Добар ден Јанко.
Пишувам по повод коментарот на Александар Богоев.
Тоа лице, кое и да е , денес прв пат се појави на страната
http://www.facebook.com/event.php?eid=191714867542280 и е меѓу ретките кои што повикуваат по партиска линија.
Ако следиш активно што се случува по социјалните мрежи ( а вервувам дека следиш) лесно можеш да увидиш дека сите се обидуваат да ја одлепат политичката етикета која за жал ја направија медиумите и одредени политички фигурички кои се појавија на првите протести. Јас станав игнорантен спрема истите етикети, поради фактот што секогаш имало и секогаш ќе има. Јас знам зашто сум таму. Знам дека и ти би бил да си бил на моја возраст и тоа без колебање.
Тоа што најмногу ме изненади од протестиве е трибината позади куќата на Мајка Тереза. Таму веќе 3 ден по ред се случува отворен Форум. Антички, непосредно демократски. Секој го зема мегафонот и си ги искажува своите ставови. Вчера се собраа по 20 - 30 денари од секого, за да се искористат за работи потребни за протестот.
Сите секого слушаат и секој бидува слушан. Ова јас прв пат го доживувам и конечно во пракса дознавам што е суштината на демократијата (непосредната, не институциноалната,инаку сум дипломиран политолог, моментално на мастер).
Многу ми е јасно мислењето на другите за тоа дека е организиарано од политичко - партиски побуди, со самото тоа што се организарше ден после изборите, но за жал трагичнаиот настан се случи претходната вечер и настанот си зема сила по инерција со самиот молк на медиумите за настанот.
Социјалните мрежи се најзаслужни за започнувањето на ова движење. Се плашам дека ако не се случеше протестот, ќе се прикриеше целиот настан.
Истовремено, во Македонија после долги години, се создаде критична маса, создадени од млади луѓе. Менталната склопка се менува Јанко. Ние сме сосема нова генерација, растена под друг политички систем.
Се надевам дека и денес ќе се обидеме да останеме истрајни и да ги отргнеме сите партиски етикети од нас и еднаш засекогаш да се разбере дека не сите живееме во партиско општество. Има младина која вика НЕ!
П.С.
Конформисти од сите земји разделете се!
П.П.С
Меѓутоа, врежано е во мене восптувањето од моите родители со поговорките - Висока глава, сабја ја сече и Ќути си трај си. Сепак, те замолувам, бидејќи сепак монополот на физичката сила е во прашање, ако објавуваш нешто од напишаново да не ми го објавуваш идентитетот. Се уште собирам храброст и самиве протести ми помагаат во тоа, на мене и на СИТЕ НАС!