Македонија на ЕП 2014 Данска - завршно резиме

• Креатор на темата Креатор на темата Џони От
  • Време на започнување Време на започнување

Како го оценувате настапот на репрезентацијата на Македонија на ЕП Данска 2014

• Тотално потфрлија

Гласови: 13 13,5%
  • Во рамките на можностите

Гласови: 80 83,3%
  • Подобро од очекувањата

Гласови: 3 3,1%

• Вкупно гласачи
    96
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Не сфаќам што е лошо во тоа што го кажал Латас, на место му е говорот овојпат

Кај нас си имаме проблем зошто многу ни е поделено општеството. Мене не ме интересира кој го говори тоа. Туку што кажува.
И Манасков да кажеше некоја вистина за репрезентација, ќе го растргнат, без разлика дали е вистина, а вистината е тоа што би требало да не интересира.
„Зицер,кретен, престап, ружен. Кој си ти да кажуваш, знаеш ли Киро колку придонел за репрезентација и сл.„ тоа би биле коментарите без суштина.
Јас невидов асален одговор во однос на тоа што Латас кажал, освен навреди на лична и политичка основа, што не ме интересира.
Тоа што кажа е вистина. Французите немаат проблем со Карабатич.(двајца)
Шпанците со Штербик и сл.
Ние имаме проблем некаков и тоа треба да се дискутира, дали е добро дали лошо,дали се тоа тие играчи што ни требаат, во таа насока да се води дебатата, а не дали е Латас ружен, гнаса и сл. што е без суштина и не ме интересира.

Кај нас има толку многу водители на вести и спортски новинари и никој не се дрзна да коментира лична изјава на Лазаров а од него дефинитвно има поупатени за ракометот...Ама зато се најде Латас сезнајкото...Како прво бара да му се извини на македонската нација :facepalm:.Со шо ја навреди нацијата па да бара овај лудакот извинување.Ако тој се осеќа навреден нека бара него да му се извини не на цел народ...После коментира дека сакал да си ја приватизира репрезентацијата и за брат му (само во ова според мене има право) и на крај да мрси за браќата Карабатич - а нема појма шо кажва , видел српски презимиња и се прај паметен...

Еве гледам и овде е актуелно тоа па и мене не ми е јасно како тоа Карабатиќ се натурализарани од французите????? o_O.Значи тие уште како деца се преселиле во Франција:Ракомет научиле да играт таму, кариерата ја почнале во француски клубови,немат играно ни за една друга држава...Значи во нивниот случај ама нема ни Н од натурализација...

Значи кај нас случајот со Прибак не е за него лично.Туку дилемата е дали треба да се натурализират играчи кои ќе служат за продолжена клупа или таа улога да се доделува на македонски играчи...како и во случај да се оди на тој чекор кој профил на играчи ни се потребни...Барем јас не знам некоја сериозна репрезентација да вклучува во тимот странци кои не се носители на нивната игра иако и тие се ретки...Пример Штербик незаменлив на голот на шпанците.Перез беше еден од носителите заедно со Наџ кај Унгарците...Значи и јас сум на ставот дека ако треба да се натурализира играч треба некој кој ќе биде еден од носителите на играта..

На крај за Обрван...Значи без разлика шо вика Стевче факт е дека еден месец имаше припреми...Исто така факт е дека не видовме ништо позитивно иако имаа месец припреми...Според мене клучни грешки кој ги направи се Борко го остај на негова лична желба кога да брани кога не и киксот шо Прибак ама ич не го уигра....И наместо да го форсира Јоновски на лев бек на припремите за на првенството првите 5 напади со Данците да ги изигра во нападот , да се посветеше на Прибак...Тоа дека преку ноќ неможи да се воспостави течна и брза игра во нападот неможи . ама барем можеле транзиција после добра одбрана да увежбат... Цело првенство 5 контри да не фрлат е па јас незнам шо тренирале еден месец....

А тоа дека треба авторитет тренер јас се сложвам , ама ни најмалку не сум убеден дека Обрван можи да наметни авторитет...Пак е се измешано....По изборот на играчи и тоа мангупирање на Борко барем јас не сум убеден....
Но има време ај да видиме како ке се одвива и тој е прилично кратко , а и во РФМ има промени па да видиме дали и тие ќе направат нешто за да направиме нова генерација или после евентуално Катар ќе не нема наредни 10 години на мапата.
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 23:38 ---
Не сфаќам што е лошо во тоа што го кажал Латас, на место му е говорот овојпат

Еве мене лично нема потреба да ми се извинува Лазаров :D

Ајде барем тука да ја оставиме политиката и да видиме шо толку рекол лошо Латас за Лазаров, шо барем 90 % од форумџииве не го рекле, а сега се прават големи Македонци и поддржувачи на Кире.
Сите овдека имаме искоментирано за то дека Кире УСЛОВУВА со играње на Филип во репрезентацијата, така? Сите имаме карано по Филип колку пати има зезнато работа пошто за КУР не го бива, а игра заради уцена, или немаме?
Неофицијално, ама јавна тајна е дека Раде неигра заради Кире, така?
Кире сака да изиграва газда на репрезентацијата?
Сака да ги води тајмаутите, сака се да контролира, сака да биди главен?
Не го сака Обрван токму заради причината шо ТОЈ не е главен туку некој друг?
И се е исто тука коментирано, ТАКА?
Е па шо е тука страшно шо го рекол Латас за Кире?

Можи и поназад да се провери дека јас секогаш кажувам отворено дека Кире најмногу го ценам од сите Македонски спортисти. Ама ако истиот тој Кире уцени со играње да е смени Обрван, тогаш поарно Кире да си замини него Обрван. Мое мислење. Ако Кире остани, ќе остани и Филип, а покрај нив и Престап. То би значело дека нема да има место за развој на Нелоски, Крстески, Талески, Костески и др. Значи, пак би имале иста ситуација и пак би ги воделе истите муабети за 2 години.
А да, ако остани вака ситуацијата, утре треба да имаме ГОЛЕМА среќа, да ни се падни Грција или Романија, па да имаме шанси да ојме на СП. Сите други ќе не искасапат.

Ако мислиш дека е поарно Кире да си оди, ни Грција ни Романија нема после да не однесат во Катар верувај.

Ајде барем тука да ја оставиме политиката и да видиме шо толку рекол лошо Латас за Лазаров, шо барем 90 % од форумџииве не го рекле, а сега се прават големи Македонци и поддржувачи на Кире.
Сите овдека имаме искоментирано за то дека Кире УСЛОВУВА со играње на Филип во репрезентацијата, така? Сите имаме карано по Филип колку пати има зезнато работа пошто за КУР не го бива, а игра заради уцена, или немаме?
Неофицијално, ама јавна тајна е дека Раде неигра заради Кире, така?
Кире сака да изиграва газда на репрезентацијата?
Сака да ги води тајмаутите, сака се да контролира, сака да биди главен?
Не го сака Обрван токму заради причината шо ТОЈ не е главен туку некој друг?
И се е исто тука коментирано, ТАКА?
Е па шо е тука страшно шо го рекол Латас за Кире?

Можи и поназад да се провери дека јас секогаш кажувам отворено дека Кире најмногу го ценам од сите Македонски спортисти. Ама ако истиот тој Кире уцени со играње да е смени Обрван, тогаш поарно Кире да си замини него Обрван. Мое мислење. Ако Кире остани, ќе остани и Филип, а покрај нив и Престап. То би значело дека нема да има место за развој на Нелоски, Крстески, Талески, Костески и др. Значи, пак би имале иста ситуација и пак би ги воделе истите муабети за 2 години.
А да, ако остани вака ситуацијата, утре треба да имаме ГОЛЕМА среќа, да ни се падни Грција или Романија, па да имаме шанси да ојме на СП. Сите други ќе не искасапат.
Не се согласувам со тебе околу Латас.Ние можеме тука се да си трубиме ама Латас кој е новинар кога веќе обвини треба да има и потврда за тоа.Каде има изјава од било кој ракометар кој е оштетен со тоа приватизацирање на репрезентацијата од страна на Кире па да се повика на тоа.Ако сите новинари доаѓаат на социјалниве мрежи и црпат инфо од тука ебате новинарството.Кире сега може да му опне една тужба на Латас за клевета па тој нека докажува од каде му е таква информација.
И со второто не се согласувам дека ако Кире условувал тогаш овие младиве немало да влезат во репрезентацијата,ај поткрепи ја твојата изјава со таков пример во последниве 5 години да бил талентиран млад ракометар а не заиграл поради Кире и форсирање на Филип.
И пак ќе дојдеме само до името на Раде а тој не е нели млад и надежен стар и искусен играч кој направи пиздарија во Хрватска 2009 и за шудо никој ама никој па дури ни самиот Раде не сака да каже што точно се случи таму.Со тоа само не оставаат нас да си нагаѓаме и правиме филмови што се случило таму.
Еве како тоа изгледа во мојот филм и нека некој ме побие со факти дека е така или не.Раде е сличен на Кире и не поднесува клупа(мислам дека го одби Обрван само поради тоа што ќе беше резерва на Наумче а кога виде дека овој се повреди сам си се понуди ) па кога беше изоставен на првиот натпревар во Хрватска му удрил шамар на Темелковски,Кире како капитен најверојатно реагирал кон Раде бидејќи ја руши добрата атмосфера која владееше во репрезентацијата и Раде во лутина сигурно го отерал и него и Филип кај што не треба и беше експресно вратен во Македонија.Фактот што раде никогаш не проговори за случката ме наведува дека и кај него има и тоа како кривица.

Ве пратам што пишувате и нејќам да се мешам али гледам ситуацијава излезе од контрола па да напишам нешто.

Прво,

НА форумов во последниов период се дешава РАДЕМАНИЈА. Раде Раде Раде на сите страни, он да бил парче ќе праевме, со него вака, со него така. Бо бо бо (шо би рекле битолчани) мислиш луѓево зборат за Хансен, Кањелас, Јиха или Карабатиќ (можда и сите во едно). Да не речам бостани ми ги направивте со него.

Кој е Раде бе? До вчера играше во Зомимак и сеа отиде во некој третокласен тим во Норвешка да игра. Па зарем човекот да вредеше мислите сега немаше да игра во Вардар и Металург??? Металург зашто Пецак го купија а не Раде? Зошто Филип игра во Вардар а не Раде??? Или Кире и за Вардар му ја има наместено работата. НЕ тука на форумов се работи за базично РАКОМЕТНО НЕПОЗНАВАЊЕ. Секој што го збори единствено во глава му се врти неговата утакмица со Исланд пред којзнае колку години.

И на крај краева, човекот одби да игра и нема ништо поврзано со федерација. Зошто не излезе и да каже „вака и вака, не играм поради тоа и тоа, тој ме заеба“ али одбира да ќути со години. Што го спречува? Џенем е Норвешка, со години не игра во репрезентација, ете нека излезе нека каже што е проблемот.

Второ,

Кире зборел вака Кире се праел така. Луѓе он е КАПИТЕН на репрезентација, и нормално дека ќе збори човекот. Или вие го сфаќате секое негово зборење на тајм аут како крадење на селекторска работа. Тоа е глупост.
Човекот има играно во Загреб, Веспрем, Атлетико, Барса.... човекот има играно ФИНАЛИЊА на ЛШ (нешто што за сите други од репрезентација е мисловна именка), им ги има тресено мрежите на ракометни великани. Он беше единствена причина до вчера зошто во Европа воопшто знаат дека тука се игра ракомет.
Кој да збори на тајм аут? Играчи што најголем успех е победа против Динамо Минск?? Играчи кои подалеку од Скопје и Македонија подалеку немаат видено и редовно се дрвосуваат по дискотекиве?
Има што да си каже човекот и да помогне во нашата игра и со совети. Има искуство има знаењеи е капитен. Крај.

Дај боже човекот да земе да се повлече па да видите што е потоп. Со ебан Митков да играат. Тек тогаш и Романија и Молдавија ќе ни демонстрираат сила.

Ја не се слагам со начинот на кој што се излезе со изјави во јавност и се направи на еден играч кој што сакал само да помогне да се почуствува како тринаесто прасе. Во врска со тоа требаше прво пред првенство да се разговара со РФМ или да се чека после првенство да се разговара за овие проблеми, а не во јавност да се прави неубава атмосфера.

Имајте малце осет кога зборите за Кире. Поради него воопшто играме на Светско и Европско последниве години. И он е причина по што не знаат во ракометниот свет (сега и Вардар и Металург промовираат), во последната декада поради него Европа знаеше дека уствари и ние во Македонија играме ракомет.

Тренерот. Зарем Обрван и сите странски и искусни селектори не ги знаат тактикиве?? Лесно е да се каже вака, ама тоа треба да се примени. Савески, Темелковски, Шундовски, Магдинчев, Доне, да не се подобри од Обрван?? Тогаш да не владеела некоја искреност, како што ми збори тука Стевче?? Не тогаш нашиве селектори немале никаков авторитет. Е во тоа е разликата, а не во некоја си искреност. Обрван не е мало бебе, па со него да се зафркаваат. Си ја знае работата, има тежок карактер, има и солиден успех направено со Загреб каде што влегоа мислам во 8 најдобри со слаб тим. Значи не е тука проблемот во федерацијата која им има створено секакви услови за овие квалификации или во Обрван, проблемот е во нашите ракометари. Јас грешка гледам во тоа што слабо ги ротираше Манасков и Борко, иако многу ротираше на другите позиции. Изгледа преголеми се егата на Кире, Наумче, Борко, Димовски, Ангеловски, па најдобро ќе ни одговарал само македонски селектор. Патем, што не се пријави Стефановски како кандидат за селектор? Или што не води некој клуб? Има знаење, а најверојатно и некој авторитет, ама мислам дека човекот си има некој бизнис. Муабетот за Шундо ми е дека во анализите за минатите натпреварувања, со игра послаба од оваа, а со подобри играчи, Стефановски ниту еднаш не кажа дека играта ни била катастрофа. Плус он самиот кажуваше тогаш дека се слушал со Шундовски. Може не сум у право, ама тоа ми е останато во сеќавање.

И што е со натурализирањето на играчите?? Интересно е што и Стефановски, како и Кире ги имаат оправдувано натурализирањата на Вугринец и Прибак, пред да почне првенството и пред Мојсо да се повреди. И сега Обрван и федерацијата и за тоа што го смениле мислењето им се криви?? Сите се согласуваме дека веќе ако се натурализира играч, тоа требаше на лев бек. Лично јас сум и против натурализирање, ама сеа не го коментираме тоа. И што е сеа поентава со квалитетот на Вугринец и Прибак? Епа не може никој да ми каже дека Прибак и особено Вугринец не се во најмала рака на нивото на поранешните натурализирани играчи што сме ги имале. Ако е поентата да се форсираат млади играчи, и тогаш можело да се форсираат такви место натурализираните. Кога сме кај тоа, Кире уште од тогаш се бунел за нив, така да не му е ништо ново, ама сега има многу поголем авторитет од порано.
Ќе ти реплицирам за овај дел од постот,за останатиот горе долу се солгласувам...
Не ја оспорувам стручноста на Обрван,напротив,дечкото има резиме зад себе,освои куп на ЕХФ со Метаковиќ,низ негови раце поминале добар дел од сегашните репрезентативци на Хрватска...
Но тој резултатите ги постигна во Хрватска....во тоа е предноста на еден тренер,години ги следи случувањата во една земја,ги знае играчите,менталитетот,работата во клубовите...
Овде е многу кратко,неполна година....
Којзнае ако остане можеби ќе има некој успех,под услов ако клубовите за него завршат работа,да извадат нови играчи,да се прошири тој ростер..
Како одат работите тешко засега,освен ако за брзо време тие деца од Металург не добијат шанса од Лино,Вардар тешко да извади некое дете барем не за брзо време...можеби за некоја година,период шо ние како репрезентација го немаме...
Да видиме Пелистер и Струмица шо ќе направат,можеби ќе излезат некои нови дечишта...
Па кога би имал со шо работи,со помлади играчи,со нов калибар на играчи можеби ќе личиме на нешто...
Шундо беше втурнат на фотељата,да не се повторуваме како,зошто,се знае....
Имаше некоја среќа,освои 5то место....
Темелковски,Савевски не ги споредувам овде,зошто овие го немаа ни одалеку она шо требаше да се задржат подолго време на клупата....(подршка од РФМ,толеранција од главните играчи)посебно ова се однесува на Савевски...
Тоа е,не дека се толку лоши нашите,на пример Темелковски ги познава грото од овие играчи,им беше тренер уште од најмали нозе...но нема авторитет,цел живот се шета во партал екипи како Пролет и тоа е...
Стефановски уште од почеток на кариерата стана селектор,не се прослави многу на СП во Египет,но и немавме некоја шанса против Германија,Југославија итн....
Малку си е препотентен човекот,самобендисан,не трпи недисциплина,имаше и некои бунтови на играчите кога беше тренер на Пелистер,таков си е...
Можеби и таков треба,ама да има одврзани раце од РФМ да воведе ред во селекцијата...
Но шо би било кога би било,Стефановски е директор на катастарот..
И на крај околу натурализираните играчи на времето..
Пази,не дека немаше квалитетни играчи..
Еве на пример Новокмет,класа десен бек,од најдобрите денови на Пелистер...
Ходик,врвен голман,имаше одлични партии за репрезентацијата,победата над олимпискиот првак Хрватска во 97 ма во Кале беше на негов грб...и цели квафиликации за ЕП во Италија 98 ма,посебно на одлучувачката утакмица со Португалија имаше преку 30 одбрани....
Зарков,класа пикер,можеби покрај Котевски најдобар пикер кој сме го имале....
Ова се играчи кои го задолжиле многу нашиот ракомет...
Е сега Николиќ,Мандиќ можеби не беа нешто посебно,ама бркаа работа,посебно Николиќ во одбрана..
Никој не негира дека Прибак и Вугринец се класа играчи,ама во моментов непотребно беше,ај за Прибак со повредата на Мојсо се отвори вратата,ама за Вугринец...
Посебно познавајќи го Кире каков нарцис е...а и Вугринец не бил некој шо преќутува,барем така кажуваат некои од играчите во Металург...
Како и да е,настрана дали ги сакале иле не,добро ќе беше да ги имавме,ама ете така испадна...
Тоа е,ќе мора нешто да се менува,да се подмладува...
Да видиме шо ќе ни донеси ждрепката денес,ако имаме среќа да добиеме некој послесен противник и да го задржиме континуитетот,ако го испуштиме Катар потешко ќе оди...

Да видиме шо ќе ни донеси ждрепката денес,ако имаме среќа да добиеме некој послесен противник и да го задржиме континуитетот,ако го испуштиме Катар потешко ќе оди...

Мислам дека точно заради ова и се чека сега и нема некои коментари ниту од РФМ ниту од играчите ниту од никој откако се вратија од Данска. Мислам дека планот на РФМ беше да се купи време во следните 3 години до олимпијадата во Рио, да се проба да се оди на Олимпијада со оваа веќе стара генерација засилена со некој натурализиран играч. И онака младите кои се талентирани се главно 17 годишни деца, тие се реално премлади за да играат во сериозна репрезентација, за година-две ќе можат да се надеваме. Тоа дали на правилни позиции се натурализирале играчите е легитимно прашање, ама факт е дека на лев бек и голман (каде има потреба) нема играчи кои може да ги натурализира Македонија. Ама за да се стигне во Рио треба резултат на следните светско или европско првенство. Ако случајно не се пласираме во Катар, не би бил изненаден подмладувањето да започне порано. Само да не се паднат Германија и Словенија. Мислам дека сите 3 кои беа на првенството (Чешка, Норвешка, Црна Гора) се послаби од овие 2 и дека со квалитетни подготовки и без дополнителни повреди или откажувања би требало да се победат. Ама Германија и Словенија би биле фаворити против нас. За останатите (БиХ, Литванија, Грција и Романија) ако не можеме да ги победиме не заслужуваме ни да помислиме на првенство. Тоа се за класа послаби екипи според мене.

Второ,

Кире зборел вака Кире се праел така. Луѓе он е КАПИТЕН на репрезентација, и нормално дека ќе збори човекот. Или вие го сфаќате секое негово зборење на тајм аут како крадење на селекторска работа. Тоа е глупост.
Човекот има играно во Загреб, Веспрем, Атлетико, Барса.... човекот има играно ФИНАЛИЊА на ЛШ (нешто што за сите други од репрезентација е мисловна именка), им ги има тресено мрежите на ракометни великани. Он беше единствена причина до вчера зошто во Европа воопшто знаат дека тука се игра ракомет.
Кој да збори на тајм аут? Играчи што најголем успех е победа против Динамо Минск?? Играчи кои подалеку од Скопје и Македонија подалеку немаат видено и редовно се дрвосуваат по дискотекиве?
Има што да си каже човекот и да помогне во нашата игра и со совети. Има искуство има знаењеи е капитен. Крај.

Дај боже човекот да земе да се повлече па да видите што е потоп. Со ебан Митков да играат. Тек тогаш и Романија и Молдавија ќе ни демонстрираат сила.

Ја не се слагам со начинот на кој што се излезе со изјави во јавност и се направи на еден играч кој што сакал само да помогне да се почуствува како тринаесто прасе. Во врска со тоа требаше прво пред првенство да се разговара со РФМ или да се чека после првенство да се разговара за овие проблеми, а не во јавност да се прави неубава атмосфера.

Имајте малце осет кога зборите за Кире. Поради него воопшто играме на Светско и Европско последниве години. И он е причина по што не знаат во ракометниот свет (сега и Вардар и Металург промовираат), во последната декада поради него Европа знаеше дека уствари и ние во Македонија играме ракомет.

Зар бранењето на Шундо да си остане на позицијата после дебаклот во Шведска не беше некаков показател за ставот на првотимците каков тренер им одговара? На тајмаутите на Шундо освен фамозното клавање голови друго не чув од тренерот, само Кире го имаше главниот збор.

Ако се повлече, ќе му се заблагодариме за направеното на играчки план и сите ветерани и оние кои беа потпросечни ќе се повлечат со него за подмладување на селекцијата. Само ќе му препорачам да не се надева многу на селекторско место за клуб или репрезентација. Советите и тактиките му се катастрофа.

Играчите и РФМ се залагаа да ги имаме Вугринец и Прибак, никој ништо лошо не им рече. Една лоша партија и одеднаш Ангеловски и Кире најдоа кого да го распнат. Но не сакаат да го распнат речиси целиот тим за бледотијата. Или пак самите. Многу полесно е да најдеш жртвено јагне во немакедонецот.

Да, Кире има голема заслуга. Како играч и како спортист. Но не и како фигура која сака да наметне свои правила и авторитет поради самоволие.

Ќе ти реплицирам за овај дел од постот,за останатиот горе долу се солгласувам...
Не ја оспорувам стручноста на Обрван,напротив,дечкото има резиме зад себе,освои куп на ЕХФ со Метаковиќ,низ негови раце поминале добар дел од сегашните репрезентативци на Хрватска...
Но тој резултатите ги постигна во Хрватска....во тоа е предноста на еден тренер,години ги следи случувањата во една земја,ги знае играчите,менталитетот,работата во клубовите...
Овде е многу кратко,неполна година....
Којзнае ако остане можеби ќе има некој успех,под услов ако клубовите за него завршат работа,да извадат нови играчи,да се прошири тој ростер..
Како одат работите тешко засега,освен ако за брзо време тие деца од Металург не добијат шанса од Лино,Вардар тешко да извади некое дете барем не за брзо време...можеби за некоја година,период шо ние како репрезентација го немаме...
Да видиме Пелистер и Струмица шо ќе направат,можеби ќе излезат некои нови дечишта...
Па кога би имал со шо работи,со помлади играчи,со нов калибар на играчи можеби ќе личиме на нешто...
Шундо беше втурнат на фотељата,да не се повторуваме како,зошто,се знае....
Имаше некоја среќа,освои 5то место....
Темелковски,Савевски не ги споредувам овде,зошто овие го немаа ни одалеку она шо требаше да се задржат подолго време на клупата....(подршка од РФМ,толеранција од главните играчи)посебно ова се однесува на Савевски...
Тоа е,не дека се толку лоши нашите,на пример Темелковски ги познава грото од овие играчи,им беше тренер уште од најмали нозе...но нема авторитет,цел живот се шета во партал екипи како Пролет и тоа е...
Стефановски уште од почеток на кариерата стана селектор,не се прослави многу на СП во Египет,но и немавме некоја шанса против Германија,Југославија итн....
Малку си е препотентен човекот,самобендисан,не трпи недисциплина,имаше и некои бунтови на играчите кога беше тренер на Пелистер,таков си е...
Можеби и таков треба,ама да има одврзани раце од РФМ да воведе ред во селекцијата...
Но шо би било кога би било,Стефановски е директор на катастарот..
И на крај околу натурализираните играчи на времето..
Пази,не дека немаше квалитетни играчи..
Еве на пример Новокмет,класа десен бек,од најдобрите денови на Пелистер...
Ходик,врвен голман,имаше одлични партии за репрезентацијата,победата над олимпискиот првак Хрватска во 97 ма во Кале беше на негов грб...и цели квафиликации за ЕП во Италија 98 ма,посебно на одлучувачката утакмица со Португалија имаше преку 30 одбрани....
Зарков,класа пикер,можеби покрај Котевски најдобар пикер кој сме го имале....
Ова се играчи кои го задолжиле многу нашиот ракомет...
Е сега Николиќ,Мандиќ можеби не беа нешто посебно,ама бркаа работа,посебно Николиќ во одбрана..
Никој не негира дека Прибак и Вугринец се класа играчи,ама во моментов непотребно беше,ај за Прибак со повредата на Мојсо се отвори вратата,ама за Вугринец...
Посебно познавајќи го Кире каков нарцис е...а и Вугринец не бил некој шо преќутува,барем така кажуваат некои од играчите во Металург...
Како и да е,настрана дали ги сакале иле не,добро ќе беше да ги имавме,ама ете така испадна...
Тоа е,ќе мора нешто да се менува,да се подмладува...

Па не си требал и за овој дел затоа што горе долу и за ова се согласуваме.
Обрван има одлично резиме и за него владее мислење дека е моментално најдобар хрватски тренер. Има постигнато голем успех со Метковиќ, а и еден лимитиран Загреб со финансиски проблеми го има однесено во четвртфинале Лига на шампиони, победувајќи ја Барса во гости во групната фаза и исфрлувајќи го Металург на Червар во осмина. Интересно е што значително ја имал подобрено и играта и одбраната во Загреб.
Овде е кратко. Живее во Скопје и редовно следи натпревари на македонските екипи, не само на Вардар и Металург, туку и на други екипи. Имал досеа некои иде кои не успеале, а заедно со Алушевски се планирало отварање на спортски центри низ Македонија. Еве го интервјуто на Балкан Хендбол, интересно е да се прочита.

http://www.balkan-handball.com/balkan/ivica-obrvan-za-bh-nisam-prolaznik-u-makedonskom-rukometu/

Од рекла казала муабети, Балиќ многу повеќе го почитувал Обрван како тренер, отколку Червар.

Точно е дека Темелковски и Савевски не добиле ваква подршка од федерацијата како сега, ама па толеранција од играчи за Темелковски постоеше. Зошто? Затоа што немаше никаков авторитет врз главните играчи. Савевски проба да воспостави авторитет и знаеме како заврши то период на репрезентацијата. Јез да и Савевски ко Савевски, каде и да отиде прави проблеми.

Поентата ми е во тоа дека Обрван не може да се суди поради неговото ракометно знаење или поради некои си игри на ракометарите. Сите знаеме каде лежи проблемот, а тоа еднаш засекогаш треба да се реши само со авторитет, без разлика дали е од надвор или од Македонија. Дали ќе биде Обрван или Стефановски не е битно, само такви карактери можат да ја решат ситуацијата. Со нивна смена и поставување на втор Темелковски ништо не правиме.

Јас Новокмет не го памтам затоа што он кога играл во Пелистер јас сум бил прво оделение. Ходик го памтам, одличен голман. После натпреварите со Израел мислам дека се откажа од репрезентацијата. Како и да е, не морало ни тогаш да се натурализира, како што не мора ни сега. И со нив и без нив ќе сме немале некој успех, ама барем ќе се гледало на иднината. Уште тогаш нашиве тренери да се бореле за создавање на млади играчи, сега немаше ни да дојде прашањето за натурализација. Затоа не може некој странец да обвинуваме затоа што сме неспособни да си ги одржиме големите клубови во врвот и тоа што не сме можеле да извадиме млади играчи.

Ве пратам што пишувате и нејќам да се мешам али гледам ситуацијава излезе од контрола па да напишам нешто.

Прво,

НА форумов во последниов период се дешава РАДЕМАНИЈА. Раде Раде Раде на сите страни, он да бил парче ќе праевме, со него вака, со него така. Бо бо бо (шо би рекле битолчани) мислиш луѓево зборат за Хансен, Кањелас, Јиха или Карабатиќ (можда и сите во едно). Да не речам бостани ми ги направивте со него.

Кој е Раде бе? До вчера играше во Зомимак и сеа отиде во некој третокласен тим во Норвешка да игра. Па зарем човекот да вредеше мислите сега немаше да игра во Вардар и Металург??? Металург зашто Пецак го купија а не Раде? Зошто Филип игра во Вардар а не Раде??? Или Кире и за Вардар му ја има наместено работата. НЕ тука на форумов се работи за базично РАКОМЕТНО НЕПОЗНАВАЊЕ. Секој што го збори единствено во глава му се врти неговата утакмица со Исланд пред којзнае колку години.

И на крај краева, човекот одби да игра и нема ништо поврзано со федерација. Зошто не излезе и да каже „вака и вака, не играм поради тоа и тоа, тој ме заеба“ али одбира да ќути со години. Што го спречува? Џенем е Норвешка, со години не игра во репрезентација, ете нека излезе нека каже што е проблемот.

Второ,

Дечко ако не знаеш кој е Раде, врати се 6 години назад, 2008 бараж против Исланд, и кој не однесе светско 2009 во Полска ;)
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 15:42 ---
А не е само Раде, врати се 2-3 години наназад за Лазе Мајнов и жена му кога излезе со изјави дека ради одредени членови во репрезентацијата нејзиниот маж не е повикан за националната селекција.. Кога не знаеш не зборувај, и верувај дека можам 10 играчи да ти набројам што се подобри од батето на капитенот (Филипче) и дебилот Златко (кој е ќорав и на контри не ја гледа топката - ова ти е факт не е зезанција)

Дечко ако не знаеш кој е Раде, врати се 6 години назад, 2008 бараж против Исланд, и кој не однесе светско 2009 во Полска ;)
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 15:42 ---
А не е само Раде, врати се 2-3 години наназад за Лазе Мајнов и жена му кога излезе со изјави дека ради одредени членови во репрезентацијата нејзиниот маж не е повикан за националната селекција.. Кога не знаеш не зборувај, и верувај дека можам 10 играчи да ти набројам што се подобри од батето на капитенот (Филипче) и дебилот Златко (кој е ќорав и на контри не ја гледа топката - ова ти е факт не е зезанција)

LetMeSea се трансформирал :vozbud:

1. Ај ти врати се и види дека СП 2009 беше во Хрватска а не во Полска.
2. Лазе Мајнов после изјавата на жена му беше повикан и играше за репрезентација. И се усра.
3. Ај наброј 10 што се подобри од Филипче, жити се.

Изгубени 37 минути од животот. Освен делот кај што кажува дека психички нашите играчи не се спремни и дека на лев бек требало да се натурализира играч, другото е глупости според мене. Може со неговиот пулен Шундо подобри ќе бевме. Се сеќавам тогаш во емисиите за Олимпијадата, зборот катастрофа го немаше употребено. :)

Tи изгледа треба да почнеш да гледаш шах..
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 16:02 ---
Изгубени 37 минути од животот. Освен делот кај што кажува дека психички нашите играчи не се спремни и дека на лев бек требало да се натурализира играч, другото е глупости според мене. Може со неговиот пулен Шундо подобри ќе бевме. Се сеќавам тогаш во емисиите за Олимпијадата, зборот катастрофа го немаше употребено. :)

Tи изгледа треба да почнеш да гледаш шах..
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 16:03 ---
LetMeSea се трансформирал :vozbud:

1. Ај ти врати се и види дека СП 2009 беше во Хрватска а не во Полска.
2. Лазе Мајнов после изјавата на жена му беше повикан и играше за репрезентација. И се усра.
3. Ај наброј 10 што се подобри од Филипче, жити се.

Па цел младински тим е боље од него

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom