денес имам впечаток дека се оди на сигурно, на проверени рецепти, не се превзема ризик. Филмските студија инвестираат еден куп пари во проверени проекти, и се фокусираат само на нив. Филмовите за супер херои се проверен рецепт, ако првиот е успешен се оди на втор дел, па трет...и така на цела франшиза која што се молзи до недоглед.
Мислам дека нешто слично се прави и со последната сезона на ГОТ, или барем комбинација. Исклучен е ризикот својствен за почетните сезони кој што сега се компензира со визуелни ефекти, веројатно намерно оставајќи дупки во приказната за да се остави простор за во иднина да се креираат продолженија и преквели, т.е дополнително молзење на целиот концепт.
Јас уште 3-4 сезони би гледал. Прашање е колку е изводливо, имаш актери кои имаат и други планови, на некои им е преку Тасета дојдено, 8 години веќе, жени остануваат бремени, некои страдаат од депресија, сите се менуваат физички побрзо отколку што оди дејството итн итн...

Не знам зошто некого треба да изненадува фактот дека се ова се прави за профит, целата филмска индустрија е направена за профит и тоа што серијата ќе заврши оваа година е направено за профит. Ќе има и приквели и сиквели и филмови и сувенири... се за профит.

А да немаше профит, битката за Винтерфел ќе ја водеа 50 луѓе на двете страни и ќе немаше кој да погине во темницата.

Ме мрзи детално да читам што и како е напишано, иапк 35 страни се. Ќе пишам збор два за битката, гледам тоа го дискутирате, па ајде малку умствена гимнастика да си поиграм. Одамна немам пц кај што ми ги фаќа новите тотал вор.
Околу поставеноста на одбраната заборавате дека немаа време. Нападот на вв беше многу побрзо него што очекуваа, да не дојаваа берик и најт воч, ќе им се случеше целосен блицкриг, немаше да знаат дека ги очекува напад, се до моментот додека не се појавеа вв пред ѕидините на винтерфел. Веројатно тука е и образложението зошто имаа ископано само еден ров и немаа поставено пречки низ целото бојно поле како би ја разбиле праволиниската офанзива на вв и би ги насочели на тесно грло. Единствена глупост беше тоа што одбраната стоеше пред ровот, ама тука логиката ја барам во тоа што, не ни имаше простор да седат позади ровот. Веројатно овој ров требал да биде последниот од многуте кои немаа време да ги ископаат.
Околу поставеноста на армијата заборавате многу битен факт дека ова беше хетерогена армија составена од дивјаци и аматери, вклучувајќи ги и генералите. Бријан прв пат командува со армија, џора немаше контрола над дивјаците кои се тотално необучени и самите тргнаа накај вв откако се напалија ради оганот. Дотраките досега немаат сретнато таков противник и ммоги веројатно е дека при отворен пат и нови кул запалени српови ќе тргнат во јуриш, мислејќи дека се семоќни.
Змејовите беа онсепособени за поддршка на војската преку бурата, а било каков обид да се осветли бојното поле ќе беше застанат со снежната бура.
Значи, војската на луѓето беше мешавина од различни војски кои досега не се бореле заедно, ниту пак се обучени за тактичка борба (со исклучок на унсалид кои пружија и најголем отпор). Допочнително, војската беше управувана од необучени генерали кои немаа авторитет над голем процент од армијата.

Целата заебанција со поставувасето на бран на центарот на замокот мислам дека беше да се привлече нк сам со змејот да го нападне, па да биде пречекан во заседа. Мислеа дека ќе можат да го задржат првиот напад и да го поттикнат нк на нелогичен потег.

Затварање во винтерфел без фронтална одбрана ќе беше кобно. При такви временски услови и таква бројка на луѓе во градот, нк ќе можеше само да ги забарикадира внатре и да ги изгладне до смрт. Не беа спремни за долг siege.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom