Атентатот на Renly веројатно беше најдобриот избор, колку и да звучи грубо. А и секако му се одби од глава на Stannis тоа, можеби во тој момент избегна пораз од брат му, ама на крај истата таа армија го порази во битката кај Blackwater.
Но во случајот со Courtnay мислам дека мораше барем со дуел да го удостои човекот, нормално не самиот Stannis да се бори ама да си избере свој champion, секако немаше да победи Cortnay, а заслужи почесна смрт затоа што како таков човек и ми изгледаше. Го бранеше Edric без никакво двоумење.
Иначе во врска со честа, ќе го цитирам Jorah - "Rhaegar fought valiantly, Rhaegar fought nobly, Rhaegar fought honorably. And Rhaegar died."
Иако случајот со Ned е многу потрагичен, Rhaegar сепак погинал во време на војна. Ned го загуби животот затоа што се сожали на Cersei и нејзините деца.
Victarion е добар comic relief, и самиот GRRM го нарече dumbass, што значи ќе го носи до самиот крај на приказната.
Ама, не знаеме колку е вешт Stannis со меч. Можи Penrose вистина ќе се помочаше на lightbringеr и ќе го изгаснеше.
Еве како ќе изиграа работите Нед да не беше толку чесен ( прост ) :
Ќе му речеше на Ренли: " Важи бе, ај ќе ги отепаме Серсеи и луѓето нејзини и ќе ги затвориме децата.
Ренли: " Чекај ме во дворот, ќе дојдам јас со Цвеќарот и уште 100-тина луѓе.
Тоwer of the Hand ( Ned, Pycelle )
Нед: Старио, пиши му на Станис нека дојди, столчето железно ќе му го чувам јас.
Старио ќе го напиши писмото и ќе го пушти, присилен од Нед и неговите стражари. На заминвање, го туркаат по скали, да не кажи на никој за планот.
Тогаш Ренли и Нед касапат се живо и ги затвораат децата на Серсеи.
2 days later, Red Keep
Станис: Некако потемни се ѕидојте, да не фарбавте случајно?
Нед: Не бе, крв е. Децата ќе бегаа, ама ги фати брат ти и ги тука ги отепа.
Станис: Е, ај сега, вие да исчистите. Јас сакав да ги отепам...еве уште едно задоволство шо ми го украде Ренли.
Нед: Абе, не само то, туку и круната сакаше да ти ја укради.
Станис: Пак? Арно шо ми кажа. Ај сега ој си на Север. Не сум Роберт јас, па тука да те чувам...
I can't believe I just spent half an hour of my life making this up...
А Robb и Rhaegar умреа од иста причина. They couldn't keep it in their pants.