...на кое веќе одговорив...
--- надополнето ---
...Бог да чува...
Мене не ми одговори ништо... Еве ќе ти го ископирам постот кој што го оставив и прашањата на кои ти одговорив и исто така прашањето кое ти го поставив:
Напишано од
Дмт
Еве пак истиот пост
Значи се што произлегува од оваа состојба на свесност(будност, mindfulness, awareness и тн.) е добро.
Oваа состојба нема врска со умот.
Enlightenment е просветлување, а не разликување на добро и зло, бар не за мене. Не верувам дека постои душа, за МЕНЕ се е состојба на умот. Секоја команда, секое дејствие, секоја мисла, СЕ можно произлегува од мозокот. Ти цел живот можеш да правиш лоши работи, а да викаш дека умот ти манипулиран само, а душата чиста али реалноста е дека со тоа само си ги оправдуваш делата.
Напишано од
MIKI1
Еве еден обид да дадеш одговор, т.е. да направиш разлика меѓу добро и зло: дали е, според Тебе, добро или зло, ако некој нешто ми должи, а не ми го враќа?
Тогаш, седи мирен и престани да ми ги отекуваш...
Зависно од намерата каква е, може да не ти враќа од неодговорност и кога ќе му „текне“ да ти врати што е без зла намера, а исто така може со намера да ти направи измама што е лошо/злобно како сакаш именувај си го.
Напишано од
MIKI1
Еве Ти уште еден случај: дали е добро или зло, ако ги сакаме своите непријатели?
Ни добро, ни зло, може само да е глупо. Ако стварно ги сакаш непријателите тогаш најверојатно вината е во тебе што ти се свртиле против, испитај си ги акциите.
А кажи ми ти добро е или зло делење на луѓето по „верници“ и „неверници“ и набедување на истите? Конкретно набедувањата од страна на „верниците“ дека „неверниците“ се морално не исправни луѓе, дека немаат никакви чувства и способности за проценка и слично (ко што е пишувано на форумов и од твоја страна).