Work and travel USA

C

cige

Гостин
Си одбрав и работа. Ќе бидам дистрибутер на коцки мраз по кафичи и ресторани, во една фирма од Sea Isle City, New Jersey. Мало гратче на брегот на Атлантикот, значи плажата ќе ми биде на располагање во секое време, за мене летото не е лето ако не го поминам покрај вода. Саатот ќе ми биде 8.00 и прекувремено 12.00, бројот на работни саати не е определен, и ми рекоа дека можам да раборам и по 10 и 12 саати ако сакам и дека нема потреба да се замарам со втора работа. Задачата ќе ми биде сабајле да си го товарам возилцето и кај треба да возам ќе мисли GPS-от, по околните градови. Ми важи возачката од тука, само што ќе треба да извадам меѓународна од АМСМ 850 денари, и најинтересно е што ако сакам да положам за америчка дозвола на крајот ќе земам бонус 200 долари наместо јас да плаќам. Само една работа не ми се допаѓа, киријата е 85 долари.

Член од
20 октомври 2009
Мислења
58
Поени од реакции
13
Си одбрав и работа. Ќе бидам дистрибутер на коцки мраз по кафичи и ресторани, во една фирма од Sea Isle City, New Jersey. Мало гратче на брегот на Атлантикот, значи плажата ќе ми биде на располагање во секое време, за мене летото не е лето ако не го поминам покрај вода. Саатот ќе ми биде 8.00 и прекувремено 12.00, бројот на работни саати не е определен, и ми рекоа дека можам да раборам и по 10 и 12 саати ако сакам и дека нема потреба да се замарам со втора работа. Задачата ќе ми биде сабајле да си го товарам возилцето и кај треба да возам ќе мисли GPS-от, по околните градови. Ми важи возачката од тука, само што ќе треба да извадам меѓународна од АМСМ 850 денари, и најинтересно е што ако сакам да положам за америчка дозвола на крајот ќе земам бонус 200 долари наместо јас да плаќам. Само една работа не ми се допаѓа, киријата е 85 долари.
А како така наеднаш одбра и работа, имаа готови понуди ?
Инаку фино изгледа работата и мислам дека е ок цената за киријата, сепак под $100 ќе плаќаш што не е лошо.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
РАБОТАТА ТИ Е ПИЦ ПЕЦ...И ДА ПЛАЌАШ 200 КИРИЈА ТОП СИ...АКО ПРАВИШ 70 СААТИ НЕДЕЛНО ПААА ТОП СИ!

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Истата работа ја прифатив и јас. :)

Со среќа нека ни е на интервју, кој знае, можеби и заедно ќе работиме :D

P.S. Да прашам, дали мора да имам положено за Ц категорија?

Член од
16 август 2009
Мислења
2.213
Поени од реакции
1.713
Донеле. Никој не ме лаже, туку зборувам од тоа што мој колега ми го кажа. Значи...ДОНЕЛЕ!...
Не плаќале за сместување, а работеле и втора работа. Тој и девојка му.
Всушност, што се замарам за некои што контрираат да им објаснувам:toe:

Еве ти една проста математика...

22 дена по 8 часа = 176 часа
176*8,25 = 1452

Втора работа
Сабота и недела по 8 часа и пон-петок по 4 часа = 36 часа
36*9 долари = 324
324*4 недели = 1296

1452+1296 = 2748

2748 - 500 долари за јадење и глупирање = 2248 месечно

2248*4месеци = $ 8992
Одбиј му данок на ова:toe:

Ете тоа е нивната математика...:smir:
Хех, ме потсеќаш на моите пресметки пред да заминам кога си правев и јас прости математики. Ама тука всушност е најбитно што ТИ не си била, туку ти кажале. Додека не отидеш да работиш и да видиш дали е баш така како што пишуваш, ќе слушнеш уште 300 чуда од разноразни фаци. Ретки се тие што не плаќаат смештај, ретки се тие што работат по толку саати: 12 саати пон-пет, плус по 8 саати сабота и недела и без деј оф? Со тоа темпо работеле 4 месеци? Браво. Одбиј му данок на ова, и одбиј секакви трошоци не само јадење, сигурно нема да работиш и леб и сол да јадеш, ќе излезеш некаде со друштво, ќе се напиеш нешто низ кафичите, гардероба нешто, технологија нешто, шетање ваму таму, хотел евентуално (еве на пример пред враќање летот ни беше од Њујорк па плативме хотел и прошетавме, нема сигурно у subway да дремеш како стаорец), така да трошоци "ситни" што нема ни да ги осетиш си има во Македонија, а не па таму. Стај и 3000 долара од прилика што си вложил и види дали е се според математиката :).

--- надополнето ---

Во сите агенции викаат дека ако сакаш повеќе пари да заработиш оди во Колорадо или Дакота.
Да бе, таму се парите. Друже, не слушај ни агенции ни никој, се е релативно, како ќе имаш среќа така. Нема некоја значителна разлика според мене во која држава ќе бидеш, ако ти се погоди и ако имаш среќа ќе поминеш добро па кај сака нека е. Иначе проста логика, како може агенциите да кажуваат каде се ваделе најмногу пари, па ако е така сите таму ќе трчаат, никој нема да прифаќа понуди од други места. Смешки. И патем, ти кажале шо толку се работи во тие две држави?

--- надополнето ---

Да се јавам и ја на темава :)
Планирам и ја летово да отидам у америка Арно ама... прво - незнам како ке биде таму, шрва година ке ми биде како шо ке одам незнам дали ке се снајдам незнам шо работа да одберам како ке биде за смештај јадење пиење работно време едно друго... башка им викам на друштвово да дојде некој со мене ТАПА се.. никој несака да оди :\

Батали тој муабет на страна - едно ме мучи многу. - незнам на кое ниво ми е англискиов и тука ептен сум у заблуда пшто нели сепак бирање на работно место ти зависи од нивото колку знаеш англиски. прашував по агенцииве како одат работите што се работи како се плаќа горе доле ми објаснија ми дадоа понуди за работни места ми кажаа што документи се потребни ама стварно незнам со англискиов.. не е да сум дупка дупкосана па да незнам да отворам уста мислам знам да се разберам со човек да го сватам да му одговорам ама ја сам за себе не сум сигурен - се плашам дека ке се здткам со некој таму некаде па нема да можам ни да гукнам не од друго туку од трема :) Океј сеа има некои зборови шо не ги знам има и некои шо прв пат ги слушам али....

дајте некој нека размени некое искуство или ако имал некој ваков сличен проблем ко мојов нека ми каже како си го решил пошо ја сам не наоѓам решение! :)
Буквално секој го поминал тоа. Не можеш ништо да знаеш додека не го почнеш првиот работен ден. И јас си викав, не дај Боже да ме стават да работам директно со луѓе, у смисла да продаваш нешто ова она, и кога стигнав таму наместо у хотелот каде што наводно требаше, јас работев во Groceries Store :) (фамилијарен бизнис јебига), и кога ми доаѓаа туристи по милијарда на ден и пијани и секакви, да видиш како ќе се снаоѓаш :). Производите милијарда не им ги ни знаеш кое што е и каде е, и ќе се избаци некоја фуфа ќе те праша кај имаш отварач за вино :pos2:. Се ќе ти стане моментална инспирација и нема да се замараш како што сега се замараш. Имаше дупки со англискиот и таму кај што бев, ептен слаби, па пак работеа, работодавците го имаат тоа у предвид, така да нема шо да се секираш. Ти помини у амбасадата, за другото не бери гајле...

--- надополнето ---

ај да прашам некој ако работел во охајо дали има state tax i fed tax или само fed е? ако се двата колку зимаат од плата... на пример на 700 долари неделна колку би скинале...али процентуално е болје за да си израчунам што како! фала
Ги има и двете, е сега процентуално колку се појма неам, не ми се при рака чековите :). Да речеме не некои чекови што имав 380-400 долара кеш, имаше околу 80 долари за двете такси. Одбиено ми беше 50че за смештај, сето тоа неделно. Е сега пресметај таму како му иде :).

--- надополнето ---

аха,а колку те чинеше се вкупно,мене ми рекоа дека вкупните трошоци се 200 УС долари,и како беше задоволен од работата што ти ја најдоа (дали беше според твоите барања)
Вкупно ме чинеше некаде околу 2200-2300 долари (на памет зборам), плус џепарац што ќе си земеш. Од работата сум задоволен, моите барања и не беа нешто специфични, па и подобро ми излезе отколку хаускипинг да ме ставеа на пример :). Најмногу сум задоволен што ме плаќаа прекувремено, од студентите што ги познавав таму никој не зимаше екстра за прекувремено, туку се тепаа за втора работа, а јас си пиев пивце навечер :).

--- надополнето ---

Значи најпаметно да барам работа во хотел, со вклчуен бар 1 оброк :) И да барам waitress/busser или сл, а? :)
И заборавив и за интернет да прашам... Гледам не пишува сегде дека има вклучено... Ако не пишува значи дека нема? И ми кажаа дека има скоро сегде wireless, па не е проблем и да немам кај што сум сместена. Вистина е? :)
И кажи ми ти со која агенција беше? И како си задоволна?
Според мене и најпаметно ти е тоа. Или бар еден оброк ќе си имаш или ќе имаш попусти на некои јадења, и пиење цел ден без пари и кафиња колку ти душа сака. Ако фатиш waitress си топ, сестра ми и девојка ми така, почнаа хаускипинг неколку дена, после оп изненадување, вие ќе бидете во ресторанот од хотелот што е. Се здробија од типсови, повеќе пари вадеа и од мене што работев дека дека потешка работа, а си седеа на климитазирано по цел ден, си пиеја, си јадеа и никој не им мрчеше над глава.

Decoturf

Базинга
Член од
30 октомври 2010
Мислења
504
Поени од реакции
74
Хех, ме потсеќаш на моите пресметки пред да заминам кога си правев и јас прости математики. Ама тука всушност е најбитно што ТИ не си била, туку ти кажале. Додека не отидеш да работиш и да видиш дали е баш така како што пишуваш, ќе слушнеш уште 300 чуда од разноразни фаци. Ретки се тие што не плаќаат смештај, ретки се тие што работат по толку саати: 12 саати пон-пет, плус по 8 саати сабота и недела и без деј оф? Со тоа темпо работеле 4 месеци? Браво. Одбиј му данок на ова, и одбиј секакви трошоци не само јадење, сигурно нема да работиш и леб и сол да јадеш, ќе излезеш некаде со друштво, ќе се напиеш нешто низ кафичите, гардероба нешто, технологија нешто, шетање ваму таму, хотел евентуално (еве на пример пред враќање летот ни беше од Њујорк па плативме хотел и прошетавме, нема сигурно у subway да дремеш како стаорец), така да трошоци "ситни" што нема ни да ги осетиш си има во Македонија, а не па таму. Стај и 3000 долара од прилика што си вложил и види дали е се според математиката :).

Во право си за ова, две различни работи се колку ке заработиш вкупно и колку ќе вратиш,има тука гооолема разлика...многу е релативно, некој сака да патува, некој штеди, некој купува така да..како и да е парите си одат

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
gledam ima bajagi sto odbrale da rabotat so raznesuvanje na led. Abe I mene mi ja ponudija istata rabota samo ne mi rekoa za go drugi gradcinja tuku po restoranite sto se na plazata inaku I mene me interesira rqbotava pa ke vidime so ke bide

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
спремам документи да се пријавам преку коузон
е сега ме интересира од поискусните што веќе биле, која работа да ја одберам, гледам сте пишале оние како келнер со бакшиш, ме интересираат и други мислења :)

C

cige

Гостин
gledam ima bajagi sto odbrale da rabotat so raznesuvanje na led. Abe I mene mi ja ponudija istata rabota samo ne mi rekoa za go drugi gradcinja tuku po restoranite sto se na plazata inaku I mene me interesira rqbotava pa ke vidime so ke bide
Во понудата пишува дека релациите се наоѓаат во регионот помеѓу Атлантик Сити, Филаделфија, Њу Јорк и Вашингтон. Јас веќе ја прифатив. Инаку сакав да работам како бејсер, има многу бакшиш и гага оброци. Ама па со оваа работа не треба да бараш втора, немаш ограничен број на работни саати, работиш ти колку што сакаш, меѓутоа е напорна и има многу ограничувања, пред се од алкохол. Учесник си во сообраќај и треба да бидеш внимателен и со отворени 4 очи, немаш прилика за забушавање итн. А бејсер не ти толку напорна, пред се барем нема да те мава сонце во глава цел ден, имаш време и за одмор.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Во понудата пишува дека релациите се наоѓаат во регионот помеѓу Атлантик Сити, Филаделфија, Њу Јорк и Вашингтон. Јас веќе ја прифатив. Инаку сакав да работам како бејсер, има многу бакшиш и гага оброци. Ама па со оваа работа не треба да бараш втора, немаш ограничен број на работни саати, работиш ти колку што сакаш, меѓутоа е напорна и има многу ограничувања, пред се од алкохол. Учесник си во сообраќај и треба да бидеш внимателен и со отворени 4 очи, немаш прилика за забушавање итн. А бејсер не ти толку напорна, пред се барем нема да те мава сонце во глава цел ден, имаш време и за одмор.
ја коа прашував ми рекоа само извади меѓународна возачка од тука и да си аплицирам.. ми рекоа дека со кола си разнесувам мраз по рестораните што се на плажата. и претпоставувам тоа ке ти биде појди застани појди застани.. тоа ми го кажаа а за од град до град никој не ми рече:\ GPS исто така никој нишо не ми спомна. а за работни часови неможе да немаш ограничување, ваљда треба да имаш некоја норма шо треба да ја постигнеш - П.С ако аплицирам и ја може и ке се видиме у америка а? :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
со срека нека ви е на сите... идете во сад и не се вракајте тука во оваа пустелија... да си најдете женче-маже (кој кому што му паше) да се промажите-прожените, да си земете амерички пасош и тука во МК еднаш на 5 години по 2 недли на одмор да доаѓате, колку за да се присетите зашто се отишле во америка да живеете и работите...

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
со срека нека ви е на сите... идете во сад и не се вракајте тука во оваа пустелија... да си најдете женче-маже (кој кому што му паше) да се промажите-прожените, да си земете амерички пасош и тука во МК еднаш на 5 години по 2 недли на одмор да доаѓате, колку за да се присетите зашто се отишле во америка да живеете и работите...
Интересен пост од некој на кој во потписот му се вее македонското знаме =)

Бај д веј дали некој имал искуство или слушнал од некој во врска со добивањето на виза.
Колкави се шансите да ми дадат виза, а претходно како средношколка сум еднаш одбиена поради тоа што моите имаат виза до 2012.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Интересен пост од некој на кој во потписот му се вее македонското знаме =)

Бај д веј дали некој имал искуство или слушнал од некој во врска со добивањето на виза.
Колкави се шансите да ми дадат виза, а претходно како средношколка сум еднаш одбиена поради тоа што моите имаат виза до 2012.
знамето се вее пошто си ја сакам државата... а колку за инфо јас сум повратник... и тоа двоен повратник.. имам пишувано во другите теми... уште со првите денови на полнолетство заминав од тука... го ебав животот низ цел свет, за на крај кога добив деца да неможам да си ги донесам таму кај што бев и се вратив нормално... одлучив тука бизнис да терам, продадов се што спечалив надвор и кешот го донесов тука, не е многу ама за сопствен бизнис е таман, ама во моментов сум со мислите таму кај што е цивилизацијата, наспроти оваа пустелија тука, кај што и мувите добиваат гомно од гомната за да се хранат... затоа нај искрено посакав среќен и удобен живот, брзо прилагодување и успех на сите што сакаат да заминат од тука... имаат поддршка од мене, макар само морална, и честитка за успехот да излезат од гетово...

п.с. ако можам на некого нешто со некое инфо да му помогнам повелете прашајте... јас не сум гастербајтер... гастербајтер е оној што отишол да печали и да се врати тука.. јас сум неуспешно исселен македонец... не целосно натурализиран во новата средина, закочен од бирократија и правила, во тамошните системи... сега знам како и со леснотија можам да се исселам ама више незнам дали вреди пак да го отпочнувам тој живот... ми се здомачи од нови почетоци... само заради тоа седам тука... искра фали... ама само мала искра фали да запалам патиките и да му ја летнам од овде... ама овој пат ако се деси тоа, ќе плукнам на аеродром и не се враќам више... можеби ни за одмор на секои 5 години...

и немојте тука да ми пишувате во ПП или било како дека лошо сум пишувал, депресии фаќало, тежок бил текстот, ме прашуваат неколку дали иронично сум зборел... мислам ало... мене ме држи депресија одкако сум вратен тука... депресија имам од кога згазнав на ПЕТРОВЕЦ многу порано пред да биде АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ кога се свестив каде се вратив... кога ја видов “демек“ цивилизацијата наша и наконтениве во костуми сељачишта во парламент што ми продаваат памет: ЕВЕ ВАКА СЕ ЖИВЕЕ НА ЗАПАД... кои тешки зборови, која тешка лага... појдете, видете и сами уверете се за што зборам... она што го гледате по америчките филмови не е ни напрсток од она што стварно се живее во америка... едноставно психички си слободен прво и основно, пасе друго по ред... ај.. кој ке отиде ке каже... да не солам памет повеке... доста е за сега...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
знамето се вее пошто си ја сакам државата...

ама само мала искра фали да запалам патиките и да му ја летнам од овде... ама овој пат ако се деси тоа, ќе плукнам на аеродром и не се враќам више... можеби ни за одмор на секои 5 години...

Оначе друже...во ист пост се демантираш...... Човек може да е огорчен од државата , да ја мрзи власта, да му е смучено од све, од администрација па до прв комшија..ама да вика дека ќе ја испљука земјата и ќе си иде..извини друже, кај тебе у потпис стои знаме на погрешна "пустелија"

Член од
7 декември 2010
Мислења
23
Поени од реакции
2
da prasam.. nekoj koj sto bil odovde ako moze da mi odgovori, za kolku vreme se dobiva onoj brojot, inaku velat deka ne moze da baras vtora rabota dodeka ne izleze..

Kajgana Shop

На врв Bottom