A Song of Ice and Fire

Член од
25 мај 2010
Мислења
3.155
Поени од реакции
6.363
по бибљотеки да не ја има да се изнајми?

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Another filming unit for Season 3

Мене некако ми се чини дека овие преамбициозни се. Пак ќе претераат и ќе напраат некоја глупост исто како со Deadwood. Ќе потршат повеќе отколку што заработуваат и после ништо од серијата. Се надевам дека грешам. :confused:

по бибљотеки да не ја има да се изнајми?
Тешко. Барем знам дека во Битола сигурно ја нема.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Another filming unit for Season 3

Мене некако ми се чини дека овие преамбициозни се. Пак ќе претераат и ќе напраат некоја глупост исто како со Deadwood. Ќе потршат повеќе отколку што заработуваат и после ништо од серијата. Се надевам дека грешам. :confused:

Тешко. Барем знам дека во Битола сигурно ја нема.
На што се мисли под filming unit?

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
На што се мисли под filming unit?
Уште една третина повеќе вработени...камермани и се друго што треба за снимањто по сетови и во овој случај, во Исланд ( Raven ќе го следат Jon и неговата приказна ).

Прочитав дека буџетот им е значително поголем, па можи затоа формираа уште една ваква единица...добро е да се амбициозни, ама НВО се псознати по претерувањето со трошењето и после нема пари за да продолжи серијата. Така направија со Deadwood и со Rome. Се надевам дека само на тие две ќе остани.

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Не ми се верува да се повтори тоа од Deadwood и Rome, многу попопуларна е Game of Thrones, само The Sopranos мислам дека имаше повеќе гледачи од сериите на HBO (а и тенденција да се зголеми тој број). Сигурно очекувале дека серијава ќе биде хит со оглед на тоа што имаше веќе изграден fandom, ама оваа популарност која што сега ја ужива серијата веројатно ги изненади и самите HBO.
Во секој случај добра вест.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Според вас, кој би бил најдобар крал од тие што се сега крунисани?

Stannis, Euron, Tommen, (f)Aegon или Daenerys?

Иако сум фанатик на Stannis, мислам дека Tommen има потенцијал да порасни во добар крал. Или, да речам, имаше. Со советници како што беше Kevan, би научил како да ги игра политчките игри, би научил воени стратегии и тактики. Ама сега, со идиоти како Mace Tyrell, кој всушност го користи за своите цели, тој можи да стани како што беше Joffrey. Додека Cersei не се врати на позицијата регент, Масе и неговите луѓе постојано ќе го користат.

За другите, не треба долг муабет... Euron ќе ги сечи јазиците на сите шо ќе му се спротистават, а во другите двајца има Targ гени. :P

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Според вас, кој би бил најдобар крал од тие што се сега крунисани?

Stannis, Euron, Tommen, (f)Aegon или Daenerys?

Иако сум фанатик на Stannis, мислам дека Tommen има потенцијал да порасни во добар крал. Или, да речам, имаше. Со советници како што беше Kevan, би научил како да ги игра политчките игри, би научил воени стратегии и тактики. Ама сега, со идиоти како Mace Tyrell, кој всушност го користи за своите цели, тој можи да стани како што беше Joffrey. Додека Cersei не се врати на позицијата регент, Масе и неговите луѓе постојано ќе го користат.

За другите, не треба долг муабет... Euron ќе ги сечи јазиците на сите шо ќе му се спротистават, а во другите двајца има Targ гени. :P
Станис нормално. Законски негово е тронот, негово право. Плус мислам дека е многу праведен.
Се чудам зошто луѓето не го сакаат.

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
As long as it's not Daenerys...

Инаку Stannis, не би требало ни да биде до толку дискутабилно тоа (освен за Targ фанатиците). Како наследник на Robert, законски него му припаѓа тронот. Првиот од кралевите што понуди помош на NW, односно ги стави во прв план интересите на целата земја. Иако мора да се спомне дека во донесувањето на таа одлука своја улога одигра и Davos, а и фактот што заминувањето на северот најмногу му одговараше за понатамошниот исход на настаните.
Една од причините поради кои некои од читателите не го сакаат е начинот на кој што се справи со Renly и Cortnay Penrose, односно некои сметаат дека тоа не било воопшто чесно, иако во очите на Stannis а и законски тие беа предавници.

Daenerys=Aerys, во случај да стигне до тронот. Свесно одбива да научи нешто повеќе за Westeros и за нејзиното семејство, за нејзи сите се usurpers, а тронот и припаѓа онака, пошто е нејзин. Интелигентно девојче е, ама многу е тврдоглава и во многу ситуации покажа дека не би била добар владетел, веројатно народот би ја гледал како тиранин. Не ни сака да помисли на тоа дека Robert си го зема тронот исто како што и Aegon ги узурпирал кралствата кои постоеле пред неговиот поход. Ама битно он е usurper а сите останати the usurper's dogs. Најдобро ќе и биде да си остане во Essos и да се обиде да го среди на некој начин хаосот кој што го предизвика таму. Во случај да дојде во Westeros би сакал да ја видам поразена.

Asha ми е омилена од Greyjoys, така да не навивам за некој успех на Euron.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Станис нормално. Законски негово е тронот, негово право. Плус мислам дека е многу праведен.
Се чудам зошто луѓето не го сакаат.
Како што рече Eddard Stark, луѓето не го сакаат поради атентатите на Renly и Penrose.

30,000 $? No. I will pay the Iron Price for it. :P

Една од причините поради кои некои од читателите не го сакаат е начинот на кој што се справи со Renly и Cortnay Penrose, односно некои сметаат дека тоа не било воопшто чесно, иако во очите на Stannis а и законски тие беа предавници.

Asha ми е омилена од Greyjoys, така да не навивам за некој успех на Euron.
Со се што го имаш погоре во постов напишано се сложувам. Stannis is the King who Cared. :cuc:

Сакам малце да се задржам на дискусијата за честа и за убиствата на Renly и Ser Cortnay:

" Your father was a stubborn man. Honor, he called it. Well, honor has its costs as Lord Eddard learned to his sorrow. "

Честа е преценета. Нед беше чесен. Видете што му се случи него.

Секогаш кога ќе излези ваква дискусија со некои хејтери на Westeros, си мислам: What would Renly have done?

Ај, Stannis немаше да и дозволи на Мelisandre да го убие Renly. Што ќе се случеше утрото? Stannis сигуно немаше да се предаде и Renly би бил приморан да го убие. Тогаш немаше него да го сметамаат за "kinslayer"?

А за опсадата на Storm's End, тоа што го направи со Penrose беше најдобрата опција, со најмалку пролевање на крв и само едно убиство. Ако Stannis останеше кај Storm's End и им дадеше време на Tywin и Mace уште да го зголемат гаризонот на King's Landing, па тогаш сите ќе се жалеа и ќе го нарекуваа глупак затоа што не нападна порано.

A инаку, мене омилен Grejyoy ми е Victarion. Ама чоекот е глуп како тенџере. Најголемо изненадување во Winds би било ако преживее тој.

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Атентатот на Renly веројатно беше најдобриот избор, колку и да звучи грубо. А и секако му се одби од глава на Stannis тоа, можеби во тој момент избегна пораз од брат му, ама на крај истата таа армија го порази во битката кај Blackwater.
Но во случајот со Courtnay мислам дека мораше барем со дуел да го удостои човекот, нормално не самиот Stannis да се бори ама да си избере свој champion, секако немаше да победи Cortnay, а заслужи почесна смрт затоа што како таков човек и ми изгледаше. Го бранеше Edric без никакво двоумење.

Иначе во врска со честа, ќе го цитирам Jorah - "Rhaegar fought valiantly, Rhaegar fought nobly, Rhaegar fought honorably. And Rhaegar died."
Иако случајот со Ned е многу потрагичен, Rhaegar сепак погинал во време на војна. Ned го загуби животот затоа што се сожали на Cersei и нејзините деца.

Victarion е добар comic relief, и самиот GRRM го нарече dumbass, што значи ќе го носи до самиот крај на приказната. :pos:

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Атентатот на Renly веројатно беше најдобриот избор, колку и да звучи грубо. А и секако му се одби од глава на Stannis тоа, можеби во тој момент избегна пораз од брат му, ама на крај истата таа армија го порази во битката кај Blackwater.
Но во случајот со Courtnay мислам дека мораше барем со дуел да го удостои човекот, нормално не самиот Stannis да се бори ама да си избере свој champion, секако немаше да победи Cortnay, а заслужи почесна смрт затоа што како таков човек и ми изгледаше. Го бранеше Edric без никакво двоумење.

Иначе во врска со честа, ќе го цитирам Jorah - "Rhaegar fought valiantly, Rhaegar fought nobly, Rhaegar fought honorably. And Rhaegar died."
Иако случајот со Ned е многу потрагичен, Rhaegar сепак погинал во време на војна. Ned го загуби животот затоа што се сожали на Cersei и нејзините деца.

Victarion е добар comic relief, и самиот GRRM го нарече dumbass, што значи ќе го носи до самиот крај на приказната. :pos:
Ама, не знаеме колку е вешт Stannis со меч. Можи Penrose вистина ќе се помочаше на lightbringеr и ќе го изгаснеше. :pos:

Еве како ќе изиграа работите Нед да не беше толку чесен ( прост ) :

Ќе му речеше на Ренли: " Важи бе, ај ќе ги отепаме Серсеи и луѓето нејзини и ќе ги затвориме децата.
Ренли: " Чекај ме во дворот, ќе дојдам јас со Цвеќарот и уште 100-тина луѓе.

Тоwer of the Hand ( Ned, Pycelle )
Нед: Старио, пиши му на Станис нека дојди, столчето железно ќе му го чувам јас.

Старио ќе го напиши писмото и ќе го пушти, присилен од Нед и неговите стражари. На заминвање, го туркаат по скали, да не кажи на никој за планот.

Тогаш Ренли и Нед касапат се живо и ги затвораат децата на Серсеи.

2 days later, Red Keep

Станис: Некако потемни се ѕидојте, да не фарбавте случајно?
Нед: Не бе, крв е. Децата ќе бегаа, ама ги фати брат ти и ги тука ги отепа.
Станис: Е, ај сега, вие да исчистите. Јас сакав да ги отепам...еве уште едно задоволство шо ми го украде Ренли.
Нед: Абе, не само то, туку и круната сакаше да ти ја укради.
Станис: Пак? Арно шо ми кажа. Ај сега ој си на Север. Не сум Роберт јас, па тука да те чувам...

I can't believe I just spent half an hour of my life making this up...

А Robb и Rhaegar умреа од иста причина. They couldn't keep it in their pants. :P

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
:D

Затоа ти викам, немаше потреба Stannis да се бори, ќе испратеше некого, сигурно има добри витези со него и би требало да знае кој од нив би можел да го победи Penrose. А и да би излегол како победник Courtnay после дуелот, ќе останеше можноста да ја искористат Mel за да го убијат (само што ќе имаше еден добар витез помалку :)). Секако често се случувало да не се почитува исходот на тие дуели.

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Dude...it's Stannis. :P
Кај него, закон е закон. Договор е договор.
И тоа што викаш. :)
Ама пак сум убеден дека Courtnay или кој било друг што се наоѓаше во Storm's End (а не дека имаше некои поталентирани мечувалци, сигурно повеќето заминале во војна) во тој момент, би го изгубил дуелот со оној champion кој што би го избрал Stannis.
Што знам, многу лесно некако се одлучи Stan за таков атентат, но не е POV лик па не ни можеме со сигурност да тврдиме што се му се вртело низ глава, ниту во оваа ситуација, ниту за убиството на помалиот брат.

Kajgana Shop

На врв Bottom