Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Прашањето ќе го упатиш до Папата Бенедикт, тој сигурно ќе ти одговори, оти Источната православна Црква никогаш нема бркано вештерки, а уште помлаку се замнимавала со нивното спалување на плоштад.

Но еве, ќе Ти одговорам: да, зло е, и тоа какво, оти тоа школкси познато средновековно бркање и спалување вештерки, последица е од извртувањето на изворното христијанство од страна на Римската Црква, која бараше зло и таму каде го нема...Спалувањето на т.н. „вештерки„ е целосно нехристијански однос кон Божјите најдраги творенија, но не во Божјо, туку во човеково име.
Е да ама има бркано богомили... :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Погоре напишаново, ќе го прифатам саде како демонско искушение до мене лично...Разбира се, нема да се откажам од мојата определба.

Патем, темава е именувана како „..прашања до атеистите„...а не „...до теистите....„
До сега воопшто не ти беше проблем како е именувана темата, сега одеднаш тоа ти стана причина да избегнеш да одговоприш.
Свати го ти како сакаш погоре напишаното, но што и да кажеш, самиот себеси веќе си одговорил.....а тоа е доволно за мене!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Дибек гледам излегуваш од контрола со горните написи. Ај вака да го завртиме прашањето до тебе и до сите кои не веруваат во т.н Библија, и кои не веруваат дека некој човек по име Исус воскреснал оти за тоа нема докази. ЈАс ти велам женати се пегла со друг, бидејќи не си способен да ја задоволиш. Ама ти не го знаеш нејзиниот ебач и не веруваш во тоа бидејќи не си ја видел на дело и ќе бараш докази цел живот? Во ваков случај ТИ само веруваш дека ти е верна ама немаш цврст доказ затоа, а цел град ти збори за спротивното. Како ќе докажеш дека жена ти не се пегла по страна?
ТОгаш што си ти по ова прашање - верник (идиот според тебе), атеист (идиот според мене) или нешто друго?
Ако си православен христијанин, суни муслиман, католик или протестант...ќе бараш докази дека се пегла жена ти или однапред ќе веруваш дека се пегла со друг ?! :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
сега одеднаш тоа ти стана причина да избегнеш да одговоприш.
!
Сегогаш кога ми е познат одгворот, давам одговори, иако на моите прашања, добивам саде „... препишанки...„ и бладања „..од овој Свет...„

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Богомилите беа ерес, која повлече со себе дел од тогашната Црква. Богомилството не е ништо ново, туку источно-азијатска „јинг-јанг„ мудрост, пренесена на Балкнов. Ако некому кој има разум и му укажеш дека греши, а истиот се повел по дошепнувањето од лукавиот и не сака да го смени својот своеглав став, не му простанува ништо друго, освен или да биде одлачен од Црквата или во краен случај, да биде „збришан„, оти подобро да бидат „збришани„ малкумина, отколку истите тие да „трујат„ наоколу и други, кои би се повеле по умот од богомилите и кои со сигурност би заработиле место кај нечестивиот.
Ова е страшен пост, кој многу зборува за менталниот склоп на човекот кој го напишал. Ова е истиот карактер на човек кој во името на религијата го потпалувал оганот под невините жени, осудени како вештерки. Истото страшно лице на религиозната тупавост кој под превезот на религијата и духовната логика беше е и кочничар на се здраво и убаво во општеството.

Инаку Богумилите се најсветлата точка во Балканската религиозна историја, тоа се луѓето кои ја прозрела елемнтарната глупост на семоќен Бог во светот во кој владее зло, и ја прозреле гадната спрега помеѓу религијата и државта. Со векови ваквите групи или поединци, со оган и челик биле прогонувани, мачени, убивани...

Богумилите, катарите, поединци како Рембо, Арто, убивани и прогонети само затоа што јасно и гласно кажале дека со светот владее зло, и дека религиите се неговата десна рака...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Богумилите, катарите, поединци како Рембо, Арто, убивани и прогонети само затоа што јасно и гласно кажале дека со светот владее зло, и дека религиите се неговата десна рака...
Богомилите јасно и гласно беа еретици, а оние поедицни кои сеуште ја поддржуваат богомилсиката ерес, самите себе се вбројуваат во противниците Божји.
Ете, уште еден пример на рационална логика, т.е. „...мудрост од овој Свет...„, наспроти духовната мудрост и од Бога ни објавените вистини.
Во Светот владее злото, зашто лукавиот е „..кнезот на овој Свет...„ со кого Христос „....нема ништо...„,а не затоа што Бог го створи(л) злото.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во Светот владее злото, зашто лукавиот е „..кнезот на овој Свет...„ со кого Христос „....нема ништо...„,а не затоа што Бог го створи(л) злото.
Isaiah 45:7
I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things. (Isaiah 45:7, KJV)
...„, наспроти духовната мудрост и од Бога ни објавените вистини.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Богомилите јасно и гласно беа еретици, а оние поедицни кои сеуште ја поддржуваат богомилсиката ерес, самите себе се вбројуваат во противниците Божји.
Ете, уште еден пример на рационална логика, т.е. „...мудрост од овој Свет...„, наспроти духовната мудрост и од Бога ни објавените вистини.
А кој си ти бе неписмен еден, и таквите како тебе, да кажуваат што е ерес, и во името на тоа да убиваат луѓе?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Isaiah 45:7
I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things. (Isaiah 45:7, KJV)
Вакви „вистини„ ни пласираат протесатните од форумов: вадат цитати од овде и од онде, ги комбинираат на начин кој одговара на нивните предубедувања и згора на све, сметаат дека ја откриле вистината...

Ако наведниот цитат го разлгедаш во неговиот а не вон неговиот контекст, но и во контекст на целото Писмо, а згора на све, да тркнеш и до Постанокот, ќе видиш самиот дека она кое Бог го твори, тоа е „....многу добро...„ (Постанок, после секое деноноќие).

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
...на кое веќе одговорив...

--- надополнето ---

...Бог да чува...
Мене не ми одговори ништо... Еве ќе ти го ископирам постот кој што го оставив и прашањата на кои ти одговорив и исто така прашањето кое ти го поставив:

Напишано од Дмт
Еве пак истиот пост

Значи се што произлегува од оваа состојба на свесност(будност, mindfulness, awareness и тн.) е добро.
Oваа состојба нема врска со умот.
Enlightenment е просветлување, а не разликување на добро и зло, бар не за мене. Не верувам дека постои душа, за МЕНЕ се е состојба на умот. Секоја команда, секое дејствие, секоја мисла, СЕ можно произлегува од мозокот. Ти цел живот можеш да правиш лоши работи, а да викаш дека умот ти манипулиран само, а душата чиста али реалноста е дека со тоа само си ги оправдуваш делата.

Напишано од MIKI1
Еве еден обид да дадеш одговор, т.е. да направиш разлика меѓу добро и зло: дали е, според Тебе, добро или зло, ако некој нешто ми должи, а не ми го враќа?

Тогаш, седи мирен и престани да ми ги отекуваш...

Зависно од намерата каква е, може да не ти враќа од неодговорност и кога ќе му „текне“ да ти врати што е без зла намера, а исто така може со намера да ти направи измама што е лошо/злобно како сакаш именувај си го.

Напишано од MIKI1
Еве Ти уште еден случај: дали е добро или зло, ако ги сакаме своите непријатели?

Ни добро, ни зло, може само да е глупо. Ако стварно ги сакаш непријателите тогаш најверојатно вината е во тебе што ти се свртиле против, испитај си ги акциите.

А кажи ми ти добро е или зло делење на луѓето по „верници“ и „неверници“ и набедување на истите? Конкретно набедувањата од страна на „верниците“ дека „неверниците“ се морално не исправни луѓе, дека немаат никакви чувства и способности за проценка и слично (ко што е пишувано на форумов и од твоја страна).

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А кажи ми ти добро е или зло делење на луѓето по „верници“ и „неверници“ и набедување на истите?
Дали е некој верник или е неверник, тоа е негова лична определба, спред неговата слободна волја. Дали верните треба да ги набедуваат неверните, тоа зависи од која вера доаѓаат верните. Не сите верни се верни. Но, ако верните им укажат на неверните на нивната погрешна определба, во тоа нема ништо лошо, особено ако укажувањето е добронамерно, а не кажано од позиција на верничка квази-супериорност.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Дали е некој верник или е неверник, тоа е негова лична определба, спред неговата слободна волја. Дали верните треба да ги набедуваат неверните, тоа зависи од која вера доаѓаат верните. Не сите верни се верни. Но, ако верните им укажат на неверните на нивната погрешна определба, во тоа нема ништо лошо, особено ако укажувањето е добронамерно, а не кажано од позиција на верничка квази-супериорност.
Од које црна супериорност ти ќе настапиш, тенглао едно? Три книги имаш скрстено во животот, и ги верглаш истите небулози повторно и повторно. Ти ли ќе убедиш некого во нешто?

ОФ ЛЕЛЕ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom