Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Лоѓика...

Прво добиваш покана, за Грчка да бапне ВЕТО и да ја поништи таа покана.

Ние, покана не добивме. Грчка немаше потреба да бапне ВЕТО.

Факторот што не добивме покана е Грчка, никој не го спори тоа. Но, не можеш тоа да го докажеш дека алијансата отворено ти вика НИЕ (како алијанса, целокупно, едногласно) одлучивме да не ве поканиме во нашето друштво.

Па сеа ти мисли му ја, лупај груда по форуми,и што сакаш друго.

Како бе го смисли ова :pos2:

А зашто не добивме покана?

Да добиевме покана што ќе значеше?

Башка... незнам зашо се замарам, сто пати да ти објасни дека механизам на “ставам ВЕТО“ нема во гласањето на НАТО, туку секоја одлука се носи со консензум.

Што подразбира тоа?

Или ќе се договорат или не, меѓутоа постои причина поради која не бевме примени, а тоа не беа “критериумите“ туку Грчкото противење на нашето членство без претходно да се реши спорот со името.

Тоа значи кршење на договорот кој ти го постирав, бидејќи не смее да ни го попречува патот кон било кое зачленување доколку одиме под референцата.

Како бе го смисли ова :pos2:

А зашто не добивме покана?

Да добиевме покана што ќе значеше?

Башка... незнам зашо се замарам, сто пати да ти објасни дека механизам на “ставам ВЕТО“ нема во гласањето на НАТО, туку секоја одлука се носи со консензум.

Што подразбира тоа?

Или ќе се договорат или не, меѓутоа постои причина поради која не бевме примени, а тоа не беа “критериумите“ туку Грчкото противење на нашето членство без претходно да се реши спорот со името.

Тоа значи кршење на договорот кој ти го постирав, бидејќи не смее да ни го попречува патот кон било кое зачленување доколку одиме под референцата.

Свесен си дека нема вето? Чуму тогаш Македонија тужи? Како ќе докаже дека тоа не биле Англија, Италија и Шпанија кои не се согласиле Македонија да добие покана? Или некои други држави? Гласањето од отворен вид е или анонимно?
Како ќе докажеш дека баш Грчка била таа што го попречила интегрирањето на Р. Македонија во НАТО??

Не дебатирам за тоа дали или не Грчка ја прекрши спогодбата. И јас, и ти знаеме. Но, на суд, ти требаат докази. Докази немаме баш поради тие причини дека никаде не е запишано поради кои земји не е постигнато концензус. Ќе каже Франција ние бевме бе, шо к*р сакате?

Тоа е една работа. Друга работа е што спогодбата не е ни ратификувана во грчкиот парламент...Која спогодба е прекршена? Таа која што не е ни потпишана?? Чоек, не сите влади се улави како нашите досегашни. Тоа што ние сме улави и се придржуваме кон нешто што не е ни потпишано, некој друг го тоа паметно замисли.

Јебига, не сме објективни. Нема ништо да добиеме.
Уствари ќе добиеме, од трите подебелото.

Свесен си дека нема вето? Чуму тогаш Македонија тужи? Како ќе докаже дека тоа не биле Англија, Италија и Шпанија кои не се согласиле Македонија да добие покана? Или некои други држави? Гласањето од отворен вид е или анонимно?
Како ќе докажеш дека баш Грчка била таа што го попречила интегрирањето на Р. Македонија во НАТО??

Не дебатирам за тоа дали или не Грчка ја прекрши спогодбата. И јас, и ти знаеме. Но, на суд, ти требаат докази. Докази немаме баш поради тие причини дека никаде не е запишано поради кои земји не е постигнато концензус. Ќе каже Франција ние бевме бе, шо к*р сакате?

1. Не мора да има. Во спогодбата никаде не стои зборот Вето. Стои дека Грција не смее да ја попречува Македонија да се зачлени во меѓународни институции.

2. Има изјави на министри од други држави членки на НАТО за време на самитот, значи во официјалниот дел, во кои јасно се вели дека жалат што поради противењето на Грција не може Македонија да биде примена. (Текст имаше некаде немам време сега да барам имиња). Истите овие министри можат да бидат повикани и како сведоци ако има потреба.

3. Трето и најважно: Грција воопшто не спори дека го спречила влезот на Македонија во НАТО. Ни пред тужбата ни по неа, колку што можам да прочитам деновиве. Нивната тактика ќе биде крајно офанзивна како и секогаш и ќе се обидат да докажат дека Македонија многу порано и во поголем обем ја кршела спогодбата.

Те гледам денес тебе Љубомире Д.Фрчковски и се чудам како уште никој те нема скинато,како не се најде некој херој да ти бапни еден куршум на сред чело меѓу тоа цвикерите скапи и таа глупа фризура полна со првут.Кој си ти вошко една да ми кажвиш мене како ќе се викам и како ќе се осеќам говедо едно смрдено.Ти се посерам во таа згужвана фаца свињо смрдена.Ти мене мислиш дека ќе ме уплашиш со не влегување во НАТО и ЕУ.Така си ја плашел покојната ти баба изгледа.
А и на тоа Николчето смрдено од Фокус,тоа искомплексирано мало чоече да му ебам све по список.Латас барем е искрен и си кажува јавно дека е со тие кои се на власт и кои плаќаат повеќе,а ти си едно обично дволично педерче.
Да ве натегнам на куров сите кои сте за менвење макар и една буква од името МАКЕДОНИЈА.

Римз, веќе воопшто и не е битно дали ќе го добиеме процесот или не. Не е битно ни дали Елада ставила вето или не. Факт е дека покана не добивме бидејќи сите се солидализираа со Грција и тоа си е вистината.

Отеков веќе со пишување дека следните 20 години нема ни НАТО ни ЕУ да видиме и што побргу се прифати тој факт и се бара друго чаре толку подобро.

Не не сакаат и тоа е, и пет процеса да добиеме нема да не примат.

А и на тоа Николчето смрдено од Фокус,тоа искомплексирано мало чоече да му ебам све по список.Латас барем е искрен и си кажува јавно дека е со тие кои се на власт и кои плаќаат повеќе,а ти си едно обично дволично педерче.
Да ве натегнам на куров сите кои сте за менвење макар и една буква од името МАКЕДОНИЈА.

Што напишал Николче, може нешто поконкретно?

1. Не мора да има. Во спогодбата никаде не стои зборот Вето. Стои дека Грција не смее да ја попречува Македонија да се зачлени во меѓународни институции.

Не реков дека стои зборот вето, поентата е како ќе докажеш дека Грчка попречила нешто. Со доказ, не на мене, јас знам, но не можам да докажам.

2. Има изјави на министри од други држави членки на НАТО за време на самитот, значи во официјалниот дел, во кои јасно се вели дека жалат што поради противењето на Грција не може Македонија да биде примена. (Текст имаше некаде немам време сега да барам имиња). Истите овие министри можат да бидат повикани и како сведоци ако има потреба.

Не е вистина, секаде имаше изјави од типот дека прво Македонија и Грчка треба да го решат меѓусебниот проблем, за тој проблем после да не се активира доколку Македонија стане членка на НАТО а проблемот да не биде решен. Имаше изјави од типот дека Грчка е веќе членка на НАТО, а Македонија е кандидат, па Грчка има предност во вакви работи. Имаше и ред други слични изјави. НО, најважниот дел го забораваш. Не знаеш која членка на НАТО изгласала ПРОТИВ за добивање концензус за добивање покана. Може тоа било и Финса...од кај знаеш?? Доволно е да се каже дека неколку држави-членки мислеле дека по-соодветно кога Грчка и Македонија прво би го решиле проблемот, па после станат играчи од ист тим.

3. Трето и најважно: Грција воопшто не спори дека го спречила влезот на Македонија во НАТО. Ни пред тужбата ни по неа, колку што можам да прочитам деновиве. Нивната тактика ќе биде крајно офанзивна како и секогаш и ќе се обидат да докажат дека Македонија многу порано и во поголем обем ја кршела спогодбата.

Грчка не го спори тоа, но кога е за на суд, сите се невини. Доказите се тие кои што обвинуваат. Доказите кои ги немаме. Биди објективен и размисли малку надвор од призмата.

Што напишал Николче, може нешто поконкретно?
Кењаше денес Во Центар нешо,а тоа лајно-неделникот не му го купвам па не знам шо пишит таму.

Грчка не го спори тоа, но кога е за на суд, сите се невини. Доказите се тие кои што обвинуваат. Доказите кои ги немаме. Биди објективен и размисли малку надвор од призмата.

Значи убаво го напишав моето мислење изгледа не ме свати:

Прво, има луѓе, министри за надворешни на повеќе држави и други политичари кои присуствувале на самитот кои можат да потврдат дека Грција ја попречи Македонија да влезе во НАТО. А не верувам дека има такви кои ќе лажат на суд за атер од Грците.

Бидејќи не мора да докажеме дека ни ставиле Вето, туку дека не попречиле, дирекно или индирекно, има и тоа какви шанси да се добие случајот врз основа на сведочењата на присутни политичари како и врз основа на еуфоријата утредента во Грција кога се фалеа на долго и на широко со својата победа, бидејќи спречиле Македонија да влезе во НАТО.

Не сум правник, можеби има такви на форумов, ама мислам дека ова е случај кој и тоа како може да се добие. Исто така очекувам контраофанзива од Грците а не правдање за потегот во Букурешт, тоа не е нивни стил.

Не можам да разберам само едно во целата работа:
-Зошто Македонската влада нема превземено активности да направи барем уште 5-6 тужби,жалби,представки или било какви други слични активности кон други релевантни институции кој се меродавни за слични кршења на Меѓународните норми и конвенции кој предвидуваат почитување на основното човеково право:
-ЕДЕН НАРОД СЛОБОДНО ДА СЕ НАРЕКУВА КАКО ШТО САКА,А ДА СИ ЈА ВИКА ДРЖАВАТА СПОРЕД ТОА КАКО СЕ НАРЕКУВА.
Таквото право никој нормален не може да му го ускрати на друг,според сите стандарди на нормално и демократско однесување.Па затоа тужбите и жалбите кога веќе ги активиравме со “представката“ во Хаг,требаше досега да “пљуштат“ на сите страни и во сите меѓународни институции,слично како “спам“ пораки,ама на официјално ниво,за да не може толку едноставно да бидат игнорирани.:toe:

Siot si logika, dokazot e clenstvoto vo NATO, dali sme clenka na NATO?

ne.

zasto?

Сител ги објави плановите на државниот врв ако Грција стави ВЕТО за НАТО
Неофицијално дознаваме дека државниот врв во случај на ВЕТО од Грција ќе преземе мерки.

1. Официјално ќе се прекине времената спогодба и нејзината важност ќе престане да постои. Наедно ќе прекинат сите понатамошни преговори за името.

Мислам дека се работи на ова... Разговорите се претворени во мрсење муда и ништо повеќе до решението на судот во Хаг. Прашање е кога и официјало ќе се прекинат преговорите.

2.....

3. Во земјата ќе се организира референдум за задржување на уставното име на кој сите граѓани би излегле да гласаат, со цел на кој било сегашен и иден политичар на висока функција да му биде оневозможено да помисли за варијанта промена на уставното име како опција.

Точкава треба да стои на место број 2, најмногу поради разните Фрчковци кои ќе кењаат дека ако се упати барање до ООН за признавање под уставното име повеќе никој нема да не брои меѓу живите, и дека е тоа катастрофална, апокалиптична грешка.

4.....

5....

6. На соодветен начин ќе се започне со правна постапка за малцинското прашање за Македонците во Грција, како и имотните прашања на Македонците со потекло од егејскиот дел на Македонија.

7....

8. Стотици улици, патишта, згради, стадиони, спортски сали, плоштади ќе бидат преименувани и ќе ги носат имињата на големите македонски личности од античкиот период. Исто така ќе се изградат голем број нивни споменици во поголем број градови. Ќе се преименуваат и повеќе села и градови.
Засега толку..:toe:

9. ...

10...

11. Ќе се подигне нивото на комуникација и ќе се воспостават поблиски релации со Северен Кипар. Ќе се продолжи и ќе се зацврстува сојузништвото со САД и Турција и ќе се разгледа можност за нов вид воен сојуз со овие две земји.

Јас сепак мислам дека немало вето,инаку владата ќе си го изработеше планов по сите точки. Или пак ова тогаш беше само за смирување на страстите?:toe:

Значи, колку што умеам да сметам, се работи на 4 точки од планот. Македонија не е толку силна за да го постави планот како ултиматум, а Грција заради тоа да се уплаши. Ако отворено, и јавно, се спроведува овој план ќе не доуништат европските педери.
Јас навивам да го спроведат до крај, и ќе бидам задоволен ако се реализира во наредните 10-15 години. Дај боже, да сум во право, и покренувањето на тужбата да е само почеток на остварување на планот. Ако ли не - исто му иде - т.е. не заебале, односно, пак сме наебале! :toe:

Da potsetam...Grcija ima pravo na veto povtorno bez razlika na odlukata ama, nemora i Grcija tuku mozhe bilo koja drzhava od EU da ne se soglasi so nashiot stav bez razlika kolku sme vo pravo,ako se sekjavate ima eden kup tekstovi napishano za nepravdite na pomalite zemji.Da potsetam istoto i so Bosna se sluchi koga ja tuzhea Srbija i te kako Bosna beshe vo pravo pa dosudija vo korist na Srbija.Ovoj spor e totalno zaluden, tapkanje vo mesto i zavrshuvanje na procesot na pregovori.Plus ne se raboti kolku sme vo pravo tuku kolku sojuznici imame vo EU...0 imame vo EU...taka da ne ochekuvajte deka kje bide vo nasha polza ova.

P.S. Ochekuvam nekoj da kazhe deka seushte pregovorite kje traele za kompromis, pa kako kje traat pregovorite koga se vodi sudski proces so Grcija po koja logika prodolzhuvaat?

Da potsetam...Grcija ima pravo na veto povtorno bez razlika na odlukata ama, nemora i Grcija tuku mozhe bilo koja drzhava od EU da ne se soglasi so nashiot stav bez razlika kolku sme vo pravo,ako se sekjavate ima eden kup tekstovi napishano za nepravdite na pomalite zemji.Da potsetam istoto i so Bosna se sluchi koga ja tuzhea Srbija i te kako Bosna beshe vo pravo pa dosudija vo korist na Srbija.Ovoj spor e totalno zaluden, tapkanje vo mesto i zavrshuvanje na procesot na pregovori.Plus ne se raboti kolku sme vo pravo tuku kolku sojuznici imame vo EU...0 imame vo EU...taka da ne ochekuvajte deka kje bide vo nasha polza ova.

P.S. Ochekuvam nekoj da kazhe deka seushte pregovorite kje traele za kompromis, pa kako kje traat pregovorite koga se vodi sudski proces so Grcija po koja logika prodolzhuvaat?

Премногу му веруваш на Васко Ефтов,а тој пак премногу чита Кајгана форум,што би било добро,доколку не ги издвојува само црните сценарија кој се вртат на форумов за да биде поактуелен и да има зголемена гледаност,ама никогаш не нуди решенија.Затоа не треба да се земаат неговите емисии како “здраво за готово“.Значи да ни послужи овој форум за да најдеме најприкладно решение како најбрзо да ја етаблираме Македонија на местото каде заслужено припаѓа според основните-елементарни принципи и права на сите Меѓународни демократски организации,а не да се препукуваме овде како да сме најголеми непријатели на сопствениот род кој всушност не знаат што сакаат.Разговорите можат да траат бесконечно на билатерален план одкако Грците ќе ги загубат сите лажни будалести “аргументи“ со кој ја оневозможуваат Македонија да си користи сопствено име и сопствен самостално избран идентитет.Идниот “разговарач“ за нашето име треба најпрвин да им го соопшти ова на посредникот и другата заинтересирана страна:
-Господо,јас сум дојден овде единствено да ги изнесувам ставовите на мојата влада,изразени преку желбите на мнозинството од мојот народ,само во својство на билатерални разговори,кој треба според сите досегашни резолуции на ОН да се водат исклучиво на билатерална основа со меѓународно посредништво за олеснување на истите.Секоја,макар и помислена форма за смена на името во Меѓународна употреба,ја отфрлам од името на мојата земја,која прифати вакви разговори под условот : -ако,и само ако,тие се водат на БИЛАТЕРАЛНА ОСНОВА,нешто што моите предходници заборавија да ви го потенцираат изминативе години.Сите обиди за друг вид на разговори,кој би се нарекле преговори и кој се однесуваат за употреба на името во Меѓународни прилики,јас не сум компетентен да ги дискутирам со вас,затоа што за тоа немам мандат ни со резолуцијата на ОН,но исто така ни според овластувањата што ми се дадени од мојата влада и мојот народ.:toe:

Оти тешко да не ти е без преговори?Баш ме боли стојко дали ке има или ке нема преговори.Нив им е многу побитно да има преговори одколку нас.
И реков од стратегиска гледна точка на НАТО му е многу битно Македонија да влезе во НАТО.НЕка си јадат они кромпири колку сакаат.Имамногу луѓе (верувам АМерика предничи)на кои им е смачено од паразити ко атина и во НАТО и во ЕУ.Има еден тон огорчени офицери од странските армии кога ке приметат дека Данците кои се неколку пати помала земја од Атинскава земја имаат повеќе војска и тоа во борбени мисии од умрениве педерчиња.Ја не знам што сте се запнале толку?И да не добиеме тужбата е сигнал.Не може бе да ни диктира полотронска и паразитска земја и готово.Добиле не добиле тужбата има и друга тежина.Го подржувам тотално постот погре чиј и да беше немаше вето но не се работи за ветото туку јасно и гласно дека Атина го попречи членството.И крај.Барем за ова искрено не очекував дебата ама тоа ти е.БАлкански синдром.Ако не самите кој друг ке не заебе.Да ве собере човек и да ве прати сите вас што сте сомничавиве и параноици и до Израел да прошетате да видите што значи национален интерес.Од кога е ЕУ против нив и глеај ги кај се.

Mакедонија е мала земја и со релативно малку Македонци,ние немаме никого да не поддржува и преостанува единствено сами да се подржуваме меѓусебе.Ве повикувам во овие судбоносни моменти за оваа земја со здружени сили,сите заедно,јебеш политички концензуси,бенџмарци,компромиси и слични срања,значи сите заедно,да се покажеме како компактна целина барем пред следниот состанок на НАТО,да не покажеме разединетост кога е името во прашање.
Браќа и сестри Македонци,каде и да сте,во каква прилика или неприлика да бидете,било во искушенија,било во позиција на немоќ,или во моќ,сите заедно еднаш барем да пронајдеме заеднички јазик,предлагајте решенија кој мислите дека ќе бидат позитивни,тужете,барајте пријатели,плајќајте кој има,крадете и поткупувајте кој нема(и Господ простува кога се работи за сопственото име и идентитет,спомнати во Библијата),само со една цел:
-да ни остане името и нашиот идентитет заедно,зошто едно без друго неможат долго да издржат.Во борбата за сопствената кауза сите средства се оправдани,немој да се воздржувате.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom