- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 14.823
- Поени од реакции
- 36.831
56. American Beauty (Sam Mendes, 1999)
Филмов јаде многу критики на форумов а и на интернетов опшо, баш затоа и одбивав да го гледам долго време, а и боље, пошто да го гледав пред 1-2 години ќе ми беше преглуп.
Ко што реков, филмот трпи критики пред се поради тоа што им земал Оскар на филмови како The Sixth Sense и The Green Mile. Во ред, се слагам и јас, таа година Оскарот морал да заврши кај Шестото сетило.
Меѓутоа филмов си го има заслужено статусот што го има стекнато овие 16тина години, си ги има заслужено сите Оскари освен тој за филм на годината.
American Beauty (ова beauty мислам дека е иронично) е класична драма, врска нема со романса, повеќе е еден вид на црн хумор и трагедија.
Режисерот сака да ни го претстави животот на (скоро) секое второ американско семејство. Ако во American Psycho со Бејл ни е претставен еден карактер на разгалено копиле, тука режисерот паралелно обработува 5-6 карактери.
Кевин Спејси е окарактеризиран од неговото семејство како лузер, никој не го прашува за ништо се додека не ја запознае пријателката на неговата ќерка која ќе му се засвиѓа и на некој начин ќе го натера да си го промени својот монотон живот.
Жена му е опседната со идејата да биде успешна бизнисменка односно да биде број еден агент за продажба на недвижности, но на крај испаѓа дека таа е лузерот во семејството. Семејство без никаков однос, мажот и жената само живеат заедно, немаат никаков однос ниту пак се премногу заинтересирани за ќерката која како што вели Спејси е класичен тинејџер.
Џени се вика, несигурна во себе, незадоволна од својот изглед, ги мрази родителите и се дружи со една прчла (симпатијата на Спејси) која сака да биде центар пажња и најпосакувана девојка. На крај убаво ќе и објасни Рики.
Рики пак е нов сосед на семејството на Лестер (заборавив погоре да спомнам, Лестер е Кевин Спејси) дете коешто 2 години од својот живот ги поминал во лудница поради тоа што се степал на школо. Татко му фактички му ги уништил сите детски сонови кои што ги имал па среќата ја гледа во малите работи, низ објективот на камерата.
Ќе се запознаат со Џени и ќе се пронајдат самите себеси.
Татко му на Рики е некое воено лице, тежок карактер, хомофоб лолз), намќор кој со своите постапки во текот на годините го упропастил животот на неговата сопруга којашто се мрднала живеејќи со таков човек, воено воспитување кој секој проблем го решава со насилство.
При крајот на филмот има една сцена со Рики и неговата мајка, сцена која ќе даде објаснување за целиот нивен живот со мажот односно татко му на Рики.
Ќе ви се објасни и она лолз од погоре.
Мене ми беше многу јак филмов иако не очекував вакво нешто, мислев дека е класична романса, како што пишува во дескрипшнот на имдб, но искочи нешто сосема друго.
Кевин Спејси маестрално ја одигра оваа улога, заслужено си добил Оскар.
Филмов одлично ја отсликува американската реалност, вистинска уметност е, еден од ретките филмови од таков тип што ме воодушевил. Ако ја сакате уметноста и вистинските животни судбини, ако сакате да ја откриете реалната слика покрај гламурот и сјајот што ни го претставуваат американските телевизии во филмов совршено ќе ја уловите вистинската слика за она што всушност претставува Америка и едно просечно американско семејство. Оценка 10/10.
Многу перверзен филм, но во позитивна смисла. Ептен ми се допадна. Се работи за човек којшто запаѓа во депресија и апстинира од секс со својата жена. Затоа секој ден мастурбира.. Се се сменува кога се заљубува во другарка на неговата ќерка и веќе излегува од депресија и на секаков начин пробува да ја освои.Измеѓу сето ова се преварите на неговата жена,психо момакот од другата страна на улицата,пушењето трева итн.Филмот завршува фатално за него..
Оцена - 9/10.