Скопје се гради. Добро ли е тоа?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Ова место каде што ке се гради триумфалната капија е некаде во дворот на мојата прабаба и баба.Оваа народна власт го обесштети мојот дел од фамилијата со 1000 евра

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.373
Поени од реакции
30.793

П.С. Многу исцрпен извор си нашла! Мора да се препоти од барање и од пишување. :smir:
Остај се, плус па шо заборавив болд се да ставам и со фонт 7...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас работам во приватна фирма, ама убеден сум исто дека твоите фрустрации што не работиш во админстрација ги искажуваш преку критика на се што се прави во државава.

Познато ми е тоа, да се критикува - но, добро е кога тоа се прави со аргументи. А, вака нема некако работиве ми немаат логика.
И исто така ми е познато дека сите сме навикнати ништо да не се прави и се да стои во место - да, тоа беше реалноста до скоро. Но, сега кога фактите говорат друго - редно е истото да го поздравиме и поддржиме.
Кој аргумент ти го стави во своја одбрана? Немало да плаќаат високи кирии.Јас ќе ти кажам подобра опција,избркајте ја половина од клатонишачката нација и ќе се сместите сите во една зграда.Така ќе нема потреба од фрлање државни пари за згради во кој е сместен ракот на државата. Огромна зграда во спомен на евреите,како да е тоа толку битно во моментов и без него неможеме да живееме.Само чекор зад ова здание собраќаен хаос.Украси во домот се ставаат од кога се ќе се реновира,па се оплеменува со детали.
Кој е вториот аргумент? Барем се гради? Само што го гледав спотот од владата Барем се гради,се прашувам колку пари,колку милиони фрлија за рекламирање на секој свој потег за да може дел од населението со малку сива маса да им се клања.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ти ја разбирам иронијата, ама разбирам и дека не можат сите да имаат IQ доволен за да бидат паметни.

Еден пост погоре, каде не го спомнав Грујо, а ти не прочита (или прочита ама не сфати) реков, треба да се градат објекти во служба на граѓанинот. Па во целата калакурница, се трефат некои добри проекти, како стадионот од којшто не знам колку пари е испрано, како театрот којшто е мегаломански изграден, за да се испокраде повеќе, па дури донекаде и како жичарницата, за која верувам не украдоа премногу.

Али, Триумфална капија?!? Споменик од 20 метра? Кој ви е курац луѓе? Осет имате ли? Мост за да се влезе во Суд... не сте бре токму, не сте со сите... ај за Евреине ќе прифатам дека сами си го финансираа, затоа се изгради, сите други се влечкаат...

--- надополнето ---

Ај, џиџе!

Инаку постоела капија и се викала порта Македонија, ама бизарното е тоа шо е градена како копија на онаа римската до колосеумот.
Дали сеа ќе ги искинеш сите признанија? :smir:
Види, убаво од твоја страна што се обидуваш да најдеш поврзаност помеѓу оваа на сликава капија и оваа што сега се прави. Единствено, триумфални капии се прават заради нешто. Конкретно оваа, ја направиле Турците, Србите или Бугарите? Кои? Македонија нема победа од Самуил нааму, а 10 дена република ако го сметаме за победа онда треба да се самозапалиме на истата триумфална капија која шо ни ја градат.
Мада, дури и да помине ова со Крушево, повторно, ме иритира тоа што таа се гради за да се ќари глас повеќе, за да се изманипулира народот и да се извади реченицата на Цитро, „барем нешто се гради“.
Е јебига, таква е политиката, живее на грб ма простиот човек

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Ти ја разбирам иронијата, ама разбирам и дека не можат сите да имаат IQ доволен за да бидат паметни.

Еден пост погоре, каде не го спомнав Грујо, а ти не прочита (или прочита ама не сфати) реков, треба да се градат објекти во служба на граѓанинот. Па во целата калакурница, се трефат некои добри проекти, како стадионот од којшто не знам колку пари е испрано, како театрот којшто е мегаломански изграден, за да се испокраде повеќе, па дури донекаде и како жичарницата, за која верувам не украдоа премногу.

Али, Триумфална капија?!? Споменик од 20 метра? Кој ви е курац луѓе? Осет имате ли? Мост за да се влезе во Суд... не сте бре токму, не сте со сите... ај за Евреине ќе прифатам дека сами си го финансираа, затоа се изгради, сите други се влечкаат...
Го прочита ли овој пост?

Не мора фабрики да гради но зошто не се формира еден научен институт со годишен фонд од 100 милиони евра?

Во него ќе работат најголемите умови во земјава.
Замисли само, најдобрите 100 инжињери(Ај Кју просек 170) ќе работат на создавање технолошки иновации, што мислиш дали во таа ситуација Македонија би била неатрактивна за странските инвеститори?

Знам дека станувам досаден со идејава но ако ова се реализира Македонија ќе успее да ја претрка Словенија за максимум 7-8 години.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Само што го гледав спотот од владата Барем се гради,се прашувам колку пари,колку милиони фрлија за рекламирање на секој свој потег за да може дел од населението со малку сива маса да им се клања.
Подобро е да се гради и да се рекламира, одколку да не се гради и да се краде. Тоа е вистината.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Подобро е да се гради и да се рекламира, одколку да не се гради и да се краде. Тоа е вистината.
Толку високи цени на споменици и објекти , на кои цената им расте секој месец , се нешто ново искача , а ти мислиш дека не крадат , смешен си.

Ќе треба во иднина да се докаже како тоа 2.5 милион евра и се дадени на само еден уметник , милиони евра за кампањи , милиони за лавови , но толку се професионализирани во крадењето не верувам дека ќе се одговара за сите дела , пак најголемиот криминал ќе остане неказнет. Не изигравајте Божји пратеници , секој се сложува дека за време на владеењето 1998-2002 најмногу се крадело , кој стигнал , да не забораваме дека сегашниот премиер во тоа време беше министер.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.868
Поени од реакции
11.550
Подобро да се оди со главата во ѕид отколку со чекан...тоа е нашиот Македонец, поинат од магаре.

I

Iblis

Гостин
Дека е вистина , Е вистина, ама не е целата вистина. Премногу едноставно ти се поставени работите. Да се краде и да не се гради е страшно лоша опција, ама па да ти градат глупости со твои пари и да ти перат мозок, пак со твои пари и одозгора да викаш дека е подобро, епа другар извини ама ти си токмак (абдал шо би рекле турците). Оти тие пари да не се искористат за инфраструктурни/капитални проекти , па да види и народецов аир од своите пари?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Пријателе ајде вака....може ли ти твојота заработка месечна да ми ја даваш на мене а јас ке одлучувам со колку пари ке јадеш ,ке плаќаш сметки ,ке купуваш облека ..итн
И сега ти на пример имаш 20 000 денари плата а јас ке ти оставам по 5000 за храна и сметки а за другите 15000 ке добиваш облека ,и тоа све бренд..
Ама не е само тоа ,ако сакаш фармерки Левис да кажеме кои чинат 6000 денари ти мора да ги платиш 10 000 затоа што и јас морам да ставам во џеб 4000 ...сега прашањето....дали јас те крадам или не ???
Другата опција ти е ,ти ги земам тие 15 000 си ги ставам во џеб и не добиваш ништо....те крадам ??????
И во двата случаи ти нема да преживееш ,освен ако не ти вари желудникот текстил:toe:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Дали знае некој да направи математика колку би требало да коштат овие објекти што се градат низ центар, ако би се изградиле на поинаков стил?

Пример се зборува дека музејот на ВМРО близу камени мост , кошта 10 милиони евра.

Со тие пари би се изградиле 500 станови, односно 10 згради со по 50 стана.

Или пак 100км селски патишта.

... 20 модерни училишта.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Така ли ве учеа,дека и ова се инвестиции? :pos: :pos:
се извинувам што е смешно поради тоа што некои мои блиски ЕГЗИСТИРААТ од тие "инвенстиции":nesum:
другар ги мести столчињата на Филип 2
чичковци (ќе)местат водовод и парно во Музејот на ВМРО/Стариот Театар
познаници кои мешаат малтер за тие објекти
другари и другарки кои помагале во досовршувањето на скулпторите

СМЕШНО Е НЕЛИ,тоа што во државава постојат и други РАБОТНИ гранки освен економисти и правници:nesum:

за некој,овие "инвестиции" се можност да си ја прехрани и фамилијата,а за НЕКОИ политика и џабе фрлени пари:kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom