Официјално: Милан го презентираше Леонардо за нов тренер
Само половина час по официјалната потврда на Челзи дека Карло Анчелоти ќе биде нивниот нов стратег, Росоњерите на прес-конференција го презентираа Лонардо за нов тренер
Дозволети ми најпрво да ја изразам големата љубов и приврзаност што ја чуствувам кон овој клуб.” – рече Бразилецот. “Ова е одлична авантура, посебен ден за мене, комплетно поинаква ситуација од она што сонував како дете.”
“Јас сум во клубот веќе 12 години и да го наследам Карло Анчелоти е нешто навистина посебно и многу важно.”
“Имаше специјален однос помеѓу нас.”
“До пред шест месеци воопшто не ни помислував дкеа можа да бидам тренер, бев многу близок со Анечоти.”
“Но потоа сите работи еволуира во таа насока. Но се беше одлучено заедно, беше потребно да го сториме тоа.”
“Имаше време за разговори, додатни прашања и на крајот дојдовме до ова решение. Анчелоти е тиј што ме охрабри да ја прифатам работата.”
“Базата на мојата работа ќе биде смиренот пожртвуваност и голем напор.”
Леонардо откри дека ќе продолжи да работи со Тасоти како помошник тренер и навести дека е можно да има промени во тактиката за следната сезона.
“Мауро Тасоти ќе остане со мене. Сакам да работам и со уште двајца помошници, Кастелаци и Малдера. На тренинзите сакам повеќе да ја употребуваме топката.”
“Сакам тим кој добро ја движи топката и има повеќе посед на средината од теренот и портивничката половина.”
“Формацијата 4-3-1-2 е нашата базична тактика и наверојатно таа ќе биде променета. Мислам на повеќе офанзивна и позабавна игра.”
“Ќе има неколку играчи што ќе заминат и неколку што ќе пристигнат.”
“Иднината на Кака? Тој исто како и многу други шампиони е мета на неколку клубови бидејќи е извонреден фудбалер. Секако дека се надевам на негово останување.”
ај нека ни е честито