Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Ама го утупивте со тоа документарецот, толку да се нема усул и да се сфаќа буквално?

Еве што пишав меѓудругото:
Филмот ме разочара комплетно. До пред самиот крај дејството е во дијалози и се одвива на релација дома и балет. На некој начин игран документарец за размислувањата и стравовите на главната хероина Nina Sayers (Natalie Portman).
На некој начин не е исто што и филмот е документарец а тоа што вие сте сфатиле буквално не е мој проблем.

Ај сеа продужете да тврдите дека не сум го разбрал а вие сте го разбрале...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.395
Поени од реакции
30.844
Ај, драпај си меот е работава. -.-

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.651
Не, навистина не знам што толку полемизирате околу сфаќањето...
Од цела рецензија има само една точка што има блага врска со филмот, а тоа е онаа за музиката. Се друго што е напишано е за некој друг филм. Постојано дискутираме за рецензиите на оваа тема. И мене ми пишувале дека нема врска тоа што сум го напишал, ама сум се обидел да докажам дека е точно и не сум кревал прашина. Вкус си е вкус и за тоа не се дискутира. Затоа тоа што го пишавме со Darling нема врска со другите на кои не им се допадна филмот и без потреба реагираат. Нивно право е да не им се допадне. Ние имавме реакција на рецензијата, не на филмот.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
725
Поени од реакции
218
aj da se priklucam na debatata za razbiranjeto na filmovite...prv moment..koga se pojavi Top Gun filmot beshe prifaten kako tin.rom.akcija i nemashe mnogu shto da mu se razbira.Posle izvesno vreme vo eden film so Eric Stolz,me mrzi da go baram,Tarantino imashe cameo uloga kade na edna zurka ja objasni negovata teza deka Top Gun e gej film i trgna lavinata,taka da sega Top Gun sega ima status na eden od naj gej filmovi.Ima mnogu slicni primeri.Vtor moment...eden film ne go razbira isto tinejdzer,intelektualec,roditel,pametnjakovic,seznajko i da ne gi redam..Tret moment...porano pishuvav,samo reziserot si znae koja mu e glavnata poenta i shto sakal da kaze,da dolovi,isprvocira itn,a kolku vo toa uspeal,ke pokaze publikata,inaku vo sprotivno,ke treba pred pochetokot na filmot da odi i upatstvo za upotreba.
E sega na nekoj ako mu zalicel na dokumentarec,na drug ne,who knows,citaj go pogore primerot so Top Gun.
Srekni praznici,prv pat pishuvam od lani, a i licno mene Black Swan ne me bendisa,premnogu go velicite nezasluzeno

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.445
Поени од реакции
6.120
Фимот е и те како спомнат но ако некому не му се допадне не значи да се стави на клада дека не мисли како мнозинството.
нема клади по форумиве,има ставови ,ако ти е издржан ставот и твоето мислење ќе го застапуваш до крај ,ма да и сите да се против тебе...плус ние не јајме форумџии/ки што имаат спротивни ставови :). И ,бевме мнозинство првите недели од излегување на снимката,го пофалифме ,скоро сите го гледаа и сега сме малцинство. :)
И пак ќе напоменам има подобри филмови од овај,али после незнам колку години излегува филм кој е достоен да му се води дискусија на форум :)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.651
И ,бевме мнозинство првите недели од излегување на снимката,го пофалифме ,скоро сите го гледаа и сега сме малцинство. :)
хаха, баш така, а исто се случува и со Buried :)

--- надополнето ---

Rabbit Hole (2010)

......

Оценка од мене 8/10.
На каква снимка го гледаше?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Болдот е точен и за тоа не мора да се дискутира а за второто не се слагам.

Да го разбиравме сите на еднаков начин мемаше да има дискусија туку сите ќе мислевме исто.
Не знам на колку начини може да се разбере али ај нема везе, ај Малхоланд Драјв да го гледаше па ќе те сватев некако.

8 дена во 2011 и подфорумов е најпосетен досега.(браво за тоа )
Но не само тоа , кењање за некои филмови до овај степен не беше видено :) (Без навреди ,метафорично кажано)
Од една страна е добро,затоа што дискусијава тука доби едни пооштри варијанти :)

Али,што луѓе проблемов околу кењањето и давање на релативно добри филмови слаби оценки кои ги заслужуваат поголемиот дел на нови тин ејџ комедии.А не филмови во кој е вложен голем,ГОЛЕМ труд.
Прво ајде да почнеме од вкусот на гледачот.Да секого му е различен но има дел од гледачите не кого му се допаѓаат такви филмови и дел на кои не им се допаѓаат такви филмови и не гледаат(еве јас за пример се трудам што помалце да го губам времето на роматнична комедија,со чест на исклучоци).Така и вие пробајте не гледајте психо драми(барем овие на Дарен) и не се мачите.(психо драмите на Дарен се сосема различни од трилер мистериите од типот Фајт Клаб,Мементо,Машинист,(се извинувам на некои други добри филмови што ги заборавив во моментов)како и од мистериите на Линч.)
Од другата страна овие кои му се допаѓаат такви филмови од филмот може да се длабоко разочарани(Борачот,ама ич не ми се допадна),ради веќе видени клише сцени, разговори употребени на погрешно место,камерата,типот на филмот,итнт или после гледање на филмот ќе прокоментираат:

Да нема забуни Black Swan и Billy Elliot се сосема различни поима. Како што се Soviet Russia и USA.
Како што се и различни Requiem for a Dream ,The Salton Sea и Trainspotting (а и во сите е застапена дрогата).Се надевам дел од вас ме сфативте.
Да и 100% стојам на реченото, секој голем режисер има изградено некој сопствен стил на креирање филмови. Еве да го земеме Линч за пример, голем број на филмаџии мислат дека филмовите му се ремек дела, а многу малку мислат дека се тотално срање. Но факт е дека овој режисер има изградено свој стил, можеш да препознаеш дека е тој режисер дури и кога не знаеш ништо за филмот, ниту пак кој е режисер. Според мене секој врвен уметник треба да го красат вакви особини, јас моето мислење околу неговите филмови не можам да го дадам пошто до сега му го ијам гледано само Малхоланд Драјв и тоа од пред 7 - 8 г, и можам да кажам дека сум го разбрал на свој начин (со што оставам простор да кажам дека не сум го разбрал). Како и да е, муабетот ми беше денеска секој ќе дојде и ќе почне да ти збори за генијалноста на Линч и колку се длабоки неговите филмови ит.н. Лани кога го бранев Автар, секој втор ми се убацуваше у стил ти знеш ли кој е Линч? Си го гледал ли овој филм на Линч? Аватар е ретардиран филм и т.н. И што е најсмешно го споредуваат со Аватар, тоа е ко некој кошаркар да му објаснува на некој фудбалер дека кошарката е многу боље спорт од фудбалот. Али ај си викам форумов врие од филмомани, сите го сакаат Линч, сите го разбираат, што си е ок и нема никаков проблем. Проблемот е според мене што Линч е неофицијален крал на андерграунд филмовите, односно тој е мејнстрим во андерграундот. И сеа секој што сака да се исфали со своето филмско познавање го слави Линч, макар и поим да нема за што се работи во филмот. Ова го сватив од една рецензија на ИМДБ, кај што едно типче бар си беше искрено и кажа нешто у стил - Јас не не разбрав ништо од филмов али мислам дека е супер и му давам десетка, сите даваат десетки па ај и ја ќе дадам за да не испадне дека не сум го разбрал. Ама затоа кога се работи за Аронофски, кој и не е толкав авторитет и име, сите се у стил демек шо е ова, досадно е, срање е, а пред тоа дркале на филмовите на Линч, што благоречено ми е неразбирливо. Филмовите на Аронофски се десет пати поприфатливи за генералната публика од комерцијален аспект, не се апсурдни но имаат некој уметнички белег што само Аронофски може да им го даде на филмовите, и мене тоа ми се свиѓа па макар и сите тука што пишуваат критики кажат дека е глуп, ја ќе кажам дека ми е по вкус. Е сеа работава околу Врестлер, не знам што ти е проблемот со мене, јас за Врестлер кажав дека се работи за просечен филм, мене лично не ми се допадна баш нај нај, ипак Аронофски си го постигна тоа што сакаше да го каже, односно да им докаже на луѓето дека кечерската работа и живот не се така лесни и едноставни, што исто така може да се каже и за пожарникарската и за џандарската и тако даље, односно ништо посебно.

Гонзо,
да с'ибеш векот што ник имаш одбрано имам фори за цела година :pos:
филмот е предвидлив не е некое трилериште, повеќе е драма за ликови кои пораснале во такво опкружување и станале како другите. Бен Афлек реков уште во рецензијата дека си е Бен Афлек нема што тука, а дечкото од Хурт Локер треба да биде неподнослив, тоа му е ликот во филмот, за што патем доби и некоја награда или номинација, има на IMDB. И за кој тинејџерски филм збориш?

За Black Swan, не се работеше за тоа на кого не му се допаднал не го разбрал, затоа ништо не им забележавме на другите на кои не им се допаднал, како на пример тебе. Тоа си е ОК. Забелешки имав на рецензијата според која филмот бил како документарец. И ти да напишеш дека Inception е комедија и тебе ќе ти реплицирам. Или ако за тинејџерски филм мислиш на The Town сметај дека веќе сум ти реплицирал :)

Еве Wannabe Happy без исто напишала:
"Напишал", да не дојде до забуна, иначе за The Town еве ќе кажам дека очекував многу пошто сите ми го исфалија, али ја едвај стигнав до пола да издржам да го изгледам и го искључив, ќе го гледам у некоја наредна прилика.
Јас стварно не знам што се палите толку со "дали си го сфатил" "кој како го сфатил" и сл. пошо едно е сфаќањето...

Нина е луда, халуцинира, ќе запне ептен и ќе ја изигра улогата ко шо треба

Не, навистина не знам што толку полемизирате околу сфаќањето...
Точно е ова, нема што да се полемизира
Фимот е и те како спомнат но ако некому не му се допадне не значи да се стави на клада дека не мисли како мнозинството.
У потполност се слагам со тебе

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
RED
Акција со многу комични сцени јас мислам дека вреди да се погледне иако приказната е класична за филм со Брус вилис сам против сите ама за чудо во овој филм не го спасува светот туку се спасува самиот себе :Р
Значи приказната на филмот е на што се е подготвен да направи еден пензиониран ЦИА агент (кој ги вршел најопасните задачи) за да се спаси самиот себе и луѓето кој ги сака.
Оцена од ИМДБ 7.2/10
п.с. RED = retired extremely dangerous :Р
Сцената кога Џон Малкович со пушката му ја враќа бомбата на тој на контејнерот шо стои. Мислиш бејзбол меч гледаш :)
Прајслес сцена жими се :)

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Red nikako nemoze da bide filmn koj sto VREDI da se pogledne, se sobrale starci ke se tepaat , i baska Morgan Freman da go zamislam vo akcionen film nemozam... :D
Сцената кога Џон Малкович со пушката му ја враќа бомбата на тој на контејнерот шо стои. Мислиш бејзбол меч гледаш :)
Прајслес сцена жими се :)

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
Red nikako nemoze da bide filmn koj sto VREDI da se pogledne, se sobrale starci ke se tepaat , i baska Morgan Freman da go zamislam vo akcionen film nemozam... :D
Знам бе знам. Ама го гледав најмногу поради глумците:)
вредеа само комичните ситуации во филмот друго ништо. Ама добро за да убиеш саат и пол не е толку лош:)

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Red и мене не ми се свиѓаше, не го ни догледав...Ликовите изгледаат многу нереално, главниот женски лик (кој треба као да го носи хуморот у филмот, Брус Вилис акцијата) е многу досаден и напорен лик, башка претераните акциони сцени, на пр. Брус Вилис (мислам беше) кога искача од кола онака ''фраерски'', а колава се врти у kруг у место, и тоа ми го покажуваат у слоу моушн, успорено...:icon_roll :)
Онаа 7 -ица на ИМДБ е многу висока оцена за ваков филм, според мене.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
R.E.D. = Expendables

папучарски,нереални, без стил филмови.
омекнаа сите стари кучиња.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да се надоврзам на дискусијата за Buried:

Не знам што толку се фаќате со запалката требало да ја угаси, да ја чува вака, така, онака... човекот е испаничен до максимум, во тие моменти мислите вие би размислувале до толкави детаљи? И за воздухот во ковчегот, се гледаше дека тоа беше поголем ковчег, имаше некоја комоција до одреден степен во него :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom