Vo jakata magla od pred 10-15dena i na vivaxot i na toshivata imase inje, ali ne vakvi mrazovi kako na slikava, i razlikata e sto defrost pravese mnogu pocesto toshibata za razlika od vivaxot.
Ај сега по ред да ти одговарам.
Doktorov gore ne e adekvaten za sporeba pomegu vivax i toshiba ako gi nema dvete doma..
Дома имам 3 клими. Едната е Тошибата, другата е Беко, третата е Филиа и е стара околу 10 години.
Климава е замрзната во долниот дел од каде што истекува водата. Тоа под неа изгледа страшно бидејќи е одма над кровот, отворен простор, значи на отворено небо, и целата вода прави капни замрзни...Па со тек на неколку дена, се насобрало...
Ова беше страшен видик.
Во тој момент Бекото беше исклучена и беше целата со иње обмотана...
Avantot e najdolnoto skalilo na Toshiba inverter klimatizeri.
Ponatamu ide suzumi+ 10 i 13 so rotarry compresor, pa podobri se suzumi+ 16 i dalje so twin rotarry, i posle idat Daiseikai pa ponataka ima i super digital invertor.
Jas nekolku pati napisav i ako nekoj ne mu se dopaga toa neka ne go cita..
Точно. АвАнт е најдолното скалило.
Но незнам каде ја гледаш разликата помеѓу Авантот и Сузумито кога тие се подеднакво исти? Значи ако ги читаш параметрите од каталогот, односно од сервисни упатства или незнам што од каде, сигурно ке видиш дека ако ништо повеќе 98% од податоците се идентични. 16-ката е со твин ротари компресор, точно, и понатака одат Даисекаот, која е комплетно и во концепт поразлична од претходните две.
Разликата во претходните две е во еден филтер плус кај сузумито за моделите 10 и 13. Јас кога го имаше попустот за Тошибата отидов со кеш пари да го купам Сузумито, а при тоа добив одговор дека само ке платам екстра пари а ке добијам потполно исто и со Авантот. Мене скалилата не ми значат, ми значи вложено добиено. Зарем мислиш дека некој продавач кога ке му побараш нешто поскапо, ке те разубеди да го земеш поефтиното за да те заебе или незнам што? Не, нормално освен ако не го познаваш и не е твој добар пријател. Единствено нешто + можеш да добиеш со Даисекот, но за тоа немам потреба.
Инаку Тошибата ми е RAS 13 односно 3,6 на ладење и 4,2 на греење. И продолжи да живееш во светот дека Сузумито е скалило над АвАнтот.
Jas nekolku pati napisav i ako nekoj ne mu se dopaga toa neka ne go cita.
Nema ni eden kriterium po koj toshibata e podobra od vivaxot , osven sto jas nazalost mislam deka vivaxot ke crkne pobrzo od toshibata.
Нема никаква врска дека тошибата ке работи повеќе од виваксот, глупава ти е споредбата и муабетот кој го тераш на неколку форуми.
Има милион критериуми по кој не можеш да ги споредуваш овие две клими и овие два бренда.
Koga go kupuvav vivaxot Toshiba suzumi+13 ne bese na namalenie i bese okolu 63000 so montaza sto e za 20000-21000 poskap od vivaxot.
Da go nacekav popustot na Toshibata ke se resev za nea..
Зошто ке се решеше за Тошиба кога цело време сакаш да се лажеш самиот себе дека Виваксот е подобар за греење, а потоа да шириш и дезинформации дека нема ни Г од греење.
Ama ne vo red da tresete gluposti i da sporeduvate bez fakti.
Dacia/rols roys, aj zemi ti mercedes limuzina a jas so lada niva pa odime na planina vo kal.
Sporedbive ti se gluposti..
Нема тресење глупости него класична споредба. Ете нека не биде Дачиа и РОлс, нека биде Дачиа и Рено...Дај молим те...
Прво многу погрешно ги толкуваш работите, второ не си го разбрал принципот на работа на овој инвертор. А и ретко кој може да го разбере. Има многу за читање, размислување па донесување на заклучоци, и тоа индивидуални.
Vivaxot e prepakovana Gree Hansol ili Innova H121N koj se koristat vo nordiskite zemji i ima testovi napraveni tamu (surfaj na net, imam i postirano tuka negde pogore) taka da taa e low ambient heating, i koncepciski e napravena za koga e ladno da gree podobro od toshibata koja e mnogu dobra ama ne e za koga e mnogu ladno.
E sega problemot moze da bide vo samiot ured koj ke ima kratok vek na zivot ( se nadevam deka ne), bidejki toshiba e toa sto e vo sporedba so vivax.
Ali dodeka Vivaxot e funkcionalen, Toshibata nema sto da bara vo konteks na greenje, so Vivaxot. (koj ne veruva bujrum na kafe, )
Тука е доказот дека си го утнал концептот и не си ја разбрал лекцијата. Си се потрудил да прочиташ, ок, добро е тоа, но лошо е погрешна перцепција на целата рабтоа.
1. Јас не живеам во нордиски земји, живеам во Македонија.
2. Какво паковање е Вивакс, не ме интересира. Пишува вивакс и за мене тоа е доволно. Ако одиме по оваа логика, во Нео и Беко се вградуваат Тошиба компресори, па по твојава логика ке испадне дека се подобри и од Тошибата...можда, кој знае...
3. Животен век? А бе ајде, како да си Ванѓа па знаеш кој колкав век има...Немој не ме радуј жити све...
4. Додека ти си се грееш на Виваксот, остави ги останатите кои имаат Тошиби да ги уживаат тие благодети.
Елем, малку и на кратко да ти објаснам која е разликата помеѓу тошибата и тој виваксот ала грии што си си го запнал, дај боже да те служи 15 години минимум. А и нормално кој е концептот на моторот со променлива брзина за разлика од обичните инвертори кои се со фиксна брзина. (Инаку инвертор се сите сплит клима уреди...Инвертор во превод значи размена на топлина). Но за жал кај нас постои термин обична клима и инвертор, па ке продолжам да ги ословувам така за да не дојде до збунување на широката народна маса...
Инверторот со променлива брзина практично штеди, а тоа е најбитно во целата прикаска. Тоа овозможува греење или ладење на просториите онолку колку што е потребно. Пример ако имаме една ладна просторија која што треба да се загрее и е на температура од 13 степени, а треба да се згрее на 21, климата почнува да дува со топол воздух загреан на одредена температура. Овие клими имаат еден куп сензори и вредностите се испраќаат до централната единица каде што се испраќаат информации до останатите делови на климата, односно до инверторот со кој се регулира брзината на работа на компресорот а со самото тоа и на температурата која ке биде предадена во просториите. Кога температурата во просторијата ке биде блиску до постигнатата, вредностите од сензорите му кажуваат на процесорот да се намали температурата, да се намали брзината на работа на моторот, автоматски се намалува и потрошувачката на ел. енергија и практично температурата на издувот е минимално но доволно загреана за да се дозагрее оладениот воздув во просторијата односно да се одржува, практично не застанува со дување, него константно си дуфка по многу малку и млако, а не топло...Тоа е на кратко принципот на работа, и она што ги буни луѓето кога ја споредувааат работата на климите со регулација на брзина на моторот (инвертори) и онаа кај обичните клими.
Е, за разлика од овој софистициран систем, обичните клими се такви да кога ке ги пуштиш на греење пичат со една иста брзина се додека не постигнат температура...Ако се во услови на нормална работа, дуваат топол воздух со константна температура, заради принципот на работа на компресорот кој имам константна брзина, и кога температурата е постигната, гаснат. Кога ке падне, повторно уклучуваат и пак дуваат топло итн итн, односно циклусот периодично се повторува.
Оваа појава доведува до погрешни заклучоци и мнение кај неупатените дека обичните клими се за греење и ке бидеш згреан, одколку инверторските системи кои имаат принцип кој го опишав погоре. И затоа биле разочарани.
На сите тие им посакувам успешно и долго греење, да немаат никакви проблеми со нивните клими кои и да се по марка и потекло и да си уживаат во истите.
р.ѕ. Кај нас голем дел од климите кои се продаваат како инвертор се без регулација на брзината на компресорот. Не, тоа не е превара, туку тоа е онаа информација за значењето на зборот инвертор.
Секое добро и ви посакувам многу здравје престојнава 2014 година