The Dark Knight Rises

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Незнам зошто ви смета толку, па тоа е стандарт формат веќе неколку години, get a better monitor man :D

Искрено, далеку е од фалење, помина времето кога беше нешто да имаш 1080p способен монитор, сега во мода се Quad HD резолуции, со ова да се фалиш разбирам, ама со 1080p не.

Ова што прашувам е само чисто колку за инфо, затоа што филмови базирани на добри специјални ефекти, не гледам ако не се во HD, пресонална преференца.
Некои филмови не се за FullHD, глеј го Rock of Ages - се гледа факинг шминката на глумиците, уф, гадно...

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Дали сум единствениот тука на кого му се бендиса Мерион Котиљард (Талија) повеќе од Ен Хатавеј?
секси ми беше акцентот, ама последната сцена кај што умре :pos:

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
секси ми беше акцентот, ама последната сцена кај што умре :pos:
Не ми се свиѓаше тој хинт што го стави Нолан, акцентот ми откри уште на почетокот кога ќе се појави дека е Талија

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Не е тоа никаков hint на Nolan, едноставно таков и е акцентот на Marion, си има проблеми со англискиот. Или барем јас не го сфатив тоа како индикација за вистинскиот идентитет на Miranda, баш поради тоа што сум навикнат на нејзиниот англиски изговор.
Gotta give her some credit for trying though.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Дали сум единствениот тука на кого му се бендиса Мерион Котиљард (Талија) повеќе од Ен Хатавеј?
Мене исто. Општо зборам, не за во филмот. Мерион Котиљард ми е ептен згодна.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Хахах.. брат.. море и двете и двете.. Ен онака натртена на моторот... а Мерион, таа би си ја зел за анамка! :D

Најлош дел е кога му кршат кичма на Бетмен, а знаеме дека после кршење кичма на таков начин 99% се останува инвалид и парализиран во нозете, али тоа е Америка земја на чудата.Старецот за пола сат му ја среди кичмата.
This is the movie what we need, but not the one we deserves. И у смисла дека добивме филм за кој очекувавме повеќе.

Проблемот е во другото. Изработката на ликовите. Низ целиот филм имав чувство дека нешто фали во дејствието. Нешто не ми е објаснето до крај. Се дур сфатам дека ликовите не се до крај обработени и објаснети. Како да се гребнати сите по малце на површина и толку, со тоа мора да се задоволиме. Пример со Catwoman. Зашто она постоеше во филмов, освен да биде девојка на Бетмен? Уствари, зашто се поврзува со мачки? Иако го знаеме тоа од старите филмови, сепак требаше тоа да се објасни и тука. Потоа емоционалниот дел на падот и нели, издигнувањето, на Брус беше многу слабо објаснето. Скршена кичма, си ја опраи, се издигна и го истепа. Не видовме ниту еден момент на подлабоки чувства од Брус кон сето тоа, туку едноставно многу лесно го прифати тој факт и почна да се крева преку дупката. Дали овие дупки во карактерите е зашто имаше премногу ликови или пак не доволно време за сите - не знам.

Дечки.. се океј, али заборавате дека сепак е филм и дека, до сега почнувајќи од Batman Begins, поентата на Бетмен е да се покаже како симбол на нешто елементарно, нешто што не се гледа, а е неопходно.. тоа и самиот Брус го вика уште во првиот дел, кога нели се враќа од „аџилак“ и Алфред го пречекува на аеродромот, па на пат за дома си праат муабет како што понатака со животот :D .
Така да тоа со кичмата, Нолан убаво си го склопил.. не е поентата да го скриши Бетмен, као Бетмен, туку симболот на надежта што целиот Готам ја полага во еден симбол - некорумпираноста, праведноста и сл исл...
Не знам, кој рече претходно тука, но тоа е она во суштина што Џокерот не го стори во The Dark Knight, но не затоа што не можеше, туку затоа што он и самиот спомна: „I don`t want to kill you, what will I do without you? You Complete me! или We are destined to do this forever!“ Значи ако The Dark Knight расправал за хаосот - а Џокерот како симбол е носител на тој хаос, онда нормално дека опачина на тој хаос е редот - Бетмен... Исто како и паричката на Харви Дент - Two Face.. Тоа е само вечна игра помеѓу редот и хаосот, се додека нели нечиј дух потполно не се скрши! ;)

Па и токму од таа причина Бејн ја крши надежта во некорумпираноста, праведноста и сл исл, затоа што он кажува дека „Еј дечки заебете, ова е илузија, Вие практично верувате во лага ( Харви Дент - олицетворение на правдата) заштитена од некое елементарно „суштество“ као Бетмен шо секад е тука безпредметно и непоткупливо да ги чисти вашите гомненици, па затоа, ќе Ви го дадам она што ви треба - слобода да се уништите еден со друг... И тоа им го прави на сите! А на Брус т.е. на Бетмен му го допушта задоволството да го гледа преку ТВ во Затворот т.н.The Lazarus Pit.

Оттука, не за џабе на крајот од The Dark Knight, Гордон си кажува дека „Batman .. he's the hero Gotham deserves.. but not the one it needs right now... So we'll hunt him, because he can take it. Because he is not our hero.. He is a silent guardian, a watchful protector.. A Dark knight...“
Па така од тука се глеа и врвот на лагата - Харви Дент е херојот што им треба - пoкварената правда со паричката - час хаотична, час праведна...
И Бејн наравно им го дава сето тоа, и тоа баш она што го заслужуваат им го шлапа у фаца- Сакате? Еве ви! А ти Црни витезу, пошо не си Херој - крц кичмата и в апсаана! Ти не си потребен... А народот? Па колку само брзо го заборавија Бетмен! Баш као Џокерот што рече у The Dark Knight - ... And when they won't need you, they will cast you away.. just like a lepper!“ И тоа се случи..

Иначе, коа ќе се размисли подлабоко, Бејн не го крши само Бетмен, као Бетмен, т.е. се она што е олицетворено преку Бетмен, туку целиот концепт на хаос-ред.. практично го крши односот за кој што Џокерот зборуваше во претходниот филм.. Бејн знае дека тоа е илузија и лага, и затоа ја уништува, не затоа што сака да ја уништи, туку затоа што е нужно да се уништи - To restore the balance - геслото на The League of Shadows и Раз Ал Гул..

Така да океј си се разработени ликовите.... а со ова се покажуе дека Бетмен, како филм, особено последниов, со сета негова симболика е во суштина филмот што ние го заслужуваме, ама не ни треба во моментот, а не обратното ко што рече Dark King ..

Иначе имаше некои сцени што ни мене не ми се допаднаа.. на пример при крајот, коа бетмен со The Bat на кого е прикачена бомбата, небаре Брус Вилис у Die hard иде среде атлантик за да ја детонира.. некако таа сцена ми беше slappy..

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
^ ете тоа е целата филозофија на дарк најт :)
особено кога го гледав дарк најт прд неколку дена пред да го гледам дарк најт рајсес ги запамтив сите реченици на џокерот. особено кога го гледав тројката кога бејн го ослободи блекгејт се сетив на реченицата : the chips are down and this civilized people are eating each other. имав замислено дека бетмен ќе падни заедно со готам на крајот и ми беше потеѓшко да го сварам крајот, али во секој случај супер филм со некој мали забелешки. да беше уште 30 мин подолг уште подобро ќе беше :)
ме интересира дали некој ја има видено оригиналната скрипта за тројката пред да умри хит леџер ??
прекрасно ;)

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
да се надоврзам со MEDDLE
за да го добиеш вкупното задоволство препорачувам маратонски да се изгледаат сите 3 за да го почуствуваш континуитетот, како брус станува бетмен, негоивот пад и повтрорниот подем, џокер успеа во вториот дел да донеси хаос во готам и да го донеси белиот витез на енгово ниво, џокер практично психичи ко крахира брус со убиството на Рејчел и манипулацијата која ја направи врс Дент. Џокерот победи на крајот, него не му беше гајле дали ќе биде фатен од полицијата, можеби планот со траектите не успеа ама во тројката се виде неговата идеја, теоријата за хаос што ја имплементира бејн.
Бејн беше најсилниот и најопасниот противник на бетмен, со неговите организирани трупи тој го зазема готам без никакво проблем, ја елиминира полицијата, паѓа правниот систем, паѓа духот и моралот на готам, тој ја доврши работата што џокер ја започна, тој тотално го крши бетмен, кога бетмен е фрлен во дупката и неговото заздравување тој од таму излегува како симбол не како човек, и таков симбол е невозможно да го уништиш. од таа дупка излегува легенда,
Џокерот и Бејн се тие што му носат хаос и уништување на готам, ама и двајцата го направија од различен аспект,различен план само единствената конекција беше бетмен, знаеа дека харви дент без разлика дали ќе беше жив и дали стана two face немше шанси да го спаси готам, само бетмен можеше.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Значи ова е Д Ултимејт!
Цела прича во TDKR преточена во две минутен говор.. респект!

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
да се надоврзам со MEDDLE
за да го добиеш вкупното задоволство препорачувам маратонски да се изгледаат сите 3 за да го почуствуваш континуитетот, како брус станува бетмен, негоивот пад и повтрорниот подем, џокер успеа во вториот дел да донеси хаос во готам и да го донеси белиот витез на енгово ниво, џокер практично психичи ко крахира брус со убиството на Рејчел и манипулацијата која ја направи врс Дент. Џокерот победи на крајот, него не му беше гајле дали ќе биде фатен од полицијата, можеби планот со траектите не успеа ама во тројката се виде неговата идеја, теоријата за хаос што ја имплементира бејн.
Бејн беше најсилниот и најопасниот противник на бетмен, со неговите организирани трупи тој го зазема готам без никакво проблем, ја елиминира полицијата, паѓа правниот систем, паѓа духот и моралот на готам, тој ја доврши работата што џокер ја започна, тој тотално го крши бетмен, кога бетмен е фрлен во дупката и неговото заздравување тој од таму излегува како симбол не како човек, и таков симбол е невозможно да го уништиш. од таа дупка излегува легенда,
Џокерот и Бејн се тие што му носат хаос и уништување на готам, ама и двајцата го направија од различен аспект,различен план само единствената конекција беше бетмен, знаеа дека харви дент без разлика дали ќе беше жив и дали стана two face немше шанси да го спаси готам, само бетмен можеше.

Site zaboravaat deka Bane e obicna vrejka muskuli....bez mozok.....Bane ne e opasnost on neznae nisto da organizira ednostavno e upravuvan od drugi......taka da site go napraivte Mastermind bla bla....koa on e najslabiot protivnik na Batman nekogas

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Site zaboravaat deka Bane e obicna vrejka muskuli....bez mozok.....Bane ne e opasnost on neznae nisto da organizira ednostavno e upravuvan od drugi......taka da site go napraivte Mastermind bla bla....koa on e najslabiot protivnik na Batman nekogas
А кој бил најак противник на Бетмен???

Kajgana Shop

На врв Bottom