Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Убаво е да искачаат филмови ко black swan, Amadeus и слично, ако ништо друго да се знае дека музиката што ја има на музички кутии најчесто е Лебедово езеро, и патем, дека е од Чајковски. Мене ме интересира колку луѓе го научија тоа од филмот? И уште поубаво би било ако некој случајно се заинтересирал за класична музика инспририран од филмот, зошто тоа кај нас ретко се случува. Тематиката би ја ставила на второ место.

Него, јас сакам да прашам, вртејќи низ имдб стално го среќавам The Apartment. Вреди да се гледа, и зошто?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.651
Поени од реакции
59.625
Него, јас сакам да прашам, вртејќи низ имдб стално го среќавам The Apartment. Вреди да се гледа, и зошто?
Вреди ако сакаш постари црно-бели филмови (има луѓе што не сакаат ако ти се верува :) ). Вреди за глумата на Џек Лемон. Вреди за содржината...
Убаво празнично романтично филмче (не како денешните ром-ком филмови). Да не навлегувам во содржината, освен ако сакаш нешто и за тоа да пишам... :)

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Вреди ако сакаш постари црно-бели филмови (има луѓе што не сакаат ако ти се верува :) ). Вреди за глумата на Џек Лемон. Вреди за содржината...
Убаво празнично романтично филмче (не како денешните ром-ком филмови). Да не навлегувам во содржината, освен ако сакаш нешто и за тоа да пишам... :)
Обожавам постари филмови, ама интрото не ми се виде баш најнај, затоа прашувам
Фала :smir:

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Што сакаш ти бе? :)
Само мани да се наоѓало... :)
Ne be, ne se deka nekoja mana ama: da tvrdis deka vo The Town ima dobra gluma ili nekoe si "okej scenario" malce mi e neprifatlivo. Onaka od opsta kultura sve se predviduva vo filmot, a Ben Afleck e roden za komedii jas ne znam koj mu e filmot vo vakvi filmovi + akcent. A toj drugiot od The Hurt Locker mi e tolku antipaticen sto ne mozev na televizor da gledav koa on imase sceni.

The Town е добар крајм филм, за тепање време. Солидно, солидно... остајте го ЈОНЗЕ, хејтер е на све живо.
Ne be, nema vrska nikakva deka hejtam. Eve mu pisav na IoSono zosto taka mislam, plus znaejki sve kakvi filmovi ima videno IoSono cudno mi e da rece deka za tinejdzerski film imalo okej scenario.

хмм, не сум виша раса бејб, ама барем го разбрав. и да, ми се допадна.
Ne znam sto se filmas, iskreno. Vkus si e vkus, na nekogo ti si mu najubava na nekoj ic, isto i za filmot, i mene mi bese tapa film, i sega na sekoj na kogo ne mu se dopadna filmot avtomatski ne go razbral?

Ete go razbrav filmot, ama mnogu poveke uzivav duri go gledav MacGruber nego BlackSwan, znaci mora da sfatis deka e do vkus i za IoSono vazi ova, sto mu skokna na Silen deka ne go razbral, jas ne veruvam deka ne go razbra nego koga pisuvas kritika za nesto, upotrebuvas takov recnik :)

Darling, ostavas vpecatok na rookie, ostavas vpecatok deka Black Swan ti e prv film so vakov stil na kraj. Onaka cisto informativno me interesira za Inception sto mislis.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
хмм, не сум виша раса бејб, ама барем го разбрав. и да, ми се допадна.
Немаше да ти реплицирам ама зборчето „барем“ ме збоцка некако :).

Секој го разбрал на свој начин и нема 100 луѓе кои исто го доживеале филмот. Сепак ќе се сложиш дека е многу препотентно да се тврди ако некому не му се допаѓа дека не го разбрал.

На друг подфорум си кажуваат луѓе дека The Expendables е најдобра акција што во живот гледале а јас сметам дека е филмот ТАПА но знаеш ли колку ќе биде смешно да ми речат дека не сум го разбрал филмот :).

Погоре Вештица го спомна Амадеус според мене ремек дело но за мене e Black Swan слаб филм и воопшто не ми се допаѓаат квалификации дека некој го разбрал подобро а некој полошо само затоа што размислува различно од мејнстримот.

Зборот толеранција за спротивно мислење не треба да се употребува само декларативно бејб :).

Z

zmej gorjanin

Гостин
Немаше да ти реплицирам ама зборчето „барем“ ме збоцка некако :).

Секој го разбрал на свој начин и нема 100 луѓе кои исто го доживеале филмот. Сепак ќе се сложиш дека е многу препотентно да се тврди ако некому не му се допаѓа дека не го разбрал.

На друг подфорум си кажуваат луѓе дека The Expendables е најдобра акција што во живот гледале а јас сметам дека е филмот ТАПА но знаеш ли колку ќе биде смешно да ми речат дека не сум го разбрал филмот :).

Погоре Вештица го спомна Амадеус според мене ремек дело но за мене e Black Swan слаб филм и воопшто не ми се допаѓаат квалификации дека некој го разбрал подобро а некој полошо само затоа што размислува различно од мејнстримот.

Зборот толеранција за спротивно мислење не треба да се употребува само декларативно бејб :).
Ја си ветив дека више нема да се впуштам у вакви дискусии околу филмови али ај. Значи да разграничиме, едно е да не го разбереш филмот а сосем друго е да не ти се допадне, не е ова апстрактен филм па секој на свој начин да си го разбере .

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Ја си ветив дека више нема да се впуштам у вакви дискусии околу филмови али ај. Значи да разграничиме, едно е да не го разбереш филмот а сосем друго е да не ти се допадне, не е ова апстрактен филм па секој на свој начин да си го разбере .
Болдот е точен и за тоа не мора да се дискутира а за второто не се слагам.

Да го разбиравме сите на еднаков начин мемаше да има дискусија туку сите ќе мислевме исто.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.444
Поени од реакции
6.117
8 дена во 2011 и подфорумов е најпосетен досега.(браво за тоа )
Но не само тоа , кењање за некои филмови до овај степен не беше видено :) (Без навреди ,метафорично кажано)
Од една страна е добро,затоа што дискусијава тука доби едни пооштри варијанти :)

Али,што луѓе проблемов околу кењањето и давање на релативно добри филмови слаби оценки кои ги заслужуваат поголемиот дел на нови тин ејџ комедии.А не филмови во кој е вложен голем,ГОЛЕМ труд.
Прво ајде да почнеме од вкусот на гледачот.Да секого му е различен но има дел од гледачите не кого му се допаѓаат такви филмови и дел на кои не им се допаѓаат такви филмови и не гледаат(еве јас за пример се трудам што помалце да го губам времето на роматнична комедија,со чест на исклучоци).Така и вие пробајте не гледајте психо драми(барем овие на Дарен) и не се мачите.(психо драмите на Дарен се сосема различни од трилер мистериите од типот Фајт Клаб,Мементо,Машинист,(се извинувам на некои други добри филмови што ги заборавив во моментов)како и од мистериите на Линч.)
Од другата страна овие кои му се допаѓаат такви филмови од филмот може да се длабоко разочарани(Борачот,ама ич не ми се допадна),ради веќе видени клише сцени, разговори употребени на погрешно место,камерата,типот на филмот,итнт или после гледање на филмот ќе прокоментираат:
You are the man Darren, најдобриот "амерички" режисер кој ги сними најдобрите "неамерички филмови"
Да нема забуни Black Swan и Billy Elliot се сосема различни поима. Како што се Soviet Russia и USA.
Како што се и различни Requiem for a Dream ,The Salton Sea и Trainspotting (а и во сите е застапена дрогата).Се надевам дел од вас ме сфативте.

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Ne znam sto se filmas, iskreno. Vkus si e vkus, na nekogo ti si mu najubava na nekoj ic, isto i za filmot, i mene mi bese tapa film, i sega na sekoj na kogo ne mu se dopadna filmot avtomatski ne go razbral?

Ete go razbrav filmot, ama mnogu poveke uzivav duri go gledav MacGruber nego BlackSwan, znaci mora da sfatis deka e do vkus i za IoSono vazi ova, sto mu skokna na Silen deka ne go razbral, jas ne veruvam deka ne go razbra nego koga pisuvas kritika za nesto, upotrebuvas takov recnik :)

Darling, ostavas vpecatok na rookie, ostavas vpecatok deka Black Swan ti e prv film so vakov stil na kraj. Onaka cisto informativno me interesira za Inception sto mislis.
Се слагам, истово го приметив повеќе пати, али не реплицирав. Како тоа, ако не ти се допаднал, значи не си го сфатил, неможам да разберам... И точно, rookie впечаток, ептен свршувате на Блек Сван, како некоја реинкарнација на некој епик филм да е...

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.444
Поени од реакции
6.117
Дарлинг се трансформира во црниот лебед пополека ,затоа rookie впечаток ви остава :P

Иначе не е реинкарнација на некој епик филм,али што не филмови излегоа последно време и беа и те како вреднувани ,дефинитивно филмов заслужува да биде споменат и запаметен.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.651
Поени од реакции
59.625
Ne be, ne se deka nekoja mana ama: da tvrdis deka vo The Town ima dobra gluma ili nekoe si "okej scenario" malce mi e neprifatlivo. Onaka od opsta kultura sve se predviduva vo filmot, a Ben Afleck e roden za komedii jas ne znam koj mu e filmot vo vakvi filmovi + akcent. A toj drugiot od The Hurt Locker mi e tolku antipaticen sto ne mozev na televizor da gledav koa on imase sceni.

Ne be, nema vrska nikakva deka hejtam. Eve mu pisav na IoSono zosto taka mislam, plus znaejki sve kakvi filmovi ima videno IoSono cudno mi e da rece deka za tinejdzerski film imalo okej scenario.

Гонзо,
да с'ибеш векот што ник имаш одбрано имам фори за цела година :pos:
филмот е предвидлив не е некое трилериште, повеќе е драма за ликови кои пораснале во такво опкружување и станале како другите. Бен Афлек реков уште во рецензијата дека си е Бен Афлек нема што тука, а дечкото од Хурт Локер треба да биде неподнослив, тоа му е ликот во филмот, за што патем доби и некоја награда или номинација, има на IMDB. И за кој тинејџерски филм збориш?

За Black Swan, не се работеше за тоа на кого не му се допаднал не го разбрал, затоа ништо не им забележавме на другите на кои не им се допаднал, како на пример тебе. Тоа си е ОК. Забелешки имав на рецензијата според која филмот бил како документарец. И ти да напишеш дека Inception е комедија и тебе ќе ти реплицирам. Или ако за тинејџерски филм мислиш на The Town сметај дека веќе сум ти реплицирал :)

Еве Wannabe Happy без исто напишала:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Јас стварно не знам што се палите толку со "дали си го сфатил" "кој како го сфатил" и сл. пошо едно е сфаќањето...

Нина е луда, халуцинира, ќе запне ептен и ќе ја изигра улогата ко шо треба

Не, навистина не знам што толку полемизирате околу сфаќањето...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Дарлинг се трансформира во црниот лебед пополека ,затоа rookie впечаток ви остава :P

Иначе не е реинкарнација на некој епик филм,али што не филмови излегоа последно време и беа и те како вреднувани ,дефинитивно филмов заслужува да биде споменат и запаметен.
Фимот е и те како спомнат но ако некому не му се допадне не значи да се стави на клада дека не мисли како мнозинството.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.379
Поени од реакции
30.808
Чоек, ако веќе си го разбрал филмов, ај молим те објасни ми, или информирај ме, како сакаш, од кога Дарен Аронофски се занимава со документарци?
Секако, разбери го филмот, па после колку сакаш хејтај го. Немам ништо против тоа да не ти се свиѓа, секој има право на мислење и нема шо ја да ти го поправам. Ама да викаш дека филмот е документарец ми даваш до знаење дека не си го разбрал.

Kajgana Shop

На врв Bottom