Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Прашањето ќе го упатиш до Папата Бенедикт, тој сигурно ќе ти одговори, оти Источната православна Црква никогаш нема бркано вештерки, а уште помлаку се замнимавала со нивното спалување на плоштад.

Но еве, ќе Ти одговорам: да, зло е, и тоа какво, оти тоа школкси познато средновековно бркање и спалување вештерки, последица е од извртувањето на изворното христијанство од страна на Римската Црква, која бараше зло и таму каде го нема...Спалувањето на т.н. „вештерки„ е целосно нехристијански однос кон Божјите најдраги творенија, но не во Божјо, туку во човеково име.
Ами на Богомилите што им направивте, да не ги пративте на одмор во Пефкохори?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Го знаеш вицот за парастос?

Се наоѓаат двајца пријатели и едниот му вели на другиот: Кај беше бе? Еве, на парастос. И овај првиот му вели, абе Грција си е Грција...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Среќата никогаш не се зголемила со пари.

Според теориите за мотивација, проверени со безброј студии, парите НЕ СЕ мотиватор, ниту причинител на среќа. Тие се хигиенски фактор. Тоа значи дека ДОКОЛКУ ГИ НЕМАШ, ќе ти биде шит. Ако ги имаш НИКАКО НЕ ЗНАЧИ дека ќе бидеш среќен.
Ако ги имаш ќе зависи од други фактори, но не и целосно.
Ако ги немаш во секој случај нема да си среќен. Како пример-Доколку човек има приходи од 10 илјади, а минимални трошоци се 17 илјади најверојатно нема да му текне да оди в театар, да прочита книга или да купи бои и да нацрта некоја слика. Времето ќе го потроши на мисла како да ги најде тие дополнителни 7 илјади и како да не создаде плус трошоци. Во никој случај идеите за смисолот на животот, постанокот на нештото или размислувањето дали постои или не постои нема да му се во прв план. Едино нешто кое ќе му остане е да верува во Бога и Неговата добрина за да го извади од сиромаштијата. Е тоа што го користат тој момент одредени религии за создавање миени умови и фундаменталисти...тоа е екстра ќар за некого.
Инаку пари имање немање и сиромаштија збориме како релативна категорија, но и со одреден минимален праг на економска сигурност...секогаш сум се прашувал како меѓуетнички и меѓурелигиски би живееле данци или норвежани со балкански приходи. Или ако исланѓани во рок од 2 генерации живеат во Авганистан (да кажеме советски и талибански), дали нивните поими за добрина, трпеливот, вера, човекови права не би се измениле.

А точно е -парите/благосостојбата би рекол, не го прават среќен богатиот, него сиромавиот. Човекот е ненаситен па со самото тоа што ќе стигне до некое материјално богатство, за жал (не сите но еден дел) не се сопира. Од тука настанува и голем дел од злото, ненаситеноста, грамзивоста и желбата да се поседува што повеќе.

Но погоре постот повеќе ми беше генерално, за цели држави и нивна благосостојба и стандард како и за тоа дека религијата не е причина за среќен или несреќен народ.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А колку пати треба да Ти се одговори на тоа прашање, за да разбереш?

Еднаш бе Мики!! Ќе помисли некој дека милион пати си дал одговор!
Делумно си во право, оти саде демоноопседнати поединци, можат д посакаат вечна смрт, т.е. непрекидно умирање.
Добро е што признаваш дека единствениот мотив за твојата верба е стравот од смрт....барем си признаваш.
Таман работа: стравот од казна, како и (до)вербата во ветувањето Христово за вечен живот, се неодвоиви.
Не се нераздвоиви! Ако не ти е само очекувањето на награда и стравот од казна, продолжи да си бидеш верник како и досега, но докажи дека не ти е до вечниот живот! Откажи се од него ако имаш поблагородна цел, ако единствената цел не ти е вечен живот!
Во спротивно ќе докажеш дека си кукавица која ќе прифати се како праведно, и ќе верува во било што, само за да живее вечно!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Времето ќе го потроши на мисла како да ги најде тие дополнителни 7 илјади и како да не создаде плус трошоци. Во никој случај идеите за смисолот на животот, постанокот на нештото или размислувањето дали постои или не постои нема да му се во прв план. Едино нешто кое ќе му остане е да верува во Бога и Неговата добрина за да го извади од сиромаштијата. Е тоа што го користат тој момент одредени религии за создавање миени умови и фундаменталисти...тоа е екстра ќар за некого.
Еден човек, ако нема пари, ќе ги стави во функција своите ментални капацитети за да направи нешто со себе и патем да заработи на својот труд.

Другиот ќе ги склопи рацете во молитва и ќе побара од дедо боже да му го направи животот поимотен.

Во тоа е разликата.

Религијата му создава илузија на безбедносна мрежа на верникот. Наместо да се потпре на самиот себе и своите капацитети, да прегризе усни и да се фати за МАКОТРПНА РАБОТА и/или УЧЕЊЕ, религијата го тера да мисли дека НЕКОЈ ДРУГ е одговорен и/или задолжен за неговата СУДБИНА и дека тој може единствено да се помири и да побара од ВРХОВНИОТ АВТОРИТЕТ да направи нешто за него немоќниот.

НЕ ПОСТОИ СУДБИНА каква што ја кажува ЈХИ. Самиот концепт за божествен план е фаличен и бесмислен. Луѓето кои не ја сфатиле оваа бесмисла секогаш во животот имаат вентил низ кој ги испуштаат своите фрустрации и незадоволство од состојбата во која се наоѓаат.

Сигурен сум дека ќе се сложиш дека верниците се „поверни“ кога им е шит, него кога им е ОК.

Фрустрацијата и незадоволството со себе се ОСНОВНАТА ДВИЖЕЧКА СИЛА на напредокот и подобрувањето. Кога тие ќе се канализираат соодветно (работа, иновации, креација) вродуваат со нов квалитет и учење.

Кога ќе се вентилираат преку молитва и понизност - ниту нешто се подобрува, ниту нешто се создава.

Тоа е провалијата на религијата. Средниот век и денешните нации заглавени во религиозни догми и водени од теократски институции го потврдуваат ова секојдневно.

--- надополнето ---

А точно е -парите/благосостојбата би рекол, не го прават среќен богатиот, него сиромавиот. Човекот е ненаситен па со самото тоа што ќе стигне до некое материјално богатство, за жал (не сите но еден дел) не се сопира. Од тука настанува и голем дел од злото, ненаситеноста, грамзивоста и желбата да се поседува што повеќе.
Не се сложувам. Парите не се зло. Оружјето не е зло. Зли се луѓето кои прават зли работи.

Има многу луѓе во светов кои се богати, а помагаат и креираат нови вредности. Има безброј луѓе кои се сиромашни, а прават зли работи.

Не постои апсолутно зло, а уште помалку за злото може да се генерализира. Злото и добрината се СУБЈЕКТИВНИ ќовечки категории. Во природата и универзумот, воопшто, НЕ ПОСТОЈАТ. Тоа што е за мене зло, за тебе може да е добро - и обратно.

Најсреќниот период во мојот живот се карактеризира со празни џебови, полу-празен стомак и бескрајни акања и дружби со луѓе за чија економска моќ ниту сум се интересирал, ниту ми била битна. Се' зависи од човекот. Има приказни за милионери кои го оставиле сето богатство и отишле да живеат испоснички по планините. За себе викаат дека никогаш не биле посреќни. Секојдневно можеш да прочиташ за гадостите и развратот на селебрити светот во чии очи се чита болка и незадоволство.

Парите немаат НИКАКВА ВРСКА со среќата во животот на еден човек.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Богомилите беа ерес, која повлече со себе дел од тогашната Црква. Богомилството не е ништо ново, туку источно-азијатска „јинг-јанг„ мудрост, пренесена на Балкнов. Ако некому кој има разум и му укажеш дека греши, а истиот се повел по дошепнувањето од лукавиот и не сака да го смени својот своеглав став, не му простанува ништо друго, освен или да биде одлачен од Црквата или во краен случај, да биде „збришан„, оти подобро да бидат „збришани„ малкумина, отколку истите тие да „трујат„ наоколу и други, кои би се повеле по умот од богомилите и кои со сигурност би заработиле место кај нечестивиот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Еден човек, ако нема пари, ќе ги стави во функција своите ментални капацитети за да направи нешто со себе и патем да заработи на својот труд.
Не знам, јас коментирав дека основа за среќата е економска еманципација.
Да си роден во нивни услови, сигурно поинаку би размислувал. Ако се ставиш на нивно место, без врски, роднини, родители...кои се моќни или богати, , во едно мувлосано сопче...секако и со и без религија нема што да бараат благосостојба. Не би сакал да навлегувам во критики кон сиромашните.
А материјалната сигурност е основа за да си ја градиш понатаму среќата-во таков свет живееме. Социјалните разлики, а не религијата сметам дека се основа за несреќен народ и граѓани. По 1000 години како што велите дека ќе снема религии...доколку се обистини како што се движи трендот, ако постојат сиромашни граѓани, дали ќе се среќни?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Откажи се од него ако имаш поблагородна цел, ако единствената цел не ти е вечен живот!
Кога ми трeба совет, се обраќам до за тоа соодветни личности, а ниеден од нив не се вика Impssimus...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Богомилите беа ерес, која повлече со себе дел од тогашната Црква. Богомилството не е ништо ново, туку источно-азијатска „јинг-јанг„ мудрост, пренесена на Балкнов. Ако некому кој има разум и му укажеш дека греши, а истиот се повел по дошепнувањето од лукавиот и не сака да го смени својот своеглав став, не му простанува ништо друго, освен или да биде одлачен од Црквата или во краен случај, да биде „збришан„, оти подобро да бидат „збришани„ малкумина, отколку истите тие да „трујат„ наоколу и други, кои би се повеле по умот од богомилите и кои со сигурност би заработиле место кај нечестивиот.
:nesvest: You are fucking insane.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ако некому кој има разум и му укажеш дека греши, а истиот се повел по дошепнувањето од лукавиот и не сака да го смени својот своеглав став, не му простанува ништо друго, освен или да биде одлачен од Црквата или во краен случај, да биде „збришан„, оти подобро да бидат „збришани„ малкумина, отколку истите тие да „трујат„ наоколу и други, кои би се повеле по умот од богомилiте и кои со сигурност би заработиле место кај нечестивиот.
Ти си бил ФАШИСТ, бре, Мики!

Гледај што ти прави МИЛОЗЛИВАТА сврти-го-другиот-образ религија која е ЉУБОВ!

Све сами фашисти, расисти, теоцентрични индоктринирани умови кои НЕ ПОЧИТУВААТ различности!

Сите ти у салама би ги стаил или сапуни би праел од нив...

Така ти пишуе у Книгата, нели. И тоа на поише места. Масакри на недолжни жени и деца, колективни казни за должни и недолжни, чистки и дивеење на моќниците.

Умре ова време, Мики, уште пред 500 години. Само некои немаат доволно мозок да го разберат тоа. Затоа и земјава ни е таква каква што ни е!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога ми трeба совет, се обраќам до за тоа соодветни личности, а ниеден од нив не се вика Impssimus...
Не е совет! Тест е до тебе! До твоите вистински намери и мотиви.
Значи ако не ти е единствената цел и мотив вечниот живот и рајот, докажи со тоа што нема да ги очекуваш како награда за твојот начин на живот! Одкажи се од вечниот живот и рајот, кажи му на твојот бог дека го сакаш и без нив, кажи му дека не ти треба рај! Ајде да те видам, дали си само една обична кукавица која прифаќа се само за да се осигура од смртта, или пак навистина си толку духовно вдахновен!
Што ќе биде?! Би се одкажал од нив или не??
П.С. Имај на ум дека ако мене ме излажеш и кажеш да, а мислиш не, ништо работа.....исто како да си кажал не!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Мики, мене просто смешно и необјасниво (понекогаш) ми е тоа што те читам тебе и твоите верувања во бабини деветини. Озбилно.
Возрасен човек кој слепо верува во нешто напишано пред 2000 години....смешно е.
Понекогаш дури си мислам и дека се зафркаваш со тоа што го пишуваш.
Понекогаш мислам дека немаш допир со надворешниот свет и реалноста.
Ова добронамерно ти го пишувам... Знам дека нема да го сфатиш како такво ама... Не знам ни која е причината што имаш такви верувања.
Чудно ми е... (освен ако мотивот не ти е заработувачка).

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Возрасен човек кој слепо верува во нешто напишано пред 2000 години....смешно е.
Досега, неколку пати прашав/барав опси на категоријата „слепо верување„ и никој не покажа „топки„ да го опише тој израз. Од друга страна, повеќе пати имам кажано дека убеденоста во мојата вероисповест не доаѓа од просто рационално превземање информации од вероучението, туку и од искуствата по истото.

--- надополнето ---

Понекогаш дури си мислам и дека се зафркаваш со тоа што го пишуваш.
Не се зафркавам, туку сум смртно сериозен-со Бога и со Црквата, нема „играње„.

--- надополнето ---

Понекогаш мислам дека немаш допир со надворешниот свет и реалноста.
Имам контакт со „надворешноста„, но само умерено. Безмерната привзраност кон материјланоста значи воедно и пропроционална оддалеченост од Бога.

--- надополнето ---

Ова добронамерно ти го пишувам... Знам дека нема да го сфатиш како такво ама... .
Баш Ти фала, инаку немаше да ми текне...

--- надополнето ---

Чудно ми е... (освен ако мотивот не ти е заработувачка).
Не се работи за никаква заработувачка (еве уште еден пример на рационална логика, т.е. есапџиство!), туку се работи за моја верничка должност за сведочење за својот Бог и вера.

--- надополнето ---

Ајде да те видам, дали си само една обична кукавица која прифаќа се само за да се осигура од смртта, или пак навистина си толку духовно вдахновен!
Што ќе биде?! Би се одкажал од нив или не??

Погоре напишаново, ќе го прифатам саде како демонско искушение до мене лично...Разбира се, нема да се откажам од мојата определба.

Патем, темава е именувана како „..прашања до атеистите„...а не „...до теистите....„

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Еве пак истиот пост

Значи се што произлегува од оваа состојба на свесност(будност, mindfulness, awareness и тн.) е добро.
Oваа состојба нема врска со умот.
Enlightenment е просветлување, а не разликување на добро и зло, бар не за мене. Не верувам дека постои душа, за МЕНЕ се е состојба на умот. Секоја команда, секое дејствие, секоја мисла, СЕ можно произлегува од мозокот. Ти цел живот можеш да правиш лоши работи, а да викаш дека умот ти манипулиран само, а душата чиста али реалноста е дека со тоа само си ги оправдуваш делата.

Еве еден обид да дадеш одговор, т.е. да направиш разлика меѓу добро и зло: дали е, според Тебе, добро или зло, ако некој нешто ми должи, а не ми го враќа?

Тогаш, седи мирен и престани да ми ги отекуваш...
Зависно од намерата каква е, може да не ти враќа од неодговорност и кога ќе му „текне“ да ти врати што е без зла намера, а исто така може со намера да ти направи измама што е лошо/злобно како сакаш именувај си го.

Еве Ти уште еден случај: дали е добро или зло, ако ги сакаме своите непријатели?
Ни добро, ни зло, може само да е глупо. Ако стварно ги сакаш непријателите тогаш најверојатно вината е во тебе што ти се свртиле против, испитај си ги акциите.

А кажи ми ти добро е или зло делење на луѓето по „верници“ и „неверници“ и набедување на истите? Конкретно набедувањата од страна на „верниците“ дека „неверниците“ се морално не исправни луѓе, дека немаат никакви чувства и способности за проценка и слично (ко што е пишувано на форумов и од твоја страна).

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.979
Поени од реакции
12.602
Погоре напишаново, ќе го прифатам саде како демонско искушение до мене лично...Разбира се, нема да се откажам од мојата определба.

Патем, темава е именувана како „..прашања до атеистите„...а не „...до теистите....„
Демонско искушение - страшливец, страшливците се најголемите предавници и во нив не престојува никаква доблест...тие ќе го предадат било кој Бог за парче Рај...

Добро поставено прашање од страна на Ипсисимус, и како да го сфатиме бегството од одговорот...како предавство на твојот Бог?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom