Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Тој е избран од граѓаните да ги застапува нивните интереси, т.е. да им биде Претседател, а не да биде мудрец кој најдобро знае и најдалеку гледа. Ни тој ни било кој друг политичар во моментов во Македонија нема интелектуален капацитет за да изведува салто мортале чекори кои може неповратно да ја избришат оваа нација од картата.

Точно е тоа, ги образложи своите ставови, затоа ја изгуби и она малку поддршка што ја имаше. Му останаа верни само партиските послушници на кои помила им е партијата од државата, па ќе го оправдаат секој негов став и секој негов потег, макар водел и до обезличување и понижување на нацијата. Никола е друга приказна. Неговите ставови и чекори може да се избрзани, задоцнети, правилни или погрешни... ама сепак резултираат во отпор кон прифаќање на што било што ќе дојде на маса и покажуваат решителност дека има цена за влезот во ЕУ и НАТО која не сме подготвени да ја платиме.

Јас само се прашувам кој е тој Македонец што во моментов би ја дал својата доверба во врска со името на СДСМ, без разлика што и како би ветиле тие за да ја преземат таа доверба? Таа политичка структура во многу наврати покажа дека кога е партијата и власта во прашање, не постои национален интерес. Тие се најголемата причината што Груевски има доверба.

Kога е име на држава или народ во прашање,верувам дека ќе се согласиш оти довербата (моментална) кон одреден политичар воопшто не е битна,зошто таа колку што брзо се стекнува,толку побрзо и се губи,а името останува за век и веков.Гледаш и самиот дека еден наизглед минорен и безначаен проблем на билатерално ниво може да се претвори во безизлезен случај со катастрофални последици врз еден народ,што значи да се претвори во бескрајно кокетирање на власта,во зависност од нејзините моментални изјави во јавност.Бранко лесно би можел да си ја врати популарноста доколку излезе во јавност и каже:
-Другарице и другови,јас како председник од денес се залагам да ги прекинеме овие срамни преговори,Македонија ќе си остане Македонија па кој ги ебе Грци,Евреи или Турци...Македонија нема никогаш да направи никаков “компромис“ по однос на името,и сите што се надеваа на такво нешто од оваа позиција им соопштувам дека нема никогаш да попуштиме додека јас сум председател на оваа држава,па макар и да “не пикнат во шише“ како народ и како држава.Име не менуваме и секакви разговори на таква бесмислена тема прекинуваме.:toe:
Кој тогаш ќе има поголем рејтинг кај народот?Бранко или Никола?А верувај дека на Бранко воопшто не му е тешко да даде ваква изјава иако знае дека е бесмислена и погубна на меѓународен план,барем во блиска иднина за оваа држава и овој народ,сепак ќе го вивне веднаш на домашната политичка сцена.Прашањето е:-Што добиваме ние со тоа,а не што добива СДСМ,ДПМНЕ,Бранко или Никола?

Kога е име на држава или народ во прашање,верувам дека ќе се согласиш оти довербата (моментална) кон одреден политичар воопшто не е битна,зошто таа колку што брзо се стекнува,толку побрзо и се губи,а името останува за век и веков.Гледаш и самиот дека еден наизглед минорен и безначаен проблем на билатерално ниво може да се претвори во безизлезен случај со катастрофални последици врз еден народ,што значи да се претвори во бескрајно кокетирање на власта,во зависност од нејзините моментални изјави во јавност.Бранко лесно би можел да си ја врати популарноста доколку излезе во јавност и каже:
-Другарице и другови,јас како председник од денес се залагам да ги прекинеме овие срамни преговори,Македонија ќе си остане Македонија па кој ги ебе Грци,Евреи или Турци...Македонија нема никогаш да направи никаков “компромис“ по однос на името,и сите што се надеваа на такво нешто од оваа позиција им соопштувам дека нема никогаш да попуштиме додека јас сум председател на оваа држава,па макар и да “не пикнат во шише“ како народ и како држава.Име не менуваме и секакви разговори на таква бесмислена тема прекинуваме.:toe:
Кој тогаш ќе има поголем рејтинг кај народот?Бранко или Никола?А верувај дека на Бранко воопшто не му е тешко да даде ваква изјава иако знае дека е бесмислена и погубна на меѓународен план,барем во блиска иднина за оваа држава и овој народ,сепак ќе го вивне веднаш на домашната политичка сцена.Прашањето е:-Што добиваме ние со тоа,а не што добива СДСМ,ДПМНЕ,Бранко или Никола?

Апсолутно се согласувам со постов, имаш зелено од мене.

Точно, поентата е што добиваме ние а не што добиваат БЦ или НГ. Јас не се сомневам дека Бранко може да изведе слична на оваа финта и да се врати на власт. Не го потценувам во тој поглед како некои. Ама ќе повторам, во моментов јасно е дека тој не ја застапува опцијата која ја бара народот, а познавајќи го неговиот лик и дело, тој може а вети нешто на избори а после да го направи спротивното. Заради тоа Груевски ужива доверба во моментов. Јас најмногу би сакал политичар кој ќе ги прекине преговорите, веднаш би му дал поддршка затоа што преку глава ми е од ова. Ама таков нема. СДСМ се изјасни за виткање кичма. Останува Грујо. Каков е, таков е.

E добро де ај, ние им помогнавме полесно да им е. Од преги само се вртиме во круг и се исто го зборуваме. За најситни детали во муабетите се фаќаме. Знаме што и како, зошто мора да се дополнуваме?!

Плус сега со тоа 95-та сакаш да кажеш дека СДС беа форсирани, додека сега кога Груевски прави „Не менуваме, менуваме со гејлада, не менуваме,...“ нема никаков притисок... така?

Море добри сте што да кажам немам зборови. Каде гледаш јас да ти зборувам со партиска ориентираност? Ма ај!

КОЈ Е СЛЕП НЕКА ПРОГЛЕДА! Зборуваме за Македонија а не за тоа колку СДС, ДПМНЕ постигнале/посерале. Дај еднаш непартиска да биде... ама тешко ви е тоа!

Во иднина не одговарај на моите постови, ако имаш во предвид да споменуваш партија.
Изи друже, изи :)
Вака.
Јас ти реплицирав на следниот пост:
Македонија не е „условена“ како што ти си толкуваш. Македонија самоволно прифати такво „условување“ со тоа што потпиша ФИРОМ договор. Да те потсетам.
Со следните зборови:
Грешка :)
Како што Македонија денес е условена за договор поради влегувањето во НАТО и ЕУ, така и 95-та беше условена заради влегувањето во ОН.
Е сеа друг е муабетот доколку некој смета дека една држава може да функционира без да стане членка на ОН.
Значи мојот пост е само објаснување на твојот во кој велиш дека Македонија 1995-та, самоволно ја прифатила референцата фиром. А тоа не се ситни детали, туку суштинска разлика помеѓу моето и твоето мислење.
Конташ ?

Партиската пуцка ти ја наметнуваш тука:
Плус сега со тоа 95-та сакаш да кажеш дека СДС беа форсирани, додека сега кога Груевски прави „Не менуваме, менуваме со гејлада, не менуваме,...“ нема никаков притисок... така?

Море добри сте што да кажам немам зборови. Каде гледаш јас да ти зборувам со партиска ориентираност? Ма ај!
Во дел од постот кој не беше наменет за тебе, туку за IOsonoINTERISTA.

И на крај викаш да прогледаме, демек некој е слеп па не гледа што се случува.
Многу убаво гледам Јас што се случува, исто како и 1995-та што гледав.
Ситуацијата е идентична, само главните актери од наша страна и насловот се променети.
Тогаш беа уцени за влез во ОН.
Сега се уцени за влез во ЕУ и НАТО.
Значи на кратко, Македонија константно веќе 15 години од страна на грција трпи уцени со несмален интензитет.....без кои денес ќе си бевме држава за мерак.

Принцип је исти, све су остало нијансе....шо вика Џоле.

Изи друже, изи :)
Вака.
Јас ти реплицирав на следниот пост:
Со следните зборови:
Значи мојот пост е само објаснување на твојот во кој велиш дека Македонија 1995-та, самоволно ја прифатила референцата фиром. А тоа не се ситни детали, туку суштинска разлика помеѓу моето и твоето мислење.
Конташ ?

Партиската пуцка ти ја наметнуваш тука:
Во дел од постот кој не беше наменет за тебе, туку за IOsonoINTERISTA.

И на крај викаш да прогледаме, демек некој е слеп па не гледа што се случува.
Многу убаво гледам Јас што се случува, исто како и 1995-та што гледав.
Ситуацијата е идентична, само главните актери од наша страна и насловот се променети.
Тогаш беа уцени за влез во ОН.
Сега се уцени за влез во ЕУ и НАТО.
Значи на кратко, Македонија константно веќе 15 години од страна на грција трпи уцени со несмален интензитет.....без кои денес ќе си бевме држава за мерак.

Принцип је исти, све су остало нијансе....шо вика Џоле.
Za da dojde do ucena predhodno vlasta placese za sfrj seuste neodlucni za nezavisna drzava .Koga gi moela za priem so ustavno ime tie cekajaaaaaaaa i samo cekajaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dodeka im skisnaaaa .E toa e i sute placat za jugolsavija i komuzmto , utre da se vrati komunizmot ,site ke potpisat so 5 race da bidat srpski slugi.

Ajt ajt.....

Iskreno gi zalam ova posrednicive, ke ostanat bez rabota, za nekolku godini ne ke treba da se dava pari za bugarski pasos :toe::toe:

A mozebi i albanski ili kosovarski ke zemaat sto mu znaes kajsi ti :)do grupcin ili pozadi grupcin.:toe:

Ajt ajt.....

Iskreno gi zalam ova posrednicive, ke ostanat bez rabota, za nekolku godini ne ke treba da se dava pari za bugarski pasos :toe::toe:

Ќе даваат пари и Бугарите и Албанците за оној што ќе се одлучи да прими нивно државјанство,или мислиш дека Албанија нема да има потреба од тоа?Верувај дека ќе има,само да се либерализира визниот режим,па ни Албанци нема да останат во оваа “вукојебина“ наречена Западен Балкан.:toe:

Za da dojde do ucena predhodno vlasta placese za sfrj seuste neodlucni za nezavisna drzava .Koga gi moela za priem so ustavno ime tie cekajaaaaaaaa i samo cekajaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dodeka im skisnaaaa .E toa e i sute placat za jugolsavija i komuzmto , utre da se vrati komunizmot ,site ke potpisat so 5 race da bidat srpski slugi.

Твојот идол Љубчо, најголемиот борец за независна Македонија повеќе не живее во истата.

Ajt ajt.....

Батко батко, а ти знаеш дека али паше тепелена многу си имал мерак на млади момчиња? :pos2: Ова инаку од пријател Албанец го имам чуено. Да си прашам дали знаеш, оти може знаеш па сепак си одлучил за аватар да со го ставиш! :helou:

Инаку денес на А1 објавија дека имаме шанса да го добиеме спорот, а грција е загрижена. ако забележавте башизродот, платеникот грцки, полугремлинчето фрче исто така ми се виде бааѓи нервозен. И тој и БЦ нормално!

Твојот идол Љубчо, најголемиот борец за независна Македонија повеќе не живее во истата.
haha batali kaj zivee sto pravi LJUBCO , toj e minato istorija.tuku realno ljubco i vmro ja napravija nezavisna makedonija so svoja armija policija moneta i red dr. dodeka nekoj drugi srbomani solzi roneja da neja vidat makedonija nezavisna i slobona, duri se smejaaaa na sopstvenata himna za mene toa nese makedonci.izrodi gleda gospod na sekoj izrod srboman gospod kemu plati.koga togas ke go stigne kaznata bozja sveta makedonska:pop:

Мене ми е јасно кој ви ја полни главата со вакви глупости...ама не ми е јасно како можеш да поверуваш во вакви проводни конспирации, во кои не верува, дури ниту оној кој ги пласира.

Да тврдиш дека прашањето околу спорот кој не мачи од осамостојувањето, можел да се реши само со едноставен лев жмигавец, е надвор од здрав разум.
Мислам....твое право е да бираш во што да веруваш, но со вакви реплики може на пио или некој член од 15/16 години да му докажуваш нешто.

За крај, еве ти еден паметен муабет кој веднаш го ставам на потпис.

"Извртувањето на фактите во интелектуална смисла, може да продолжи бесконечно. Eдинствената брана е што порано или подоцна, лажното убедување ќе се тресне од реалноста. Затоа е нужен постојан напор да се види она што е пред нашиот нос"

eve da rezoniram generalno se slozuvame i go podrzuvame ovoj poteg na vladata.
simptomaticno e sto toj e osuden od grcija i od sdsm

zaev
``
Заев вели, доколку не консултираа можеби и ќе дадевме поддршка, но забележува, Владата продолжува со лошата пракса крупни одлуки да се носат во тесни кругови.
„Дефинитивно, Република Македонија минимум три години ќе биде надвор од интегративните процеси во ЕУ и во НАТО“, изјави Зоран Заев, в.д. претседател на СДСМ.

crvenkovski

ЦРВЕНКОВСКИ: "ТУЖБАТА НЕ Е ВО ИНТЕРЕС НА МАКЕДОНИЈА"

Поднесувањето на тужба од страна на Македонија против Грција за прекршување на Времената спогодба пред Меѓународниот суд во Хаг е сосема легитимна постапка, но е спротивно на интересите на Македонија. Ова се вели во реакцијата што денеска до медиумите беше испратена од Кабинетот на претседателот на државата Бранко Црвенковски. Во реакцијата Црвенковски прашува дали ваквиот потег нема да го забави патот на земјата во НАТО и ЕУ. „Ако сме сигурни во праведно и брзо решение на Меѓународниот суд во наша полза, која е логиката да ги продолжиме преговорите и да бараме компромис за спорот со Република Грција?“, запраша Црвенковски. Според него, вистинска победа за Македонија е што е можно побрзо пристапување кон НАТО и ЕУ, притоа со сочуван национален идентитет и достоинство. Црвенковски ја повикува Владата да го направи првиот и неопходен чекор со кој што ќе ја докаже својата посветеност во преговорите и веднаш да го достави предлогот за преговарач во името.

a na 3.10 istiot toj pred sobranie izjavuva

``Заради ваквото насилничко кршење на меѓународно право и взаемно прифатените обврски, ние можеме да покренеме одредени постапки пред ООН или меѓународните судови. И јас сметам дека овие опции треба сериозно да се разгледаат“, изјави Црвенковски пред македонскиот Парламент на 3. ноември.``

i na kraj gligorov za kanal5 vo prviot dnevnik ocenuva deka tuzbata ke e neuspesna i deka grcija mozela nas da ne tuzi-parafraziram

godpode spasi ja Makedonija od lugje koi vaka i mislat ``dobro`` na istata!!!!

Заев вели, доколку не консултираа можеби и ќе дадевме поддршка,

ЦРВЕНКОВСКИ: "ТУЖБАТА НЕ Е ВО ИНТЕРЕС НА МАКЕДОНИЈА"

i na kraj gligorov za kanal5 vo prviot dnevnik ocenuva deka tuzbata ke e neuspesna i deka grcija mozela nas da ne tuzi-parafraziram
:pop:

celosna podrska za tuzbata no malo fajde od nea . I sudot vo strazburg ja osudi bugarija pa...................

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom