Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Има тешка филозофија тука, дур ти се разјаснува моментот дека залудно си закопал 90 минути од сопствениот живот на ваков преценет филм.
Главната поента во филмот беше многу, премногу бедно и некреативно доловена ( веќе видена приказна од документарни филмови, вести, весници, стории од Ирак, Авганистан и тн и тн ), инаку филмот ко филм, од старт, ги имаше сите карактеристики за ремек дело,таман си реков конечно ке го видам Р.Р. во добар филм и се заебав, уште 1 од низата бедни избори на улоги за овој глумец.

Ако сакате да гледате One man show класика, гледајте го Moon, ремек дело од филм со феноменална глума од страна на Сем Роквел, спрајт е за Рејнолдс у Buried.
И кога веќе го спомнав Мооn, ќе го спомнам и Данкан Џонс ( режисер и сценарист на Moon, син на Дејвин Боуви ), имам високи очекувања за неговиот следен проект ( кој е веќе готов а премиера ке има во Април ), Source Code, со Џејк Џиленхол.
Споредуваш тотално различни филмови, нема муабет дека Роквел е многу добар глумец и Мун е добар филм, меѓутоа сосема друга е тематиката. Најдобрата улога на Рајан Рејндолс за мене е во The Amityvile Horror. Ако веќе спомнуваме кој како изиграл нели..

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.223
Поени од реакции
46.520
Споредуваш тотално различни филмови, нема муабет дека Роквел е многу добар глумец и Мун е добар филм, меѓутоа сосема друга е тематиката. Најдобрата улога на Рајан Рејндолс за мене е во The Amityvile Horror. Ако веќе спомнуваме кој како изиграл нели..
Поентата ми беше за филм каде преовладува само 1 глумец, не мора да потенцираме сега дека тематиката и жанрот се различни, не ми беше тоа поентата, него чисто онака поради тоа што гледам дека дел од луѓево тука се импресионирани од начинот на кој Рејнолдс ја изигра оваа улога ( не го оспорувам неговиот талент, али изборот на улоги му е why ou why ), па ете ако имаат време нека го погледнат и Moon, ко препорака од мене, зашто филмот и онака не беше експониран многу, дури и претешко беше да се најде на интернет долго време по премиерата.

п.с. Се согласувам со тебе за Р.Р. во Амилтвил, не дека филмот ме импресионираше али глумата на Рејнолдс беше на место, пак ке кажам, штета што изборот на улоги не му штима, бар не според мене, ја претера со комедиите и романтиките.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Го изгледав Buried, па да искоментирам и јас нешто.

1. Идејата на филмот е одлична, да се покаже колку Американците се грижат за своите граѓани, да покаже дека парите се најважни за големите корпорации, да покаже дека жените се кучки :pos:(се шалам де, мада има вистина понекогаш, ова е за делот кога таа нејќеше да му го даде бројот што и го бараше) и да ги покаже непотребни формалности додека се дојде до некоја информација.
2. Крајот мораше да биде таков, ако преживееше филмот ќе ја изгубеше својата поента(точка 1) и ќе беше:... и така тие си живееа среќно до крајот на своите животи...
3. Премногу „чудни“ работи. Уште кога почна филмот и кога видов дека го пали упаљачот и го држи така без потреба си реков овој нормален ли е, закопан во ковчег и троши кислород.
Друго, змијата, океј е знам дека имало змии бла бла бла но колкави се шансите да ти влезе змија и да не ја забележиш и башка колку време беше внатре за да кажеме дека се успал или нешто слично. Ако бил 10 саати ќе умрел сигурно, ако бил 2 саати немојте да ми кажете дека ќе се успиете во таква ситуација кога времето ви тече. Големината на ковчегот и што правеше додека течеше песокот? Имаше уште премногу алишта за да ги затне дупките, можеше и со ногата или коленото да ја затне дупката но остави да тече.

И јас очекував дека ќе почне да се распрашува на информации за Марк Вајт. Ама имево го чувале за дополнителниот ефект на крајот.
И јас си го помислив истото. Мислам дека повеќето приметија дека агентот лажеше за овој Марк Вајт, мада за оние што не приметија беше добар ефект на крај.

7/10

I

Intex

Гостин
Го загледав Moon (2009), и од тоа колку го фалеше Syn, сум разочаран од филмот. Очекував повеќе.
Јесте, од аспект на фотографија, саундтрак, ефекти е океј, ама .... приказната е толку слаба што го прекинав на пола. Воопшто не ми се допадна тој дел.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Megamind

Најдобар анимран филм за оваа година, нешто како Incredibles.
Борба помеѓу добро и зло, нели како и секогаш, само што кога злобниот ке победи и нема повеќе добар да му се спротистави му биднува здодевно, па прави друг суперхерој кој ке му се спротистави на лошиот Мегамајнд :)
Супер сцени, супер позајмени гласови, супер саундтрак. 8,5/10 :)
Само што завршив со мастермајнд, ја убо кажав дека 10та беше година на анимирани, бигхедов даде одлична крајна потврда.
би го сместил измеѓу Despicable me и How to Train Your Dragon во сегмент на анимираните.

Buried глеам многу е коментиран јас иам само да кажам

дека тоа беше еден од ретките каде посакував добрината да надвладее. Рајан соодветно ја долови улогата.
Годинава ќе има многу значајна улога како фенерџијата од марвел(веројатно најголемата во неговата кариера досеа), впрочем веќе влезен е во марвел светот преку Deadpool, сеа ова е мала контрадикција али јбг.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
Да се пофалам јас со еден мал, скромен ама значаен јубилеј. Денес полнам точно 2 години модераторство. :)
Извините ако некогаш не сум видел спојлер навреме и не сум го означил, извините ако сум дал картон, ама и јас веќе имам фобија од реченицата - daj torent. Не е лесно...
Филм и Тв според мене во изминатава година, после Фудбал, е најпосетуван подфорум.

^
Не дека имат врска песнава, од апансас е стаена.
:coffee:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.651
Поени од реакции
59.625

Black Swan (2010)

Режија: Darren Aronofsky
Улоги: Natalie Portman, Mila Kunis и Vincent Cassel

Психодрама со мали примеси на мистерија која зборува за едно до двенеделни припреми за новата поставка на Лебедовото Езеро од Чајковски. Треба да се одбере нова балерина за главната улога, место кое го посакуваат барем 10 балерини од групата и кое ќе ја катапултира избраничката во нова ѕвезда на балетот.

Филмот ме разочара комплетно. До пред самиот крај дејството е во дијалози и се одвива на релација дома и балет. На некој начин игран документарец за размислувањата и стравовите на главната хероина Nina Sayers (Natalie Portman).

Тоа што ме разочара е улогата која и е доделена.
Толку анксиозна девојка тешко да стигне до шансата да стане примабалерина. Слаба, нерешителна и уплашена просто ме нервираше да ја гледам како се мачи.

Портман е солидна но за некоја спектакуларна глума тешко да стане збор. Според мене црниот лебед го одглуми подобро. Поголем впечаток во однос на глумата ми оставија нејзината конкурентка и мајка и (со мали замерки).

Крајот е добар но доаѓа прекасно да го измени впечатокот кој е негативен. Со други зборови, досадно до пред самиот крај.

Љубителите на психодрами без некое јако дејство, кои уживаат да гледаат промена на чувства кај актерите и нивните експресии и со посебен афинитет кон балет веројатно ќе уживаат во филмот. За сите други ќе биде само просек.

Според мене музиката е најдоброто нешто во филмот и повторно ме поттикна да слушам класична музика нешто што го запоставив во последно време.

Оценка: 5/10 (преку сила)

За љубителите на драми со балет би го препорачал Billy Elliot (2000). Многу појак, интензивен со чувства и дејство и одлична глума.
WOW. Одамна толку не сум се сложил со еден пост, морам да одговорам на ова. Не дискутирам за вкус, не ти се допаднал, не ти се допаднал. Во ред. Ама ти ништо немаш разбрано од филмот.

На некој начин игран документарец за размислувањата и стравовите на главната хероина Nina Sayers (Natalie Portman).
Ова не знам како да го коментирам освен како најголемо промашување во било која рецензија што сум ја прочитал до сега. Игран документарец за размислувањата и стравовите на Нина... WTF???
Толку анксиозна девојка тешко да стигне до шансата да стане примабалерина. Слаба, нерешителна и уплашена просто ме нервираше да ја гледам како се мачи.
Таа е таква зошто таква треба да биде за улогата. Филмот е за совршенството, патот од самото дно, на кое се наоѓа, до врвот, кој го достигнува на крајот.

Портман е солидна но за некоја спектакуларна глума тешко да стане збор.
Ова е чиста глупост, со извинение. Феноменално одиграна улога за што се сложуваат и обични љубители на филмот како нас и критичарите.

со посебен афинитет кон балет
За сите други ќе биде само просек.
За љубителите на драми со балет би го препорачал
Јас немам никаков афинитет за балет, па филмот ми е супер. Филмот во суштина нема никаква врска со балетот и не треба да се споредува со слични филмови за балет и танцување, кои обично се приказни за тоа како една девојка стигнува во големиот град, успева да се пробие и узпат си фаќа дечко. Тоа е премногу несериозно да се спореди со дело на Аронофски.

Обично (не обично, никогаш) не сум реагирал вака на рецензија, ама си промашил за што се работи во филмот, што претставува главниот лик, како одглуми главната актерка и за кого е филмот. А тоа ти беше горе-долу цела рецензија.

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Го загледав Moon (2009), и од тоа колку го фалеше Syn, сум разочаран од филмот. Очекував повеќе.
Јесте, од аспект на фотографија, саундтрак, ефекти е океј, ама .... приказната е толку слаба што го прекинав на пола. Воопшто не ми се допадна тој дел.
ЛОЛ

Ај Скот Пилгрим да го прекиниш на пола разбирам,ем е безвеза ем е очигледен е расплетот.
Ама на ваков тензичен трилер да му опниш ваква "рецензија" во која викаш дек не си го догледал е греота. Можда не си бил и расположен, битен фактор е и то.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Каде сите турци таму и голи Асан. Го изгледав "Buried" по читање на рецензии и контра мислења. Накратко филмот е просечен ова се однесува на сценарио и режија и одличен Рејнолдс во главна улога.
Не се работи за тоа дека беше филм со само еден глумец, туку и просторот што му беше даден за да ја изигра таа улога.
Нешто слично имам видено само во Собирач на коски со Дензел Вашингтон, иако и Колин Фарел имаше успешен обид во Говорница сепак мислам дека Рејнолдс беше феноменален.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
WOW. Одамна толку не сум се сложил со еден пост, морам да одговорам на ова. Не дискутирам за вкус, не ти се допаднал, не ти се допаднал. Во ред. Ама ти ништо немаш разбрано од филмот.

На некој начин игран документарец за размислувањата и стравовите на главната хероина Nina Sayers (Natalie Portman).
Ова не знам како да го коментирам освен како најголемо промашување во било која рецензија што сум ја прочитал до сега. Игран документарец за размислувањата и стравовите на Нина... WTF???
Таа е таква зошто таква треба да биде за улогата. Филмот е за совршенството, патот од самото дно, на кое се наоѓа, до врвот, кој го достигнува на крајот.

Портман е солидна но за некоја спектакуларна глума тешко да стане збор.
Ова е чиста глупост, со извинение. Феноменално одиграна улога за што се сложуваат и обични љубители на филмот како нас и критичарите.

со посебен афинитет кон балет
За сите други ќе биде само просек.
За љубителите на драми со балет би го препорачал
Јас немам никаков афинитет за балет, па филмот ми е супер. Филмот во суштина нема никаква врска со балетот и не треба да се споредува со слични филмови за балет и танцување, кои обично се приказни за тоа како една девојка стигнува во големиот град, успева да се пробие и узпат си фаќа дечко. Тоа е премногу несериозно да се спореди со дело на Аронофски.

Обично (не обично, никогаш) не сум реагирал вака на рецензија, ама си промашил за што се работи во филмот, што претставува главниот лик, како одглуми главната актерка и за кого е филмот. А тоа ти беше горе-долу цела рецензија.
Пополека со квалификациите, никој не ја тепа Портман ниту па тебе лично те навредил :).

Имаш право да не се сложиш но јас стојам зад секој збор што го напишав. Мене филмот не ми се допадна и уште 1000 рецензии да читам како е Портман феноменална а филмот ремек дело нема да ме убедат да речам дека е добар. Пак ќе повторам ми беше досаден и сум гледал каде каде подобри филмови. Само јас нема на вас кои се колнете во филмот да ви речам дека измислувате и немате поим од рецензија :).

Дали сум промашил или не, не е за дискусија пошто јас можам да речам дека ти не си го разбрал, за тоа нема да се спориме ќе биде бесмислено.

Затоа и постојат различни рецензии за секој да процени дали да гледа некој филм или ќе му биде загубено време а освен тоа не случајно рекле дека за вкусови не се дискутира :).

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.651
Поени од реакции
59.625
Пополека со квалификациите, никој не ја тепа Портман ниту па тебе лично те навредил :).

Имаш право да не се сложиш но јас стојам зад секој збор што го напишав. Мене филмот не ми се допадна и уште 1000 рецензии да читам како е Портман феноменална а филмот ремек дело нема да ме убедат да речам дека е добар. Пак ќе повторам ми беше досаден и сум гледал каде каде подобри филмови. Само јас нема на вас кои се колнете во филмот да ви речам дека измислувате и немате поим од рецензија :).

Дали сум промашил или не, не е за дискусија пошто јас можам да речам дека ти не си го разбрал, за тоа нема да се спориме ќе биде бесмислено.

Затоа и постојат различни рецензии за секој да процени дали да гледа некој филм или ќе му биде загубено време а освен тоа не случајно рекле дека за вкусови не се дискутира :).
Не си ме навредил и можеш да пишеш што сакаш за филмот, јас не им реплицирав вака ни на тие што го оценија подолу од тебе. Тоа си е право на тој што го гледал. Тебе ти одговорив зошто рецензијава ти е како да си гледал некој друг филм. Можеме да спориме или да не спориме, ама нема да најдеш ни еден на форум што ќе се сложи со тебе дека филмот е игран документарец... Тоа е бесмислено.

На темава спориме за разни мислења за филмови, како што гледаш поназад, така да нема ништо лично тука :smir:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Не си ме навредил и можеш да пишеш што сакаш за филмот, јас не им реплицирав вака ни на тие што го оценија подолу од тебе. Тоа си е право на тој што го гледал. Тебе ти одговорив зошто рецензијава ти е како да си гледал некој друг филм. Можеме да спориме или да не спориме, ама нема да најдеш ни еден на форум што ќе се сложи со тебе дека филмот е игран документарец... Тоа е бесмислено.

На темава спориме за разни мислења за филмови, како што гледаш поназад, така да нема ништо лично тука :smir:
Не реков дека е игран документарец туку дека е КАКО игран документарец до пред самиот крај или да бидам попрецизен до последните 20 мин но ако почнам да пишувам зашто така мислам ќе се растурам од спојлери а филмот не ми вреди толку да губам време во дискусија за него.

И јас немаше да реагирам да не видов епитети: глупост, промашување, не си разбрал, така да треба да се внимава кога се критикува друг став да не прејде во навреда.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ми дојде времето за рецензија, а за рецензии чекам баш вакви не многу познати а добри филмови. И ете дочекав, и баш ми се погоди прв хорор оваа година. Penny Dreadful е филм од независна продукција првпат прикажан на некој фестивал за хорори. Сѐ на сѐ одличен филм, но да рецензираме подетално.

Права работа што паѓа во очи е самата воведна шпица која не е многу поврзана со останатиот филм но е навистина невообичаена и со тоа атмосферата почнува да се гради буквално уште од првата секунда. Следна работа што паѓа во очи е првата сцена во која има две девојки од кои едната повраќа и тие се прикажани преку исто невообичаен агол на камера и изразит и тежок колорит постигнат со фотографски ефекти.
Едната од нив е постара жена и е психијатар, додека другата е млада девојка по име Пени која има доживеано траума и сега има фобија од коли. Двете се во кола на пат кон некое место, можеби местото каде Пени го доживеала настанот од кој ги добила стравовите, а одат таму со цел таа да се излечи и да ги победи нејзините стравови. Јасно е, нешто тука или не е во ред, или нема да биди понатаму во ред. И нештата почнуваат да се заплеткуваат...

Така, овој почетен дел ќе ве натера да се соживеете со главниот лик. И подоцна… подоцна преку најразличните визуелни и звучни ефекти, преку одличната фотографија и тешките бои кои ќе ни прикажат неколку различни амбиенти, многу добро изглумениот главен лик но и вие ќе го доживеете стравот и ужасот. Тој и вие ќе почувствувате страв, параноја, нервоза, тензија, чувство на клаустрофобија и сл.
Многу интересна игра на сетила.

Како негативна забелешка, сценариото можеби ќе ви изгледа многу едноставно.

9/10.

ПС. Не ми е најјасна оценката на имдб. Составена е од малку гласачи, 3000 и ако е попознат филмов можи ќе има повисока но и 3000 не се малку. Некои велат не бил страшен. Е па како што рече нашиов модератор еднаш, не треба да вриштиме по улици после филмот, некои коментираат на едноставноста на сценариото, на некаков си нелогичен тек на настани (а такви се сценаријата во еден куп хорори, вклучувајќи и хорор класици), на крајот. Да ги има тие работи но како што можи заклучивте од рецензијата, тие се споредна работа овде.
Добар филм, доста језив и страшен доста солидно нема збор. Ама за 9 не е, ни за 7 не е 6.5 од мене а тоа споре мој критериум е доста добро поготово за хорор филмови.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Добар филм, доста језив и страшен доста солидно нема збор. Ама за 9 не е, ни за 7 не е 6.5 од мене а тоа споре мој критериум е доста добро поготово за хорор филмови.
Ех, многу ниско е тоа. Ако спуштам, до 8,5 преку сила 8+. Прва замисла ми беше 9-, ама го заборавив тој минусот кога ја пишував рецензијата, сега нема менување.

6,5-7 ти е просек. Овај филм мене ми иди бааги над просек.
А можи и е еден од оние ги сакаш или ги неќеш.
Еве пример види ги овие критики (од имдб->надворешни критики ги најдов)
http://www.horror-web.com/reviews/YaBB.cgi?board=Indie;action=display;num=1163816437
http://screaminghorror.blogspot.com/2007/10/penny-dreadful-2006.html
Исто со висока оценка.

Kajgana Shop

На врв Bottom