Непознат
FRCS, MD, MSc. PhD
- Член од
- 27 мај 2010
- Мислења
- 130
- Поени од реакции
- 12
Ау, па ти си целата за кај мене значи?! Или намерно е поставено прашањето за јас да го одговорам :kesa:Некој би знаел да ми објасни дијагноза со попрости зборови?
„На цервикалниот дел од рбетот постојат спондилоартрознизни промени.
Видлива е и дегенеризација на сите прикажани и.в. дискуси со дискус хернии на повеќе нивои, а особено е
хернирањето на ниво Ц5-6, каде покрај софт диск компонентата постои хард диск промена од дорзомедио
латерален тип билатерално, нешто повеќе лево. Хернирање на дискусите се гледа и на нивоите Ц2-3, Ц3-4 и Ц4-5.
Постои хипертрофија на лигаментната флава.
Од овие причини постои централна стеноза на спиналниот канал.“
Што треба да ти се објасни, се е јасно напишано?
имаш кила на рбетниот столб, кила на дискусите помеѓу прешлените (хернија = кила), исто како кај ингвиналната кила кога мадните кесиња кај машките паднат надолу и висат, така е и кај твоите прешлени висат дискусите од капсулите.... на вратот цервикално
а централна стеноза на спиналниот канал ич не ми се допаѓа....мора тоа да се корегира итно, каналот кај што е сместен твојот рбетен мозок ти е стеснет, па мозокот може да се претиска, и да имаш компликации од центрите сместени во него
а инаку штом постојат спондилоартрозни промени - тоа значи тоа не си ти, тоа се среќава кај постарите, и е дегенеративна болест (тоа значи, болест на износување) - со секојдневното движење, мрдање, ги износуваме (истрошуваме) зглобните површини на нашите коски. Во овој случај зглобните површини на прешлените, и поради тоа истите те трошат, зглобните површини (рскавица, картилаго) веќе се истрошуваат, и доаѓа до коската. Па поради тоа и пациентот осеќа веќе болки.
Освен тоа, се повредуваат и дискусите - од коишто осеќа оште поголема болка.
И доколку ваквиот пациент не се оперира, со прогресирањето на болеста, трошењето и на самата коска (веќе рскавицата е истрошена), се намалува просторот помеѓу двата прешлена, и може да настане претискање на рбетните нерви, огромна болка (неиздржлива), може да настане дури и нивно прекинување, па компликациите кои следат од тоа би биле јасни - инвалидитет, проблеми со рефлексите, и слично, па дури и респираторни парализи, и смрт.