Serie A 2016/2017

Кој ќе го освои Скудетото?

• Вкупно гласачи
    170
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 август 2010
Мислења
3.518
Поени од реакции
5.385
Па тоа жити се асоцира на ароганција и ти си доста свесен штом самиот си заклучи од каде мене ми дојде таа идеја.

Не е важно тоа да се вратиме на поентата. Пак ќе кажам, мене ми се чини дека стана збор за градски дерби мечеви, ама ајде ќе ја прошириме основата.

Како прво да ја разрешиме споредбата со Рома-Лацио. Напнатоста е претесен параметар за само него да го земаме при споредба на дуелите. Од вкупниот квалитет на напнатоста која ја поседува еден дуел може да отпадне некој си 10%. Ако го земаме во предвид тој параметар, тогаш и Сампдорија-Џенова, Палермо-Катанија па дури и Ѕвезда-Партизан може да ги сметаме за подобри градски/островски дерби мечеви. Но, дали е тоа така? Еве, твојот критериум напнатоста е поголема кај/пред сите овие мечеви во споредба со Милан-Интер. Во Џенова редовно има инциденти од широки размери, на Сицилија да не зборувам. Ми ја сфаќаш поентата, Милан-Интер како дерби не може да биде послабо и на пониско ниво од Лацио-Рома. Секоја чест за второво, ама квалитетот на тимовите кои се сретнале, важноста на мечевите што ги имаат изиграно, самиот квалитет на натпреварите што ги имаат одиграно прави оваа дерби да биде над другото. Тренерите што ги воделе овие два тима, ѕвездите на теренот, страшните кореографии на трибините и да не набројувам уште. Според тебе може Рома-Лацио да биде по(вметни која сакаш позитивна придавка) од Милан-Интер, ама ако подобро ги разгледаш фактите, се надевам дека ќе дадеш можност да си го промениш мислењето.

Што се однесува до Милан-Јувентус, можеби имаат играно повеќе битни мечеви за висок пласман, со поквалитетни фудбалери на теренот, ама предност на другото дерби е тоа што е сепак од исти град и некако има повеќе шмек. Исто да се надоврзам погоре на Џејми ако не се лажам, кој рече дека мечевите Милан-Јуве ретко биле интересни за неутралците, бидејќи пред се секогаш повеќе се тактизирало, на резултат ова-она. Додека како натпревар Милан-Интер, барем откако повеќето овде гледаме фудбал, со исклучок на последните 2-3 сезони секогаш бил интересен, отворен и бескомпромисен меч.

Дури мислам дека повеќе би го вметнал дербито на Италија (Интер- Јувентус) во конкуренција на миланското дерби, отколку дуелот Јуве-Милан.

Палермо-Катанија не е градско дерби. Едните се горе, а другите се долу, т.е. едните се лево, а другите десно. :)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Па тоа жити се асоцира на ароганција и ти си доста свесен штом самиот си заклучи од каде мене ми дојде таа идеја.

Не е важно тоа да се вратиме на поентата. Пак ќе кажам, мене ми се чини дека стана збор за градски дерби мечеви, ама ајде ќе ја прошириме основата.

Како прво да ја разрешиме споредбата со Рома-Лацио. Напнатоста е претесен параметар за само него да го земаме при споредба на дуелите. Од вкупниот квалитет на напнатоста која ја поседува еден дуел може да отпадне некој си 10%. Ако го земаме во предвид тој параметар, тогаш и Сампдорија-Џенова, Палермо-Катанија па дури и Ѕвезда-Партизан може да ги сметаме за подобри градски/островски дерби мечеви. Но, дали е тоа така? Еве, твојот критериум напнатоста е поголема кај/пред сите овие мечеви во споредба со Милан-Интер. Во Џенова редовно има инциденти од широки размери, на Сицилија да не зборувам. Ми ја сфаќаш поентата, Милан-Интер како дерби не може да биде послабо и на пониско ниво од Лацио-Рома. Секоја чест за второво, ама квалитетот на тимовите кои се сретнале, важноста на мечевите што ги имаат изиграно, самиот квалитет на натпреварите што ги имаат одиграно прави оваа дерби да биде над другото. Тренерите што ги воделе овие два тима, ѕвездите на теренот, страшните кореографии на трибините и да не набројувам уште. Според тебе може Рома-Лацио да биде по(вметни која сакаш позитивна придавка) од Милан-Интер, ама ако подобро ги разгледаш фактите, се надевам дека ќе дадеш можност да си го промениш мислењето.

Што се однесува до Милан-Јувентус, можеби имаат играно повеќе битни мечеви за висок пласман, со поквалитетни фудбалери на теренот, ама предност на другото дерби е тоа што е сепак од исти град и некако има повеќе шмек. Исто да се надоврзам погоре на Џејми ако не се лажам, кој рече дека мечевите Милан-Јуве ретко биле интересни за неутралците, бидејќи пред се секогаш повеќе се тактизирало, на резултат ова-она. Додека како натпревар Милан-Интер, барем откако повеќето овде гледаме фудбал, со исклучок на последните 2-3 сезони секогаш бил интересен, отворен и бескомпромисен меч.

Дури мислам дека повеќе би го вметнал дербито на Италија (Интер- Јувентус) во конкуренција на миланското дерби, отколку дуелот Јуве-Милан.
Заклучив после еден ден, кога пиша дека сум бил арогантен па отидов да видам што точно сум пишал, не дека во истиот момент сум планирал или целта ми била да бидам арогантен.

Во врска со дерби дуелите, јас пак ќе напоменам дека тоа е мое гледање на работите и од тоа колку јас сум гледал Италијански фудбал, затоа не знам како е Сампдорија-Џенова или Палермо-Катанија. Во врска со напнатост од тоа што имам гледано, според мене поголема напнатост и повеќе агресивност имам видено во дерби дуелите на Рома и Лацио, него на Милан и Интер. Ако го тргнеме тоа на страна, зошто го тргна во моментот кога ги стави Партизан и Ѕвезда, доаѓаме до дерби со квалитетни играчи, каде што повторно, според мене Милан-Јувентус секогаш изобилувало со најквалитетни ростери и според мене било најквалитетно во тој поглед. Затоа, доаѓаме до трето место за тоа дерби, во мои очи, во Италија, затоа и ми беше чудно како Милан-Интер може да биде во еден момент и најјако дерби во свет, зошто според мене не е најјако ни во Италија.

Тука има улога тоа што јас не пратам Италијански фудбал колку што пратите вие, па затоа и прашав. Исто ќе биде како сега да ти објаснувам јас за Њукасл-Сандерленд ама не е тоа тоа, нели? Нит е искомерцијализирано, нит е по квалитет приближно ко Милан-Интер?

Како и да е, кога сме кај најјако дерби или едно од најјаките мене најискрено Рома-Лацио ми е покољ дерби, да не биде дека правам сега муабет од ианет, тука (можеби субјективно) ќе ги ставам Манчестер-Ливерпул, Фенер-Галата, Бока-Ривер, Борусија-Шалке.

Барса-Реал верувам како и на повеќето (освен навивачи на двата наведени клубови) им е повеќе исфорсирано, него најјако дерби у Свет.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.262
Поени од реакции
18.476
Палермо-Катанија не е градско дерби. Едните се горе, а другите се долу, т.е. едните се лево, а другите десно. :)
Ако го земаме во предвид тој параметар, тогаш и Сампдорија-Џенова, Палермо-Катанија па дури и Ѕвезда-Партизан може да ги сметаме за подобри градски/островски дерби мечеви.
:)

@Peja989 еве да завршиме на кратко. Добро е што ги спомена и турците во муабетов. Овде може да ги ставиме и грците. Таму напнатоста и агресивноста на пример се неколку пати поголеми во однос на Рома-Лацио, а камоли да зборуваме за Милан-Интер. Дали тоа ги прави подобри дерби мечеви од овие две? Не. Токму тоа сакам да го кажам во споредбата на римското и миланското дерби. Римското дерби изобилува со погоре споменатите работи, ама ако ја погледнеме целокупната слика, како што се квалитетот на играчите/тимовите и сите останати работи кои ги споменав погоре, да не се повторувам, го прави миланското дерби подобро. Уште од старт тука според мене не може тоа да биде трето дерби.

Додека за Милан-Јуве ти реков, над тој меч јас субјективно го ставам Јуве-Интер од проста причина што Милан-Јуве во голема мера е пријателски настроен дерби меч. Можеби се заострија малку работите после гол ди Мунтари, ама генерално никогаш немало проблеми меѓу клубовите, како што имало на Јуве-Интер.

Последно уредено:

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.573
Поени од реакции
4.569
Италијански дерби утакмици > Англиски дерби утакмици > Шпански дерби утакмици. (Најпрепотентно дерби Реал вс Барса) Многу ми е гајле ако не се слагате со мене. :D

Boom Shaka Lakka

Silence!! .. I kill you!
Член од
29 август 2008
Мислења
10.947
Поени од реакции
8.854

Не изигравај паметен многу и не попувај, погледни Римско дерби од крајот на деведесетите и почетокот на новиот милениум. Ќе видиш дерби утакмици со едни од најдобрите играчи во тоа време во Европа, утакмици кои го кршат првенството во тогаш најјакото Калчо во Европа.
Еве ти еден клип погледај го и кажи у кој сегмент миланското е подобро?
Ова видео те демантира во се што кажа погоре.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.047
Поени од реакции
6.074
Италијански дерби утакмици > Англиски дерби утакмици > Шпански дерби утакмици. (Најпрепотентно дерби Реал вс Барса) Многу ми е гајле ако не се слагате со мене. :D
Да си пишел вака, може боље ќе било.

Италијански дерби > 99% од сите други дерби мечеви :D

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.710
Поени од реакции
88.755
Незнам кое дерби е подобро, дали Милан-Интер, Ливерпул-Евертон или Шкендија-Ренова... Али за мене италијанските дербиња одувек биле ниво погоре од цела Европа. Па дури и сега кога е екстремно мртва лигата, тоа умрените играчи на терен покажуваат повеќе страст за надигрување, одколку цела англиска преплатена лига. А за пред 15 години да не правиме муабет, тифозите грмат, кореографии на ниво, 15 минути пропушташ од мечот ради маглата од бакљите што ги правеле фановите, потоа кога ќе се расчисти сликата гледаш на терен кршење човечки екстрмитети, удари по ребра, глава, и нормално сето тоа пропратено со италијанско лежење на терен од 5 минути... На крај си подаваат рака, си удираат уште некој шамар за догледање и право во соблекувална под туш.

И уште едно нешто да кажам за Дерби дела Мадонина... за мене Милан одсекогаш имал поквалитетни играчи и состави одколку Интер, миланезиве секогаш биле ниво погоре од комшивките нивни како во Италија, така и во Европа... али затоа Интер има повеќе победи во градскиот дуел одколку Милан. Такво нешто мислам дека ретко се гледа на другите дербиња.

Последно уредено:

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
Абе коа ќе видеш жустро на трибини, со транспаренти со факли со викање, е тоа е дерби утакмица, навивачите секогаш го прават натреварот поинтересен, повпечатлив секако после добрата игра. Јебеш дерби без викања и урлања.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
И уште едно нешто да кажам за Дерби дела Мадонина... за мене Милан одсекогаш имал поквалитетни играчи и состави одколку Интер, миланезиве секогаш биле ниво погоре од комшивките нивни како во Италија, така и во Европа... али затоа Интер има повеќе победи во градскиот дуел одколку Милан. Такво нешто мислам дека ретко се гледа на другите дербиња.
Тоа е така бидејќи не била којзнае колку голема разликата во квалитет како што пишуваш ти..да Милан во глобала имал поквалитетни играчи ама за нијанса..имало сезони каде што Интер имал поквалитетни играчи од Милан..секогаш биле тука некаде кога ќе ги видиш пласманите на табелата во Сериа А...е сега за ЛШ ти треба квалитет и малце среќни околности за да стигниш далеку..на пример онај слепецот Калон во 2003 да не промашеше нешто што не се промашува против Милан во 90-та минута можеби друг муабет сега ќе правевме ама тоа е :D[DOUBLEPOST=1470301221][/DOUBLEPOST]
Абе коа ќе видеш жустро на трибини, со транспаренти со факли со викање, е тоа е дерби утакмица, навивачите секогаш го прават натреварот поинтересен, повпечатлив секако после добрата игра. Јебеш дерби без викања и урлања.
Во Англија беа најжестоките дерби дуели пред 1990 година само шо 90% што сме тука не сме биле родени тогаш или пак сме биле премали па затоа не знаеме,тогаш од кога се случи Хилзборо премиерката Маргарт Тачер пресечи со триста забрани што му ги воведе, па затоа сега дербите во Англија се мирни од навивачки аспект,иначе на теренот и таму е интересно да не се лажиме сега.

И јас ги мразам Англичаните ама има јаки дуели кај нив како Арсенал-Тотенхем,Ливерпул-Ман Јунајтед,Тотенхем-Челзи,Јунајтед-Сити...во сите овие натпревари крв има паѓано

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.444
Поени од реакции
3.702
Јас сум да го банираме овој Пеја од темава. Ем не прати Италијаско, ем изиграва експерт на дерби натпревари.

Член од
19 февруари 2015
Мислења
1.772
Поени од реакции
2.075
и дарко уфо да го банираад ако може замара

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Едно е дуел на трибина, друго е на терен. На трибина не смее да се прават глупости во Англија и едно палење бакља им е WOOOOOW, додека на терен е сосема друго. Прост пример ти е што ги зборам јас Евертон-Ливерпул како братско дерби, на трибини си седат едни со други, од друга страна на терен секогаш било покољ на таа утакмица. Интересен факт е дека Ливерпул-Евертон се дуели со најмногу црвени картони во цела ПЛ а кога ќе видиш на трибини ќе мислиш дека се игра пријателска текма.

Член од
23 август 2010
Мислења
40.022
Поени од реакции
116.855
А не ми е јасен мене Пеја најискрено, растел у време кога и Интер и Милан биле стварно јаки и италијанскиот фудбал доминирал у глобала и пак не му е јасно зошто миланското дерби е едно од најдобрите во свет. Иначе ако идеме по напнатост и закрвеност, Сампдорија-Џенова, Јуве-Интер и Рома-Лацио се топ 3 дербиња во Италија.

Али веќе кога го затеравме муабетот, не може Милан-Интер да не е едно од најјаките дербиња во светот, едноставно нема теорија. Јас доволно долго пратам англиско првенство и знам како стојат работите таму, пример Сандерленд-Њукасл е едно од најкрвавите дербиња таму и секако тоа и дава посебен шмек на ПЛ, исто како што на Италија посебен шмек и даваат екипите од Сицилија каде што тепаш еднаш у 5 години. Се е тоа ок и јас генерално не се согласувам со тоа да се мерат курови, односно еј ова дерби е појако а она послабо, али секако миланското е едно од најдобрите и најпознатите, а ти објаснија погоре зошто и како.

Мене лично поише ми е мерак да седнам да гледам Лацио-Рома отколку лигушине Реал-Барса, или такво некое ко Сандерленд-Њукасл што играат во 13:45 у сабота и ја вечерта претходно сум се отрул од алкохол, џигер сум повратил, али за такво нешто би се расонил, да гледам некоја морковеста појава ко Колбек како крши нозе по терен. :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom