Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
А јас не сакав да го гледам на лаптоп, сакав да го гледам на ТВ, од шо мислев дека барем забавен ќе биде, па целата акција да ја гледам како шо треба...

Дали може со Mitsubishi Electric MSZ FH 35 VE 12000 BTU ( на греење 4.0 kw 13652 btu) да згреам простор од околу 37 m2 со добра изолација и PVC прозори.

COP 5.00 и потрошувачка на ладење 0,82kw/h, а на греење 0,80 kw/h,

или
Fujitsu ASYG-14 LU 14000 btu ( на грење 5,4 kw 18400 btu)

COP 3,91 и потрошувачка 1,2

Дали може со Mitsubishi Electric MSZ FH 35 VE 12000 BTU ( на греење 4.0 kw 13652 btu) да згреам простор од околу 37 m2 со добра изолација и PVC прозори.

COP 5.00 и потрошувачка на ладење 0,82kw/h, а на греење 0,80 kw/h,

или
Fujitsu ASYG-14 LU 14000 btu ( на грење 5,4 kw 18400 btu)

COP 3,91 и потрошувачка 1,2
ja imam doma taa klima eve veke eden mesec (mitsi). dosega nema bash zaladeno za da kazam na polladno no dosega super e. Potrosuvackata ne ja znam, bidejki nemam watmetar. No vo odnos na greenjeto, mokna e i toa baagi. Kaj mene e slicna situacija kako kaj tebe so toa shto jas nemam PVC prozori. Ako vo prostorijata e da receme 18stepeni za 15-20 min vo najladen slucaj (potenciram najladen za posledniov mesec) tie kvadrati se veke na 22-23 stepeni. Za mene toa e OK.
Mojot odgovor za msz/muz-fh35ve e DA. Sigurno ke go toplish do -10 nadvoreshna. (a bidejki sum nov na ovaa tema ke dodadam i edno golemo SE NADEVAM ke toplish):cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

Утре ми доаѓаат сервисерите, но една работа што се случи у меѓувреме, трепка ламбата за тајмерот,нонстоп трепка а даљинското на далечинското не реагира повеќе не се уклучува уопште. Една забелешка увидов што мислам дека е показател за дефектот, надворешната единица не испушта вода од вентилот , значи последната недела во која работеше климата беше сув подот, додека предходно нонстоп беше мокро таму од што капеше, е сега што значи дека се блокирала цевката? незнам како функционира но вода мора да капе од надворешната единица така? .... се надевам да е мал дефект и да се поправа оти смрзнавме со панелките
Тутор напиши кој модел клима ја имаш, до сега да напишеше може и ке ти најдевме оригинал даљинско кое мислам е можда и главен проблем со твојава клима.
Инаку конденз зимно време (при греење) Да прави надворешната единица и повремено испушта вода, што поретко капе толку подобра е климата/инвертерот како што тоа денешниве добри инвертери го прават...исфрлање вода треба да има само при дефрост ако има потреба да дефростира т.е да го отопи мразот на изменувачот . За ова вентил со цевка ако збориш на тацната од надворешната единица (под неа) тој пластичен додаток најдобро скроз да го извадиш, зашто прво таму ке смрзне и ке го затвори отворот и климата ке ти плива во вода а после и во мраз. Добри клима-монтери при монтажа воопшто не практикуваат да ги наместат баш од тие причини што пластичното вентилче само го стеснува ионака тесното отворче на самата тацна, на многу ладно време прво тука ке смрзне и ке запуши....ако си во куќа и таа вода што тече несмета на никој или пак ти паѓа во двор одма вади ги пластиките под климата.
Ако веќе таа вода смета некому тогаш се става посебна тацна од лим под климата во која ке паѓа водата па на неа ке врзеш црево, тогаш цела вода е во тацната а не во климата.
cache_2437410189.jpg

Инаку за течењето мислам дека прошлата недела заради мноу топлото време ти капела повеќе, сега и е таман температурата за греење па затоа и неправи конденз често.

Последно уредено:
Zdravo na site ke ve zamolam za pomos :) se dvoumam pomegu ovie dva modela na inverteri 3.5KW bi ve zamolil za pomos sto e podobro mi trebaat detali ne sum oddamna na forumot pa dobro bi mi doslo strucno mislenje Pozdrav !

FUJITSU ASYG12LLCB / AOYG12LLC HIGH WALL INVERTER

Toshiba RAS-137SKV-Е6

Dracula Untold and Should Have Stayed like That?
Polosi kritiki ima i od Mockingjay. :D

@Hurin аферим за Интерстелар, се сложувам со сè што пиша.
Баш ме интересира оние што го величеа дали после пола година ќе го паметат јакиот плот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom